Trevligheter Utflykter

Tillbaka till Stockholm igen- Avkopplande, vackert och trevligt

I går morse vaknade jag en bit ut på Ålands hav och i sällskap av strålande sol. Vi var på väg tillbaka till Stockholm igen. Små lätta molntussar dansade över himlen och havet glittrade. Så en riktigt god morgon blev det. På alla sätt. I onsdags bjöd Stockholm på stor variation av den grå färgskalan  och vi bestämde oss för att gå ut och äta en uppiggande middag. Men efter ytterst lite funderande blev det i stället en spontan 22-timmars kryssning över till Mariehamn med 3- rätters middag.

Ålands hav och vi är på väg tillbaka till Stockholm. Ålands hav. Vi har lämnat Mariehamn och är på väg tillbaka till Stockholm. En resa på dryga 6 timmar.  Här utsikt från vår fina akterhytt.

Tillbaka till Stockholm

Fartyget lämnade Mariehamn 07.30 och  en stund senare är vi ute på Ålands hav och även idag ser det ut att bli en vacker resa. Vi tar ju då och då en tur över till Mariehamn och stannar gärna några dagar på Åland. Men man kan också lätt ta en dagstur över och tillbringa en heldag på Åland eller övernatta  på hotell eller i stuga. Tar man bil med sig är det enklare att se mer av både Åland och Mariehamn. Har man ingen bil så går det ändå fint att ta sig runt med både bussar och färjor om man vill ut i den åländska skärgården.  Visit Åland har många tips.

En strålande vacker morgon på Ålands hav.

Jag bestämmer mig för att först av allt ta mig upp till däck 11 för att där ta en morgonpromenad före frukost. Och jag är helt ensam. Omgiven av himmel och hav. En skön känsla.

Birka Cruises. Några varv på joggingdäck blev det på vägen tillbaka till Stockholm. Och före frukost. StockholmNågra varv på “joggingdäcket” blev det på resan tillbaka till Stockholm. Och det före frukost. Utsikten är njutbar.

Himlen är fortfarande blå men ju närmare Sverige vi kommer desto mer tornar de grå molnen upp sig-

Frukost! Vi väljer oftast att äta en lite “lyxigare” variant  i “Compagniet” som är à la carte matsalen. Den är mindre och så mycket lugnare. Vi gillar verkligen miljön här. Och ett fönsterbord är alltid trevligt.

Mycket gott finns att välja på. Och jag uppskattar verkligen att det är helt köfritt och  lugnt.

Vi närmar oss den svenska sidan  av Ålands hav och här tätnar molnen allt mer. 

Några timmar kvar

Vi tar några varv till uppe på däck 11 i joggingspåret och slår oss sedan ner i Panoramabaren på däck 10 i sällskap av korsord och böcker. Jodå, kameran är också med. Här, i den norra delen av Stockholms skärgård, har vi seglat en hel del. Men nu, när vi sedan många år inte har båt, tar vi gärna, i varje fall sommar och höst en Vaxholmsbåt ut i den norra delen av skärgården.

Birka Cruises,Stillsam lyx på vägen tillbaka till huvudstaden. Bubbel, korsord, en god bok och njutbar utsikt. Stillsam lyx på vägen tillbaka till huvudstaden. Bubbel, fin utsikt, korsord och en god bok

I närheten av Furusund håller vi utkik efter “skarvöarna” för  här omkring trivs skarvarna.   Ja, de trivs på många platser i skärgårdsmiljö  både på den svenska och finska sidan och är de inte direkt så populära. Och orsaken till det är dessa små kobbar och andra pmråden bl.a. fått träd och buskar att ge upp eftersom skarvarnas träck förstört dem.

En av flera “skarvöar”.

De blå nyanserna byts ur allt eftersom vi närmar oss Stockholm.

Vi närmar oss Stockholm. Här området Henriksdal i Nacka till vänster, Danvikstullsbron i mitten och Södermalm med en skymt av “Fåfängan” uppe på berget till höger.

Hemma igen. Och himlen bjöd i den sena eftermiddagen på ett vackert skådespel. I alla fall för en kortare stund.

32 svar på ”Tillbaka till Stockholm igen- Avkopplande, vackert och trevligt”

 1. Vilket bra val att även äta frukosten i lite lugnare miljö. Jag tycker det är skönt att ha det lugnt på morgonen. En bra uppföljning med lite gott att dricka och sedan korsord eller en god bok.

  Kram och ha en fin fredag!

  1. Vi brukar välja detta alternativ.Så mycket lugnare. Gillar inte heller att stå i kö för att ta mat och folk som “hackar i den”.
   Och att sitta här uppe och njuta av både skärgård, bubbel, korsord och bok var alldeles lagom.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram

 2. Alltså, ni är ju bara för underbara…fundera på att gå ut och äta middag men slutar med att ta en resa till Åland, jag bara älskar det!!! Så fantastiskt, härligt spontant 🙂
  Vackra bilder dessutom <3 Ha det så jättefint, Ditte!

  1. Ja, det blev ju nästan samma sak. Det tar 30 minuter från vår dörr tills vi är ombord på fartyget vid kajen så någon längre förflyttning är det inte. En god middag, bar hytt högt upp i fartyget med stort fönster, god och “bubblande” frukost, Ålands hav och skärgård för ungefär det pris det kostar att gå ut och äta en två rätters middag här i stan. Och så lång framförhållning behövs ju inte. En trevlig tur blev det på alla sätt-
   Ha det fint du också-

 3. Vilken rolig idé. Ska gå ut och äta och hux flux så är ni ute på havet.
  Förstår att ni hade en finfin resa och det skriver du ju också och det syns på bilderna.
  Härlig utsikt ifrån hytten och jag förstår tillfullo detta med nöjet av att inte behöva vänta i köer för frukost, eller mat överhuvudtaget.
  Ja, här var det mulet och grått och regntungt väder igår. Men idag så har solen lyst hela dagen och det har varit bara några enstaka plusgrader.
  Ha en fin fredagseftermiddag och varm kram till dig.

  1. Vi har inte direkt så lång startsträcka och har ju nära till fartyget. Väldigt gott och väldigt trevligt och gott om plats en onsdag.
   Och visst har det varit vackert vårväder här idag- Så skönt. Var ute och gick runt Söder och passade på att titta in på Fotografiska museet. Men nu har jag rejält ont i ryggen så det bli en lugn kväll-
   Önskar dig en trevlig helg och fin kväll.
   Kram

 4. Vilken härlig tur ni fick! Fantastiska bilder av en otroligt vacker miljö och lyx både på och utanför båten. Stockholms (och Ålands) skärgård är verkligen en fröjd för ögat 🙂

  Ha en fin fredagskväll!

  1. Det blev verkligen lyckad tur! PÅ alla sätt! Och god mat, dryck, hav och skärgård är en perfekt kombo.
   Strålande sol idag och skönt vårväder-
   Önskar er också en fin kväll.

 5. Vilka bilder ,-))) Kanonresa, ta det lugnt på morronen är A o O. Skönt.
  Fint väder ni hade.
  Bra val.
  Vacker resa också, även om det är många år sedan kommer jag ihåg det!
  Ha en fin Helg hemma nu! Kram från mig Primrose ,-)

  1. Tack! Ja, det blev en spontan kryssning. Lyckad! Vi skulle ut och äta middag men hamnade här. Lungt och skönt och med god mat och dryck, hav och skärgård. Och vi har ju så nära till båten. Underlättar helt klart.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

  1. Det blev en riktigt trevlig tur och ett bar sätt att gå ut och äta på. Men både middag, övernattning, frukost , skärgård och en bar hytt. Och så solen till detta.

 6. Ja, bara dina helt underbara bilder var ju värda att åka snålskjuts;-) En av dina bästa bildserier – ever:-)
  Skrattade förresten gott åt bilden på den lilla skarvön. Fyren är ju storleksmässigt perfekt anpassat till fåglarna. Har faktiskt aldrig sett en fyr i miniformat.
  Åsså hade du/ni ju världens tur också. Jag menar sol i Ålands hav, mulet igår kväll och så en underbar solig dag idag här hemma. Inget fel på den tajmingen.

  1. Tack! Visst var det fint att vakna upp till olika nyanser av blått. En promenad på joggingdäcket där jag var ensam och sedan en riktigt god frukost blev en bra start på dagen. Det finns ju flera “skarvöar” men detta är en av dem. Ligger några här på rad nära Furusund. Och visst ser fyren ut att vara i miniformat just här. Måste se nästa gång om det är kameran som luras.
   Och tur med vädret. Strålande här hemma idag och bra på Ålands hav.Tas tacksamt emot. Ibland har en tur.

 7. Alla bilder är fina och njutbara men änså fastnade jag vid den sista ite längre. Så vackra gula färger.
  Fint väder hade ni också.
  Min måg var med ombord på jobb.
  Tack igen Ditte dör hemlandstoner!

  1. Vi hade en fin resa och jag är ju så förtjust i både havet här och skärgården. Många resor har det blivit och fler lär det bli. Undrade just om din måg var med och se det var han ju. För oss är detta ett väldigt trevligt sätt att gå ut och äta middag på. Och sjöresan ingår liksom.
   Fint var det även när vi kom hem på eftermiddagen och för ett tag fick vi se denna vackra himmel.
   Och du var förstås med i tankarna här.
   Önskar er fortsatt fina dagar.

  1. Ja, precis lika gärna som vi skulle gå ut och äta kunde vi ju göra det ombord på Birka. En riktigt trelvlig tur blev det och med jättegod mat och bra hytt med stort fönster. Och tur med vädret hade vi.

 8. Om det är något jag avundas dig så är det just dessa härliga spontanutflykter, oavsett om de går i Stockholms skärgård sommartid eller kryssningar på Ålands hav hela året. Så mycket att välja på när man bor på rätt ställe.
  Men jag bor på för mig rätt ställe, och jag får finna mig i att sakna vissa saker. Tänk om vi kunde träffas över en trevlig lunch en vacker dag, det skulle jag gärna vilja. Kommer till Stockholm i höst när mitt andra barnbarnsbarn kommit till världen, tänk om vi kunde vara på samma ort samtidigt då? Den som lever får se! Ha en njutningsfull helg!

  1. Visst ser tillvaron olika ut men om man är nöjd med där man bor så räcker det långt. Och vi delar ju via bloggen med oss av det vi gör. Jag har verkligen stort utbyte och nöje av att vara med dig i dina trakter och du följer med mig på det jag gör.
   Skulle också tycka att det vore så roligt att ses. Och det kommer vi att göra. Helt klart.
   Önskar dig också en fin helg och hoppas ditt besök i stan gick bra.
   Kram

  1. Tack! Hav, sol och skärgård gillar vi så det blev en fin snabbtur.
   Kram och trevlig lördag.

 9. Vilka underbara bilder. Vad är väl som en soluppgång. De lovar om en ny dag, ger glädje och en fröjd för ögat.
  En härlig resa. Joggingdäck, de har jag aldrig sett på någon färja men jag har inte gjort någon kryssning på ett tag, bara åkt snabbfärjor över sundet mellan Danmark o Tyskland.
  Var just ute och skogsvandrade med grannen de skulle på kryssning i morgon.
  Verkligen fina bilder. Blev lite sugen 🙂

  Kramiz

  1. Tack! Vi har ju så nära till fartygen som går från Slussen i Stockholm så det är enkelt att spontant bestämma sig för en tur. Nu är det ju också gott om plats och det gillar jag. God mat och dryck inramat av soluppgång, hav och skärgård var trevligt.
   Ja, att ta en snabbfärja är ju också trevligt.
   Hit kommer busslaster från delar av landet för att ta sig en tur och det är ju roligt. Hoppas din granne får en fin tur.
   Kram och trevlig helg

 10. Aldrig fel med en liten minikryssning av det slaget, här är det ju danmarkskryssningar eller tysklandskryssningar som finns att välja på..föredrar väl Danmark då så vi kan besöka ” tvåtakt” i Fredrikshavn för en god middag eller kanske bara en fika.
  Trevlig restaurang.

  Blir ju bara en dagstur då men det fungerar det med.

  Ha det bäst nu.

  1. Visst är det trevligt att ta en tur. Vi är ju pensionärer så det här med att ge sig iväg spontant är vi ganska bra på. Ingen lång startsträcka. Och vi har ju också nära till fartyget, 30 minuter från dörr till “hytt”.
   En dagstur för er till Danmark och Fredrikshamn låter trevligt.Men kanske vill man ha lite mer vår/sommarkänsla.
   Önskar dig en fin helg.
   Ha det gott!

 11. Vilken mysig spontanresa är även min stil av val till havs. Vilken fin havsvy och havsluft ute på däck. Inte alls fel på en lyxig frukostbuffé utan kö och trängsel. Trevlig helg vännen <3
  Kram

  1. Vi äger ju vår tid så det är ganska enkelt att göra något spontant. Dessutom har vi 30 minuter från vår dörr tills vi är i hytten på fartyget och det underlättar. Och köer undviker jag helst både när det kommer till mat och annat.
   Kram och trevlig lördag.

 12. Ett super bra val, och ni vet vad livsnjutning är det ser man på långt håll. Att njuta av livet är det ni gör 🙂 härligt att läsa kram å fin lördag

  1. Vi försöker ta vara på dagarna och göra det vi tycker om och det som är trevligt. Och spontana trevligheter gillas extra.
   Kram och trevlig lördag.

 13. En härlig resa!
  Jag undrar – pratar ni med några av era medpassagerare ?
  Det måste ju vara andra trevliga Ålandsälskare med på båten.

  1. En fin tur blev det. Och hav och skärgård tycker vi alltid om. Jadå, ofta hamnar vi bland utländska resenärer och det är extra roligt. Nu resenärer från Kina, USA och Frankrike. Roligt att försöka mig på lite kinesiska och franska också förutom engelska. Träffade också nu på några från Ludvika. Tänkte genast då på dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *