Stockholm

Kontraster i naturen nära mig – En färgglad palett

Fredag igen! Och vi har kommit nio dagar in i oktober. En månad som här i Stockholmstrakten har varit tämligen vänligt sinnad vad gäller vädret. För egen del har jag vistats utomhus en hel del och vidgat vyerna i Stockholmstrakten. Mestadels har jag promenerat men också tagit hjälp av olika pendelbåtar. Smidigt och trevligt!  Konstaterade att jag sedan förra fredagen tillryggalagt ca 5 mil. ( I snitt blir det dryga 7 km /dag).  Och under allt gående under veckan har jag särskilt lagt märke till de kontraster i naturen som finns i mitt närområde. Förvisso är hösten här men det är också fullt märkbart att sensommaren inte  ännu helt vill släppa taget.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Kontraster. En del träd har kvar sina gröna löv och på andra träd är de gula eller har släppt taget. Kontraster. En del träd har fortfarande gröna löv kvar och andra har tappat sina eller så är de gula och väntar på att släppa taget.

Kontraster i veckan

Under veckan har jag har rört mig i både mer stadsbetonad miljö hemma på Söder men också en del i naturen.  Jag har tillbringat en heldag ute på Djurgården.  Dels var jag bland ”Tomtar och troll”, en utställning på Waldemarsudde med konstnären John Bauer i fokus, jag har strosat i parken här på udden  där också kontrasterna var påtagliga vad gällde växtriket.

I går blev det en runda här i närområdet och jag bestämde mig för en titt längs Årstaviken/Mälaren och även titta upp till koloniområdet vid Eriksdalslunden, dryga 1 km hemifrån. Här går jag ofta och att i de välskötta koloniträdgårdarna följa årstidernas växlingar är ett sant nöje. Koloniområdet  ligger uppe på en höjd över Årstaviken och är innerstans största med 143 lotter. Själva namnet kommer från den gård, Eriksdal, som fanns här i närheten.

Tomterna, kolonilotterna, är ganska stora och stugorna har ökat i storlek under årens lopp. Och de flesta har fin sjöutsikt .

Koloniområdet blev anlagt 1906 och Stockholms stad äger marken men arrenderar ut marken till Eriksdalslundens koloniträdgårdsförening. När området var nytt fick kolonisterna bygga s.k. lusthus som var 6 m2 ”stora”.  Stugorna kallades så. Och det var endast två arkitekter som fick rita dem, dels Ragnar Östberg ( som ritat Stockholms stadshus) och dels Lars Israel Wahlman. (Född i Hedemora) När koloniområdet var nytt var det endast män som kunde komma i fråga som kolonister och för att få en lott var man tvungen till att ha fast bostad. Men idag är det annorlunda. Överlag är kolonilotter i Stockholms innerstad mycket åtråvärda och väntetider på 10 år eller mer är vanliga.

Fler Kontraster – I koloniområdet längs Årstaviken

I slutet av augusti, den sista sommarmånaden, jag gick här i koloniområdet och även i mitten av september .Och visst är det skillnaden påtaglig. Men spåren av sensommar fanns ändå.

Stockholm. Södermalm. Eriksdalslundens koloniområde. Trädens kontraster i färg är tydliga. Sida vid sida. Vackra kontraster. Vid den här kolonilotten är det fortfarande grönt som är rådande färg.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Tydliga kontraster är synliga på träden. En del träd är nästan gula och andra fortfarande grönaLängs vägen där jag går skiftar träden också i färg. Kontrasterna är tydliga. Och även bänkarna försöker färgmässigt passa in. Å andra sidan är de gröna året om. 

I den här koloniträdgården grönskar det fortfarande.

Likaså här.

I en tredje koloniträdgård fastnar jag för en gul ros, tomater och några hallon .

Jag lämnar kolonilotterna uppe på höjden och tar trapporna och den lilla vägen ner till Årstaviken. Här nere har de flesta  träden kvar sina löv och de är påfallande gröna. Jag ser att  även en en hel del båtar ligger kvar i sjön. Kanske blir det upptagning nu i helgen.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Staden möter naturen. Kontraster även här, Jag stannar till en stund och blickar söderut. Där, ett par kilometer bort tittar Globen och höghusen i Johanneshov upp. Men här, där jag står känns den pulserande storstan fortfarande avlägsen. Kontraster även det.

Nästan hemma stannar jag till vid  en av bryggorna och tittar på änderna.

Herrarna  And letar mat i vattnet –

och en av fruarna ”And”  vill bli närmare bekant med mig.

 

36 svar på ”Kontraster i naturen nära mig – En färgglad palett”

  1. Kolonilott palett, jo jag tackar jag! Fick även med mig John Bauer och de andra där vid ditt besök! Ilbnad när jag kollar på trädstammar så får jag Bauerkänsla!
    Tack för turen Ditte!
    Stor kram o tankar!

    1. Perfekt med allt i ett. Så roligt att du är med! Här är vi en del i sagans och fantasins värld och kan passa på att måla.
      Stor kram

    1. Just dessa kontraster med att känna sensommaren ibland och sedan se naturen i höstdräkt är jag väldigt förtjust i. Och här i området längs Årstaviken blir det väldigt påtagligt just nu.
      Önskar dig också en fin helg.

  2. En så fin promenad i kontrasternas rike du bjuder på! : ) Tack!
    Jag kunde gott och väl ha en kolonilott där i Erikslund. Så nära vattnet också. Om jag bodde i Stockholm förstås;)
    Ha en fin kväll ni båda!
    <3

    1. Här är så fint. Och längs Årstaviken ligger flera koloniområden uppe på höjderna och alla är de eftertraktade . Väldigt välskötta också. (Ett krav)
      Jag strosar gärna här och nu när jag gick här var det just kontrasterna jag såg så tydligt. En del sensommar kvar och en del tydlig höst.
      Tror du skulle tycka om att strosa här och insupa atmosfären. Nu har du ju dina fantastiska odlingar hemma. Men visst är detta ett bra alternativ om man bor i Stockholm och vill odla i större skala än pallkragar. Men just pallkragar har jag sett på många ställen i stan och de har blivit väldigt populära.
      Önskar er också en fin kväll. Har avverkat 12 km idag så ryggen är trött. Men knoppen blir ju pigg.

  3. Vilken fantastisk natur och vilka bilder! En idyll men ändå centralt. Där tror jag att många hade haft en liten stuga.

    Kram och god kväll!

    1. Tack! Och detta har jag inom kort avstånd hemifrån. Så rofyllt och ändå i prncip några hundra meter från den bullrande Ringvägen.
      Här samsas verkligen stad och land. Fint att det kan vara så.
      Kram och trevlig kväll.

  4. Alltid fint att kunna variera sig mellan stadsmiljö och naturen, fantastiska utflykter du gör Ditte…tack för att vi får följa med.
    Ha en fin helg nu.

    1. Kul att du hänger med. Denna gång var jag bara någon km bort från där jag bor. Och visst är det fint att ha både naturen och stan så helt inpå.
      Önskar dig också en fin helg.

  5. Dina fina bilder visar helt tydligt att sensommaren absolut finns kvar. Precis som hos dig är vissa träd fortfarande helt grönt, medan andra knappt har några löv kvar.
    Koloniträdgårdar är så fina, om man är lagt åt trädgårdshållet vill säga. Å de flesta som har en koloniträdgård sköter den ju exemplariskt. Det är en fröjd och ögongodis att gå förbi där och njuta tycker jag.

    1. Jadå, visst finns känslan och inte bara den, utan även det mer påtagliga i naturen visar på att sensommaren dröjer sig kvar. Roligt att du även ser detta hos dig. Jag nöjer mig ju med att strosa här och titta på allt men jag ser ju också hur mycket jobb som läggs ner. Massor.Jag har haft stor villa med stor tomt och mängder av rabatter och bärbuskar. Även en damm med guldfiskar fanns. Dock krävde de inte så mycket jobb.Jag gav det hela en rejäl chans. Men intresset låg inte här för min del. Och sommartid reste vi mycket så trädgården blev en belastning. För vi ville ju att när vi nu bodde här ville vi ha den i ordning. Balkongen nu är perfekt och som komplement den spanska terrassen.

  6. Vilken söt vildand som hälsar på dig. Vilka färger det finns i naturen nu ,-) Fina tomter, va var det bara män som kunde få ett lusthus med gen bostad, där ser man .
    Härligt ser det ut.
    Lång väntetid, men det är väl guld värd med en liten tomt med stuga och om man har tur sjöutsikt! 😉
    En härlig Helg hoppas du får. KRAM Primrose ,-)

    1. Visst är anden fin. Och den var riktigt social. Trodde nog hon skulle få något ätbart. Men icke.Änder bör inte äta bröd utan mår bättre av att skaffa sig mat på egen hand-
      Koloniområdena här är verkligen fina och de ligger bara 1 km bort från där vi bor. Ja, förr var det bara män som kunde stå för en kolonilott men det ändrades tack och lov. Men så var det ju förr i Sverige. Det var männens värld-
      Många står i kö för en kolonilott och är man intresserad är detta ju ett gott alternativ. Jag nöjer mig med att strosa här och njuta av det vackra..
      Önskar dig också en fin helg.
      kram

  7. Jag blir så glad över dina promenadbilder och idag de kontraster du visar. Det är inte helt förvånande att kötiden till en kolonilott är så lång…jag tror att längtan till ”landet” till vårt ursprung , visar sig i vår önskan att odla. Ett av mina favoritprogram på tv var ”Paradiset Iris” ett riktigt feelgood-program 🙂
    Tack Ditte för promenaden! Kram på’re

    1. Under gårdagens promenad var det kontraster som jag fastnade för. Sensommaren har inte helt släppt taget utan juust nu, kansk eännu några dagar, samsas den med hösten. En bra mix.
      I området här längs Mälaren/Årstaviken finns flera olika koloniområden och de är alla äldre. Lotterna är ganska ”stora” och alla är välskötta. (Ett måste) Jag går bland kolonilotterna ganska ofta och det är så roligt att följa årstidernas växlingar här. Och koloniägarna nyttjar verkligen sina lotter maximalt. Har också här i stan i sommar sett många pallkragar vid flerbostadshus och där man odlar både grönsaker och blommor. Roligt att se.
      Lika roligt som vanligt att du hängde på.
      Kram

    1. Här i området är det så fint. Ett gammalt område som är så välbevarat och bara några hundratals meter från storstadens brus.
      Utställningen på Waldemarsudde med John Bauer i fokus var så bra. Väldigt roligt att se målningarna som legat till grund för många bilder i sagoböcker.
      Önskar dig också en fin helg.
      kram

    1. Visst är det och det är ju här i Stockholm en gammal företeelse. Vet att Lena i Wales berättade/skrev om kolonilotter som fanns i hennes närhet men de var inte alls så välskötta. Här är ju ett av kraven att de måste vara det. Jodå, många bor här under somrarna det vet jag. Pratar ofta med de som gör det. Stugorna i sig varierar i storlek men de flesta är nog på 10-20m2. Några är också tillbyggda lite efter hand.

  8. Tusen tack för en underbar promenad i mina gamla ”promenerartrakter”. Det ser inte ett dugg höstlikt ut, tycker jag?… av grönskan och blomningen att döma, kunde det nästan lika gärna vara högsommar!?
    Hälsning från Poznan!

    1. Vad roligt och intressant med en tur till Polen och Poznan. Kan tänka mig att det blir mer än så. Jag skulle i slutet av september varit på jobbresa i Polen men tyvärr blev den inte av. Väntar förstås med spänning på dina bilder och kommande blogginlägg.
      Här i koloniområdena finns fortfarande det gröna kvar i naturen och höstfärgerna smyger sig försiktigt på. Kändes i alla fall i veckan som om lite sensommar dröjde sig kvar.
      Tänk att vi även delar dessa promenadtrakter. Jag tar mig en sväng hit ett par gånger i veckan och fint att här se årstidernas skiftningar.
      Ha det gott! Många tankar!

  9. Ser verkligen skillnad på hur lång hösten har kommit här uppe i dalarna om man jämför med Stockholm, det är mycket mera gult på träden här. Fina bilder du lägger ut.
    Ha det gott!
    Kram

    1. Kan tänka mig att det är stor skillnad. Skulle också gärna ta en tut till Dalarna och Tällberg. Brukar ju vara här varje sommar men i år blev det inte så.
      Förstår att ni har det jättebra. Njut!
      Kramar!

  10. Nu måste jag till Eriksdal och plåta en speciell stuga som jag alltid beundrat. När du skrev att Ragnar Östberg ritat en del så växte min nyfikenhet…
    Tack för utflyktstipset!

    1. Jag strosar ofta här och det finns ju olika koloniområden här längs Årstaviken. Eriksdalslunden är störst och ligger närmast oss men jag brukar titta förbi även olika områden i Tanto och i Årstalunden. Och visst är det roligt att koloniområdena än idag är så populära. Fint att här följa årstidernas skiftningar. Vad roligt att jag kunde ge ett utflyktstips.
      Ha det fint och trevlig helg.

  11. Vilka vackra vyer! Och dom begynnande höstfärgerna gör verkligen inte saken sämre 🙂 Ännu en härlig promenad i sensommarhösten 🙂

    Ha en fortsatt fin helg!

    1. Jag går här i koloniområdena flera gånger i veckan och här uppe är det extra roligt att följa årstidernas växlingar. Och just nu är det en del grön sensommar kvar och som fint samsas med de vackra höstfärgerna.
      Önskar dig också en fin helg.

    1. Här är det ju nära både till Nackareservatet på andra sidan kanalen och till de fina koloniområdena på höjden ovanför Årstaviken. Och just i och runt koloniområdena går jag nästan varje dag.Så roligt att här följa naturens skiftningar. Ja, många steg blir det varje vecka.

  12. Ännu en härlig tur och va trevligt att du blev vän med fru and 🙂 jag träffar ofta på dessa i par och man blir så charmad av dom små liven:) super mysig tur du fick hoppas du får en fin helg på alla vis kram

    1. Detta område ligger bara någon km från där vi bor så det blir nästan en runda här varje dag. Perfekt att bo i stan och ha naturen och vattnet helt inpå.
      Önskar dig också en bra helg.
      Kram

  13. Men vad säger du? Fick bara herrar kolonilotterna att odla på? Så fräckt, måste tänka efter lite och kanske var det så att förr i tidens trädgårdsmästare alltid var av manligt kön…jag har faktiskt aldrig reflekterat över det.
    Otroligt välansade och vackra är kolonilotterna, det råder nog en viss inbördes tävlan skulle jag tro.
    Läser vidare..

    1. Japp! Förr var ju mycket på männens villkor. Och visst var det så förr att det var män som var trädgårdsmästare. Men visst är det himla bra att detta i stor utsträckning har ändrats här. Kvinnor i Sverige fick ju sin rösträtt först 1919. I Finland var det 1906 och det sägs att det var det första landet i Europa som gav kvinnor rösträtt.
      Kolonilotterna är väldigt välansade och jag tror att de som har dem lägger ner hela sin själ här. Jag strosar gärna här och det är väldigt roligt att här följa årstidernas skiftningar.
      Kram

  14. Så fascinerande med naturen och visst är det en känsla av att på vissa platser befinna sig mitt i hösten och på andra platser så har sommaren hängt sig kvar. Härligt inlägg med många fina bilder 🙂
    Jag var ena veckan uppe i norr där hösten är väldigt påtaglig för att bara ett par dagar senare besöka Göteborg. Det är flera veckors skillnad i naturen. Kanske inte temperaturmässigt med färgmässigt. Ha det gott!!

    1. Vad roligt att du sett skillnaden i naturen så påtagligt med dina resor. Kanske har du berättat om det på bloggen. Vill gärna se. Dina bilder och inlägg lockar alltid.
      Ha det fint du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *