Stockholm

Sommartid med “hemester” – Semester hemma.

Sommartid! Det soliga och varma vädret ligger fortfarande kvar över huvudstaden men tyvärr kan jag för tillfället inte riktig ta dagarna till vara. Just nu är det “hemester,” semester på hemmaplan som gäller. Inte direkt det jag önskat mig. Allra helst hade jag tillbringat dagarna till sjöss  i Stockholms ytterskärgård eller i skuggan på en klippa långt ute i havsbandet. Men min situation är inte sådan just nu. Förvisso knepigt att acceptera och jag jobbar på det.

För bara ett tag sedan var det mer regel än undantag att det blev dagliga promenader. Ganska långa. Tyvärr har den senaste tiden både krafter och värmen begränsat mig. I och för sig är det ju inte sträckan i sig som är viktig utan mer det jag upplever och ser på vägen.Igår, sent på eftermiddagen, gav vi oss ut på en runda. Solen stod lågt på himlen och vi kunde till största delen röra oss i skuggan.

Södermalm. Norra Hammarbykajen. Sommartid! Visst märks det. Sommartid! Visst är det. Att gå längs kajen och vattnet gör vi både ofta och gärna. Alltid roligt att titta på både husbåtar och andra båtar som pinar på i Hammarbykanalen.

“I denna ljuva sommartid”

Visserligen är det väl varmt för mig just nu. Men fläktar både på balkongen och inomhus  vispar i alla fall runt luften som då känns lite svalare. Just att min ork inte riktigt varit i fas med min vilja har varit begränsande men nu skulle vi ta en sväng i skuggan och se hur långt krafterna kunde räcka. Tursamt nog har vi det bra  här hemma på balkongen också och med god underhållning. Och att sitta still ger liksom inga krafter.

Vi startade hemma vid den röda “pluppen” och gick via Barnängsbryggan, Mandelparken, Åsöberget, Vitabergsparken och Lilla Blecktornsparken och hem till kajen igen.

Ser över till Hammarby Sjöstad/Södra Hammarbyhamnen där  Hammarbybacken lyser klargrön.

Södermalm.Hammarby sjö/en del av Östersjön. Sommartid innebär att vattnet här fylls av båtar i olika storlekar. Sommartid innebär också att vattnen här fylls av båtar, både större och mindre. (Sjöstaden på andra sidan. Tillhör Nacka.) 

Vi lämnar vattnet och klättrar så småningom uppför den långa och branta Kvastmakartrappan till Åsöberget.(Mer om båda Kvastmakartrappan och Åsöberget finns via länkarna) Lite historiska trakter och visst går tankarna här som vanligt till författaren m.m. Per Anders Fogelström och hans böcker om gamla Stockholm och Södermalm.

Kvastmakartrappan.

Blickar från Kvastmakartrappan upp mot den flaggprydda restaurang Fåfängan.

Södermalm och Åsöberget. Skön känsla av sommartid. Absolut sommartid- Nästan svårt att tänka sig att detta är mitt på Södermalm i Stockholm. Genom den öppna grinden skymtar Gamla stan .

Vi slår oss ner på en bänk, strategiskt placerad i skuggan och njuter av att ha Stockholms inlopp framför oss. Snett framför oss ser vi över till Kungliga Djurgården.

Absolut njutbar utsikt från Åsöberget ut över nejden.

Södermalm

är tämligen kuperat och ofta är det mycket uppför.  Vi går nu från ett berg, Åsöberget, både uppför och nerför och passerar i utkanten av Vita Bergen för att komma ner på Malmgårdsvägen.

Malmgårdsvägen. Sofia kyrka ligger uppe på kullen i Vita bergen. Kepsen är på och skyddar stora delar av ansiktet.

Till sist siktar vi in oss på en paus i skuggan i Lilla Blecktornsparken.  Ett “pitstop” på restaurang Bleck lockade. Men se några bord i skuggan fanns inte. Vi väntade ett tag men tyvärr. Inte denna dag. Så skuggan hemma på balkongen blev ett bra alternativ.

Lilla Blecktornsparken lockar många både till restaurangen “Bleck” eller också till att inmundiga egen picknick. Fina lekytor för både stora och små.

34 svar på ”Sommartid med “hemester” – Semester hemma.”

 1. Härligt du kom ut ett tag igår.
  Ni har ju fina närområden.
  Väldigt varmt här i norr också på fredagen, även inomhus, orkade bara med att slänga sopor och en kortare promenad.
  Fortsatttrevlig helg.

  1. Jag vill gärna ut en stund varje dag om det är möjligt. Och nu får 4-6 km vara helt ok. Men vi har ju ingen brådska utan kan stanna när det passar och vi rör oss i skuggan. Vi har många fina områden i närheten så det är bara att välja vad vi tycker passar.
   Förstår att ni i norr också har det varmt och bra att du tar det lugnt.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. Måste kännas olidligt att inte komma ut som du brukar och just det att inte kunna bestämma själv, utan att kroppen bråkar med dig. Så synd om dig med alla biverkningar, det tar på det starka tålamod du har.
  Så gott att du kunnat göra lite kortare promenader ändå nu.
  Ja, det är ljuvligt ute om man orkar njuta.
  Så jättefina bilder på natur och båttrafik. Min utsikt är inte särskilt kul när värmen kommer, för då kommer bilarna med bergsprängare i. Inatt vaknade jag 02.30 av bilstereo som jag tror nog väckte hela området här. Men det finns inget att göra för ungdomen än fara runt i sina åk.
  ———–
  Många goda tankar kommer tillsammans med en stor kram!

  1. Börjar så smått vänja mig vid att det blir promenader nu på 4-6 km och med pauser. Och inte när det är som varmast. Biverkningarna har slagit till rejält denna gång och inget att göra något åt.
   Vi har det ju väldigt lugnt här kvälls och nattetid och dagtid också egentligen. Båtarna låter inte så mycket. Vi sitter ju ute till fram på småtimmarna och och den tiden efetr klockan 18 på kvällen uppskattar jag verkligen på balkongen. även om vi har markis och jag tar ut fläkten blir det i mitt tycke för hett dagtid.
   Trist med den motorburna ungdomen som inte har roligare saker för sig än att åka runt och spela musik.
   Tack, Gerd för omtanken.
   Stor kram

 3. Det är aldrig kul när livet blir begränsat. Men du är en fighter och hittar nya “vägar” att gå. Ingen borde vistas ute i solen mitt på dagen just nu. Jag tackar för detta fina inlägg och hoppas dina krafter återkommer när tempen sjunker.
  Kram från ett svettigt Visby

  1. Nej, så är det. Men jag kan i alla fall röra mig och är glad för det. Och envis är jag.
   Jag mår lite bättre men det är knepigt med alla sårskorporna som nu ska bort innan det blir dags för en ny omgång av behandlingen. Men först operation på onsdag.
   Tack, Bosse för omtanken.
   Önskar er en fin helg.
   Kram

 4. Aj, Jag såg bilden på ditt såriga ansikte i föregående inlägg. Hoppas verkligen att det läker snarast möjligt och att operationen går bra. Allt gott och massor av styrkekrafter till dig!
  Bra att du är en fighter som ger dig ut på promenad, jag tror starkt på promenader och dess helande krafter. Ta väl hand om dig! Och fortsätt att njuta av vacker utsikt och allt annat som är gott!

  Kram Christina

  1. Ja, så ser jag ut. Och jag hoppas att sårskorporna snart faller av. Ny hud ska ju på plats.
   Jag är ju en envis person och i vissa lägen är det väldans bra. Och även tämligen positiv och det brukar också hjälpa till.
   Vi har ju god underhållning från balkongen när orken tryter och det är jag glad för.
   Tack, Christina för omtanken.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

 5. Hålla sig i skuggan är ju bra om det går att hitta skugga, tycker det är sol överallt.
  Skönt att du är positiv och kan njuta trots allt!
  Nej hemester hade jag nog inte valt, men nu tycker jag ändå att det låter mysigt och är mysigt. Men det är klart jag vill ju passa på att se andra platser.
  Båtar är kul att titta på, speciellt husbåtar, då kan man låta fantasin skena iväg och låtsas att man själv hade en husbåt.
  Vilken trappa, jag gillar trappor ute i naturen, kul att gå i.
  Jag slås hela tiden hur vackert Stockholm är och det ska ju vara världens vackraste huvudstad! ,-)
  Härligt att se hur alla njuter var och en på sitt sätt. Keps är bra, skulle på oftare bara ,-)
  Ha det så fint du bara kan ha! Tänker på dig!
  Varm Kram Primrose ,-)

  1. Mycket sol är det men vi är bra på att leta upp skuggan när det behövs. Och positiv är jag oftast men ibland så är det knepigt.
   Just nu har jag inte något val så lika bra att då välja det som är möjligt. Men när det här är klart, både med operation och behandlingar så ska vyerna vidgas.
   Vi bor ju bra här med en hel del omväxling och tur är det nu när jag inte kan röra mig så mycket.
   Kepsen är bra och den långa skärmen döljer och skyddar såren.
   Tack för omtanken.
   Kram!

 6. Måste äga att jag beundrar dig! Att gå fem kilometer i värmen OCH går uppför dessa trappor – hur f*n orkar du?????????
  Att gå uppför på en väg är okej för min del, men att gå uppför trappor hatar jag. Och då har jag inte varit sjuk som du. Hoppas du hör applåden från Täby!
  På bilden ser ditt ansikte ju tack och lov nästan normalt ut. Om du ska in till SÖS på onsdag, vad gör dom då? Jag menar om du ska starta ännu en behandling om en vecka. Ger dig många styrkekramar.

  1. Du vet ju att jag är en envis typ. Och vi sprang ju inte direkt uppför trapporna. Jag har ju en god grundkondition och innan jag började med behandlingen gick jag ofta runt en mil om dagen. Så en del av det finns nog kvar. och när jag nu ska opereras på onsdag så tror jag det är bra att ha lagrat extra energi.
   Utsikten här uppe på Åsöberget är också god lön för mödan samt att det svalkar.
   Bilden är ju tagen i motljus, med en mening. Tyvärr ser det likadant ut nu som på bilden jag la upp häromdagen. Lite med sår kanske.Inget har fallit av.
   Riktigt vad de ska göra på onsdag vet jag inte. Tror inte läkarna heller vet innan de satt igång. Är ett par “detaljer” på vänster skulderblad som ska
   bort.
   Återstår att se om jag kan påbörja en ny behandling om en vecka. Får höra vad min läkare säger. (Han är så bra och jag har träffat honom en del förr.Väldigt bra med kontinuitet inom sjukvården. Och jag tycker SÖS är så bra.
   Ta, BP för omtanken. Den stärker.

 7. Det är verkligen svårt det där med solen. Vi är så inpräntade på att vända ansiktet mot solen så fort den skiner. Vi är allt ena solroser! Men det är ju det där med måtta och vid rätt tillfällen. Förhoppningsvis är vi i dag bättre på det än för 40-50 år sedan…

  Bilden med trappan gillar jag! Och så är jag glad för att jag inte måste gå i den. 😜

  Ha en fin helg!

  1. Det är ju mest nordeuropéer som solar.Esten av världen gör det ju i stort sett inte. inte. Har aldrig knappast sett en ínfödd thailändare solandes på en strand. Och har varit i Thailand säkert 15 gånger. Men nordeuropéer solar. I Torre, på stränderna, ser vi spanjorer på stränderna men med parasoll. Hur ofta ser man det på en svensk strand. Sällan!
   Sedan är nog begreppet att sola med måtta lite knepigt. Idag vet man ju resultatet av för mycket solande/brännannde och de skadorna visar sig ju ibland inte förrän efter 10-20 år . Ett malignt melanom liksom andra huscancerformen kan alltså vara vilande och sedan sätta fart.
   Och att skydda sig med hatt och långärmade tunna skjortor ger ett bra solskydd. Krämer innehåller ofta så mycket konserveringsmedel att de kan göra rejält med skada. Något många inte alls tänker på. Och man måste ha kunskap för att veta vad som är konserveringsmedel dessutom. Så det är knepigt.
   Trappan ger bra träning och man kan ta pauser för att se på det vackra runt om. Sverige nu är helt ljuvligt.
   Önskar dig också en fin helg.

 8. Skönt att du kom ut på en promenad, hoppas du mår bättre! Underbara bilder från fina Södermalm. Tur att ni har nära hem då det inte fanns ett bord i skuggan!
  Skönt att du är nöjd med din läkare på SÖS, det gör mycket!
  Må så gott!
  Varm kram

  1. Tack, kroppen mår bättre men sårskorporna dröjer sig kvar och kliar rejält i detta varma väder. Ja, baddar med isvatten och det lindrar lite.
   Ut vill jag och försöker gå på promenader när det inte är alltför varmt. Orken försvinner ju snabbt om man inte håller “eld” i den. Skuggan är ju det som gäller för mig och det gick fint att gå hem och ta ett “pitstop” här på balkongen. Bra underhållning också.
   Jag är väldigt nöjd med hudkliniken på SÖS och har i flera år haft samma läkare. Betyder mycket.
   Njuter nu på balkongen och kvällens svalka.
   Önskar dig en fin kväll och en skön söndag.
   Kram

  1. Hola! Tackar! Ja, hög igenkänningsfaktor förstår jag. Alltid trevligt att gå här och trappan innebär extra träning.
   Kram!

 9. Hemester är inte så dumt alls, speciellt inte när man bor så fint till som ni gör 🙂 Hoppas det bara blir bättre och bättre nu med behandlingsskadorna och att klådan lägger sig!

  Ha en fin söndag!

  1. Just nu får det bli “hemester” ett tag. Och tursamt nog så bor vi bra och med god underhållning på vattnet och en del fina promenadområden alldeles nära. Lite bättre blir det dag för dag. Men blotta tanken på att det ev. blir en omgång till känns knepig. Försöker att inte tänka på det.
   Önskar er också en fin söndag- Här fortsätter det arma vädret med +30 så det blir inge direkta “stordåd”.

 10. Det är inte kul när man inte kan vara ute som man vill under vår svenska sommar. Den är inte så lång så många av oss vill kunna njuta fullt ut då. Men hälsan, ja, den är än viktigare. Vi får hoppas på att det blir bättre kommande somrar för dig. Skönt du kom ut litet i alla fall. Har du ingen solhatt med stort brätte som hänger ned och skyddar ansiktet? Tufft som ögat med sådana hattar, tycker jag.

  1. Nej, visst är det begränsande att inte kunna röra sig fritt. Jag är ju van att göra det.
   Jag har hattar men de blåser lätt av. Kepsen med en ganska lång skärm sitter i alla fall på. Men hemma på balkongen fungerar hattarna bra.
   Sommaren är ju inte alls så lång så visst känns det knepigt nu med alla begränsningar. Men det kunde ju varit värre. Jag försöker komma ut lite varje dag för att samla krafter och de är det alltid bra att ha. Och roligt även att se sig om. Brukar hitta skugga när vi går och då blir det ju mindre varmt.
   Önskar dig en fin söndag

 11. Jo, man får ju söka upp så mycket skugga man kan i dessa varma sommartider, idag har vi dock skugga överallt här i göteborg och jag är tacksam för det, varit lite väl mycket denna veckan av värme i ett syrefritt rum som vi använder som bokdepå på kneget.

  Flätar är ju ett måste…tror inte vi överlevt här utan det…har väl lite med vår kroppsvolym att göra förstås här på femte våningen…tur man är snygg iallafall 😉

  Ha det bäst nu Ditte och tack för dina fina bilder av vår vackra huvudstad.

  1. Så mycket skygga har ännu inte dykt upp här men den ska komma fram på dagen. +30 nu på förmiddagen. Kan tänka mig att du haft knepigt att jobba i ett instängt och varmt rum i veckan. Riktigt bedrövligt.
   Fläktar är ju bra och här går dem hela dagarna. Lindrar.
   Ha det bra du också.
   Trevlig söndag

 12. Hej Ditte
  Det var en fin runda ni tog, men att du orkade. Det är tur att du är envis och att du använder den egenskapen positivt. Ni bor ju i ett vackert område, som inbjuder till promenader. Vinterhalvåret år för långt. Vi saknar solen och kan inte få nog av den när den äntligen är här.
  Stor kram

  1. Hej Annika!
   Jag vill gärna komma ut en stund varje dag och vi försöker göra det när solen inte direkt står som högst på himlen. Samlar krafter för de kan vara bra att ha. Envis är jag och tämligen positiv. Och jag är väldigt glad över att vi har mycket fint runt om oss. Vattnet inte minst.
   Vi har ju kunnat pendla till Spanien under hösten och vintern och det har gjort att den inte känts så lång. Men vi kom hem i februari och sedan åkte jag med döttrar och barnbarn till fjällen och det var trevlig omväxling. Men jag förstår verkligen att ni saknat att inte kunna resa till Spanien.
   Tankar och stor kram

 13. Så skönt att du kom ut på en promenad trots att hälsan inte är på topp. Bra med en keps och att undvika den starka solen i den mån det går.
  I dag har vi nästan mulet här och något svalare men jag ska inte klaga.

  Kram och god söndag!

  1. Jadå, vi försöker komma ut lite varje dag och bra att samla lite krafter. Kepsen sitter ju på och skärmen ger i alla fall visst skydd. En hatt har jag hemma men den blåser lätt av om jag är ute och går.
   Här är det fortfarande väldigt soligt och nu på förmiddagen +29. Fläktarna här går på högvarv.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram

 14. En riktigt härlig promenad – och jag måste säga att du är värd all beundran! Vilken energi och vilken envishet du besitter i denna värme! Jag orkar ingenting under dagtid! Tack för dina fina bilder och för att du delar med dig Ditte!
  Kram

  1. Envis är jag och periodvis har jag också energi. Det blir ju inte så långa turer men krafterna kan komma att behövas nu när kroppen är lite ur slag.
   Men så mycket “verkstad” blir det inte heller här dagtid.
   Tack Anki för omtanken.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram

 15. Härliga bilder frå ett somrigt Stockholm. Själv firar jag just nu hemester men betoning på HEM. Jag sitter där jag sitter – gikten har satt sig ordentligt i en fot… tur att det finns böcker. Jag läser dessutom på vilken mat jag ska undvika och vad som är bra för gikten!
  Kramar

  1. Oj då! Så besvärligt med gikt i en fot. Gör ju så ont! I alla fall har jag läst det…
   Hoppas att du snart ska ha mindre ont så att du på nytt kan vidga vyerna. Aha, finns det mat man bör undvika om man har gikt. Här lärde jag mig något nytt.
   Kramar och tankar till dig.

 16. Tänk vilka närområden ni har! De där trakterna alltså, med utsikten över Stockholm, de kan vara bland det vackraste som finns. Åh, vilken Stockholmslängtan jag fick nu. Så skönt att komma iväg på promenad! Synd att det inte blev ett pitstop i skuggan men skönt att ni kunde ta det hemma i stället. Mycket fina bilder!

  Stor kram!

  1. Tack! Jag är glad för att vi bor här på Söder och både har naturen, vattnet och storstan helt inpå. Och att gå här uppe på Åsöberget tar mig ju tillbaka till Fogelström och hans böcker om Stockholm.
   Många tankar till dig.
   Stor kram fina Anna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *