Södermalm Stockholm

Längs med kajen och kanalen här hemma på Söder

Söndagen gick vädermässigt i grått och blått och de färgerna tillsammans med en vass vind gjorde mig sällskap på den dagliga promenaden. Jag valde att att hålla mig i hemmakvarteren på Söder och stegen styrde mig österut längs kajen, mot Stockholms inlopp. En sträcka jag gått många gånger och med Hammarbykanalen som följeslagare. Här, längs med kajen,med vattnet helt nära,  går jag gärna och ofta. Och även om sträckan i sig är densamma är den ändå omväxlande.

Längs med kajen

Vi startar vid vårt hus och följer kajen och vattnet dryga 2 km österut och hamnar då ”vid udden”. Här tar kanalen slut och Stockholms inlopp ar vid. Men vi har hela tiden haft olika delar av Saltsjön/Östersjön vid vår sida.

Södermalm. Hammarbykanalen. Norra Hammarbyhamnen. Längs med kajen ligger många husbåtar på kommunala platser. Längs med  kajen ligger diverse bostadshus och i vattnet ligger husbåtar.  Tvärs över kanalen ligger stadsdelen Hammarby Sjöstad, som inte är en del av stadsdelen Södermalm, men närmsta granne. 

Husbåtarna här ligger vid kommunala båtplatser och man köar för att få en. Och de båtar som finns här måste vara flyttbara för egen maskin.

I söndags var en av de få gånger som jag denna vinter sett lite is i kanalen. Vad gäller ”grannen” Mälaren har den haft mer is i vinter än Saltsjön.

På vänster sida bostäder i Hammarby sjöstad och så den gamla lyftkranen, Lumakranen, Den står kvar och är en symbol för den industriella verksamheten som förr fanns här. Numer vackert upplyst när mörkret faller.

Där kramen finns idag  fanns förr Luma industriområde.

Jodå, det går även en buss på kajen. En kort sträcka. Denna buss nr 57 går från Frösundavik i Solna, genom hela City och hit till Sofia  på Södermalm. En rejäl ringlinje. På och längs kajen finns också ett antal skulpturer som kvällstid är upplysta. Så båtar, skulpturer, grönområden och vatten har satt sin prägel på området.

Stockholm . Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Här går buss 57 längs med kajen för en kort bit. Jodå, det går en SL-buss längs med kajen. Tyst går den också så en får se upp. Här finns också de gamla järnvägsspåren kvar.

Dessa gamla järnvägsspår är klassade som riksintresse för försvarsändamål. Förr användes spåren för att forsla varor från Södra station, längs kajen och bort till Stadsgårdshamnen för att där lastas på båtar och tas vidare. Man trodde att det här skulle bli en omfattande järnvägstrafik så kajen gjordes bred. Även avståndet till bostadshusen blev rejält tilltagen. Numer används inte spåren alls och den forna hamnen som låg här är ersatt av bostadshus.

Barnängsområdet

Är ett område som finns med i flera av de böcker som Per Anders Fogelström skrivit. Här var förr ett stort industriområde med olika fabriker.

Trots bitande vind var det en del besökare vid Kajsas kiosk vid Barnängsbryggan. Här vid bryggan avgår båtar in till City och till Hammarby sjöstad. (Till Sjöstan är de kostnadsfria).

Själva namnet Barnängen är en förenkling av ordet Barnstugeängen och kommer från att det här på ängarna  vid Hammarby sjö i slutet av 1500-talet skulle byggas ett barnhospital som skulle tillhöra Danvikens hospital som låg en bit bort.Här i området fanns på 1700-talet Barnängens manufakturfabrik och författaren Per- Anders Fogelström har i boken Vävarnas barn berättat om livet och jobbet där. Så småningom, 1868,  kom textilfabriken att bli ersatt av Barnängens tekniska fabrik.

Danviksområdet med Danviksbron,  Danviksklippan och Stockholms inlopp. 

Danviksområdet. Här, närmare Danviksbron, byter kanalen namn till Danvikskanalen. Till höger ligger Danviksklippan och den är populär för de som tränar klättring. Och uppe på klippan finns några speciellt utformade bostadshud. (Mer om området finns i länken ovan.)

Stockholm . Södermalm. Danviksbron. Längs med kajen och under bron kan en via en tunnel ta sig till andra sidan bron. Längs med kajen ligger tunneln där fotgängare och cyklister kan ta sig under Danviksbron.

Och här står jag då och blickar ut över inloppet till Stockholm. Och de är här förbi alla fartyg som ska in till Stockholm passerar.Nu kändes det kallt och ”bitigt” men en skön sommardag är det trevligt att ta med sig en stol och slå sig ner här med medhavd pick nick.Jag står kvar en stund och blickar ut mot inloppet innan jag tar samma väg längs kajen hem igen.

Inloppet till Stockholm.

Danviksklippan, Danviksbron och färjan Emelie som går in till Nybroplan i City. Tycker det är är så fint med alla vattenvägar som Stockholm har.

Stannar till och blickar över till Henriksdalsområdet i Sjöstan. Ser också att Hammarbybacken denna söndag har en del besökare.

 

Ett förtydligande. I inlägg där jag har kursiv text i meningar finns i det eller de orden en länk till något jag kan ha berättat om tidigare . Det kan också vara en länk till en förklaring  som ”Google” eller andra  har.

16 svar på ”Längs med kajen och kanalen här hemma på Söder”

    1. Jodå, hos Kajsa är det alltid besökare. Och är det helg med sol är det också ofta kö. Kul att kiosken går bra. Trevliga är de ockås.
      Och en skön promenad blev det trots bitig vind.

  1. Även om du gått där flera gånger så förstår jag att det är en promenad som ändå kan bjuda på en hel del omväxling. Alltid händer det något på vattnet. Det så lite kallt ut men med rätt kläder så fungerar det mesta. Härliga bilder som vanligt!

    Önskar en god kväll nu!

    Kram

    1. Tack!Så är det helt klart att omväxlingen finns. Och en ser och lägger märke till olika saker. Kyligt var det men jag var välklädd så det hjälpte. Hade t.o.m. mössa på vilket jag inte brukar ha.
      En skön kväll blev det efter en givande och rolig kokklubb-
      Kram

  2. Så duktig du var igår när de flesta delar av Sverige kunde njuta av vårtemperatur och sol. Det vädret fick vi en dag senare, idag. Ingen blåst heller.
    Som tur är känner man inte den bitande blåsten när man tittar på dina fina bilder:-) Å 57:an, ja den minns jag från ungefär där du tog bilden. Promenerade där med min man men tänkte absolut inte på att det var en bussgata. Busschauffören trodde så klart att jag skulle gå åt sidan, men då jag varken såg eller hörde bussen var det min man som drog mig i säkerhet. Så 57:an har jag ”bojkottat” sedan dess;-)

    1. Det var bitigt igår men träningen nu är viktig inför fredagen så jag traskar på.Och det sköna vädret kom ju idag. Njutbart på alla sätt.
      Tänkte på att den här bussen en gång skrämde dig på kajen. För just här, där jag tog bilden, kör den ner på kajen.
      Förstår din bojkott av bussen. Men den är praktisk.

  3. Jag som snudd på är lite miljöförstörd av byggarbetet på andra sidan gränden blev förtjust i Lumakranen. Så charmig den är! Ett vintrigt, vårvintrigt Stockholm med små isflak som sällskap är också vackert. Du är verkligen en sann Stockholmsambassadör och du kan din Fogelström! Så mysigt det ser ut med folket med rosa plädar runt sig där de sitter vid Kajsas Kiosk! En härlig bild!
    Tack Ditte för ditt informativa inlägg! Well done som vanligt!
    Efter alla vintriga, småkyliga foton känns det som om jag också vill ta en pläd runt mig 🙂
    Kram

    1. Jag förstår att du är trött på byggnationer. Men Lumakranen är inte i bruk numer utan mer en symbol för en svunnen tid. En tid när området hade en hel del industrier.
      Att se is här är lite ovanligt. Den brukar finnas i Mälaren men sällan i Saltsjön.
      Kajsas kiosk är välbesökt och ofta är det kö här på helgerna om det är vackrare väder.
      Tack, för fina ord.
      Och hos dig värmde jag mig extra idag med både inlägg och vacker magnolia.
      Kram

  4. Vilken otroligt fin närmiljö du har där du kan ta dina promenader!
    Stockholm är verkligen en vacker huvudstad med allt sitt vatten, även en dag som denna då det mesta gick i en svag gråblå ton.
    Vi gick en bit längs kanalen när vi gick på Söder med Yvonne och Jakob för något år sedan, så fint!

    1. Visst har jag! Nära till mycket och med vattnet helt inpå. Och väldigt roligt att ni promenerat här i våra trakter så ni vet ju hur det ser ut. TRor jag en gång såg det hos Yoy.att ni varit här på kajen.
      Jag ligger ju i nu inför fredagens operation så vädret får inte hindra mig. Men nu ska det här bli fint resten av veckan så hoppas det stämmer.
      Ha det gott.

  5. Luma tror jag stationen på tvärbanan hette då jag hälsade på schlagerkompisar i Hammarby sjöstad.
    Hoppsan, vår buss från Frösunda, 57:an, går alltså hela vägen till dej! Så roligt!
    Vet att jag läst ”Vävarnas barn” för länge sedan, han kunde skriva han, Per-Anders Fogelström!
    Fina foton från ett vintrigt södermalm, tack för att du delar med !
    Varm Kram

    1. Säkert är det så. Luma Park är en station. Japp, buss 57 går hit och det är en riktigt Sightseeingtur.
      En skön runda blev det men det var kyligt.Idag var det ju desto mer lockande väder.
      Varm kram.

  6. Vilket otroligt fint inlägg! Vackra bilder och vacker skildring! Både intressant och mysigt att läsa. Jag brukar tänka på det du skriver, att trots att man ofta är i samma miljö, varierar den sig ändå med årstidsväxlingarna och av andra orsaker. Per Anders Fogelström är en av mina favoritförfattare och Stad-serien är fortfarande starkt i minnet, framförallt känslomässigt, trots att det var länge sedan jag läste de böckerna. Fantastiskt att vandra i de kvarteren och tänka på hur det var.
    Nu skall hästarna ledas ut till hagen och Bella skjutsas till körskolan. Hoppas du får en fin dag!

    1. Tack! Just detta med årstidernas växlingar är ju påtagliga även i stan, men på ett annat sätt än ute hos dig. Och att vara i samma miljö är inte alls så dumt om en trivs.
      Nu i vår ska vi få till att ses i stan och just ta en vända i Fogelströms fotspår. Vore så trevligt. Önskar dig en fin dag. Här är det sol och det känns bra.
      Kram

    1. Fina områden här längs kajen och många som söker sig hit. Alltid roligt att se årstidernas skiftningar så det blir ofta lite olika varje gång en går här. Förstår att du känner igen sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *