Trevligheter

Lyx i vardagen – Vänner, böcker, god mat och dryck

Måndag den sista i februari och Stockholm bjöd oss invånare  på sol, blå himmel och en känsla av vår. Och det var också dags igen för vår bokklubb, “The Beijing Ladies” att ses. En riktigt trevlig lyx i vardagen. Bokklubben startades i Peking runt 2006 av  SWEA och senare, hemma i Sverige, var vi några som fortsatte att ses. (SWEA är ett globalt nätverk för svensktalande kvinnor som bor utanför Sveriges gränser, eller som har bott utomlands och flyttat tillbaka.)

Vasastan och St. Eriksplan. Jag var i god tid så det blev ett varv runt kvarteret innan det var dags att  ringa på hos dagens värdinna. 

Lyx i vardagen

och denna vardag var en måndag. Vår förra bokträff var i januari, också på en måndag och blev en extra bra start på den veckan. Vad gäller våra bokträffar så har vi också setts utanför Stockholm och då kombinerat böcker med andra trevligheter. Något vi gjort i bl.a Västerås, i Göteborg, på Sandhamn i Stockholms yttre skärgård som också är lotsarnas ö. Även en bokklubbsresa till Torekov har det blivit men den missade jag tyvärr.

Ett vackert dukat bord är lyx i vardagen- Lyx i vardagen. Ett vackert dukat bord. 

Vi brukar vara sex stycken som ses och denna gång blev vi fem. För sjukdom kan inträffa även när det är dags för bokklubb.

Dagens lunch; moussaka där potatis  ingår i stället för aubergine. Jättegott! Härtill ett gott glas rött vin. 

Än mer lyx i tillvaron. En suverän ostbrickaMer lyx i vardagen. En fantastiskt god ostbricka.

Här har ytterligare två vänner anslutit och till osten är det dags att prata böcker.

Ett glatt bokpratargäng samlat.

Några böcker vi läst

Givetvis blev det en hel  del  bokprat. Vi läser ingen  gemensam bok men genom att vi presenterar böcker så blir det per automatik så att flera av oss ändå kommer att läsa “samma böcker” men ofta vid olika tidpunkt. Böckerna är länkade till förlag så att du där kan läsa mer om dem.

Två böcker av Katarina Widholm;del 1.Räkna hjärtslag och Varma händer  Böcker som handlar om en ung kvinna, Betty, som under slutet av 1930-talet kommer till Stockholm från Hudiksvall och tar anställning i en läkarfamilfamilj på Östermalm. En ung kvinna på väg ut i livet i en historisk tid som liknar vår egen. Böcker om hur livet kunde vara för unga fattiga flickor på 30-talet. Böckerna är också en intressant samhällsskildring.

Blybröllop av Paborn är också en kvinnoskildring men av annat slag.  Mycket humor om en kvinnas list och hur hon tänker bli fri från ett trist äktenskap från en uppblåst och spydig make.  Huvudpersonen är Irene Hussvig, en bibliotikarie, som sedan 39 år är gift med kabeldragaren Horst. Men hon vill nu bli fri och har tänkt ut ett sätt att bli det på.

Tre böcker av författaren David Ärleman. Tre deckare. 1. Lite död runt ögonen; 2.Som natten; 3. Allt för Bodil.   Här har bloggvännen Annette med bloggen “Just här -Just nu skrivit en väldigt utförlig recension om “Allt för Bodil.(Finns i länken)

De osannolika systrarna Song av Jung Chang. En bok om hur tre kvinnor,  tre systrar i Kina, som under tiden landet kämpade sig genom hundra år av krig och revolutioner spelade en viktig roll i set politiska spelet.  Kärlek, intrigier och makt spelar stora roller . Detta är tre kvinnor som var med och formade 1900-talets Kina. Tilläggas bör att författarens böcker är förbjudna i Folkrepubliken Kina.

Hemma

hade vi på kvällen tänkt oss att eventuellt få se lite norrsken. Men vi har söderläge på balkongen så det blev inget norrsken att se. Hade vi tagit oss ut och upp på kullen i närheten eller upp på något av bergen på Södermalm hade vi  kanske haft bättre lycka. Så de sken vi såg var från all vacker belysning i området där vi bor. Fint det också. Dock inget norrsken.

Stockholm. Södermalm. Lyx i vardagen är att ha en vacker utsikt. Lyx i vardagen är också att njuta av denna utsikt hemma. Visserligen inget norrsken men vackert ändå- 

30 svar på ”Lyx i vardagen – Vänner, böcker, god mat och dryck”

 1. Så kul att få ta del av det du gör med dina vänner. Riktigt lyxigt på en måndag! Så gott när man har möjlighet till den lyxen…Måste bara läsa fortsättningenbpå “Räkna hjärtslag”. Tyckte mycket om den boken.
  Kollade efter norrsken kl 22 och 24 Såg inget. Har dock sett en massa bilder från folk i närheten som sett. Kanske vi bor dumt till…för mycket skog i vägen.
  Ha en fin tisdag! Kram

  1. Bokklubben betyder mycket och på olika sätt. Vi har ju känt varandra sedan åren i Peking och och har fortsatt att ses. Vi turas om att vara hos varandra och en god och festlig lunch en vardag piggar verkligen upp. Och givande bokprat blir det. Förutom böcker finns många samtalsämnen. INte minst om livet. “Varma händer” fortsättningen på “räkna hjärtslag” tyckte vi alla hade ycket att ge. Flera av de andra böckerna också–
   Fick idag veta att kameran kan hitta norrskenet även om ögonen inte gör det. Flera i vår närhet hade inte sett norrskenet men ändå fått bra bilder . Märkligt. Även mobilbilderna bleb bra.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

  1. Vi har så trevligt på våra bokträffar och har ju nu setts under många år- Och visst blir det samtal även om annat än böcker. Det är verkligen en fin lyx i vardagen att kunna ses så här med “allt inkluderat”. Hela matsalsmöbeln är så vacker och så fint med bordstabletterna från Svenskt Tenn på glasskivan- Och bordet är ju verkligen rejält tilltaget. Det som rummet i övrigt.
   Moussakan var så god och smakade extra bra med potatis i den. (Aubergine blir lätt sladdrigt)
   Här var det norrsken på flera ställen i stan dock inte hos oss. Men vi har söderläge. Hade vi gått ut jade vi kanske sett skenet.

 2. Så trevligt med boklunch och visst är det underbart lyxigt att kunna träffas mitt på dagen en vanlig måndag. Mina väninnor och jag brukar säga att den lyxen har vi jobbat oss till under många år!
  Flera intressanta boktips tycker jag, Katarina Widholm har en väninna pratat om i positiva ordalag och Blybröllop låter lite lockande.
  Här fick vi veta i går morse att det varit norrsken här på söndagskvällen, men vad hjälper det när vi satt i TV-soffan så igår kväll hade vi tagit fram kamera och stativ, men trots att vi höll utsikt länge och väl från vår balkong i nordväst såg vi inget trots att flera sett det här i närheten.

  1. Just, så resonerar vi också- Härligt med lyxen att ses en vardag mitt på dagen och tillsammans med böcker (fysiska och ljudböcker) god mat och tryck. Och det blir också en hel del samtal utanför böckernas värld.
   Synd att ni missade norrskenet men det blir fler tillfällen. Fick idag veta att ibland hittar kameran norrskenet fast ens egna ögon inte ser det. Jag såg det inte alls.
   Men nästa gång ska du se att ni får lite bilder.

 3. Vilket vackert dukat bord! Så trevligt att ni fortfarande ses och inspirerar varandra till fortsatt läsning. Även om inte alla har läst samma bok så får ni i stället många bra tips tänker jag och kanske en avrådan också.
  Här såg vi inget norrsken alls men kanske bor vi för långt söderut. Dessutom så var det dimmigt…

  Önskar en god tisdagskväll nu!

  Kram

  1. Verkligen lyx i vardagen att sätta sig till ett vackert dukat bord, men vänner, god mat och dryck. Och att sedan prata böcker förstås. Ja, även mycket annat. Jodå, en och annan avrådan blir det också.
   Förstod idag att en ibland kan se norrsken i kameran trots att en inte ser det med blotta ögat. Ska testa det nästa gång.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 4. Vilket underbart väder det var igår måndag. Helt fantastiskt och så fint att vara i Vasastan också, det ser härligt ut allt. Vad trevligt ni har det.
  Fin dag idag tisdag med men inte lika blå. Var lite skyar på himlen men så glad för solen och ljuset. Vi varit i solen båda dagarna och det känns så fint.
  Ha det fortsatt bra i veckan.

  1. Visst var det! Och även idag har vi njutit av lite skön vårkänsla.
   Bokklubben är alltid trevlig och så njutbart att slå sig ner vid ett så vackert dukat bord. Så roligt med bokklubben att vi hängt ihop sedan 2007-2008. Först i Peking och senare här hemma-
   Visst passar vi på att njuta av vårsolen.
   Önskar dig ockås en fortsatt fin vecka.

  1. Vilda svanar var vi alla också förtjusta i och vi har alla läst boken om “Systrarna Song”. LÄs den!
   Och så fint med lite lyx i vardagen. Piggar verkligen upp.

 5. Här andas det lyx – WOW! Dukningen är så fin och maten – mums. Så bra att göra moussaka med potatis istället för auberginer. Gillar nämligen inte auberginer. De ser alltid som oaptitliga ut och konsistensen – nej tack:-) Ostbrickan – mums den också:-) Det finns ju några speciella “ostställen” i Vasastan så… 🙂
  Böckerna är inte riktigt min genre.
  Missade också Norrskenet igår. Men i grannkommunen Vallentuna visade det sig. Är lite sur på mig själv här, för jag glömde helt enkelt bort “fenomenet”. Å ditt “substitut” för Norrskenet är betydligt vackrare än mitt;-)

  1. Så härligt att slå sig ner här bland vännerm god mat och dryck. Och med böcker, både fysiska och sådana vi lyssna på. Moussakan var riktigt god med potatis och inte alls då så “sladdrig” som den kan bli med auberginer. Vet att vitt vin också ingick i den. Inte fel det heller. Tvärt om. Jag vet att böckerna inte är din genre men ibland har vi med rena deckare också. Glömde ta med en av dem som jag presenterade; Mr Ett av Jens Lapidus. Absolut en deckare. Riktigt bra tycker jag men väl lång.
   Vet andra i stan som såg norrskenet och ett tips är att låta kameran leta upp det. Kameran ser men inte vi. Det får heller inte var så ljust runt om.

 6. En bok är ju en bok, så fint när man kan få tips på detta roliga vis, är ju säkert roligt att få tipsa andra också antar jag, lite gott tilltugg gör det ju inte svårare. 😉

  Ha en fin kväll.

  1. Jag läser en hel del och att ses i bokklubben är alltid trevligt. Fint med boktips. Och en lyx i vardagen att slå sig ne vid ett vackert dukat bord tillsamman med vänner, god mat och dryck.
   Önskar dig också en fin kväll.

 7. Vilken härlig måndag med bokklubbsträff och allt! Å vilket fantastiskt glasbord, wow!!! Så kul med underläggen från Svenskt Tenn, ikväll fick vi nämligen en transport därifrån, har ju länge tänkt köpa kuddar därifrån, och du hjälpte till att inspirera från dina besök där!
  Kul med alla boktips, har inte läst någon av de böcker ni diskuterade, har däremot hört talas om “Räkna Hjärtslag”!
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Det blev verkligen en jättebra start på veckan. Och så lyxigt att få sätta sig till ett så vackert dukat bord med vänner, god mat och dryck.Och böcker. Vad roligt med en transport från Svenskt Tenn. Hoppas du visar. De har så mycket vackert och tidlöst. Roligt att jag inspirerat.
   Ha det gott du också.
   Kram

 8. Så fint och trevligt ni ser ut att ha det. Fin omgivning också.
  Ni har hållit på i många år med bokklubben och jag kan tänka mej att det är intressant och givande.
  Nu läser jag inte just något, lite jobbigt, men jag har haft ett stort intresse förr med att läsa böcker och då var det min bästa väninna Ingrid och jag som bytte böcker och “pratade” böcker.
  Fina bilder.
  Jag såg inte heller norrskenet, men det är så ljust här i stan och jag går ofta och lägger mig så tidigt.
  Ha det fint och var rädd om dig.
  Varma kramar!

  1. En väldigt trevlig och god start på veckan blev det. Och så fint att sätta sig till detta vackra dukade bord.
   Och just att prata böcker ger så mycket. Förstår att du kan sakna detta men var sak har ibland sin tid.
   Vi har fått sett bilder på norrsken och det får kanske räcka denna gång.
   Har aldrig sett det “på riktigt” och skulle gärna vilja göra det. Men jag hinner väl.
   Ha det bra du också och var rädd om dig. Varm kram.

  1. Jätteroligt att vi fortsatt ses efter åren i Peking. Och extra lyxigt att sätta sig till så vackert dukat bord tillsammans med vänner, god mat och dryck. Och roligt också med alla boksamtal och andra samtal- Guldkant på tillvaron.
   Ha det fint du också.

 9. En vanlig måndag förgylls verkligen av ett vackert dukat bord, trevligt bokprat väninnor som har känt varandra länge, emellan. Kan det bli bättre?
  Hur ofta brukar ni träffas?
  Moussaka har jag inte ätit sedan jag var på Cypern för många år sedan. Kanske dags för mig att testa på att göra rätten själv? Här finns gott om aubergine att köpa.
  Ha det gott!
  kram

  1. Verkligen! En härlig lyx i vardagen men både vänner, ett vackert dukat bord, böcker, fina samtal och god mat och dryck. Vi brukar träffas var femte till sjätte vecka och turas om med värdskapet.
   Just mat som är “färdiglagad” när gästerna kommer är ju alltid bra så att även värdinnan kan vara med.
   Moussakan var väldigt god och det går ju att använda både potatis och aubergine eller välja vad som passar och smakar en bäst
   Ha det gott du också.
   Kram

 10. Verkligen ett vackert dukat bord, Man blir glad i hela kroppen av se detta bord:) mysigt att träffas för en lunch o bokprat tillsammans ,kram

  1. Väldigt trevligt med lyx i vardagen. Och här ingår ju ett vackert dukat bord, vänner, blcker och god mat och dryck. (Har läst ut”En enkel till Indien” som u tipsade om)
   Kram! Välkomna hem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *