Stockholm

Staden mellan broarna – Gamla stan i Stockholm

Kylan i Stockholm består men lite mer sand och salt på trottoarer och gator gjorde att jag igår gav mig ut på en runda . Jag lämnade Söders höjder och gick ner mot Gamla stan. Fram till 1980 hette Gamla stan officiellt ”Staden mellan broarna”, ett namn som kom till på 1800-talet. Stockholm grundades här  på 1200-tal av kung Birger Jarl. Och att staden byggdes just här var för att den skulle vara som ett lås för Mälaren. Det skulle vara svårt att ta sig in i staden.  Runt ”staden” gick flera stadsmurar för att vara till skydd mot tänkta angripare. Välkomna att följa med! Och det var tämligen halkfritt.

Prästgatan en av de gamla gatorna i "staden mellan broarna" - Gamla stanEn del av Prästgatans norra del.

Staden mellan broarna

Gamla stan,  var “staden” och kom så småningom kom att kallas för Stockholm. Det finns lite olika teorier om hur namnet Stockholm uppstått och vad som stämmer är svårt att veta. En förklaring är att “stock” syftar på timmerstock samt holme som i sin tur syftar på Stadsholmen som sedan blev Gamla stan. Hansans handelsmän kallade nuvarande Gala stan för “Holm” efter det latinska “holmia”.  En annan förklaring är att vattnet  i Norrström “strömmen”  stockade sig här vid slottet.

Gamla stans historiska värde blev inte uppenbart förrän kring sekelskiftet 1900 då konstnären Carl Larsson, som var född på Prästgatan i Gamla stan menade att om han var miljonär (vilket han inte var då) skulle han rusta upp Gamla stan rejält. Gamla stan var ett riktigt slumområde från till 1930-talet för då började folk förstå och visa respekt för det historiska arvet.

Prästgatan 38.

Gamla stans historiska värde

blev inte uppenbart förrän kring sekelskiftet 1900 då konstnären Carl Larsson, som var född på Prästgatan i Gamla stan menade att om han var miljonär (vilket han inte var då) skulle han rusta upp Gamla stan rejält. Gamla stan var ett riktigt slumområde från till 1930-talet för då började folk förstå och visa respekt för det historiska arvet.Namnet Prästgatan bestämdes i slutet av 1800-talet men redan på 1500- talet omnämndes gatan som “Prästhegatan”och så efter de bostäder som fanns där för stadens präster.

Vackra portar finns lite varstans. Den här hittade jag på Prästgatan.

Stortorget  med Börshuset. (Mer info. om torget och kvarteren i länken här till vänster) I Börshuset som invigdes i slutet av 1700 av Gustaf III för Stockholms fondbörs finns numer Nobelmuseet, Nobelbiblioteket och Svenska Akademien.

Börshuset vid Stortorget. 

En bit kort promenad från Stortorget längs Österlånggatan ligger Köpmantorget med sin bronsskulptur St. Göran och draken. En kopia som gjordes 1912. Torget fick sitt namn efter Köpmangatan som är Gamla stans äldsta bevarade gatunamn och omnämndes redan på 1300- talet.  Gatan var huvudförbindelsen mellan Stortorget och Fiskartorget, ett stort handelstorg,  som låg strax nedanför Österlånggatan och närmare “saltsjön”.

Det lilla Köpmantorget som aldrig varit ett handelstorg. 

St. Göran och draken.

Fler gränder

Jag är tämligen ensam där jag går och undviker de mer turistinspirerade gränderna. Jag viker av mot Baggensgatan, en smal tvärgränd från Köpmangatan, som bjuder på en hel del. Här på nr 23 låg “Ahlströms jungfrubur”, en bordell som fanns från 1762 och fram till en bra bit in på 1800-talet. Granne med denna f.d “jungfrubar”  ligger på ett vandrarhem på Baggensgatan 25, “Old Town Lodge”. Ett bra alternativ om man vill bo både centralt och i historiska kvarter.

Lustigt att se hus med balkonger i Gamla stan. Men i alla fall ett har jag sett och det här på Baggensgatan.

Baggensgtan nr 23. Här låg alltså “Ahlströms Jungfrubar”

Jag bestämmer mig för att ta tunnelbanan hem till Söder och går mot Gamla stans tunnelbanestation. Och väljer då från Västerlånggatan (turiststråket) att gå ner den 150 meter korta Yxsmedsgränd. Gränden har haft flera olika namn men detta namn har funnits sedan 1600 -talet. Namnet kommer från Jöran Yskemes som bodde i ett hus här. (Gränden fick det nuvarande namnet på 1800- talet.) Grändens namn, Yxsmedsgränd, finns omnämnt av Bellman i Fredmans epistel nr 28 – “I går såg jag ditt barn min Fröja, I Yxsmedsgränd”. Och det var här i gränden som verklighetens Ulla Vinblad bodde. Den kvinna, Maria Kristina Kjellström som så ofta finns med i Bellmans visor.

Mycket historia finns vevarad i "staden mellan broarna". Här Yxsmedsgränd, besjungen av Bellman. Dagens Yxsmedsgränd.

 

32 svar på ”Staden mellan broarna – Gamla stan i Stockholm”

 1. Tack för en trevlig tur i Gamla stan! När det gäller Köpmanstorget så tänker jag alltid på Homandeckarna vars huvudperson bor precis där 😀

  Kram och ha en fin lördagskväll!

  1. Vad roligt att du gick med. Och i Gamla stan, särskilt bortom turiststråken går jag gärna. Ja,just det – Homandeckarna och Köpmantorget. Glömde.
   Önskar dig också en fin kväll.
   kram!

 2. Hej, tänk om jag vetat allt detta medan jag bodde i hufvudstaden! Då hade jag varken tid eller ork att utforska stan särskilt mycket, dels bodde jag långt åt fanders i förort och dels jobbade jag mycket långa dagar. Men min kompis bodde vid Kornhamnstorg så visst är Gamla stan ändå ganska bekant. Det är fint att man lyckats bevara så pass mycket och att det är populärt strövområde och turistfälla vet vi ju. Kram och trevlig lördagskväll

  1. Jag tar ofta en sväng här i Gamla stan. Tid har jag ju och här finns så mycket att se och uppleva. Men jobbar man och har långa dagar så vet jag ju att orken tryter om man dessutom ska resa långt. Jag går ju dit på dryga 30 minuter, om det inte är halt förstås. Då tar det längre tid.
   Jag undviker alltid de gator och restauranger som vänder sig till turister och utbudet är ju stort även i de icke turistiska kvarteren.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 3. En härlig promenad fick jag hänga med på. Nästan så jag fick lite hemlängtan … Gamla stan är ju så mysigt. Min lillebror bodde faktiskt ett drygt år där, när det var Vattenfestivaler och annat stök och bök. Mysigt att besöka men nej, jag skulle inte vilja bo där.

  Ha en härlig kväll!

  1. Vad roligt att du hängde med. Jag tar mig ofta en sväng här och har favoritställen lite runt om. Gamla stan har ju en hel del mindre gränder där det inte är vare sig stökigt eller bullrigt och dit få hittar. Men när det var Vattenfestival var det nog rejält livat både här och i andra delar av stan. mInns dessa.
   Vi har haft vänner som bott i G.S och det är ju en speciell stämning och alla känner alla. Och oftast ligger ju inte sovrummen mot de mer bullriga gatorna. Tur är ju det. Jag vill ju gärna ha hiss och det är det få hus som har i Gamla stan så för oss är det inte aktuellt att bo där. Men är man yngre så kan det ju gå bra ändå. (Men säkert kämpigt att släpa små barn och matkassar uppför flera trappor.)
   Önskar dig också en fin kväll.

 4. Även jag tackar för den här fina rundvandringen med så suveräna bilder i Gamla Stan. De franska balkongerna var ju lite konstiga. Jag menar de är ju inte precis “rooms with a view” om man säger så, och ljusinsläppet i form av en sol är ju minimalt i dessa gränder. Hur tänkte man där?!
  Old Town Lodge, är det inte vandrarhemmet där Gerd bodde för några år sedan!? Kan tänka mig att Old Town Lodge är oerhört populär under högsäsong.

  1. Trevligt att du hängde på. Och det var ganska halkfritt här i gränderna.Jag tror att detta hus med balkonger relativt nygbyyggt eller så har de av någon anledning kommit till efteråt. Har inte klurat ut detta ännu. Men jobbar på det.Nej, så mycket sol kommer npg inte in. HUr fönstren ser ut på baksidan såg jag inte men jag vet att en del hus/lägenheter har en mer öppen yta på baksidan. (Ganska liten men den kan finnas.)
   Jodå, det är vandrarhemmet där Gerd bodde. Vet att det är populärt. Ligger ju granne med den gamla “jungfruburen” också.

   1. Minns att lillebror tyckte det var jobbigt för man såg inte vad det var för väder när han bodde där i den lilla ettan m kokvrå, sambo och nyfödd son.

    1. Kan förstå honom. Verkligen. Våra vänner bodde i en tämligen stor och ljus våning högst upp så då blir det ju viss skillnad. Och trångt mellan husen är det i många gränder och svårt för solen att nå in…Nej, så skulle jag inte vilja bo. Kanske som student och ung.Men inte med familj. Förstår att de sökte annat.

 5. Du är påläst som alltid! Gamla Sta´n är trevligt att vandra i när det inte är halkigt! Många vackra hus, fönster, portar m.m. De stora stråken brukar dock vara svårframkomliag under sommartid i alla fall . Då hör man många olika språk runt sig när man promenerar fram där.

  Tack för en intressant vandring jag fick följa med på!

  1. Tack! Jag strosar gärna i Gamla stan året runt och hittar bra där. Väljer ofta gator dit inte direkt turistströmmarna tar sig. Men jag öfrstår att många turister gärna vill ta sig runt här för miljön är ju väldigt speciell.
   Jättetrevligt att du gick med.
   Nu ska jag promenera med dig i Malaga.

 6. Tänker alltid på det praktiska som t.ex. – Hur kommer flyttbilar fram?
  Hur bär man sej åt, om man kört bil och handlat och har många påsar och
  bags att bära. Och bara en barnvagn! Bära den uppför trapporna!
  Vad händer, om nån har köpt ett piano?

  Visst är det trevligt att vandra omkring där, men att bo i en stenöken skulle inte
  passa mej alls. – Men det är ALLTID roligt att läsa om dina promenader, som du
  gör i mitt ställe. 🙂

  1. Håller med dig. Till barnvagnar finns ofta ett utrymme för det innanför entrén. Flyttbilar modell lite mindre kommer fram men knepigt kan det vara. Vi har vänner som bott i Gamla stan som både flyttat in och ut och utan problem. Mer skrymmande möbler, som piano, kan tas genom fönstren och ibland bäras upp i trapphusen. Många matkassar kan vara knepigt att orka upp men då får man handla lite mindre och oftare. Eller beställa hemkörning av mat via internet. Lite vet jag hur dte fungerar just för att vi haft vänner som bott här. Men det krävs ju en del…
   Gamla stan strosar jag gärna i men jag bor nog kanske hellre vid vattnet där vi bor. Tar mig ca 30 minuter att promenera till Gamla stan så det fungerar fint. (Om det inte är alltför halt för då går jag inte. Får då bli buss eller tunnelbana)
   Och Ruth, tänk så mycket vi skulle ha att tala om här på våra promenader. Är så glad att du går med mig från ditt hem.

 7. Tack för en härlig guidning genom Gamla stan! Du berättar så intressant och bilderna är såå fina!! Skulle så gärna gå där vid din sida på riktigt!
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  1. Tack! Jag tror du skulle tycka om att strosa här och framförallt i de gränder där det inte är så många “turister”. Mycket finns att se och man känner sig ofta förflyttad tillbaka flera hundra år i tiden. Kommer du till huvudstaden så ska vi tillsammans ta en tur här.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

 8. Svenska akademiens nobelbibliotek skulle jag vilja besöka…
  Tack för denna rundtur i Stockholm! Vackra bilder av en vacker stad.

  Må väl! Kram Christina

  1. Ja, Stockholm är fint men just nu är det rejält halt så man får ta sig fram som en pingvin. Vaggandes. Biblioteket här i Börshuset och museet är väl värt ett besök. Tror du skulle uppskatta det.
   Ha det bra du också.
   Kram!

 9. Tack för rundan det var intressant. Det är så fint i gamla stan, där har vi varit i bland när vi hälsat på släkten. Härligt med promenader och det verkar som ni har samma väder som oss. Utan snö ett par grader kallt i bland och ett par grader varmt ibland. Kram och trevlig söndag. ?

  1. Vad trevligt att du gick med. Jag tar mig då och då en vända hit och det är fint alla årstider. Kan förstå att ni tar er en runda här när ni är på besök. Halt, några minusgrader och sol har vi idag. Men snön är inte direkt på plats.
   Önskar dig också en fin söndag.
   kram!

 10. Gamla stan är ett dragplåster på mig. Jag måste dit om jag har tid. Ofta tar jag den vägen till båtarna som ligger vid Slussen, de som tar en vidare i Stockholms skärgård.
  Stämningen är så fin i Gamla stan, även om affärsverksamheten har blivit rätt turistisk, av förståeliga skäl. Det är många med mig som dras till den stadsdelen.
  Så mycket fint det finns i Stockholm och tur är att det finns så mycket kvar av det gamla ännu i dessa dagar, att man har förstått att ta vara på och att spara.

  1. Jag går gärna ner hit, tar mig ca 30 minuter om det inte är halt…Historiska miljöer finns det gott om här och fullt förståligt att många besökare söker sig hit.Jag drar mig upp i gränderna och brukar hitta de som inte direkt turistströmmarna når. Den varmare årstiden tar jag gärna också hit längs vattnet och Skeppsbron.Mycket nytt byggs i stan men mycket gammalt finns förstås bevarat. Och blandningen mellan det gamla och det nya ser man på många ställen.

 11. Tack för ännu en härlig rundvandring i det vackra Stockholm! 🙂
  “Staden mellan broarna” skulle ju rätt många delar av Stockholm kunna heta nu, så det var ju lika bra att dom bytte till Gamla Stan 😀

  Ha en fin söndag!

  1. Stockholm har mycket att erbjuda av det mesta och vad gäller Gamla stan tar jag då och då en vända hit. Helt klart Stockholms historiska centrum.
   Men det dröjde innan namnet Gamla stan kom till.
   Strålande vinterväder i huvudstaden och just nu -7. Funderar på hur halt det är…
   Trevlig söndag!

 12. Jag tycker om att vandra i Stockholm och Gamla stan är ju något speciellt. Känner igen mig på en del av dina bilder.
  Tack för vackra bilder, promenaden och all information, mycket visste jag inte.
  Skönt att det var nästan isfritt, lättare att gå.
  Trevlig söndag och varm kram till dig.

  1. Tack för fina ord. Visst är det trevligt att strosa runt i Stockholm och jag gör det gärna. Ofta är det slumpen som får bestämma. Förstår att du känner igen dig en hel del.Och lite info kommer på köpet när man tittar in här hos mig.
   I Gamla stan gick det ganska bra att gå och där var det tämligen halkfritt. Men sedan var det sämre.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Varm kram!

 13. Tack för rundturen! Jag fick ju en IRL med dig i somras också, så kul att känna igen. Och igår åkte bussen utefter vattnet och jag såg sånt jag kände igen även där.
  Nu har även jag halkat omkring i Stockholm, men det gick bra, jag fick vagga fram 😉
  Varm kram!

  1. Ja, här tror jag du kände igen dig. Och du bodde ju en gång här på Baggensgatan i Gamla stan,på vandrarhemmet. Hoppas du haft en bra resa och att konserten gick fint.Måtta ha varit en upplevelse. Här i stan är det vaggande pingvingång som gäller och skönt att det gick bra att ta sig fram.
   Varm kram!

 14. Vilken tur att de tog sitt ansvar och rustade upp Gamla Stan. Ett område jag är väldigt förtjust i. Jämförs ofta med gränderna innanför vår medeltidsmur. En gång i tiden fanns det även en mur hos “er”. Fina foton som vanligt.
  Måndagskram från ön

  1. Jag går gärna runt här i gränderna och det finns så mycket att se och upptäcka. Ser ofta saker jag inte tidigare lagt märke till. Jodå, muren fanns här förr och det finns spår av den. Dock svåra att upptäcka.
   Förstår att du njuter att promenera i din nya hemstad och jag följer gärna med både där och på dina utflykter.
   Kram och jag önskar dig en fin vecka.

 15. Vilken härlig promenadtur i Gamla stan. Det är verkligen en vacker stadsdel. Otroligt fint att den är bevarad och inte föll offer för grävskopornas käftar. Klokt att hålla sig utanför turiststråken. Det brukar jag med!

  Varm kram

  1. Jag tar mig då och då en tur hit och att strosa här bortom turiststråken är avkopplande.Här är också historiens vingslag med och man kan ofta även höra dem.
   Varm kram och trevlig tisdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *