Stockholm

Kastellholmen – Vidare till Skeppsholmen och mot City

Mitt inne i Stockholm finns två  små skärgårdsöar; Skeppsholmen och Kastellholmen. Två öar som inte blivit  exploaterade utan än idag har kvar sin maritima miljö som också samverkar fint med både  konst och kultur. Igår besökte vi här i bloggen Skeppsholmen och idag går vi vidare mot ”lillebror”, Kastellholmen. Men på tillbakavägen in mot City väljer vi att se oss omkring på den östra delen av Skeppsholmen.

Stockholm. Skeppsholmen och på väg mot Kastellholmen.På väg mot Kastellholmen och dit leder Kastellholmsbron.

Kastellholmen

hör tillsammans med Skeppsholmen till Kungliga Nationalstadsparken som sträcker sig över tre kommuner; Solna, Lidingö och Stockholm. Både Kastellholmen och Skeppsholmen tillhörde under lång tid flottan men redan i mitten av 1700-talet blev delar av båda holmarna tillgängliga för allmänheten. Kastellholmen var mellan 1905 och 1935 en egen stadsdel men tillhör stadsdelen Skeppsholmen. Andra namn på holmen har varit Notholmen, Lilla Beckholmen och Skansholmen.  (En skans var en mindre försvarsanläggning) Namnet Kastellholmen kom till i början av 1700-talet och består än idag.

Här på holmen fanns på 1600-talet det ursprungliga kastellet (mindre fästning) som då användes för tillverkning av ammunition och förråd för krut. Men detta kastell gick upp i rök, exploderade 1845 och blev ersatt med ett nytt som fortfarande finns kvar.

Stockholm. Vi är längst Söderut på Kastellholmen och blickar över till SödermalmHär är vi längst söderut på Kastellholmen och blickar hem och över till Södermalm. Kyrkan uppe på berget är Katarina kyrka. 

Krogen Blåsut

Flera byggnadsverk finns fint bevarade både  på Kastellholmen och Skeppsholmen och de flesta av dem är ritade av flottans egna arkitekter. Byggnaden här, ”Flaggkonstapelbostället,” hade i sin trädgård i mitten av 1800-talet en populär uteservering, Blåsut. Här hade besökarna utsikt över Stockholms inlopp och den livliga trafiken på Stockholms ström. (Namnet Blåsut kom från den mäss, matsal, som sjöofficerarna hade på Skeppsholmen. Och namnet tog de med hit när Sjöofficerssällskapet började driva en restaurangen här. Populariteten på krogen växte så man fick bygga paviljonger med tak längs med stranden för att kunna ta emot alla. Men restaurang Blåsut förlorade dina spriträttigheter vid sekelskiftet 1900 och fick stänga 1916.

Stockholm. Kastellholmen med flaggkonstapelbostället.Flaggkonstapelbostället på Kastellholmen. Och här i trädgården fanns uteserveringen ”Blåsut”.

Vem var då denne flaggkonstapel? Jo, han skötte kastellet och huset, bostället, blev uppfört här i slutet av 1700-talet och blev ombyggt 1879. Idag hyrs huset ut som privata bostäder som bostadsförmedlingen i Stockholm förmedlar. Men kön är låååång…..

Flaggkonstapelbostället och med  kastellet i bakgrunden.

Kastellet

som det ser ut idag är från mitten av 1800-talet och blev uppbyggt på den plats där det gamla låg. Kastellet är i rött tegel och har två våningar  och ett torn och med utrymmen både för officerare och vaktmanskap. Tornet är ett bra landmärke som man ser vida omkring både från land och sjön.

Sedan 1935 är kastellet ett statligt byggnadsminne och har kvar sin örlogsflagga som vajat här sedan mitten av 1600-talet.Detta är en symbol för att Sverige är i fred och att Stockholm inte är underkastad utländskt styre. Men 1990 bestämde försvarsmakten att flaggningen skulle upphöra eftersom man lämnat ön. Ett beslut som dåvarande befälhavaren på kustkorvetten HMS Stockholm ogillade. Så på eget bevåg hissade han på nytt flaggan den 2/4 1990. Denna händelse gjorde att Försvarsmakten ändrade sitt beslut och sedan den 6 juni 1990 hissas och halas denna flagga varje dag.

Stockholm. Kastellholmen med sitt röda kastell. Kastellholmen med sitt kastell som är ritat av Fredrik Blom

Vi lämnar Kastellholmen

efter att ha gått runt den. Räknade ut att det är ca 800 meter runt. Men vi gjorde några avstickare upp till Kastellet  och lite annat så ytterligare några hundratal meter blev det.

Över igen till Skeppsholmen och nu tar vi gångvägarna på den östra sidan . Mycket att titta på är det.

Här på andra sidan vattnet ligger Djurgården och den enorma byggnaden är Nordiska museet. (För närvarande stängt)

Många båtar, mest skutor,  av olika slag ligger vid kajerna här på östra sidan. Och en del fungerar som husbåtar och andra är mer säsongsbåtar. Skeppsholmen har även kvar en del mindre båtbyggerier och på Skeppsholmens folkhögskolakan man också bl.a. lära sig bygga mindre båtar. Så en levande maritim miljö är det.

 

En bit bort längs kajen stötte vi på ”Mindepartementet”, en byggnad från början av 1700-talet. Här hade flottan då sitt lager av färskvatten .Sedan har olika verksamheter funnits här. Namnet ”Mindepartementet” kommer från tiden för Krimkriget, i mitten av 1800-talet då flottan här skapade en enhet för tillverkning och underhåll av minor. I början av 1900-talet byggde man på en våning för att få mer plats och byggnaden var i bruk Försvarets räkning fram till 1983.

Sedan 2016 är en privat konsthall för fotografi, ”Mindepartment Art and Photography”  inrymd här i byggnaden . (När vi passerade i måndags var det stängt och så mycket info har jag inte hittat. Men lite finns via läken)

 

Nästan tillbaka där vi startade.

På andra sidan ”Strömmen” ser vi på nytt Kungliga slottet och till höger i bild skymtar Nationalmuseum. Och mitt i prick har jag lyckats fånga en passerande fågel. Mer tur än skicklighet…

Vi lämnar Skeppsholmen via den gamla Skeppsholmsbron och tar oss över till nästa ö/holme, Blasieholmen

Skeppsholmsbron. Här på andra sidan vattnet skymtar Östermalm och Strandvägen.

Vår runda runt västra Skeppsholmen, Kastellholmen och östra Skeppsholmen blev på dryga 4 km och hela tiden hade vi det vackra vädret med oss. Så vill du se och uppleva mer av vår vackra huvudstad så ta gärna en avstickare hit. Museerna är stängda så möjligheten till något ätbart är ganska begränsat  men hotell Skeppsholmen kan ha öppet även för frukost och lunch och middagsgäster.

Vi passerade Kungsträdgården på väg mot vår sena lunch. Och här var uteserveringarna tämligen populära. Lite vårkänsla var det i luften.

 

 

22 svar på ”Kastellholmen – Vidare till Skeppsholmen och mot City”

  1. Som sagt, Stockholm är fantastiskt! Så mycket historia det finns, tack för all info.
    SÅ typiskt på min lediga dag idag så lyser inte solen..
    Ha en bra dag!
    Kram

    1. Visst har Stockholm mycket att erbjuda. Och nu när det inte är möjligt att resa så får jag väl resa lite i historien . Kul att du hängde med.
      nej, idag lyser solen med sin frånvaro. Tyvärr!Extra trist när du nu är ledig.
      Önskar dig också en bra ledig dag.
      kram

  2. Ännu en trevlig promenad som vi fick hänga med på och visst finns det mycket att se i huvudstaden. Det är faktiskt riktigt nyttigt att bli turist i sin egen stad för jag är inte säker på att alla har så bra koll som du har.

    Kram och god torsdag!

    1. Jag gör ju som klockan- går och går och det jag kan och förmår. Tyvärr blir jag allt sämre men jag är envis och det är i detta fall en bra egenskap-
      Jag kan Stockholm tämligen väl vad gäller att hitta och sedan får jag repetera en del fakta för jag har glömt. Men det går lätt att ta fram igen.
      Önskar dig också en trevlig kväll och lycka till med pusslet. Spännande med en ny variant.
      Kram

  3. Vilken fin tur ännu en gång Ditte! Tänka sig hur tiden gått och historiens berömda vingslag susar. Apropå vingslag så fångade du fint en fågel där i bild 9!!
    Tack för fin tur – och visst är det lite vår nu i luften 🙂
    Stor kram och tankar!

    1. Vi hade en härlig promenad med så mycket att se och upptäcka. En del pauser blir det och då får kameran jobba. Visst hade jag tur som fick med fågeln här på bild. Var osäker ändå till jag såg bilden på datorn.
      Och visst är det lite vårkänsla. Helt klart.
      Stor kram och tankar till dig också.

  4. Tack för resten av din vandring, lika vacker som första delen!
    Mycket historia och det är intressant. Du är bra på att berätta.
    Jag gör så att jag läser din blogg i mobilen, den syns bättre där än i laptopen och så kommenterar jag i laptopen.
    Kul att jag fått lära mig mycket om Stockholm som är byggt på så många öar eller holmar.
    Jag hajade till vid namnet Blåsut för det finns ett i Vänersborg, men då en stadsdel och varför, det kan man undra.
    Trevlig kväll och stor kram!

    1. Tack! Vi hade verkligen en fantastisk dag och vi hade gjort ett bra val när det gällde turistmålet för dagen. Fint att du ser att läsa bloggen i mobilen men jag undrar vad som möjligen kan göra att det inte fungerar bra på din laptop. Har inte hört detta från någon annan så jag funderar om det är någon inställning hos dig eller annat som är knepigt.
      Även här i Stockholm finns ett område söder om city som heter Blåsut.Även en tunnelbanehållplats.
      Ja, namn är intressanta. Men här vet jag varför restaurangen hette så.
      Önskar dig också en fin kväll.
      Stor kram

  5. Man kan inte bli annat än stolt över vad vår huvudstad har att erbjuda och att så mycket finns bevarat. Till råga på allt så finns det vatten nästan överallt. Helt fantastiskt. Man förstår varför Stockholm kallas för Nordens Venedig! Tack för en härlig promenad!
    Kramar

    1. Kul att du var med. Minns så väl den nyårsafton ni guidade mig genom Göteborg. Mycket vatten där också. Våra fina städer kompletterar varandra så fint.
      Alltid roligt att följa med dig och L runt i er stad med omgivningar. Och än så länge blir det ju via datorn men trevligt det också- Tänkte lite på er här ute på Kastell och Skeppsholmen med den lite maritima atmosfären
      Kramar!

  6. Helt underbara bilder igen! Susjos har rätt – Stockholm ÄR fantastisk. Å du är ett levande uppslagsverk som jag verkligen uppskattar. Så mycket jag inte vet, men du håller på att fylla på mina ”depåer”;-)
    Sedan tänkte jag på Blåsut. Undrar om det finns ett samband mellan Skeppsholmens Blåsut ut och tunnelbanastationen Blåsut på den gröna linjen. Det måste jag nästan kolla upp.

    PS. Tur eller skicklighet – troligen både och med att ”pricka in” fågeln där:-) DS.

    1. Tack! Ja, visst har Stockholm mycket att erbjuda- Jag har ju jobbat som guide och reseledare så en del finns kvar och en del får jag läsa på. men det finns ändå i bakhuvudet.
      Jag grunnade också på detta samband med ”Blåstut” och här finns svaret https://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A5sut_(tunnelbanestation)
      Jag såg att namnet var ganska vanligt förr på vindpinade platser men även i ”Blåsut” – t-banestoppet fanns en restaurang med det namnet. Så nu vet vi.
      Visst var det kul med fågeln som fastnade. Men det var tur.

    1. Visst blir det så och jag tycker det är roligt att namn och miljöer från en svunnen tid finns kvar. Så fint att strosa här både på Kastellholmen och Skeppsholmen. Stockholm erbjuder så mycket och det mesta är väldigt lättillgängligt.

  7. Tack för promenaden – fina bilder … och jo, det var sig nog ganska likt, så som jag minns det. Blåsut är ett roligt namn, som förekommer även här – som gatunamn i Lindö – och som gårdsnamn i Ringarum 🙂
    Ha en fin fredag!
    Kram

    1. En fin dag och en fin runda här ute på Skepps och Kastellholmen. Vad roligt att det finns ett par blåsut ”Blåsut” även hos dig. Vad gäller namnet ”Blåsut” så läste jag att det var ett ganska vanligt namn förr både på krogar, restauranger och gårdar. Och ofta blåste det rejält där så då passade namnet. I Stockholm finns också ett stopp längs tunnelbanan söderut som också heter Blåsut.
      Önskar dig också en fin fredag.
      Kram!

    1. Tack! Och det var både en vacker dag och en vacker promenad. Båda holmarna är så fina med både kultur (dock stängda museeer nu) natur och historia. En trevlig blandning.
      Önskar dig också en bra helgstart.

  8. Härlig promenad, precis som i gamla tider. Nja, kanske inte så gamla. Jag visade Mysingen dina vackra bilder och han sa att vi hade gått mycket där förr om åren och det har han rätt i.
    Det finns så mycket vackert i Stockholm, för det är en vacker stad. Den vita snön gör också att det blir lite andra vyer än vi är vana vid att se.
    Tänk båtarna som ligger vid kajen, med snö på, det har jag då aldrig sett i verkligheten.
    Tack för härliga bilder och bra information.
    Trevlig fredag och varm kram till dig.

    1. Tack! Trevligt som vanligt att ni gick med.
      Lite så kände vi också och för ute på holmarna vilar ju historiens vingslag. Kan tänka mig att ni varit här ute en del för området är så fint. Jag har varit här en del både som barn och tonåring eftersom pappa ibland jobbade här. Men även på äldre dagar har det blivit många turer hit. Detta var dock första gången jag var här på vintern och en fin upplevelse denna vackra vinterdag.
      Önskar dig också en fin fredag.
      Varm kram och många tankar

    1. Stockholm har verkligen en hel del att se och det mesta är ju också väldigt lättillgängligt. Namnet ”Blåsut” var vanligt förr och ofta fick platser där det blåste kraftigt det namnet. Strax söder om Gullmarsplan finns även en tunnelbanehållplats med det namnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *