Stockholm

Skeppsholmen i Stockholm – En idyll mitt i stan

Detta att var lite turist i egen stad tycker jag är roligt och jag blev lite påmind om detta i förra veckan. På väg hem från City till Söder, gick jag, som jag ofta gör, genom Gamla stan. Och när jag ändå var här bestämde jag mig för att passera Prästgatan och det hus där konstnären Carl Larsson föddes.  Med kameran i högsta hugg och lutad, nästan i brygga, mot ett stort träd utbrast några skolbarn till sin farmor ”Titta en turist!” Detta är första gången jag i Stockholm blir tagen för turist men tanken lockade till mer. Så i måndags återupptog jag turistkonceptet tillsammans med en väninna Men nu var det stadsdelen Skeppsholmen som var aktuell.

Stockholm. PÅ väg till Skeppsholmen ser vi Kungliga slottet på abdra sidan Stockholms strömPå väg över till Skeppsholmen.

På väg över till Skeppsholmen

ser vi på andra sidan ”strömmen” slottet. Och just på den här platsen i Gamla stan har Stockholms slott legat sedan 1200-talet. Men det gamla slottet Tre Kronor brann ner 1697 och ett nytt kom till. Det nya slottet tog tid att bygga därför att bl.a Nordisk krigen kom emellan. Slottet är byggt i barockstil och har formen av ett romerskt palats. Arkitekt och ansvarig för byggandet var Nicodemus Tessin d.y. men han avled 1728 och arkitekt Carl Hårleman tog över. Slottet blev klart för inflyttning 1754 då kung Adolf Fredrik med drottning Lovisa Ulrika flyttade in.

Vi startade vid Grand Hotell som ligger på Blasieholmen och promenerade sedan runt både Skepphsolmen och den mindre Kastellholmen för att fortsätta in mot City.

Stockholm. Skeppsholmen. Vi ser både Kungliga slottet och Storkyrkan på andra sidan vattnet. Här har vi kommit över till Skeppsholmen och ser förutom Kungliga slottet också  till vänster Storkyrkan som är från 1200- talet.

Storkyrkan, eller som den också heter Sankt Nicolai kyrka, ligger uppe på Slottsbacken och är också domkyrka i Stockholms stift.  Stockholms Slott, till höger, har legat här sedan 1200- talet men olika bränder har gjort att slottet blivit upp och ombyggt flera gånger. Den nuvarande slottsbyggnaden är ritad av Nicodemus Tessin d.y och kom till efter branden 1697. Men inte förrän 1728 kunde slottet tas i bruk och kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa flyttade då  in. Arkitekten Carl Hårleman slutförde byggnationen efter det att Tessin hade avlidit.

Skepppsholmen 

är en av de fjorton öar som Stockholm  är byggt på och är också en stadsdel i Stockholms innerstad som bildades i början av 1900-talet. Och från 1934 kom också Kastellholmen att höra hit. Kastellholmen, ”grannholmen” var tidigare en egen stadsdel . (Mer om den kommer i morgondagens inlägg när vi tar oss runt där .)

Från Skeppsholmen ser vi över till Gamla stan och Skeppsbron. I bakgrunden det höga kyrktornet  som tillhör Tyska kyrkan. 

Skeppsholmen i sig är gammal och på 11-1200-talet var namnet Wangsö som kommer efter ”vång” som betyder gärde. Men några gärden fanns inte direkt men däremot en hel del klippor.  Nytt namn blev på 1500-talet Lustholmen och man lät anlägga trädgårdar här ute.  Både kung Gustav Vasa och hans söner åkte hit för att ”vila upp sig”.

Skeppsholmen kom från slutet av 1600-talet att bli örlogsbas för Stockholm och var i användning för militära ändamål fram till 1968. Men redan tidigare hade en del museer flyttat ut hit och Skeppsholmen kom att bli lite av en kulturholme. Numer finns bl.a Moderna museet, leksaksmuseet och Arkitekt och designmuseet. Olika musikevenemang  brukar också gå av stapeln här ute under den varmare årstiden.

Skeppsholmskyrkan och ”Af Chapman”

Skeppsholmen med Skeppsholmskyrkan, officiellt Carl Johans kyrka, är en f.d. kyrka som stod färdig 1833 och blev invigd 1842. I december 2001 blev kyrkan en ”profan byggnad” (icke religiös) byggnad med möjligheter till konserter och annan kulturell verksamhet. Byggnaden fick ett nytt namn 2009,Eric Ericsonshallen, efter den kände svenske dirigenten och körsångsledaren Eric Ericson.

Fartyget, Af Chapman är ett vandrarhem på Skeppsholmen. Men hur länge till?Alldeles när man kommer över till Skeppsbron möts man av detta vita fartyg, Af Chapman,

Fartyget blev byggt i England 1888 och såldes så småningom till svenska flottan. Här blev fartyget ett  övningsskepp under namnet af Chapman, efter skeppskonstruktören Frederic Henric af Chapman. Fartyget köptes 1947 av Stockholms stad och är sedan 1949 förtöjt vid Skeppsholmen och upplåtet till Svenska Turistföreningen som vandrarhem. Men det verkar kärvt för ”Af  Chapman att överleva och jag såg en notis om att fartyget är till salu.

Även om gästerna nu i pandemitider uteblir så söker sig mängder av  både svanar och andra sjöfåglar hit.

Vattnet här i Stockholms ström fryser ju inte heller så tillvaron blir betydligt enklare för fåglarna.

Vad är en mareograf?

Vi gick vidare och nästa stopp efter ”af Chapman” var denna mareograf. Först trodde vi att det var ett skulptur och det kan det ju i sig få vara men det är inte riktigt syftet. Med en mareograf mäter man vattenståndet och det är något man gjort i Stockholm under väldigt lång tid. Mareografen på bilden är från 1889 men redan i slutet av 1700-talet började man mäta vattenståndet vid Slussen i Stockholm. Denna mareograf på Skeppsholmen var en av 10 som man lät bygga  längs Sveriges kuster. Syftet var att att fastställa havets medelvattennivå, den nivå som SMHI idag utgår från när de anger vattenståndet i plus eller minus. Och hög eller lågvatten är viktigt att veta för sjöfarten.

Man ansåg att Skeppsholmen var en passande miljö för mareografen eftersom flottan hade sin bas här och även Sjöfartsverket som gjorde sjökort. Mareografen är fortfarande i bruk och står numer i direktförbindelse med en brunn på kajen och i den finns en radadsensor som mäter vattennivån varje minut. Mer om mareografen på Skeppsholmen, som fortfarande är i bruk, finns att läsa här.

Stockholm. Skeppsholmen. Här finns en mareograf från 1889 och som fortfarande är i bruk. Här på Skeppsholmen står en mareograf från 1889 och den är fortfarande i bruk.

Och vi gick vidare mot nästa holme. Kastellholmen. Välkomna med dit i morgon.

 

 

36 svar på ”Skeppsholmen i Stockholm – En idyll mitt i stan”

  1. Tusen tack för dagens historialektion =)
    Vackert ligger slottet, men jag tycker inte att själva slottet är så där jättefint – det finns ju finare slott =)
    Af Chapman kräver nog sin skeppare, stort fartyg.
    Ha en fin eftermiddag, här blir det skidskytte nu efter jobbet.

    1. Det fick bli lite av det idag. Själv fastnade jag mest för ”mareografen”. Spännande pryl. Slottet tycker inte jag heller är särskilt vackert men i strålande sol så piffas det upp. Visst finns det många slott som är betydligt vackrare.
      Lite synd för Af Chapman men kanske kan det ordna sig på något sätt.
      Jodå, skidskytte här också-
      Trevlig onsdag.

  2. Oas utan tvekan är in stad Ditte! Så härliga bilder och fin historik ger du oss från där du korsar vägarna!
    Som du förstår så fastnade jag i Mareografen, en läcker ”rostig sak” som gör sig som skulptur, med mycket nytta och aktningsvärd ålder.
    Tack för dagens!
    Stor kram

    1. Tack! En strålande dag var det och här finns så mycket att se och uppleva. Passade ju bra när jag ändå är turist. Har varit här på Skeppsholmen en hel del eftersom pappa jobbade här mellan varven. Tror dock detta var första gången jag på här på vintern. När vi såg mareografen trodd vi att det var ett konstverk, en skulptur. Och det kan den ju också få vara. Dubbla användningsområden. Extra roligt att den används än idag.
      Kul att du hängde med.
      Stor kram

    1. Mareografen kände inte jag heller till men roligt att se dem och att den fortfarande är i användning. Har förr varit mycket här både på Skeppsholmen och kastellholmen under åren jag växte upp. Min pappa jobbade delvis här och delvis på Karlberg.
      Storkyrkan är så fin och jag har varit där på bröllop och begravning. Dock några år sedan.

  3. Tack för en intressant vandring i ord och bild och vackert väder begåvades ni med också!
    Mycket intressant historia. Alla dessa slott och kyrkor. Men det som fångade mig mest var ju det där kombinerade konststycket med nytta. Ser ut som om någon spridit ut en massa cykeldäck huller om buller 😀 häftigt. Har aldrig hört ordet mareograf.
    _________
    Trevlig fortsättning på onsdagen med stor kram!

    1. Vad trevligt att du hängde med. Vi hade en helt ljuvlig dag på alla sätt och Skeppsholmen är så fint. Särskilt en så här fantastisk dag. Jag förstod inte heller först att det var denna ”hög” som var mareografen men den är ju ett gammalt påfund och som flitigt är i användning runt våra kuster. Även denna som står här.
      Har haft en fin dag med en vän och en god lunch blev det så en mindre rätt blir det till kvällen.
      Önskar dig också en fin kväll.
      Stor kram

    1. Tack! Vad roligt att du tycker det.
      Jag kände inte alls till mareografer men blev förstås myfiken när jag såg den här. Tack för länken! Ska genast titta. Fick veta att de finns lite varstans längs våra kuster. Roligt att den här på Skeppsholmen fortfarande är i bruk. Roligt att den i Karlskrona också är det.
      Och nu när jag fått smak på turistandet så kör jag ett tag till.
      Önskar dig en fin vecka.
      Många tankar och hoppas er dotter är bättre

  4. Tack för en trevlig promenad och jag fick verkligen lära mig något nytt. Jag hade inte hört talas om mareografer och visste än mindre hur sådana såg ut. Hade du inte berättat kunde det lika bra varit en ultramodern installation.
    Jag tycker det skulle vara mycket synd om Af Chapman skulle gå i konkurs för fartyget hör liksom till. Kan dock tänka mig att det inte är lika lätt att hålla avstånd där som på ett vanligt hotell.

    Kram och god onsdagskväll!

    1. Vi trodde också när vi kom hit att det var ett konstverk. Men det kan det ju också vara men detta är alltså en mareograf som fortfarande är i bruk.
      Kanske får vi veta hur det blir med Af Chapman under våren men hoppas det kan ordna sig. Vte ju att även hotellen i Stockholm med omnejd har det knepigt att överleva och särskilt om man inte har en stor hotellkedja bakom sig. Men tufft även för dem.
      Önskar dig också en fin kväll.
      kram

  5. Haha, mareografen är lika trasslig som min hjärna! Vilken kul grej, fast hade 1800talsgubbarna sett mig skratta hade de nog blivit sura! Tack för mitt utökade ordförråd! Är så förtjust i alla svanar som simmar där i huvudstaden, de är verkligen stadsfåglar, visst passerar de då och då även här men då kommer de sällan in mot stranden så man får zooma maximalt. Den där Skeppsholmskyrkan minns jag inte alls, fast ärligt talat hade jag nog noll fokus på dem när jag bodde där.
    Kramen

    1. Visst ser mareografen rolig ut. Vi trodde först det var en skulptur modell rostig. Men se den hade och har fortfarande en vällovlig funktion. Jag hade ingen aning om denna manick innan. Men nu vet jag och har förkovrat mig. Att ordet” mare” betyder hav på olika språk visste jag men inte resten.
      Blev glad att många svanar sökt sig hit där det är isfritt och särskilt efter den svan jag såg sitta fast i isen. (Tror den gjorde det och blev räddad)
      I Skeppsholmskyrkan har jag förr varit på ett par bröllop och senare när den blev konserthall har jag också varit här.
      Kyrkan har legat här länge men kan förstå att du missat den.
      Kram

  6. Skeppsholmen förknippar jag mest med sommarkonserter Stockholm Jazz Festival er på 1980- och 1990-talet. Du vet man tog med sig picknick och/eller köpte nåt i food trucks och lyssnade på Emmy Lou Harris bland annat. Trots namnet var det ingen jazz som spelades, tack och lov.
    Med andra ord så har jag aldrig varit på Skeppsholmen/Kastellholmen under vintertid. Å vilka härliga bilder du tog. Där är ju riktigt fint även när området är täckt med snö.
    Skrattade gott åt din mareograf. Nej, jag visste inte vad en mareograf var för nåt. Nu vet jag det i och för sig, men grunkan ser ut som en skrothög av grejer man fiskat upp ur vattnet. Inte vackert precis.

    Synd med anrika af Chapman, som ju renoverade för inte alltför länge sedan. Snart är det bara den Röda Båten vid Södra Mälarstrand kvar som vandrarhem med vettiga priser.

    En härlig promenad i solskenet:-) Tusen tack för den:-)

    1. Vi hade en strålande dag och den var ju lämpad för att vara turister här.
      Jag hade ingen aning om vad en mareograf var utan trodde det var en rostig skulptur. Men det kan den ju vara i kombination med sin funktion. Kul att mareografen fortfarande används.
      Jag hoppas att det ska komma en lösning för Af Chapman för det har det ju alltid varit populärt både som vandrarhem och fik. Många turister har gärna sökt sig hit och läget är ju perfekt. Många hotell har ju också knepigt nu. Hoppas på en förändring. Men den röda båten vid Söder Mälarstrand och även ”Rygefjord” tror jag också har stängt nu.
      Kul att vidga vyerna för Stockholm har ju så mycket.

  7. Tänk så vackert det är i Stockholm även på vintern, fantastiska foton!
    På Skeppsholmen hade vi vår ”examensmiddag” när vi slutade barnmorskeutbildningen minns jag!
    Må så gott!
    Kram

    1. Tack! Visst är det! Och särskilt när det är så här vackert väder. Kul att ni hade er avslutningsmiddag efter barnmorskeutbilningen på Skeppsholmen. Jag har varit här på olika konserter, mest under 80 och 90 -talet, minnesvärt.
      Min pappa jobbade periodvis här på Skeppsholmen så att som barn och tonåring var jag här en del. Men tror inte jag varit här vintertid tidigare. Vackert var det.
      Ha det fint du också.
      Kram

  8. En härlig vinterpromenad igen! Tack för många fina bilder 🙂
    Af Chapman är ju sååå himla fin – ligger som ett smycke där vid kajen 🙂

    Ha en finfin torsdag!

    1. Tack! Och kul att du hängde med. Vi har haft flera vackra dagar så utevistelserna har blivit många, promenaderna likaså. Och med lite skön och efterlängtad vårkänsla.
      Af Chapman är som ett smycke och hoppas den kan bli renoverad och bestå som vandrarhem.
      Önskar er också en fin torsdag.

  9. Mareograf … ett helt nytt ord för mig – spännande.
    Tråkigt med Af Chapman … hoppas någon kan driva boendet vidare – och den har ju restaurerats sen jag var där, så jag antar att standarden förbättrats – men roliga minnen har jag. Folkhögskolan var väl det vi såg mest av … vi fick se en intressanta båtbyggen. Sen minns jag de färgglada skulpturerna utanför museet – finns de kvar? Promenerade till Kastellholmen ett par gånger – blir kul att se hur det ser ut nu, ca 25 år senare.
    Tack för ännu ett härligt och lärorikt inlägg!
    Kram

    1. Jag visste inte heller vad en mareograf var. Och när jag såg skapelsen trodde jag det var en skulptur. Men alltså var en vattenmätare som är i gång. Tänkte just på dig när vi passerade Af Chapman och hoppas den kan överleva. Skeppsholmen har ju mycket av det maritima kvar och man bygger fortfarande båtar här. Dessutom finns många muséer här på holmen. Jodå, de färgglada skulpturerna finns kvar men museerna här är stängda.
      Jäteroligt att du känner igen dig. Och i dagens blogginlägg blir det lite från Kastellholmen och lite till från Skeppsholmen.
      Kram!

    1. Vi har haft strålande dagar så utevistelserna har blivit långa och många. Så skönt. Trevligt att du hängde med.
      Kram! Och jag önskar dig en fin torsdag.

  10. Vad kul att du körde vidare med turistkonceptet. Ingen som frågade från vilket land du kom?
    Mareograf. Första gången jag hör det. Skulle nog gissat på något som har med marina att göra. Rost i rätt sammanhang går jag ofta igång på. Det liknande ”lite” Fågelboet vi la in förra månaden.
    Kram
    Ps. Det är något visst med svanar. Dessa ibland elaka fåglar.

    1. I det vackra vädret var jag gärna turist. Nej, ingen har frågat om land. Inte ännu. Jag hade inte hört ordet mareograf innan men när jag såg det skrivet så begrep jag i alla fall att det hade något med hav att göra.
      Jag tänkte först på en skulptur när jag såg mareografen och även på att den påminde om det fågelbo du hade med.
      Fint att svanarna nu är här där det är isfritt. Men visst kan de vara ilskna.
      Kram!

  11. Jag har aldrig hört talas om margeografer så jag blev nyfiken när du skrev att det funnits 10 stycken. På Google läste jag att det finns en i Ystad och den var i bruk fram till mitten på 1950-talet. Tack för att du tar upp lite udda saker. Det är så roligt att leta mer information sen. Kram

    1. Jag hade heller aldrig hört talas om en mareograf och när jag såg den här rostiga saken trodde jag det var en skulptur. Men bättre upp. Eller den kan ju även vara en skulptur och fungera som en mareograf. Jag vet nu att den finns på lite olika platser runt våra kuster.Och kul att det finns en i Ystad. Hörde av en bloggvän att det även finns en i Karlskrona som är i bruk än idag.
      Vad roligt att du hänger med och du hade tyckt om att strosa här.
      Kram

    1. Just nu, denna måndag och när museerna inte är öppna så var det ganska ”dött”. Hotell Skeppsholmen finns men vi tänkte inte på det . I övrigt hittade vi inga öppna ställen denna dag. Har också besökt några men det har varit under den varmare tiden på året.
      En fin dag hade vi.

  12. Tack för att jag fick följa med!
    Både Skepps och Kastellholmen är favoritmål när det gäller stadspromenader, kanske för att man rör sig nära vattnet hela tiden?
    Att man kan ta mareografen för en skulptur är förståeligt, speciellt när den står i närheten av Konsthögskolans lokaler.
    Hoppas att du får en lika skön promenad idag, någonstans i sköna staden!

    1. Jätteroligt att du var med. Kunde tänka mig att detta är en del av Stockholm där du också gärna rör dig. Jag har gått här en del då och då men inte under vintern. Nu är ju alla museer stängda tyvärr så antalet besökare var få.
      Mareografen var spännande och intressant att den fortfarande är i bruk.
      Idag är vädret sämre men i bloggen är vi idag på Kastellholmen. Men jag ska ut en sväng här hemma också.
      Ha det så bra du kan.

    1. Här ute är så fint och jag har mest varit här under varmare årstider men det var en strålande vacker dag så det var njutbart nu ockås.
      Kanske tar du dig en tur hit när du har möjlighet att komma till Stockholm.
      Vad gäller Mareografen kände jag inte till den. Men nu så…Roligt att den gamla varianten fortfarande är i bruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *