Stockholm Utflykter

Gröndal i Stockholm – En stadsdel med småstadskänsla

Tisdagar har kommit att bli promenaddagar med vännen Agneta och vi ger oss ut i Stockholmstrakten i för oss både kända, mindre kända och helt okända trakter. Mycket finns att se och upptäcka och som dessutom är tämligen lättillgängligt. I tisdags blev det dels välkända trakter och och dels en helt ny bekantskap. Båda väldigt trevliga-  Förra  veckans gemensamma promenad gick till Vintervikenoch på vägen tillbaka mot stan passerade vi i de södra delarna av Gröndal. Sedan följde vi sjön Trekantens södra  sida fram till Liljeholmen där vi tog tunnelbanan tillbaka till City.

Stockholm. Stadsdelen Gröndal och sjön Trekanten, den norra sidan- Sjön Trekanten. I tisdags, på vägen till Gröndal, följde vi sjöns norra sida och förra veckan tog vi den södra sidan. (Sjön har vara en omkrets på dryga 2 km så det var ingen längre sträcka att gå just här. )

Gröndal

är en stadsdel i Stockholm som  avståndsmässigt ligger ca. 5 km från Stockholms innerstad. Vi valde att ta tunnelbanan till Liljeholmen och promenera längs sjön Trekanten till Gröndal. Vad gäller vägval spelar det ingen roll om man väljer att gå längs den norra eller södra sidan. Men eftersom vi nyligen gick den norra vägen valde vi nu den södra. Även tvärbanan mellan Sickla i Nacka och Solna station har en hållplats här

Dagens delsträcka är blåprickig; från Liljeholmens tunnelbana till  Gröndal och Mälarens vatten-

Flera rastplatser med grillar och gott om bänkar finns längs hela sjön Trekanten.

Lite vårblommor på vägen.

Gröndal kom i slutet av 1800-talet att bli en arbetar och fabriksförstad. Och anledningen till det var i samband med att Västra stambanan blev utbyggd och passerade Liljeholmen. Stadsdelen hette under åren 1926 – 1939 Ekensberg men fick det nuvarande namnet efter en stor gård som fanns här, Stora Gröndal.

Gröndal har, trots närheten till Stockholms innerstad, karaktären av en småstad. Här finns många äldre hus bevarade och just de hus som blev byggda på 1940 och 1950-talet, “stjärnhusen” och “terrasshuset” gjorde stadsdelen mer känd-

(Jag var här i september 2020 och  gjorde då ett blogginlägg om stadsdelens historia, de speciella husen och lite annat som finns i länken ;Gröndal en grönskande stadsdel)

Stockholm. Gröndal. En hel del av den äldre bebyggelsen finns kvar. Väl värt att notera är att en hel del av den äldre bebyggelsen finns kvar i Gröndal 

Ett lite högre hus skymmer från den här vinkeln terrasshuset.

Stockholm. Stadsdelen Gröndal. Detta terrasshus blev byggt mellan 1949 och 1951 och var det första i sitt slag i landet. Detta terrasshus i Gröndal blev byggt mellan åren 1949 och 1951 och var det första i sitt slag som blev uppfört i Sverige.

Kvarteret Akterspegeln

med de karakteristiska “Stjärnhusen” uppfördes här  mellan 1944 och 1946 och på den plats där en gammal svavelsyrefabrik legat. Och just formen på husen har fått många efterföljare både i Sverige och utomlands. Stjärnformen gjorde att man kunde byggde tre lägenheter på varje trapplan och också på ett bra sätt utnyttja den kuperade terrängen ner mot Mälaren. Stor omsorg la man också vid att skapa goda utemiljöer med vackra innergårdar och mycket grönska mellan husen.

Husen är mellan tre och sex våningar höga och färgerna varierar men alla har vita husknutar och vita fönsteromfattningar. Alla lägenheterna har balkong och bor man med norrläge ingår också utsikt över Mälaren. (Stjärnhusen ligger på en höjd och det bidrar givetvis också till den goda utsikten .

Stockholm. Stadsdelen Gröndal. Stjärnhusen. Stjärnhusen i Gröndal har blivit kända vida omkring. Här är det “luft mellan husen och likaså stora gröna ytor.

Vi tar oss ner till vattnet och fortsätter  längs Mälarens vatten in mot Södermalm

Stjärnhusen ligger fint här uppe på höjden.

Vi lämnar “stärnhusen” bakom oss med är fortfarande kvar i stadsdelen Gröndal men rör oss österut mot ett nytt och för oss  okänt möte. Mer om det kommer i morgon.

Här längs Mälaren där vi går ser vi Reimersholme på andra sidan vattnet. 

 

40 svar på ”Gröndal i Stockholm – En stadsdel med småstadskänsla”

  1. Gröndal är verkligen ett fint område och här hade jag kunnat bo om jag nu inte bodde på Södermalm där vi bor.
   Vi har haft en fin dag, lite kyligt i luften men sol. Och en promenad på 9 km blev det.
   Gläds nu över vaccinet som jag ska ta nästa vecka- Hade kunnat fått idag på Älvsjömässan men valde VC nästa vecka- Blir bra sedan med mindre begränsningar.
   Trevlig torsdag önskar jag dig också-

 1. Sådana där rastplatser är ju trevligt att ha tillgång till, gärna med grillmöjligheter.
  Har något liknande i närheten av “Gunnebo slott” här om jag minns rätt från min tid som vuxenstudent 2006.
  Fint var det vill jag minnas.
  Fin promenad där, återkommer vid nästa inlägg. 🙂

  Ha det fint Ditte.

  1. Visst är det fint med både rastplatser med grillar och gott om bänkar utplacerade. Min rygg behöver vila ibland så jag är tacksam om jag slipper sitta på papperskorgar och annat.
   Säkert finns liknande vid både Gunnebo slott och andra områden nära dig.
   Promenaden här till och i Gröndal var så trevlig och fint att kunna gå längs med vattnet är det.
   Ha det fint du också.

 2. Så fint man kan bo nära storstaden! Gillar verkligen stjärnhusen! Jättefina i sina olika färger.
  En sjö i sjöstaden! Vatten som är så vackert!
  Kul att få följa med dej och Agneta på guidad tur!
  Tack och kram!

  1. Bodde vi inte här på Söder, alldeles vid vattnet och med både naturen och storstan helt inpå så hade verkligen Gröndal och stjärnhusen varit ett gott alternativ. Även Reimersholme är väldigt fint och lugnt.
   Visst är det fint med en sjön Trekanten här och de fina strövområdena runt. Och med Stockholms City inom några km.
   Roligt att du följde med-
   Kram

 3. Ännu en härlig promenad. Så intressant att Stjärnhusen finns även där. I Malmö, på Mellanheden, finns också Stjärnhusen. De var klara 1951 och ritades av arkitekten Thorsten Roos. Förmodligen har han inspirerats av husen i Gröndal.

  Kram och god kväll!

  1. Vad roligt att Stjärnhus finns även i Malmö- Och troligen har inspirationen kommit från husen här i Gröndal.Bodde vi inte så bra där vi bor så vore Gröndal och Stjärnhusen ett gott alternativ. Eller Reimersholme.-
   Kram och trevlig kväll.

 4. Vilka härliga promenadområden det verkar finnas, jag blir riktigt avundsjuk 🙂 Intressant om husens historia, tack för rundturen!

  1. Vi har många fina områden helt nära och Gröndal är ett av dem. Hade jag inte bott här på kajen på Södermalm så hade Gröndal och Stjärnhusen varit ett alternativ.
   Trevligt att du följde med.

 5. Det är väl tre-fyra år sedan vi var i Gröndal. Tog oss dit ungefär som du, men en gång tog vi tvärbanan från Liljeholmen till Gröndal. När jag ser hur stadsdelen är byggt så kan jag bara gratulera alla som får bo där. Jämfört med skokartongerna som byggs idag med bara några meters avstånd från varandra utan grönområden är Gröndal rena paradiset.

  1. I höstas tog jag också tvärbanan men nu blev det röd linje till Liljeholmen och promenerade längs Trekanten. Gröndal är ju så läckert och tänk så moderna arkitekterna var här i slutet av 1940-talet. Hade vi inte bott här på Söder, på kajen, så hade Stjärnhusen helt klart varit aktuella . Eller Reimersholme. Så fina miljöer och med Mälaren helt inpå. Och husen ligger ju glest, dessutom nära till City.

 6. Gröndal verkar vara en stadsdel i min smak. Lite lugnare än mer centralt. Så härligt med vatten nära också.
  Vi har stjärnhus i Göteborg också, men det är ett himla liv om dom. Husen är nergångna och behöver renoveras och då lär hyran stiga rejält. Vi får se vad det blir av det!
  Kramar

  1. Här är så fint och lugnet är påtagligt och ändå bara 5 km från City. Närheten till Mälaren gör sitt till. Vi fick sedan en fin promenad in till stan och kunde gå längs vattnet.
   Kul att ni har stjärnhus i Göteborg också men mindre roligt att de inte tagits om hand. Jag läste också i Znogges kommentar att de även finns i Malmö.
   Här i Gröndal är de kulturskyddade och väl omhändertagna. (De flesta lägenheterna är bostadsrätter och bara ett 10-tal är hyresrätter)
   Kram

 7. Fint väder var det också! Gröndal känner jag igen, men har inte varit där…tror jag?
  Vilka fina hus ni hittade där!
  Må så gott, måste vidare mot jobbet nu!
  Kram

  1. Visst hade vi tur även med vädret och att promenera här är verkligen fint. Både från Liljeholmen till Gröndal runt sjön Trekanten och sedan från Gröndal in till stan. Stjärnhusen är verkligen fina och och området där också.
   Önskar dig en ok. jobbnatt.
   Kram

 8. Stjärnhusen gillar jag. Det är inte så tråkig form på dem som de flesta hyreshus annars har . Lite svårt och tro att Gröndal egentligen är Stockholm. Man föreställer sig att allt ska se så annorlunda ut i en storstad. Kram

  1. Gröndal är en stadsdel i Stockholm och bara 5 km från City. Men att komma hit är som att komma till en småstad. Stjärnhusen är så fina och tänk att de byggdes i slutet av 40-talet- Luft mellan husen och vackra grönområden och utsikten över Mälaren ingår. Just strax utanför Citykärnan finns så mycket och även här på Söder där vi bor finns här och var småstadskänslan och närheten till vattnet är påtaglig.
   kram

 9. Ja, det är fint i Gröndal. Jobbade där på Ormbergsvägen mellan åren 1982-86. Landstinget, Hälso- o sjukvårdsförv. .
  Såg på Google map att det gjorts om till lägenheter.

  1. Vad roligt att läsa att du jobbat här. Och vi passerade Ormbergsvägen. Gröndal är verkligen fint och roligt att man inte förtätat som på många andra platser. En fin promenad fick vi sedan in till Söder.
   kram

  1. Visst är det! Och skulle inte vädret vara till fylles så kan vi byta dag. Så vi är flexibla.

 10. Ops nu gick kommentaren iväg innan jag skrivit klart….skulle ju skriva att när min bästa kompis och jag bodde nära varandra, så hade vi flera promenad kvällar i veckan. Bra “terapi “och härlig motion. Förutom den gången vi gick rakt på 5 stora älgar…..Då fick vi båda hålla i hundkopplet och jobba hårt för att komma hem.

  1. Sånt händer. Mig också, ganska ofta. Promenader med vänner är trevligt. Nu bor vi en bit ifrån varandra så det blir bra med en gång i veckan och då blir det rejält- Men jag promenerar även med maken och andra vänner- Men antal vänner jag nu träffat under pandemin är färre än tidigare. Så är dte nog för många-
   Att träffa älgar är ju verkligen hemskt. Händ emig som åttaåring i skogen på landet. Jag var helt ensam och bara utanfrö tomtgränsen. Blev helt paralyserad. Kunde inte röra mig men jag skrek och pappa skyndade till hjälp.

  1. Säkert, för det är väldigt få lägenheter till salu i Gröndal. Är som en småstad och bara 5 km från Slussen. (Tror idag de flesta är bostadsrätter men vet att några hyresrätter fortfarande finns kvar. I Stjärnhusen är 212 bostadsrätter och 10 hyresrätter.)
   Det är en fin runda att promenera från Liljeholmen till Gröndal via sjön Trekanten och sedan förbi Stjärnhusen gå ner till Gröndals strand och promenera längs vattnet tillbaka hem till Söder.

 11. Det finns verkligen många fina områden i Stockholmstrakten 🙂

  Ha en fin dag! Här verkar den ska regna bort, stackars dom på fredagsmarknaden…

  1. Visst finns det många fina områden bara kilometer från City och de är även lättillgängliga. Och närheten till olika vatten gör det ju än bättre tycker jag.
   Regn och rejäl blåst här idag så ingen längre runda lockar.
   Såg på tv-kartan att det det såg regnigt ut hos er också. Extra trist för fredagsmarknaden.
   Önskar dig en trevlig dag trots regnet.

 12. Tack för ännu mer ny kunskap om vad som finns i huvudstaden! En trevlig promenad med fina miljöer och spännande hus. Jag har hört talats om Gröndal, men inte trodde jag det var en sån idyll 🙂
  Tack för promenaden!
  Kram

  1. Gröndal är verkligen en idyll och det är på plats svårt att tänka sig att det Bara är 5 km till Stockholms innerstad. Namnet är passande för här finns många fina grönområden och en hel del äldre bebyggelse som man värnat om. En småstadskänsla infinner sig när man kommer hit.
   Jättetrevligt att du var med och jag tror du tyckt om Gröndal.
   Kram

 13. En stadsdel ganska känd för mig eftersom jag har familj som bor där. De har inte bott där så länge så jag har inte sett hela området ännu, men känslan av småstad kom direkt när jag kom dit första gången med tvärbanan. Gillar detta område mycket.
  Trevlig fredag!

  1. Här är verkligen fint och bodde vi inte på kajen här där vi bor så kunde jag helt klart tänka mig någon sjönära lägenhet i Gröndal. Så fint också med alla grönområden, strandpromenader och småstadskänslan. Så rolig med familj som bor här och hoppas du snart får möjlighet att ta en tur hit igen.
   Önskar dig också en fin fredag.

 14. Gröndal har jag inte varit i så mycket så det var trevligt att få följa med så här, med hjälp av dina vackra bilder och förklarande text. Vet ej varför det är en outforskad stadsdel för mig, men så är det.
  Även sjön Trekanten, inte så ofta jag har varit i närheten där, sett den på avstånd, det har jag.
  Intressant att få se hur det ser ut däromkring.
  Vackra hus och jag förstår att det är mysigt att vandra där och njuta av utsikten.
  Trevlig helg.
  Varma kramar!

  1. Vad roligt att du hade glädje av promenaden. Och det är alltid så roligt att du är med. Jag har inte heller varit här så mycket men nu när vi är hemma är det trevligt att vidga vyerna.
   Vår runda var verkligen trevlig och en hel del att se och uppleva och med vattnet helt inpå.
   Önskar dig också en fin helg.
   Stor kram

 15. Härlig promenad, småstad i stan bättre kan det inte bli! Jg säger bara hus hus hus – stjärnhus till råga på allt, där kunde jag gott bo om jag fått råd att bli Stockholmare 🙂 Gröndal skön dal! Stjärnhusen gillas!
  Tack för promenaden Ditte!
  Önskar trevlig helg till dig o Bosse med stor kram åt er båda!

  1. Det var det verkligen och så mycket att titta på. Tänk att stjärnhusen är från 1940-talet och än idag så aktuella. De är väldigt åtråvärda och få lägenheter till salu. Bodde vi inte där vi bor så hade Gröndal varit ett gott alternativ.
   Önskar dig också en fin helg.
   Varm kram

 16. Så härligt att någon satt ner foten och bestämt att gamla hus ska bevaras! Nyligen vann Smedjebacken, vår grannkommun första pris i en arkitekttävling där temat var nygammalt, alltså nytt hur i gammal stil. Tror det var ett äldreboende man byggt. Terrasshuset tyckte jag mycket om, liksom flera andra längs er väg. Så trevligt att ni gjort era utflykter till ett varje-vecka-arrangemang! Jag får än så länge gå i gamla spår, men hoppas kunna göra små utflykter i vår när jag fått mina sprutor.
  Tack för visning av för mig anonym stadsdel!
  Kram

  1. Instämmer helt. Här i Gröndal är det också väldigt liten ny bebyggelse utan man satsar på att bevara den gamla miljön. Att strosa runt i Gröndal är så trevligt och precis som att befinna sig i en småstad där man har vattnet helt nära- Roligt med Smedjebacken att man försöker hålla en gammal stil. Jag är väldigt förtjust i stjärnhusen och bodde vi inte där vi bor så vore de ett gott alternativ.
   Vi tar oss våra rundor tillsammans varje vecka och då blir det lite för oss nya områden. Ja, ibland en del gamla också. Går fint det också. Så bra att du nu får din första spruta och sedan blir ju begränsningarna mindre.
   Roligt att du hängde med oss.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *