Stockholm

Portaler i Gamla Stan- Mycket har de att berätta

Att strosa runt i gränderna i Gamla Stan i Stockholm ger en känsla att för ett tag förflytta sig långt tillbaka i tiden. Och i stort sett tar jag en sväng hit varje vecka. Men trots att jag ofta är här upptäcker jag ändå mycket som är nytt just för mig. Historiens vingslag gör sig ständigt påminda. Ofta är det ju flera hundra år det handlar om. Här gäller det att både se upp, ner och till sidan. De senaste gångerna jag varit här i Gamla Stan har jag fastnat vid och framför portaler till de gamla husen i gränderna. Och det gjorde jag igår också. Så välkomna med på en vandring där några portaler berättar sin historia.

Vi börjar vid portalen, valvhuset, till Gåsgränd, en gränd som viker av från Västerlånggatan 22-24. Vid valvet möts det nya och gamla. Det moderna skyltfönstret till höger och det gamla valvet till vänster. 

Portaler

har ofta något att berätta om huset eller de som bott här- Och för att lära mig mer så gick förra veckan  till den alldeles utmärkta butiken Trafik- Nostalgiska Förlaget på Österlånggatan 20.Här hittade jag boken jag hört talas om “Portalerna i Gamla stan” skriven av Rikard Larsson. Så med boken i hand började jag  ta mig runt.

Själva ordet portal kommer från det latinska ordet “porta” som betyder ingång till en byggnad och kan vara mer eller mindre uttrycksfull-

Så tillbaka till Gåsgränd 1. Här finns en enkel portal som det förr fanns många av i Gamla stan.

Stockholm Gamla Stan. En av de enklare portaler som det fanns många av här i mitten av 1600-talet Detta är en av de enkla portaler och endast utsmyckad med tre klot. Den här portalen är från mitten av 1600-talet och visar på  hur det ofta såg ut vid ingångarna till ett enkelt borgarhus i Gamla Stan. 

Dagens portalvandring. Start vid Gåsgränd,  vidare till Prästgatan, Skomarargatan och Kindstugatan.

Från Gåsgränd går jag till Prästgatan. En promenad på några hundra meter. Prästgatan är i sig ganska lång och i andra delen av den ligger det hus där  konstnären Carl Larsson föddes. När jag i februari passerade där blev jag tagen för turist. Kameran var i arbete och antalet turister i Gamla Stan har varit få sedan pandemin gjorde entré för drygt ett år sedan.

En del av Prästgatan

Sockholm . Gamla stan. En portal på Prästgatan 34- Här på Prästgatan 34 finns en portal som består av hopplockade delar.Här har man blandat trä, tegel, glas och järn. Och visst ser den gröna porten ganska nymålad ut. 

 

Portaler vid Skomakargatan

Vid Skomakargatan 5, 7 och 9 ligger tre hus på rad, alla tre med portaler från 1600- talet . Portalen i det gula huset, nr 5, är det som blev kvar när man här byggde ett nytt hus i slutet av 1800-talet. Det rosa huset , nummer 7 har också namnet “Federska huset” och namnet kom till efter skomakare Johan Feder som köpte huset i mitten av 1600-talet. Och adressen är ju passande.

Stockholm. Gamla stan. Skomakargatan. Två hus med portaler från 1600-taletSkomakargatan 5 och 7 med sina portaler som i sig innehåller en hel del detaljer.

Skomakargatan 7 där en skomakare bodde. Kanske hade han en lucka, en öppning, bredvid porten där han både sålde skor och tog in dem för reparation.

Vid  portalen till nummer 9 finns initialerna I I S M och K I D C. Dessa hade jag inte upptäckt utan boken. Nu vet jag också att dessa bokstäver står för skräddaren Jonas Jönsson och hustrun Karin Joensdotter. Korset läste jag var “ett bomärke”, ett ägarmärke.

En detaljbild av portalen

 

Portalen vid Kindstugatan 10-12.

Husets portal kanske man inte direkt ens lägger märke till men på den finns en inskription på tyska. Men vare sig den eller portalen kom till förrän husen byggts ihop och det skedde inte förrän mot slutet av 1700talet-

Huset i sig har troligen sina rötter från 1500-talet då det första huset byggdes här på tomten. Det huset var troligen ett uthus eller vagnslider eftersom bostadshusen vid den här tiden låg med framsidan mot den livligare Köpmangatan. På 1600-talet  ändrade man på detta och även bostadshus byggdes mot Kindstugatan.

Stockholm . Gamla stan. Huset på Kindsugtan 10-12 har troligen inte haft två portaler trots att det var två hus. Men man vet inte. Det fanns dock en s.k. Klöfweport som man kunde rida genom.  Huset på Kindstugatan 10-12 har kanske aldrig haft två portaler, i vanlig mening.  Men det finns att läsa att det 1766 också finns en “Klöfwerport” , en port man kunde rida genom. Men den finns inte kvar.   

Ovanför portalen står det skrivet en text på tyska. Och den svenska översättningen skulle ungefär bli; ” Säll är den mansom fruktar Herren och har sin stora lust i hans bud. Gods och rikedom skall finnas i hans hus och hans rättfärdighet består evinnerligen”.

 

 

50 svar på ”Portaler i Gamla Stan- Mycket har de att berätta”

  1. Visst är den! Och här hade de även målat fönsterkarmarna i denna gröna nyans så det blev enhetligt.

 1. Ja det är som om att gå i gamla stan i Sevilla. Det finns många likheter och portaler. Ja puerta pp spanska betyder dörr/ port. Så ordet är för mig bekant. Så roligt att få ta del av dessa historiska gränder och dess portaler.
  Trevlig helg!
  Kram

  1. Gamla stan i Sevilla är så fantastisk och är ju betydligt större än den i Stockholm. Och vissa delar av den är ju även äldre än Stockholms Gamla stad. Men jag går gärna här och tar mig dit med en promenad på ca 30 minuter. Stockholm är ju en väldigt lättillgänglig stad på alla sätt.
   Portalerna här har jag sett många gånger men inte riktigt förstått dess historiska värden. Men boken gav väldigt mycket.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

  1. Här finns så många portaler och det är just de senaste veckorna jag börjat titta extra på dem. Och de har nästan alltid en historia att berätta.

 2. Så fina portaler du delar med dig av i dag. Vilken intressant bok dessutom, helt i min smak kan jag säga. Det är verkligen intressant att stanna upp och titta närmre på detaljer när man rör sig bland äldre byggnader. Kan tänka mig att promenaden fick en helt annan dimension med den boken som sällskap!

  Kram och god lördagskväll!

  1. Jag strosar ju ofta i Gamla stan och har de senaste gångerna fastnat vid och för olika portaler. Men nu med bokens hjälp har de också fått en helt annan betydelse än det jag kunnat lista ut. Mer kommer vid ett annat tillfälle.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 3. Gamla stan är verkligen speciell. Där finns så mycket kvar av histories vingslag. Säkert hör du dem ännu tydligare, då du har möjlighet att gå i de gamla gränderna utan att vara omringad av en massa turister. Spännade att kunna identifiera och förstå de gamla portalerna. Du får en verkligen att längta efter ett besök i huvudstaden. Får nog bli en hel vecka, så mycket intressant som du visar på. Kram! // Anna-Lena

  1. Jag strosar ofta här och har så gjort i många år och fortfarande ser, upptäcker och upplever jag så mycket “nytt” i denna gamla miljö. Jag hittar ju bra och håller mig utanför turiststråken. Och sedan ett år tillbaka är turisterna väldigt få.Så trist för alla. Undrar hur handlare, café och restaurangägare ens överlevt. Pratar med dem ibland och de har det så knepigt. Och de lovade pengarna från staten verkar inte ha dykt upp.
   Här finns mycket att se och uppleva och jag försöker verkligen göra det.
   Kram och trevlig lördag

  1. Jag har ju sett dem tidigare men inte direkt stannat upp och tittat noga. Och de har ju mycket att berätta.
   Skomakarportalen tycker jag också är fin.
   Stor kram

 4. Gamla stan är så vacker och så kul att det har bevarats så bra som det gjorts. Många städer är ju inte så noga med att bevara det gamla dessvärre och det är himla synd.
  Tack för rundturen, jag får verkligen lust att ta en tur till gamla stan och bara strosa runt. Men oftast är jag i Stockholm i jobbet och tiden räcker inte till för att bara vara.

  1. Jag strosar gärna och ofta här och har så gjort i många år. Och visst är det fascinerande att det finns så mycket att se och uppleva på en liten yta. Dessa portaler berättar ju ofta sin historia och den ser ju olika ut från hus till hus.
   Ska man ta sig runt här är det bra att vet var man ska gå så kommer du hit i jobbet tar jag dig gärna med på en tur. Jag hittar väldans bra bland gränder och byggnader.

 5. Är ju helt fantastiskt med sådana gamla byggnader, vi har en del sådant här med och “vingslagen” när man passerar hörs tydligt.
  Gamla stan kommer absolut att få ett besök av min späda lekamen när Coviden är borta.
  Ser verkligen fram emot det.
  En sådan där bok borde alla ha ett exemplar av.

  Ha en fin kväll.

  1. Visst är det! och det finns gott om dem. Har länge tittat på dessa portaler men inte förstått vad de berättat så boken ger verkligen mycket och på olika sätt. Någon brådska har jag ju inte heller. Men igår var det så isande kallt så tre timmars utevistelse fick räcka.
   Tror absolut du skulle gilla att traska runt här och bortom ev . turiststråk.
   Önskar dig också en fin kväll,

  1. Tack! Gamla stan har så mycket och det finns alltid nya saker att upptäcka. Här strosar jag väldigt gärna och tänker mig långt tillbaka i tiden.

    1. Visst är det! Nu ska jag titta mer på portalerna. Har en del kvar. Men ska också ta mig en titt in på några av innergårdarna . Mycket spännande finns där också. Och tiden att strosa runt har jag ju.
     Trevlig helg

  1. Så roligt att titta närmare på portalerna och nu vet jag ju också mer om dem. Boken jag köpte är riktigt bra. Dessa portaler på Skomakargatan tycker jag också om.

 6. Det finns verkligen fantastiskt många små och stora detaljer i Gamla stan 😀 Det var dock längesen jag strosade omkring på de gatorna. Det kanske jag får ta och göra någon dag efter jobbet nu när det börjar bli ljusare om kvällarna 🙂

  1. Jag går här ofta och nu har jag delvis fastnat på portalerna och den historia de kan berätta. Men här finns mycket.

 7. Trafik-Nostalgiska Förlaget är en guldgruva. Har faktiskt aldrig besökt deras butik i Gamla Stan men väl montern på Centralstationen före jul. Har köpt ett antal böcker där. Vilka entusiaster, för böckerna som egentligen säljs alldeles för billigt måste ju ändå skrivas och layoutas, samt tryckas. Gissar att förlaget får stora bidrag, och det är de väl värda.
  När jag ser dina fina portaler så kan jag inte låta bli att tänka på mångfalden. Alla är ju individuellt utsmyckade, ingen “enhetlig linje”. Det skulle knappast hända idag …
  Ett toppen inlägg med en rolig infallsvinkel:-9

  1. Tack! Väldigt roligt att strosa runt här och mycket att se.
   Hit till Trafik- Nostalgiska förlaget har jag varit flera gånger och har en hel del Stockholmsböcker som köpts här. De har även en katalog som syns på hemsidan och där man kan beställa böcker. Visst är det bra priser. Har missat butiken före jul på Centralen men har ju ganska nära ner till Gamla stan.
   Jag tänkte också på mångfalden när jag traskade runt bland husen och portalerna. Och väldigt roligt att också läsa mer om historien bakom dem.Individuella är de verkligen-

 8. Så fint och intressant du visar och berättar, undrar lite hur du tycker, är det lite mer slitet i Gamla stan numera och är det en del som behöver rustas upp? Har inte strosat där på ett år och idag hörde jag om Kungsholmen och alla små butiker som måste stängas och är väl något liknande i Gamla stan, känns sorgligt och jag tycker man borde värna om vår huvudstad, pengar verkar ju finnas till mycket. Fin tur och fina foton. Ha det så bra i fortsättningen.

  1. Jag är i Gamla stan varje vecka och har varit så sedan panedmin bröt ut och även innan dess var jag också ofta där- Jag tycker att Gamla stan är väldigt väl behållet. Men jag blir sorgsen när jag ser att hela Mårten Trotzigs gränd , Gamla stans smalaste, är helt förstörd av klotter. Nu ska man låsa den på kvällar och det är bra.
   En hel del butiker i Gamla stan, liksom caféer och restauranger har tvingats att stänga. Så trist. Men kommer inga besökare är det svårt att överleva. Och de pengar som staten skulle bidra med har oftast inte kommit ännu. Riktigt dåligt.
   Jättetrevligt att du följde med.
   Ha det bra du också.

 9. Vilken spännande tur vi fick följa med på. Portalerna var så ståtliga, men det är lätt att man missar dem om man mest går och tittar i skyltfönstren…
  Vet du vad Kindstugatan betyder , eller gata begriper jag men vad är kindstu, förkortningen stugu, då har vi kvar kind som den man har i ansiktet. Men lite märkligt tycker jag.
  Kan inte välja en favorit, scrollar upp och ner o upp igen. Men alla har sin charm…
  Det måste vara givande att ha en guidebok i handen, man ser ju då på saker med helt nya ögon.
  Ha en fin lördagsdanskväll, kanske blir det en svängom i vardagsrummet?
  Kram

   1. Kindhäst, hade aldrig kunnat lista ut vad ordet betydde! Haha, örfil, däremot, det vet jag vad det är, det är en finsk kanelbulle!

    1. Nej, många ord och namn på gatorna här är synnerligen gamla så jag ska tänka på att berätta lite mer om just betydelsen.
     Örfil och kanelbulle minns jag också- Ett roligt uttryck.

 10. Snacka om historiens vingslag! Så mycket det finns att läsa om gamla stan, imponerande! Portalerna är så fina.
  Fint att ha en bok till hjälp också.
  Svar: du skulle älska att vara här på Sandvik Gård, rogivande , vackert, avkopplande och helt fantastiskt!
  Må så gott!
  Kram

  1. Har nu strosat här så mycket och det finns alltid något “nytt” mitt uppe i det gamla att upptäcka. För mig har det nu blivit dessa portaler.Och boken har gett mig svar och berättat mycket om portalerna.
   Jag förstår att ni har det så bra. Fortsätt att njuta.
   Och jag ska genast kolla upp detta med Sandviks gård.
   Kram

  1. Här i Gamla stan finns så mycket och nu är jag inne på portalerna som har mycket att berätta. Boken är verkligen bra för annars är det knepigt att lista ut vad portalerna vill berätta.
   Önskar dig en trevlig söndag från ett soligt Stockholm.

 11. Så roligt med dessa detaljer.
  Jag tror att många passerar dessa många, många gånger utan att titta. Du öppnar våra ögon.
  Tänk också vad mycket historia det finna i Gamla Stan, en fascinerande del av Stockholm.
  Skön söndag!

  1. Jag är ofta i Gamla stan och var det även innan pandemin och har mer och mer börjat se detaljer av olika slag. Tiden att strosa runt har jag ju. Så roligt med portalerna som är så olika och som har sin historia. Boken jag köpte är verkligen användbar och roligt att få veta mer. Gamlas stan är ju fortfarande ganska öde så det är gott om plats.
   Önskar dig också en fin söndag.

 12. Tack igen för en fin rundvandring, jag har aldrig varit i Spanien men får den känslan av byggnaderna i fina färger. Ja vi får se kanske en tur till staden i sommar 🙂 kram å fin söndag

  1. Här finns mycket att se och uppleva och jag har ju all tid i världen att strosa runt. Så roligt med portalerna som ofta har sin historia att berätta.
   Önskar dig en fin söndag från ett soligt men blåsigt Stockholm.
   Kram

 13. Så många vackra portaler! De gör mycket för huset i övrigt och ser väldigt inbjudande ut. Dessutom är det alltid kul med lite historia bakom som du får nu med hjälp av boken. Kram

  1. Jag har nu de senaste veckorna fastnat bland portalerna i Gamla stan- Och extra roligt att jag köpte boken och nu kan lära mig mer om dem. Gott om tid har jag ju att traska runt här. Gott om plats är det ju också.
   Kram

 14. Det är verkligen så härligt att läsa och se dina inlägg lite mer från “insidan, så att säga”. För mig då, som inte bor i huvudstaden, så har jag inte sett stan på samma sätt. Dom gångerna jag besökt Stockholm så har det antingen varit för att shoppa eller för att gå på teater/konsert och då har fokuset legat på något helt annat. Så tusen tack för att du delar med dig av så fina bilder och härlig läsning!!

  1. Just nu är det så roligt med dessa portaler och jag har ju all tid i världen att strosa runt och titta. Boken jag köpte ger mig många svar.
   Vad roligt att du gick med mig här och kanske får du vid något besök i Gamla stan själv möjlighet att titta just på en del av dessa portaler för det finns gott om dem.
   Men jag vet ju att är man här så är det ofta för teater, shopping eller annat.
   Nu fick du i alla fall ett lite annorlunda smakprov från Gamla stan.

  1. Många av Gamla stans portaler är så fascinerande, både de mer enkla och de mer utsirade. Den senaste veckan verkligen ägnat mig åt dem och historien bakom och då kommer det på köpet med en del också om husen i sig.

  1. Visst är det! Och så mycket historia de har att berätta. Kan tänka mig att du har många i även i Visby att titta på.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *