Resor i Sverige

Kiruna – En stad i rörelse

Här kommer så sista blogginlägget från vår resa till Kiruna och omgivningarna där. En lyckad resa på alla sätt och vi hade turen som både  kom dit och hem. En pilotstrejk hos SAS var på gång men den blev uppskjuten några dagar. Och det var till gagn för oss.

Att Kiruna är en stad i rörelse beror till stor del  på att det statliga gruvbolaget LKAB exploaterat gruvan så hårt att marken inte längre kommer att bära. Så en flytt av stora delar av staden är på gång. En del byggnader är redan flyttade och andra ska bli flyttade. Och det ”nya Kiruna” håller på att växa fram .

Scandic hotel Kiruna ligger i nya Kiruna och öppnade sina portar i maj 2022.Hotell Scandic Kiruna är helt nytt och öppnade sina portar i maj. Byggnaden har blivit influerad av både Lapporten och Kebnekajse, Sveriges högsta berg, 2095.6 meter.  Till vänster skymtar också i bild, Kristallen, det nya stadshuset från 2018.

Att Kiruna

är en stad i rörelse märker man på olika sätt. En del bostadshus är flyttade, andra ska flyttas och ytterligare bostäder ska byggas. Och detta med flytten har de boende olika åsikter om. När vi gjorde vår rundtur i Kiruna hade vi med oss Dan, en lokal guide som lotsade oss genom  stan i vår buss och berättade om både det gamla Kiruna och det nya som är under uppbyggnad.

Vad gäller vår guidade tur så var det knepigt att få  till bilder genom bussfönstren och att solen låg på underlättade inte. Att staden är en byggarbetsplats är påtagligt och det är svårt att ta sig fram både med buss och bil.

Namnet Kiruna kom till i samband med den nya stadsplanen år 1900. Tidigare namn var Loussavaara, Laxberget, på nordsamiska- Och Kiruna kommer från ”gruvberget” – ”Gironvárris (fjällripeberget på nordsamiska). Det finska namnet var Kirunavaara som sedan blev till Kiruna.

Vägen fram till Hotell Scandic är inte klar utan asfaltering och plattsättning pågår. Den första firman gick i konkurs strax innan invigningen av hotellet och en ny har fortsatt. Och det går väldigt långsamt.Här är det långsam takt som gäller.

Att vägen fram till hotellet inte är klar innebär att hotellgästerna får gå bakom stängsel och dra ev. väskor i den tjocka grusbeläggningen.

Mer om själva flytten

Det statliga gruvbolaget LKAB och Kiruna försöker att tillsammans nå så bra lösningar på flytten som möjligt och här lämnar jag ett par länkar som kan vara aktuella i sammanhanget; ”Vi flyttar en stad”och ”Flytten av Kiruna- Nyckeln till en hållbar lösning”

Kiruna växte upp som ett gruvsamhälle och här fanns två berg med järnmalmsfyndigheter, Loussavaara och Kirunavaara. . Och i stan finns även ett tredje berg, stadsberget, Haukivaara där den gamla staden var byggad. (Vaara betyder berg eller fjäll)

Nya Kiruna med Scandic Hotell och stadshuset är en pågående byggarbetsplats. Området här i nya Kiruna, runt stadshuset och hotellet är en byggarbetsplats. Här som i stora delar av stan.

Flytten av byggnader

har pågått ett tag och man har också byggt nya bostadshus. De invånare som varit tvingade att flytta p.g.a. rasrisken har blivit erbjudna ersättningsbostäder om man inte kunnat flytta deras hus. Och som jag förstod det är en del mer nöjda och andra betydligt mindre. Man avvecklar också Kiruna gamla centrum och det nya ska byggas upp runt det nya stadshuset.

I januari 2007 bestämde kommunalfullmäkteige att  centrum skulle flyttas i nordvästlig riktning p.g.a, rasrisken från gruvan i Loussavaara.  Men några år senare 2011 kom nya direktiv . Nu skulle stadens centrum i stället vara öster om den nuvarande stadskärna. Och så verkar det nu bli.

Kiruna har i sig sju stadsdelar som i sig är indelade i olika områden. En stadsdel heter just Bolagsområdet och inom det finns fyra områden som tillhör LKAB.

Redan på 1600-talet

hittade man magnetit (järnoxid)  i trakterna nära Kirunaområdet men detta var då ganska otillgängligt. Och inte förrän på 1800-talet kom brytningen i gång. Och inte minst i början av 1900-talet när malmbanan, järnvägen mellan Luleå och Kiruna blev  klar blev det ett uppsving. Malmbanan är 500 km lång och världens äldsta.

Nya stadshuset

Kirunas första stadshus var på plats 1964 men kom att rivas 2019. Ett stadshus som var uppfört av LKAB, som mycket är i KIruna. Även om stadshuset var skyddat som byggnadsminne så  rev man det.

Kiruna och Kristallen. Stadens nya stadshus invigdes 2018Kristallen. Det nya stadshuset i Kiruna blev invigt av Kung Call XVI Gustav år  2018.

Klocktornet flyttades hit till nya Centrum och stadshuset Kristallen 2017. Fanns tidigare vid det gamla stadshuset. Klocktornet flyttades hit till det nya stadshuset  det nya stadshuset 2017 och  har sin speciella historia.Tornet är 33 meter högt och man det vida omkring. Tidigare fanns klocktornet vid det gamla stadshuset.

Konstnären och professor Bror Marklund gjorde en konstnärlig gestaltning i klocktornet med figurer med lokal förankring så som örnar och renar som en symbol för samspelet mellan natur och kultur. Figurerna är bland annat två gruvarbetare med pannlampa varav den ena sträcker upp armarna för att hälsa ljuset. Under sig har de ett grinande varghuvud och en utmärglad ren. Åt andra hållet flyger en skräckslagen rovfågel.

Kristallen sett inifrån. Här finns också Norrbottens länskonstmuseum. Till höger ett speciellt samiskt konstverk

Konstverket på entréplanet
Lar Levi Sunnas konstverk heter ”Samisk kultur tradition och vardag” och är gjort av masurbjörk, björkvril och renhorn.
”I ceremoni-trumman, som är mellan fjälltopparna, finns samiska gudar och symboler. Solromboiden med den vita renen finns i mitten av ceremoni trumman. Solen ska skydda renen och se till att den är fruktsam enligt mytologin. Till vänster står vindarnas gud och till höger växtlighetens gud. I ceremonitrummans nedre högra del finns jaktguden med sitt jaktbyte vildrenen.Till vänster finns också rimfrostmannen i kamp med solen för att binda dagsmejan till skare så att vårflyttningen av renarna kan fortsätta från skogslandskapet till fjällen.” Info  hämtad från en folder som är tillgänglig på stadshuset.
————————————————————————————————————————————————————————

Som framgått i de tidigare inlägg jag skrivit från resan så blev den väldigt lyckad på alla sätt. Inte minst att SAS sköt upp strejken så vi kunde komma både till Kiruna och hem. (Lite egoistiskt, men så får det vara) Visserligen hade vi första kvällen,  inte minst under promenaden på ”Midnattssolsstigen,”  mängder av mygg i sällskap.  Men i övrigt klarade vi oss undan dem och hade sällskap av mer givande upplevelser

Har du missat något av inläggen så finns de här:

Midnattssol och mygg

Absiko nationalpark

Ishotellet i Jukkasjärvi

Svalkande omgivningar

Jukkasjärvi och kyrkan

Ett sameviste i Jukkasjärvi

Kiruna kyrka

 

 

 

28 svar på ”Kiruna – En stad i rörelse”

    1. Klocktornet kom ju med och det var ju bra.
      Jag har förstått att man i Kiruna tycker mycket olika om dessa nya byggnationer. Och det gamla stadshuset var vackert i sig. Man hade säkert kunnat flytta det .
      Sol här också men med en del åsk och regnmoln.
      Haft en skön heldag ute.
      Önskar dig en skön kväll.

  1. Åh vad spännande med Kiruna, jag tror faktiskt inte att jag varit så långt Norr ut. iallfall inte i vuxen ålder 🙂

    1. Vi hade en jättefin resa. Och Kiruna och området här är verkligen fint och rekommenderas. Att ta sig till Narvik i Norge är ju också smidigt liksom ett bett besök i Abisko nationalpark- Och man kan ta tåget och behöver inte bil. (Man kan ju hyra en på plats om man vill)

  2. Snygg form på hotellet – kanske i framtiden får en annan byggnad motsvarande form…. Roligt med namnen som ”blandas” mellan olika samiska språk och finska – ”luossa” finns inte i finskan, men nog i nordsamiskan. Lax, fisken alltså, på finska är lohi. Och Haukivuori är helt finska, gäddberget. Vet inte vad gädda kunde vara på något samiskt språk. Finska är annars världens lättaste språk att skriva, långt ljud skrivs med två bokstäver, kort med en. O sägs som å och u som o. Mikael Agricola skrev dessutom långt u med w, men det har man frångått… Redan i folkskolan blev vi inpräntade: vaara är ett skogbeklätt berg, en kulle och tunturi är ett skoglöst berg. Finska är ett jobbigt men intressant språk!

    1. Hotellet är ju väldigt modernt i sin form men med inslag från både Lapporten och Kebnekajse. Språken; svenska, nordsamiska och meänkieli blandas friskt. Loussa är nordsamiska.
      Jag kan inte så många ord på finska men några har fastnat under åren. Men att nu få in lite nordsamiska och meänkieli gör att dte kör ihop sig.

  3. Jo, man flyttar ju hela staden där har jag sett på tv, ska tydligen löna sig ekonomiskt för alla har jag förstått men visst verkar det lite smått jobbigt att ha det så.
    Tur med SAS där, ja hur ska det gå med allt det där?
    Tur att jag aldrig flyger med dem. 😉

    Stort tack för detta lärorika inlägg.

    Ha det fint Ditte.

    1. Nja, inte riktigt hela stan ska flyttas men de delar som som ligger i rasriskområdet. Och de är ju många- En del har förlikat sig med flytten och andra inte.Och knepigt är det ju på alla sätt-
      Vi hade tur med vår flygning men hur nu framtiden ska bli verkar ju vara en öppen fråga-
      Kul att du hängde med.
      Ha det fint du också-

  4. Ja otroligt att flytta en hel stad! Och skönt att ni kom dit o hem, tycker så synd om alla nu, som inte kommer iväg och hem!?!
    Vilket hotell först tyckte jag det var en udda form, men då förstår jag, härlig ide! ,-) Tur för de som fick sitt hus flyttat, synd om de som inte tyckte det blev så bra med nytt.
    Klocktornet var ju kul! Intressant när de ”bakar” in naturens kultur, fauna och flora. Tror att folk som bor där blir mer stolta över sin Stad ,-) Har varit i Kiruna en gång, men det var för många år sedan, vi hade turen att få se midnattssolen.
    Myggen minns jag ,-) och ännu finns den i störe storlek myggan kvar som vi köpte. Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    1. Visst är det! Vilken logistik för att få ihop det. Men det är inte riktigt hela stan so ska flyttas utan i första hand de delar som ligger nära där rasen kan ske. Men nog känns det lite läskigt.
      Visst har hotellet en udda form. Verkligen. Men jag kunde se lite av likheten med både Kebnekajse och Lapporten. Men hotellet stucker både upp och ut.
      Vad roligt att du varit i Kiruna och på plats här upplevde midnattssolen. Nu var den också på plats och skönt att det fanns mörkläggningsgardiner.
      Ja, myggen finns men uppe på kalfjället slipper man de. Bra så. Men de störde oss bara första dagen. Skönt så.
      Kul med dina fina minnen härifrån.
      Kram

  5. Det är onekligen väldigt speciellt att delar av en stad behöver flyttas men samtidigt så måste så klart riskerna beaktas och tas på allvar. Kan tänka mig att en del blivit nöjda men inte alla vilket kanske orsakar en viss bitterhet.
    Det nya stadshuset tycker jag är intressant både in- och utvändigt. På ett vis är det väldigt spännande när så mycket nytt behöver växa fram men det gäller också att bygga med omdöme.

    Önskar dig en fin kväll!

    Kram

    1. LKAB har ju brutit mycket och orsakat en hel del av detta. Och ofta handlar det ju om pengar-
      Riskerna finns och en del byggnader och personer har flyttats men mycket kvarstår.
      Har förstått att uppfattningarna bland invånarna varierar en hel del. Fullt förståeligt. Men det verkar som om de flesta valt att bo kvar. Och många i nya boenden.
      Det nya stadshuset blev väldigt dyrt men kanske har LKAB även finansierat det. Vet faktiskt inte.
      En fin kväll här och skönt på balkongen.
      Kram

  6. Vilket projekt! Imponerande
    Att möblera om en hel stad så där bara…även om det tar tid och åsikterna går isär.
    Men allt för säkerheten kan jag tänka mig att det handlar om.
    Klocktornet är unikt på sitt sätt, inte särskilt vackert i mina ögon men smaken är som baken.
    Däremot gillar jag Sunnas konstverk ”Samisk kultur tradition och vardag, väldigt mycket.
    Och så fick jag veta varför Kiruna heter Kiruna. Tack för det!
    kram

    1. Helt otroligt! Och full förståeligt att invånarna tycker olika.
      LKAB har ju exploaterat gruvorna väldigt mycket och nu är det tid för ”pay back”. Och rasrisken finns och kommer att öka för varje år.
      Man lägger ju märke till klocktornet men det känns lite udda här.
      Konstverket tycker jag också mycket om och just samernas historia känns viktig. Och att den även visas här.
      Så nu var det slut med Kiruna och området här. I alla fall för denna gång .
      Kram

  7. Vilken spännande resa och tjusiga byggnader. Jag har varit i Kiruna som barn, men kommer inte ihåg något av det.
    Stor kram

    1. Resan blev så lyckad! Men Kiruna har verkligen ändrat sig mycket. Jag var här för en så där sex år sedan och det märks stor förändring idag mot då-
      Så jag kan förstå att du inte skulle k’nns igen dig.
      Stor kram

  8. Än en gång, en perfekt rapport med text och bild. Det är egentligen helt otroligt det att ”flytta en hel stad”. Vet inte om det gjorts förut eller om det kommer göra igen, men WOW är det. Det nya stadshuset är läckert, annorlunda. Konstverket är väldigt vackert det också.
    Ja, det blev verkligen en för dig lyckad resa med fint väder. Är glad att ni inte åts upp av mygg utan att det vara bara under vandringen som det blev besvärligt.
    Tusen tack för alla toppen reportage:-)

    1. Stort tack! Väl långt inlägg men nu får det bli kortare resten av veckan. Men tanken med flytten är ju både intressant och spännande. Visst är det helt otroligt med flytten av Kiruna. Riktigt hela stan ska ju inte flyttas men stora delar av den. Mycket med all logistik.
      Stadshuset är speciellt och blev mycket dyrare än budgeterat men innehåller också mycket vad gäller offentliga lokaler och museet.
      Och nu är resan slut men på torsdag ska vi ut på en ny resa. Då väntar Höga kusten.Absolut en favorit i repris.

  9. Lite större projekt än Slussen-bygget, ”ler”. Men jag tror man tar det med större ro däruppe, trots att man kanske inte direkt är så nöjda. Man hetsar inte upp sig i första taget. Själv har jag ingen uppfattning i frågan om stadsflytten, har bara förstått att den var nödvändig. Och gruvdriften är en födokrok för många däruppe, så vad kan man då annat göra…
    Ni hade verkligen tur som hann hem innan strejken slog till, nu verkar det vara sandlådenivå på alltihopa. Bjäbbar som småbarn bägge parter. suck.
    Tack för all intressant info i ämnet! Kram

    1. Ett gigantiskt projekt är det att flytta delar av stan. Ska verkligen bli intressant att se hur de ska kunna flytta kyrkan. Den är ju väldigt tung och stor.
      Vad jag förstått så är en del av invånarna nöjda och andra är det inte.Å andra sidan har inte så många lämnat stan.
      Jag har inte heller direkt en uppfattning om stadens flytt men LKAB har ju exploaterat gruvorna så mycket att risken för ras ökat. Och gruvindustrin är ju viktig och så även för Sveriges ekonomi.
      En fin resa blev det på alla sätt och vi hade ju tur att vi kom både till Kiruna och hem-
      Kram!

    1. Jag kan förstå dig. Jag vet inte riktigt heller vad jag tycker. Men efter att ha sett hotellet ett tag så tog jag det mer till mig. Och näär jag sedan tänker på Keb och Lapporten så landade det mer. Inredningsmässigt var det riktigt fint och det var ju mest det jag såg.

    1. Om inte annat får vi göra den vid tillfälle.
      En fin resa var det och intressant med Kiruna som nu ska flyttas.
      Hotellet var verkligen smakfullt intrett och utseendet vande man sig vid.
      Ha det fint du också.
      Kram

  10. Intressant och som alltid med fina bilder. Minns att stadstornet förbereddes till flytten när vi var där – och att jag var lite ledsen att jag inte kunde få en bild på det utan plastinklädningen …
    Tack Ditte för alla härliga inlägg från resan!
    Kram

    1. Förstår att du kände igen dig i en del här i Kiruna. NU flyttar man på i den takt som är möjlig.
      Roligt att du var med oss tillbaka hit.
      Kram

  11. Tusen hjärtlig för dina inlägg bakåt, om turen till Kiruna och allt som hände av seende och upplevelser.
    SÅ roligt att du fick den fina kommentaren av Nils! Det är väl förtjänt av dig! Samerna förtjänar bli skrivna om!
    Rörlig stad minsann och det är fantastisk att det går när så nöden kräver. Förändring blir ett ord jag stannar upp vid ständigt. Av fri vilja eller nödvändighet.
    Kyrkans flytt är minsann ett äventyr; kan inte låta bli att tänka : Må Gud följa dig och änglarna spela under färden! Christian Erikssons skulpturer kommer ut på tur 🙂
    Ha det så bra.
    Stor kram

    1. Tack finaste Tove. Väldigt roligt att du varit med på resan- Och resan blev väldigt lyckad och på alla sätt. Kommentaren från Nils värmde extra och gav mersmak att vet mer om samerna, deras kultur, traditioner och historia.
      Kiruna är en stad i rörelse och mycket är det här som ska flyttas.
      Kyrkan blir nog ett kapitel för sig. Och ingen vet ännu hur den ska flyttas.
      Tänkte på dig när vi såg Christian Erikssons slulpturer från inte minst vårt besök i Arvika på Racksdmuseet.
      Ha det fint du också.
      Vi hörs.
      Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *