Resor i Sverige

Jukkasjärvi och kyrkan – Välkomna hit

Min jobbrelaterade resa till Lappland och trakterna runt och i Kiruna är avslutad sedan några dagar tillbaka. Men det kommer ytterligare några inlägg från resan. Ishotellet i Jukkasjärvi har fått var med i ett inlägg och idag blir det ett besök i Jukkasjärvi kyrka.

Jukkasjärvi är en tätort i stora Kirunas kommun och har ca. 600 invånare. Kiruna kommun i sig är stor och omfattar en yta av nästan 20 000 km2 . Och ytan kan då likna den totala ytan av landskapen Skåne, Blekinge och Halland. Hela Kirunas kommun har omkring 23 000 invånare, vilket i sig gör att man i princip har 1km2/person. Gott om plats med andra ord.

Lappland. Kiruna kommun. Jukkasjärvi ligger vi Torne älv. Här kyrkogården till Jukkasasjärvis kyrkaJukkasjärvi ligger vid Torne älvs norra sida ca.17 km öster om Kiruna. Här är vi på kyrkogården som tillhör Jukkasjärvi kyrka och trots dimman kan man skymta Torne älv mellan träden.

Sverige är ett långt land och avståndet från Smygehuk(längst i söder) till  Treriksröset är omkring 157 mil.(Och från Kiruna och Jukkasjärvi är det ca 12 mil till Treriksröset. )

Jukkasjärvi

eller som man säger på nordsamiska, Cohkkiras, betyder mötesplats. (Ordet järvi betyder insjö.. Ohc här som vid många platser blev just läget vid vattnet en mötes och handelsplats)

Första gången platsen nämns är i mitten av 1500-talet då Olof Henriksson, en handelsman och ”lappfogde” (en ämbetsman som företrätt kronan/staten gentemot samerna) hade fiskerätten i vattnen här. Men de första invånarna kom inte hit till socknen förrän på 1600-talet Och under lång tid bodde bara prästen och klockaren från församlingen här tillsammans med sina familjer. Först under senare delen av 1700-talet kom finskspråkiga  nybyggare och slog sig ner.

Jukkasjärvi kyrka

tillhör Luleå stift men Jukkasjärvi församling. Detta är en kyrka som tog tid på sig att bli klar. Det är den äldsta i dag bevarade kyrkan i Lappland.  Redan 1607 började man bygga kyrkan men den var inte klar i sin helhet förrän 1785. Kyrkan är byggd i en ”timmerkistkonstruktion”. Detta visst jag inte alls vad det var men nu vet jag att det är ”små utbyggnader” . Och kyrkan här lär vara den enda i landet med just dessa.

Jukkasjärvi kyrka med klockstapeln. Kyrkan i Jukkasjärvi har en helt fristående klockstapel som  är placerad en bit framför själva kyrka och kom på plats i mitten av 1700-talet.

Så man går igenom klockstapeln och kommer ut på andra sidan och har då kyrkan framför sig.

Jukkasjärvi kyrka är liten. Bara 17.5 meter lång och 9 meter bred. Jukkasjärvi kyrka är liten; bara 17.5 m lång och 9 m bred.

Och inne i kyrkan är det genast den tredelade altartavlan som fångar blicken.

Altartavlan

är gjord av konstnären Bror Hjort och är en gåva från LKAB (det svenska statliga gruvbolaget) som blev överlämnad 1958 i samband med kyrkans 350 års jubileum.

Altartavlan/altartavlorna har i sig starka färger och bror Hjort har tagit till vara samekulturens staka färger när han målat den.I mitten finns en Kristusgestalt och sidorna ska visa en del av prästen Lars Levi Laestadius liv. En präst och ”same missionär” som från början var väldigt ”sträng” men som kom att ändra sig när han fick klart för sig och förstod att det var viktigt att känna och förstå  nåd.

Under den här tiden var det stora mängder sprit i omlopp bland samerna och Laestadius ville genom stränga predikningar få samerna till ett bättre och nyktrare liv. Men så blev det inte. Han nådde inte alls samerna. Norrmännen kom som handelsresande och bjöd samerna på mängder av sprit och kunde då förhandla sig till ”bra priser” på varorna. Laestadius var nära att ge upp men mötte en person i Härnösand, en ung flicka som fick honom att förstå vikten av nåd.  Så tillbaka i Norrbotten förändrade han sina predikningar och de blev till målande berättelser  om samernas liv. Berättelser samerna kunde ta till sig. Så till sist nådde han sin församling. (Vill du läsa mer om Laestadius finns det här (samer.se)

Bror Hjorts altartavlor. Observera de starka färgerna i bilderna

Till höger i bild skymtar en dopfunt och en man från Jukkasjärvi fick uppgiften att tillverka den. Och Bror hjort hade gett instruktioner om att han endast fick använda yxa som redskap.

Skepp och orgel

Långt fram i kyrkan finns ett votivskepp/kyrkskepp. Dessa finns ofta i kyrkor som är placerade vid vatten. Besättningar som var i sjönöd bad ofta till Gud och om de klarade sig skulle ett skepp skänkas till kyrkan.

Votivskeppet i kyrkan i Jukkasjärvi är i form av en forsbåt som användes på Torne älv  för att transportera passagerare över älven. Detta skepp, på ca. 1 m är gjort av konstnären Thomas Qvarsebo 2006 och blev inköpt när kyrkan fyllde 400 år.

Orgeln är byggd 1954 i Gammelstad utanför Luleå. DEn är byggd i masurbjörk, rågarvat renskinn och har  renhorn i tangenterna.  På orgeln finns det kristna korset och solen i centrum. I övrigt finns också utsnyckningar på orgeln med tecken som är tagna från den samiska kulturen.

 

32 svar på ”Jukkasjärvi och kyrkan – Välkomna hit”

    1. Just småskaligheten och historien bakom det hela gör så mycket. Ett lyckat besök även här.
      Önskar dig också en fin onsdag.

  1. Ja, den kyrkan tog onekligen lång tid att bygga men jag tycker att det var väl värt det. Även om kyrkan inte är så stor så tycker jag att den är väldigt vacker både interiört och exteriört. Så annorlunda än hur våra kyrkor i Skåne ser ut. Sedan behöver man bara närma sig Småland eller Blekinge för att märka en skillnad i byggnadsstil och arkitektur. Intressant tycker jag.

    Önskar en fortsatt fin onsdag!

    Kram

    1. Kyrkan här med sin speciella historia och kultur gav mycket när vi besökte den.
      Och just skillnaderna i svenska kyrkor är roligt att se och ofta är de ju präglade av miljön runt om.
      I Stockholms skärgård är det också många träkyrkor av det mindre slaget men på Öland och Gotland betydligt fler i sten. Vill minnas att jag även i Skåne sett många kyrkor av sten-
      Önskar dig också en fin onsdag-
      Kram

  2. Liten, men naggande god får man nog säga om Jukkas kyrka. Så roligt att du tog upp den och även berättade en del av dess historia. Den är minst lika intressant som Ishotellet, men de flesta lyfter bara detta, synd tycker jag…så, tack för ord och fina bilder!
    Vilken innehållsrik och varierad resa ni fick, med strejkvarslet jagande bakom ryggen…grattis till allt!
    Kramen och ha det gott!

    1. Detta är ju dina ”hemmatrakter” men jag njöt så av att vara här. Ja, historien kan bli lång om kyrkan och annat men det fick bli ett smakprov. vi hade ju tämligen begränsat med tid men jag tycker att vi använde den väl. Ishotellet i sig är ju speciellt men jag vurmar nog mer för det gamla som har en ”själ”.
      Vi klarade oss ju utan strejk som tur var. Läste idag om de som nu blev kvar på Svalbard i ytterligare sju dagar.
      Kram och många tankar till dig och vart ni beger er.

  3. Jag gillar verkligen den här kyrkokonsten, både votivskeppet men framför allt Bror Hjorts färgstarka konst i form av altartavla. Fantastiskt på så många sätt. Helt rätt med tanke på samefolket, ursprungsbefolkningen. Tjusigt, berörande…
    Jag gillar också att man går igenom klockstapeln innan man går till kyrkan. Symboliskt på flera sätt i mitt tycke. Mycket fint !
    Tack för Jukkasjärvi kyrkan Ditte!
    kram

    1. Dessa små kyrkor här har många gånger sin historia att berätta. En historia som består och förmedlar något. Detta blev ett smakprov men jag ville gärna dela med mig.
      Just känslan att gå genom klockstapeln tyckte jag också om-
      Och lika roligt som vanligt att du var med.
      Kram

  4. Intressant med kyrkan i Jukkasjärvi! Dessutom är jag fascinerad av kontakten med det finska, har en gång bott en vecka vid Torne älv och hörde två män prata något som lät ”lite fel” i mina öron, meänkieli. De gav mig senare ordentliga ”lektioner” i språket. Kiruna har jag aldrig besökt, men jag väntar med spänning på flyttandet av kyrkan! Jag läser nu dina inlägg, ”bakifrån”, började med det här färskaste. Jag har allt om din Kiruna-resa kvar att läsa! Vet du annasrs att kiiruna är en fågel, helt enkelt fjällripa! På finska säger man ju också stadsnamnet så, med långt i. Nu blir det bloggläsningspaus, ”gubben” kom in med nyupptagen potatis och en skål med jordgubbar…

    1. Vad trevligt att du följer med på resan. Och ett gott avbrott med nypotatis och jordgubbar.
      Detta är en trakt jag förr varit en del i men det var ett tag sedan. Ja, Kiruna kyrka ska flyttas och man har platsen för den. Men ännu så länge vet man inte hur flytten ska ske. Kyrkan är ju tämligen stor.

  5. Det var då minst sagt en annorlunda kyrka. Inte bara exteriören utan även målningarna. Väldigt ovanlig dekoration för en kyrka – tror jag i alla fall. Men färgglada är målningarna och de visar ju det ”vanliga” livet och inte bibliska figurer med glorior.

    Laestadius och hans lära finns ju återgiven i Michael Niemis böcker och i stort sett alla böcker som norrländska författare skriver.

    1. Kyrkan är speciell och har sin historia. Roligt och intressant att ta del av mer av samernas historia. Bror Hjorts altartavla är ju färgstark och visar ju en del av L.L.L. liv och samernas. Är ju inget fan av bibliska figurer-
      Och även om Laestadius lära var sträng så var den nog stundtals till gagn för många när alkoholmissbruket bland många minskade
      Tänkte också på Niemis böcker.

  6. Jag gillar den kyrkan, har den också på foto här hemma, men vi var aldrig inne i den. Gillar den färgstarka konsten.
    Tack för rundvandringen! Iag känner folk som heter Järvi i efternamn, intressant att få veta vad det betyder.

    trevlig kväll.
    Stor kram!

    1. Synd att ni inte tog en titt i kyrkan när ni var här. Mycket historia finns i väggarna. Inte minst samernas historia.
      Stor kram och trevlig kväll. Här är det balkongen som gäller och kvällen är behaglig.

  7. Bror Hjort känner jag till, han har varit sin stil trogen även i altartavlorna, färgglada och mer livsbejakande än andra. Hans Kristus-variant är jag inte lika förtjust i…
    Laestadianismen är ju utbredd även i Finland, jag uppfattar den som bokstavstrogen och sektliknande där kvinnans roll är att föda barn. Säkert förekommer andra tolkningar…
    Himla trevligt att besöka denna kyrka i ditt kunniga sällskap!
    Kram

    1. Jag var inte heller här förtjust i Kristusgestalten han gjort. Vad gäller Laestadianismen varierar den en del och här i Jukkasjärvi blev det en förbättring i det sociala med betydligt mindre elände p.g.a. minskad alkoholförtäring. Men här finns många olika synsätt. Förstod att det här i Jukkasjärvi var bra med mindre misär och där var L.L.L. med och påverkade. Men många olika grenar finns också inom denna del av svenska kyrkan. För e hör ju dit.
      Kul att du var med.
      Kram

  8. Wow, vilken annorlunda kyrka, och målningarna är verkligen färgstarka! En spännande historia som du förmedlar också, tack så mycket för all info!
    På söndag är det dags för oss att besöka en kyrka ….ett trevligt tillfälle med en dopfunt i fokus!
    Ha det gott!
    Kram

    1. Kyrkan är speciell och jag tyckte om den i sin litenhet. Och att den också innehåller en del historia gör den än mer intressant tycker jag.
      Så roligt inför söndag. Förstår att det är sann och skär lycka.
      Ha det fint du också.
      Kram

    1. Visst är kyrkan fin! Och altartavlorna är ju mer färgglada än de brukar vara. Och intressant också med att de är tre.
      Kram

  9. Vilket vackert ställe och fin kyrka!

    Nu försöker jag orka läsa och kommentera på andra bloggar igen, vi får väl se hur det går med det 😀

    1. Välkommen hem! Så fint att du är hemma igen.
      Ta det lugnt och vila dig i form. Bloggvärlden finns kvar.
      Hela resan till Kiruna med omnejd blev väldigt lyckad med mycket att se och uppleva på olika sätt

  10. Intressant och färgstarkt med den yxade altartavlan. Bror Hjorts ateljé i Uppsala har jag bara åkt förbi, men sorgligt nog aldrig besökt.
    Undrar om hans skulptur med det dansande paret står kvar utanför centralstationen i Uppsala?
    Triangelresor har en bra guide, tror namnet är Ditte…😉

    1. Kyrkan här är ju liten så altartavlan lyser upp redan när man kommer in i kyrkan.
      Jodå, Bror Hjorts ”Dansande par” finns kvar vid stationshuset i Uppsala. Var här i Uppsala i måndags då jag såg utställningen ”Van Gogh ALive” här på Fyrishov.
      Tack, för fina ord.

  11. Tycker om att man går genom klockstapeln för att sedan se den lilla fina kyrkan och gå in i den. Intressant berättat.

    1. Tack, så intressant med bakgrunden och kyrkans historia.
      Just detta att gå igenom klockstapeln och sedan gå in i den lilla kyrkan kändes fint och är inte direkt så vanligt.

  12. Vilken fin kyrka ,-)
    Bror Hjort mycket duktig, de skarpa färgerna gillar jag, sen att det är en yxa man har avänt!
    Intressant läsning.
    Jaha så det är både jobb och privat resa,-)
    Intressanta dagar och mycket roligare än att bara ligga o sola, nåt jag inte gillar! ,-) Jag vill uppleva hur folk bor har haft osv ,-)
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    1. Visst är den! Och fint med altartavlan i glada färger. Ibland är dessa så dystra.
      Jo, en jobbresa var det men jag har ju himla tur som få uppleva allt detta.
      Jag tycker det är perfekt att ha en del att göra för sola eller ligga på en strand gör jag aldrig numer.
      Ha det fint du också.
      Kram

    1. Du är så välkommen. Kyrkan är liten och väldigt fin och vi tyckte det var intressant med dess historia. Kul att du var med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *