Resor i Sverige

Abisko nationalpark – Ett lyckat besök

Torsdag morgon och strålande sol. I och för sig tror jag att solen strålat hela natten. Men solen och den blå himlen gjorde att  resan till Abisko nationalpark, ca. 10 mil nordväst om Kiruna, lockade än mer. (Vi är bor här i Kiruna och har det helt nya Hotell Scandic  som  bas. Och härifrån utgår vår buss som tar oss runt i omgivningarna. Trots gårdagens ”Midnattssolsvandring” som inkluderade rejält med mygg och tillhörande bett var vi alla redo för att ta oss an en liten del av  Abisko nationalpark. (Här har jag varit flera gånger  ”förr i världen” men senast jag var här var 2004. Men var glad att se att turiststationen i stort sett var sig lik.)

Lapporten ligger inom Absiko nationalpark och man ser den vida omkring. Lapporten. på nordsamiska heter den ”Cuonjavágg” – Fjällgåsdalen och ligger inom Absisko nationalpark och syns vida omkring när man närmar sig Abisko. Denna u-formade öppning mellan två fjäll och  med en två km lång dal är en gång skapad av inlandsisen.

Abisko nationalpark

ligger inom Kiruna kommun som är en väldigt vidsträckt kommun. På nordsamiska heter det Ábeskovvu, som betyder skogen vid vattnet. Och det stämmer ju fint.

Kanske för  Abisko tankarna på vandringar, skidåkning, friluftsliv eller rent av norrsken. Inom nationalparken ligger också Abisko turiststation där man kan boka in sig för en eller flera övernattningar och sedan göra olika fjällvandringar. Här i Absiko är det många som börjar eller slutar  sin vandring längs Kungsleden. Kungsleden skapades av Svenska turistföreningen i början av 1900 och  är en sträcka på 400 km, från Abisko till Hemavan.  Och man kan under vägs ansluta på många olika platser. (Mer om Kungsleden i länken ovan)

Torne träsk passerar vi på vägen till Abisko naionalparkPå väg till Abisko nationalpark ligger Torne träsk som är  70 km lång och har ett djup på 168 meter. Och att  sjön är så pass djup beror på att en glaciär bidragit till att fördjupa sjön.

För vår del ska vi inte ge oss iväg på någon längre vandring utan vi ska ta liften upp till berget Nuolja Liftstationen ligger 15 minuters promenad från turiststationen och turen upp tar ca. 20 minuter. Fantastiska vyer. För egen del balanserar jag dels  en kamera som jag har i en rem runt handen och dels mobilen som är i handen.

Abisko nationalpark. På väg upp med liften till berget Nuolja. Abisko nationalpark. På väg upp toppen på berget Nuolja

Vackra vyer på vägen upp. En del snö ligger också kvar på sluttningarna. 

Abisko nationalpark. Uppe på berget Nuolja och utsikt över en del Torne träsk Abisko nationalpark. Uppe på berget Nuolja och utsikt över Torne träsk och de snöklädda  bergen på andra sidan sjön samt skir grönska. 

Aura skystation

Där liften slutar ligger en fjällstation, Aura Skystation, som öppnades 2007 och ägs av Svenska Turistföreningen. Och här uppe har man ägnat sig åt att studera och forska om norrsken och det kan vara världens bästa plats att uppleva norrsken. 

 Säsongen för norrsken är i princip mellan den 19 november och den 20 mars så chansen att se detta fenomen fanns inte denna dag i juni. Men vi slog oss ner på den soliga terrassen och njöt av utsikten och några tog sig an en kortare vandring.  Även här fanns en del snö kvar på sluttningarna.

Och skulle man behöva gå på toa så här på fjället fanns ett gulligt litet dass placerat på sluttningen.

Tillbaka till Absiko turiststation

skulle vi för att äta en sen lunch innan vår  buss på eftermiddagen tog oss tillbaka igen till Kiruna.

Abisko nationalpark. Utsikt österut och över bl.a. Torne träsk från liftststionen uppe på berget Nuolja. Abisko nationalpark. Utsikt från  liftstationen uppe på berget Nuolja över Torne träsk och österut.

På väg tillbaka till turiststationen passerade vi Abiskojåkka och malmbanan.

Abiskojokkaär en 40 km lång fjällälv som faller ut i Torne träsk här vid Abisko.

Malmbanan kom började byggas 1892 och var färdig 1902. Här passerar ett ett malmtåg på väg till Narvik. Varje dag passerar 10 malmtåg  på väg till Narvik och fem till Luleå.

På väg mot turiststationen i Absiko för lunch.

Turiststationen i Abisko består av många olika byggnader. En reception och hotelldel med hotellrum i huvudbyggnaden. Sedan finns stugor och byggnader med vandrarhemsrum i olika storlekar och även en mindre camping.

Vi lämnar Abisko på eftermiddagen och bussen tar oss tillbaka till Kiruna där en guidad stadstur väntade.

34 svar på ”Abisko nationalpark – Ett lyckat besök”

 1. Vilken härlig utflykt till Abisko och vilken natur och vilka vyer. Ni såg ut att ha väldigt bra väder också under er dag. Naturen där är ju helt annorlunda än hemma hos oss och visst märks det ett Sverige är ett avlångt land.

  Nu önskar jag dig en fin fredag!

  Kram

  1. Jätteroligt att komma tillbaka till Absiko. Har förr varit en hel del här i trakterna både sommar och vinter.
   Och visst är det fascinerande med naturens skiftningar och de blir ju så här väldigt påtagliga.
   Önskar er en fortsatt fin resa hemåt och en skön fredag.
   Kram

 2. Nu längtar jag verkligen upp till allt det vackra som ni just nu har runt omkring er. Vi har varit upp på hösten men aldrig åkt upp med linbanan, därifrån hade ni en vida vacker utsikt.

  1. Jag har varit här i trakterna kring Absiko, Björkliden och Riksgränsen ganska mycket, både sommar och vinter. Men det var några år sedan så jätteroligt nu att komma tillbaka. Har åkt skidor vintertid och sommar i ”Gränsen”. Så roligt! Har även åkt skidor vintertid mellan olika stugor i Absisko området och Kungsleden och vandrat sommartid.
   Troligen är det mindre mygg på hösten och det är ju positivt.
   Perfekt att ta en tur upp på Nuolja och sedan kan man också vandra olika leder som startar här. Både över dagen och för flera dagar.

 3. Vilken mäktig natur! Otroligt vackert. Tack för guidningen, det här är ytterligare ett resmål jag gärna skulle besöka.
  Vädret, ja bättre semesterväder än så här kan det ju knappast bli 🙂
  Allt gott och fortsatt fin sommar!
  Kram Christina

  1. Jag har varit här en del förr, både sommar som vinter, men det var några år sedan. Väldigt roligt att komma tillbaka och nu som ledare för en grupp.
   Naturen och miljöerna är verkligen mäktiga.
   Och visst gläds både vi och ni i söder över det fina vädret.
   Önskar dig också nu fina dagar.
   Kram

 4. Tack för fina bilder.
  Vackert med lite snö som ligger kvar.
  Antar det var mer myggfritt idag.
  Väldigt VARMT i Umeå hela veckan.
  Ska en sväng till centrum, vet det blir jobbigt cykla hem.
  Går åt en hel del vatten.
  Ha en bra fredag och återresa söderöver.

  1. Här är så vackert! Har varit i området förr, både sommar och vinter och det är mäktigt.
   Mindre mygg var det och uppe på berget blåste det lite och det hjälpte mot myggen. Men nere vid Abisko Turiststation fanns de, men inom rimliga gränser.
   Jobbigt att cykla i värmen men du får ta det lugnt eller kanske ta bilen med ac.
   Önskar dig också en bra fredag och fin helg.

  1. Kul att du hängde med! Och man kan ju ganska lätt göra den på egen hand. Flyga till Kiruna och sedan hyra bil där- Eller ta tåget. Går ju att kombinera också med Inlandsbanan.
   Forsen är nog svalkande men krafterna i den just här gör att man nog inte ska bada i den.
   Kram

 5. Vilka vyer! Så enormt vackra, hisnande och jag vet inte vad!
  Jag har aldrig varit där själv men har förstås sett en hel del foton därifrån ändå men jag får aldrig nog.
  ”Skogen vid vattnet” , så naturligt att det heter så, hela området.
  Du är en tuffing du Ditte, vilket jag vet om från tidigare, balanserar kamera och mobil så där bara när du är på höjderna, i luften. Tur att du inte har flera händer för då skulle du säkert ha haft en filmkamera i den också, ;). Måste skoja lite med dig nu.
  Ha en fin fortsättning på resan!
  Kram

  1. Tack!Vad roligt att du tycker jag fick fram vyerna. Gick inte direkt att ställa in så bra i liften . Jodå, båda händerna var upptagna och berdvid mig hade jag en kvinna från vår grupp som åkte lift för första gången så jag hade min vänstra arm lite hos henne.
   Du har rätt- Jag hade kunnat haft en filmkamera med. Men antalet händer begränsade.
   Jätteroligt att du är med.
   Och det fanns också en del växter här uppe bl.a. smörboll som Anki och Paula lärt mig.
   Letade gucksusko,men förgäves.
   Önskar dig´g nu en fin helg.
   Kram

 6. Så vackert! Min morfar besökte Abisko någon gång under sitt liv, när vet jag inte. Men jag har stenarna han plockade där. Jag har ju alltid älskat stenar, fick dem någon gång under tonåren. Fortsatt trevlig resa!♡

  1. Tack! Här är verkligen vackert! Och vi har också haft väldig tur med vädret under resan och det betyder ju mycket.
   Vad roligt att höra att du fått stenar från Abisko av din morfar och fortfarande har dem kvar.
   Trevlig helg.

  1. Väldigt vackert! Och det blir ju så påtagligt så här långt norrut att Sverige är ett avlångt land med många olika naturtyper.

  1. Tack! Sverige har verkligen mycket av det mesta och med stor variation. Och naturen här uppe är svår att se sig mätt på. Verkligen en förmån att få jobba med detta.
   Abisko, Riksgränsen och sen över till Narvik och vidare där norrut är ju så vackert.

 7. Har aldrig varit norr om Umeå, så jag uppskattar verkligen dina bilder och förklaringar. Vilket landskap! Å det jag också tänkte på när jag såg ”forsarna” är deras oerhörda kraft och översvämningarna som varje vår äger rum när isen smälter.
  Är så glad för dig och din grupp att ni återigen hade fantastiskt fint väder. I år har du verkligen tajmad dina resor perfekt:-)

  1. Tack! Jag hade även denna gång ”beställt” fint väder. Och jag verkar ha tur med mina beställningar. Både på Öland och i Bohuslän föll de in och även här.
   Man kan ju skriva hur mycket som helst men jag lämnar nu smakprov.
   Jag har förr varit en hel del i Absikso, Riksgränsen och Narvikområdet, både sommar som vinter ohc det mesta är sig likt. Naturen består-
   Och just det fina vädret betyder ju så mycket. Vi har också ett väldigt bra program och ingen som helst stress.
   Jättekul att du hänger med.

 8. Har inte varit norr om Kiruna och det här var verkligen vilt! SÅ härligt att se. Tack för tuten. Vi har ett enormt vackert land här i Sverige inte att förglömma.
  Fortsatt trevlig resa!
  Stor kram!

  1. Trakten norr om Kiruna med Abisko och Riksgräsen liksom vägen in i Norge via Narvik är väldigt vacker. Visst är Sverige vackert och har mycket att erbjuda. Hotellen här uppe är fullbokade och besökare från hela världen är här- Men ytorna är stora så trångt blir det ju aldrig.
   Jättetrevligt att du är med.
   Stor kram

 9. Sååå vackert, och vilken tur med vädret! Tack för att jag får följa med genom din blogg, otroliga foton, och den vackra Lapporten!
  Ha det fortsatt fint i Norrland!
  Kram

  1. Tack! Vi har verkligen tur med vädret och det betyder mycket. Och nu är du ju med på resan. Jättetrevligt!
   Kommer mer här på bloggen.
   Ha det fint du också och jag hänger gärna med till skärgården.
   Kram

 10. Minns vår oplanerade husbilsresa för några år sedan – många igenkännande vyer!
  Så vacker natur och verkligen fina bilder!
  Kram

  1. Tack! Minns ju att ni var här med husbilen och var då med på er resa. Förstår att du känner igen dig och visst är det vackert.
   Kram

 11. Otroligt vackert däruppe. Så bra att du tar mig dit via dina läckra bilder. Själv tvärvägrar jag allt norr om Daläven sommartid. Jag har varit halvt uppäten av mygg vid Pajala för en herrans massa år sedan. Det var första och sista gången sommartid! Möjligen sent på hösten – kanske!
  Kramar

  1. Jag hade nästan förträngt myggen, men blev snabbt varse om dem. Men det var i princip första kvällen. Hade hela huvudet fullt av myggbett. I övrigt var det ganska ok. Uppe på fjället fanns de inte, mer än någon enstaka.
   Jag förstår helt och fullt att du vägrar.
   Men nu har du fått en titt och ett besök. Myggfritt dessutom.
   Kram

 12. Nu är du riktigt långt uppe i norr! Och vilka fantastiska vyer, fotot på dig med Lapporten i bakgrunden var finast! Kram

  1. Jadå! En jättefin resa och roligt att komma tillbaka till trakter där jag förr varit en hel del. Sån tur att SAS piloter inte strejkade nu.
   Jag tyckte också att bilden på mig och Lapporten blev bra.
   Kram

  1. Så roligt att du är förtjust i Absiko. Vet ju att ni har ett hus i Hemavan men att vidga vyerna är också berikande.
   Absiko mötte jag första gången 1970 när jag gick på GIH och var i Riksgränsen vintertid. Sedan har jag varit tillbaka både vinter och sommar vid flera tillfällen. Och förra sommaren blev det en jobbresa till Kiruna och då ett besök i Abisko.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *