Resor i Sverige Skyltar Utflykter

Blå följeslagare i Skyltsöndag # 374

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar också att är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är som vanligt väldigt fri. Förra veckan skyltade jag från “svalkande omgivningar”, i trakterna runt Kiruna, Jukkasjärvi och Abisko  där jag då nyligen varit. Vad gäller dagens skyltning så bjuder jag på några tämligen färska bilder/skyltar där jag på olika sätt har en blå följeslagare.

Jukkasjärvi och samevistet Nutti Sami Siida. Här har jag både Torne älv och himlen som blå följeslagare. Först av allt en bild som blir till en skylt från Jukkasjärvi och samevistet “Nutti Sami Siida” där jag var på besök i förra veckan. I bakgrunden Torne älv. Här har jag både en del av himlen och Torne älv som blå följeslagare. 

Olika blå följeslagare

har jag sällskap med i dagens skyltning. Och blått, blått i olika nyanser, är en färg jag verkligen tycker om. Här nedan har jag med en kommentar som idag får vara en skylt. En kommentar jag helt nyligen fick på det inlägg jag skrev om samevistet “Nutti Sami Siida”. En kommentar från ägaren. Jag blev verkligen extra glad över den fina kommentaren som värmde. Att få kommentarer över lag tycker jag är trevligt och det blir ju då också ett samspel med de som läser.

Kommentaren som gjorde mig extra glad;

“Hej Ditte,

Vilka fina bilder och reseberättelse du gjort, och stort tack för den fina innehållsrika berättelse du gjort om vår sameviste.
Kul att läsa också kommentarerna som tackar så mycket att dom fått ta del och lärdom om vår kutur och renarna.

Vilken fin ambassadör du är för oss Samer.
Ha en fortsatt fin resa
och välkommen åter igen
mvh
Nils”

Utanför Kiruna kyrka noterade jag denna  buss som också hade besökare till kyrkan.

Kiruna. En blå följeslagare i "Wälimaa`s buss. Hemmahörande i Luleå. En blå följeslagare hela vägen. En helläcker buss hemmahörande i Luleå med besökare till Kiruna kyrka. Väldigt vackra målningar fanns på bussens båda sidor.

Hotellet vi bodde på i Kiruna var helt nybyggt och blev invigt i maj 2022. Hotellet är stort med 231 rum så det var ett gott initiativ med skyltar som visade var olika saker fanns.

I lobbyområdet var färgskalan gråblå med mörkt lila accentfärger.

Våra dagar i Kirunaområdet gick snabbt och vår grupp hade ju tur att pilotstrejken på SAS sköts upp.Så av den anledningen kom vi ju både dit och hem. Bra så! Och visst blev det  en väldigt lyckad och upplevelserik resa.

Kiruna flygplats. SAS. Vackert väder och blå himmel och mer av det blå som följeslagare fick vi ovan molnen. Kiruna flygplats och det var dags för hemresa med SAS. Även ovan molnen, hade vi en blå följeslagare med oss. Himlen. 

Mer av det blå

I början av  veckan var jag på en intressant utställning i Uppsala, “van Gogh Alive”. Och även om han vurmade mycket för den gula färgen är det även mycket blått som finns i hans tavlor.

  Solen var också viktig för van Gogh och finns med i många målningar. Likaså solrosor.

Uppsala. Utställningen Van Gogh Aliver. Van Gogh har i färgen ofta en blå följeslagare och ofta tillsammans med gult.   Den blå färgen och olika nyanser av den finns med många av van Goghs målningar. Men också ofta inslag av gult. 

Tänkvärt!

Och visst finns det med ett par skyltar även från Stockholm där blått finns med.

Mycket reklam nu på SL:s bussar, busshållplatser och i tunnelbanan med AMF och Du Plantis.

IKEA får också vara med på ett hörn. Och vad  gäller färgerna kan det också vara de svenska eller ukrainska. IKEA har nyligen invigt ett varuhus i Gallerian i Stockholms City (vid Kungsträdgården, mitt emot NK) Och reklamen finns nu på, “Sjövägen”   SL:s pendelbåtar.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

24 svar på ”Blå följeslagare i Skyltsöndag # 374”

 1. Lika snygg och varierad skyltning som vanligt och härliga bilder från din arbetsrelaterade resa!
  Förstår mer än väl att den fina kommentaren gjorde dig glad. Helt välförtjänt beröm för du skriver alltid intressant och utförligt om platser som du besökt.

  Önskar en fortsatt fin söndag!

  Kram

  1. Tack! Lite “blått och blandat” idag passade bra.
   Ja, kommentaren gjorde mig glad av flera anledningar. Och just att framföra ett faktabudskap är ju i sammanhanget viktigt. Här ville jag ju också att det skulle bli bra eftersom samernas historia, kultur och traditioner intresserar och berör mig.
   Önskar dig också en fortsatt fin söndag.
   Kram

 2. Jag förstår så väl att du blev väldigt glad för Nils´kommentar och det med all rätt. Bättre reklam kan de ju inte få samerna 🙂
  En fin blå följeslagare är den gemensamma nämnaren i ditt inlägg idag. Det syns så tydligt. Du gillar förmodligen blått för du har ofta mycket blått i dina inlägg 🙂 Blått är vackert.
  Noggrant och fint skyltat som vanligt och med en tanke bakom. Tack för din skyltsöndag Ditte!<3

  1. Tack! Jag blev verkligen glad för kommentaren och det och ända in i hjärtat. Samerna och deras historia och mycket annat som hör ihop med dem intresserar mig men det är knepigt att i ett blogginlägg få med det som är viktigt.
   Vad gäller blått och i olika nyanser, är det min färg.
   Och du vet havet…
   Kram!

 3. Första bilden var gudomligt vacker 🙂 Tur ni fick åka med SAS. Sjövägen skylten var väl passande 🙂 Mina grannar ett hus bort har varit i dina hemtrakter och åkt båt, jag har sett slussen din på bild inifrån och Tai båten från sjösidan… jag har bara nickat med hela tiden… idag är dom på väg hem. Var dom runt Grindö och Waxholm förstås och det där smala sundet vid borgen jag aldrig kommer ihåg namnet på…

  1. Tack! Ja, vi hade tur som kom både upp till Kiruna och hem. Strejken blev ju uppskjuten. Och en fin resa blev det verkligen.
   Vad roligt att dina grannar passerat i kanalen och genom Hammarbyslussen hemma hos oss. Jag hade ju kunnat vinka.
   Kan det vara antingen Stegesund du menar. Ligger strax norr om Waxholm och kastellet och är också en ö.
   Ha det gott!

 4. Blått är vackert! ,_)
  Klart du är stolt över den kommentaren! Vilken fin ambassadör du är för oss samer. Det är du verkligen! Och det är viktigt.
  Det var intressant att få lära sig mer.
  Härliga bilder,-) Att du hann hem med SAS !
  Nu känner jag att min koncentration försvinner,
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är blått fint och det finns ju många olika nyanser.
   Vad gäller kommentaren blev jag väldigt glad och den värmde.
   Roligt att den uppskattades.
   Och visst hade vi tur som både kom till Kiruna och hem innan det blev strejk.
   Ha det fint du också-
   Kram

 5. Väldigt bra skyltat! Som vanligt alltså. Gillar bussens dekor. Den tillhör ett bussbolag med säte i Luleå. Kunde såklart inte låta bli att googla;-)
  Gillar hotellobbyn, stilren och snygg. van Gogh skyltarna är ju så fina.
  Undrar hur mycket det kostar AMF att ha Duplantis som frontfigur. Skylten går ju som tv-reklam också. Fick faktiskt titta på den ett antal gånger för att förstå vad han sa. Bra att du visar affischen som klargjorde vad reklamen gick ut på;-)
  Det ska bli intressant att följa hur det går för IKEA mitt i City. Det gick ju inte bra för ett liknande IKEA-koncept i Danderyd/Enebyberg, men det är klart Danderyd är ju inte City. Å jag gissar att massvis med turister gillar köpa IKEA servetter eller ljus;-)

  Tusen tack för en toppen skyltning och länken:-)

  PS. Har du hört nåt från Ama? DS.

  1. Tack! Ja, lite blått och blandat idag. Visst är bussens dekor tilltalande.
   Tror jag skrev att den hörde hemma här.
   Hotellet var så fint och jag gillade verkligen inredningen. Även på rummen trots brist på garderob. Men det fanns “herrbetjänter”.
   AMF har bog fått betala rejält för att ha Duplantis som dragplåster. Och drar gör han nog. Men kanske inte direkt pensionssparare.
   Första veckan hade visst IKEA i city 100 000 besökare. En bra siffra.

  1. Tack! Kommentaren värmde extra eftersom den kom från ägaren till samevistet. Och det är ju lite knepigt att göra saker och ting rättvisa i andra hand.
   Ha det gott!
   Kramar!

 6. Första fotot, wow så fint! Och. En fin blå tråd genom alla dina fina skyltar/bilder. Extra kul att få en sån fin kommentar från Nils, förstår så väl att det värmer!
  Må så gott!
  Kram

  1. Första fotot visar så fint hur det ser ut från samevistet ner mot Torne älv. Och visst blev jag riktigt glad över kommentaren. Det är ju ibland svårt att göra en plats eller upplevelse rättvisa i andra hand.
   Förstår att dopet blev lyckat och ska nu in hos dig och läsa.
   Önskar dig en fin start på veckan.
   Kram

 7. Blått i olika nyanser … härligt – och dessutom min favoritfärg!
  Härlig skyltning och såklart blev du glad av den fina kommentaren från Nils!
  Ni hade som sagt tur med flyget och det måste känts bra att allt fixade sig utan problem.
  Önskar dig en bra start på den här nya veckan!
  Kram

  1. Tack! Minns att du också tycker om blått.
   Kommentaren från Nils i samevistet värmde extra för det r ju knepigt ibland att få till fakta om något. Och att då få fina ord från ägaren gladde mig extra. Men visst är det roligt med alla kommentarer på bloggen.
   Resan blev väldigt lyckad och just tur att vi både kom till Kiruna och hem innan strejken bröt ut.
   Önskar dig också en fin start på veckan.
   Kram

  1. Jag blev verkligen glad över just denna kommentar, men visst är det så att alla kommentarer är roligt att både få och läsa.

 8. Fina bilder i blåa nyanser. Bilden på renarna är vacker.
  En sån fin kommentar du fick från samevistet.
  Läcker målning på bussen.
  Det lät intressant med ett IKEA-varuhus i Gallerian. Fin bild också på båten med IKEA-reklamen.

  1. Tack! Och blått är ju min färg och i olika nyanser.
   Jag blev verkligen glad för kommentaren av Nils på samevsietet. Lite speciellt eftersom det var första gången jag just skrec något om samer. Men visst är det roligt överlag med trevliga kommentarer.
   Bussen verkar tillhöra ett företag i Luleå och visst är den fin målad.
   IKEA i Gallerian verkar ha startat bra, Tror det var 100 000 besökare första veckan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *