Resor i Sverige

Kiruna kyrka – En kyrka formad som en lappkåta

Under förra veckans jobbrelaterade resa norrut till Kiruna med omgivningar fanns  det en hel del att se och uppleva på olika sätt. Och på plats hade vi också lokala guider som också tog hand om oss. En dag tog vi oss an Abisko och det i strålande sol. Men dagarna är långa och ljusa liksom nätterna. För det är fortfarande midnattssol i Kiruna som gäller. På Kirunas breddgrader är det alltså 47 dagar utan natt och det i perioden mellan  den 27/5  och till den 14/7. Så alltså i ytterligare sex dagar. Detta är den tid då solen inte går under horisonten. Följaktligen är det vare sig soluppgång eller solnedgång så med ljuset i sällskap begav vi oss till Kiruna kyrka och startade där vår guidade tur genom staden.

”Lapporten” i Abisko nationalpark är en känd och väl fotograferad bergsformation. Här ser jag den från berget Nuolja dit vi tog liften 

Fortfarande ligger en del snö kvar på bergssluttningarna. Här förevigar jag den i liften på väg upp till Nuolja, 900 m.ö.h. 

Kiruna kyrka , Hjalmar Lundbom och LKAB

”Du ska rita en kyrka som är som en lappkåta,” sa disponenten Hjalmar Lundbom (1855 – 1926) Kirunas grundare till kyrkans arkitekt Gustaf Wickman”. Och så blev det. Här vid kyrkan mötte vi  Dan som skulle bli vår guide och ta oss med på en resa genom Kiruna och dess historia. Genom en stad i rörelse. En resa vi började här vid kyrkan.

Just Hjalmar Lundbom var geolog, kemist, företagsledare och även konstkännare.  Han anses vara Kirunas grundare och var disponent vid gruvföretaget LKAB; Loussavaara -Kiriunavaara Aktiebolag. En gruvdriftskoncern grundad 1890 och ägd av svenska staten och med järnmalmsbrytning i Kiruna och Malmberget. (Mer om staden Kiruna, ”en stad i rörelse” kommer i ett separat inlägg så idag är det kyrkan som gäller)

Kiruna kyrka – Tanken bakom

hör till Jukkasjärvi församling och blev uppförd av LKAB under åren 1907 – 1912 (det tog tid eftersom det också var storstrejk) och arkitekten var Gustaf Wickman. Men när kyrkan ritades fanns både den kommunala och kyrkliga förvaltningen i grannorten Vittangi. Men Kiruna växte i samband med gruvbrytningen och önskemål om flytt av förvaltningarna kom och Kiruna skulle då kunna bli en köping. Detta var inte vad LKAB ville och det p.g.a. skatteskäl. För i en köping skulle bolaget bli tvingade att betala skatt lokalt i stället för till staten. Kiruna blev ett municipalsamhälle, en administrativ enhet 1908 och kom att bli stad 1948.

Som kompensation för uteblivna skatteintäkter för Kiruna bekostade LKAB byggandet av en brandstation, skolor och sjukhus . Och när Kiruna blev en egen församling bekostade LKAB byggandet av kyrkan.

Kiruna kyrka är byggd som en lappkåta och är en av landets största träbyggnader. Kiruna kyrka ritades av arkitekten Gustaf Wickman (1858- 1916) och den invigdes 1912. Skulptören Christian Eriksson har gjort flera av kyrkobyggnadens skulpturer och även reliefen ovanför entrén. Och visst påminner kyrkan om en lappkåta, med bred bas och avsmalnad topp.

Kiruna kyrka

är byggd i nygotisk stil, som var populär i slutet av 1800-talet, men växter fram redan på 1700-talet. En stil där det var tinnar, torn  och spetsbågar.  Men i övrigt har man blandat olika stilar. Kyrkan är nästan kvadratisk, alltså nästan lika bred som lång.  Kyrkan i Kiruna  och  är en av de största träbyggnaderna i landet med en bredd på 40 m och nästan lika hög. Antalet sittplatser är beräknade till 800.

De förgyllda figurerna runt kyrkan är 12 till antalet och väger 250 kg styck och  gjorda av Christian Eriksson. De visar människor i olika sinnesstämningar som t.ex. blyghet, förtvivlan, kärlek och fromhet.

Klocktornet till Kiruna kyrka var färdigt innan kyrkan var det. Klocktornet till Kiruna kyrka  har tre delar och innehåller två klockor, en större och en mindre, och var färdigt för invigning 1907. Alltså före kyrkan men det berodde på att en storstrejk försenade färdigställandet av kyrkan.

Kiruna kyrka. Ovanför entrén finns en relief gjort av Christian ErikssonOvanför entrén till Kiruna kyrka finns en relief som också är gjord av Christian Eriksson. Kyrkan är målad i en speciell faluröd  färg och klädd med kyrkspån. (En sorts spån, ofta av furu,  som är tjockare i nedre änden,

Reliefen föreställer  överst Gud som är buren på moln. I nedre högra hörnet är det samebarn som undervisas utanför en kåta.   I mitten finns två personer som stöttar varandra. Det vänstra hörnet en folksamling som lyssnar till en predikan under ett träd.

Porten in till kyrkan är mäktig i sig och tung och den är gjord av Ossian Elgström.

Vår guide berättar

vidare om kyrkan och vi slår oss ner i bänkarna. Vi är ju i myggtrakter så ett visst jagande av dem blir det också.  Inne i kyrkan ser man också tydligt den mer nationalromantiska stilen. Här bl.a. vackert utsirade träutsmyckningar.

Kiruna kyrka. Entrén. Kiruna kyrka. Entrén. 

Högt till tak och ljuset utifrån silas vackert in genom de många och höga fönstren.

Dan, vår Kirunaguide, berättar.

Altartavlan är målad av Prins Eugen och kallas ”Den heliga lunden”. Landskapet som inspirerat Prins Eugen här är från Toscana i Italien. ”Enligt sägnen kom en liten pojke fram till prinsen när tavlan målades och frågade vad den föreställde. Prins Eugen svarade då att den föreställde Paradiset. Pojken frågade då varför det inte gick att komma in till Paradiset; det fanns ju ingen stig mellan träden. Prins Eugen målade då till den ljus stig som syns ner till höger i lunden.”

Kiruna kyrka. Altartavlan, "Den heliga lunden" är målad av prins Eugen. ”Den heliga lunden” är namnet på altartavlan i Kiruna kyrka.

Kyrkan har haft två orglar och denna kom på plats 1955-1957 men har renoverats på 1970-talet  och i början av 2000-talet.

Kyrkan här i Kiruna ska, precis som andra delar av staden flyttas. Vad gäller stadens flytt berättar jag om det i inlägget som kommer att handla om Kiruna. Kyrka ska flyttas till ”Nya Kiruna” och man har en plats för den men ännu vet man inte hur det ska gå till att flytta den. Kyrkan väger ca. 600 ton. är 40 meter bred och nästan lika hög. Tanken är att flytten av kyrka ska vara klar 2026. Mer om flytten som LKAB ansvarar för finns att läsa här.

Vill du se mer från kyrkan så bjuder  Norrbotttens museum här en fin rundtur

34 svar på ”Kiruna kyrka – En kyrka formad som en lappkåta”

  1. Hej Ditte!emn ska väl inte behöva f
    Följer dig på dina färder. Så vackra bilder och fantastisk kyrka!! Tänkte när jag började läsa att den ska väl inte behöva flytta men så kom det…Jo!! Man kan ju undra. Fruktansvärt stort projekt.
    Ha det bra! Kram P ♥

    1. Trevligt att du är med på färden. Det har varit några riktigt fina resor men mycket att se och uppleva.
      Jodå, kyrkan ska flyttas. Men den svåraste frågan återstår. Hur? Knepigt lär det bli.
      Ha det fint du också.
      kram-
      Bosse hälsar.

  2. Vilken annorlunda kyrka men en fantastiskt fin sådan som verkligen sticker ut. Altartavlan passar väldigt bra in även om motivet är hämtat från Toscana. Det lär inte bli en lätt match att flytta kyrkan men kanske går det. Förmodar att möjligheten finns i alla fall.

    Önskar en fortsatt fin fredag!

    Kram

    1. Kyrkan och även dess historia är ju väldigt speciell. Ett statligt företag har alltså stått för alla kostnader.
      Att flytta kyrkan lär bli en rejäl utmaning. Och det enklaste , med tidpunkt och när är ju de enklare besluten.
      Trevlig kväll.
      kram

  3. Sista stycket svarade på min fråga som jag tänkt ställa efter att ha läst om kyrkan. Den är ju världsberömd och det lär inte bli lätt att montera ned byggnaden och sedan sätta upp kyrkan igen. Vilket projekt att flytta en hel stad. Nästan oförställbart om jag ska vara ärlig.
    Kyrkan är minst sagt annorlunda. Unik! Hoppas verkligen att flytten lyckas utan större missöden. LKAB är väl ”huvudfinansiär” av hela flytten av Kiruna antar jag eller…

    1. Kyrkan är ju väldigt speciell och har också sin historia. Och visst är det statliga LKAB som får betala . De enklaste frågorna vad gäller kyrkan är ju klara. Var den ska stå och när den ska vara flyttad. Men sedan när man kommer till ”hur” lär det bli svårare att få ett svar. Många är oroliga för hur detta ska gå.

  4. Så mycket man skulle vilja se och uppleva. Dock ej myggen.
    Har varit tal om flytt ett bra tag. Trodde att någon av mina elever skojade, då han… det var en han…tog upp det. Är närmare tjugo år sedan… Så det kanskenändå var påhitt…. Fast det kan väl ta tid att flytta en hel stad?Är det påbörjat?
    Ha det gott! Kram

    1. Myggen var bara till bekymmer första kvällen när vi var på vandring sent på kvällen. I övrigt besvärade den oss inte. Och uppe på fjället finns den inte. En liten del av Kiruna har man redan flyttat och mer ska flyttas. Rasrisken är ju stor. Och kyrkan ska flyttas . PLats är bestämd och tid men det viktigaste har man inte löst ännu. Hur?
      Jag ska i början av nästa vecka skriva om Kiruna och då kommer mer om flytten av stan.
      Ha det gott du också .
      kram

    1. Visst är det långt till Toscana men jag tycker just kontrasten här var så fin. Många gånger är altartavlor så murriga och trista. (Men även altartavlan i Jukkasjärvi lilla kyrka var ju glad i sina färger)
      Jag gillade verkligen kyrkans form och att den var tänkt att likna en lappkåta. Speciellt också att LKAB finansierat den-.
      Och nu så småningom ska den ju flyttas . Undrar hur det ska gå till och det lär ju bli en utmaning.

  5. Det måste vara en härlig tid med så mycket ljus!
    Sen kanske det inte är lika kul!
    Kyrkan var otrolig vacker. Porten och relifen så fint!
    Likadant unne i kyrkan, SÅ VACKERT!
    Höga taket, föntren lamporna. Den heliga lunden , som med sina färger och motiv passar in så väl.
    Du ser mycket fint. Intressant resa du var ute på.
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    1. Ja, ljust är det och så hela dygnet och det ett tag till
      Vintern blir ju mörk och under tre veckor i december-januari går solen inte över horisonten och det är mörkt hela dagarna.
      Visst är kyrkan vacker! Och jag tycker om formen på den.
      Resan var väldigt lyckad med mycket att se och så fina naturupplevelser.
      Ha det fint du också.
      kram

  6. Oj, vilken spännande och vacker kyrka! Det blir en tuff sak att flytta denna kyrka. Kul att få veta lite mer om den annorlunda kyrkan.
    Ha en fin helg!
    Kram

    1. Kyrkan passar verkligen in här och jag är väldigt förtjust i både dess form och hur den kom till.
      Men en utmaning blir det att lista ut hur den ska kunna flyttas. Blir intressant att följa.
      Önskar dig också en fin helg och ni har spännande saker framför er.
      Kram

  7. Vilken charmig kyrka. Lite sorglig tanke att flytta något som stått på samma plats så pass många år, men hoppas dom ska komma på en lösning och att flytten ska gå bra.
    Jag tycker det är intressant att se hur olika stilen är på kyrkor. Dels länder emellan där t.ex Sverige tenderar att ha mer enkel interiör medan Sydeuropa tenderar att ha mer detaljrikt, men även platser där designen inspirerats av något som förknippas med området. Som i det här fallet en lappkåta.

    Skönt förresten att ni kom hem. Tänkte på dig när Sas hotade med strejk och hoppades att ni inte skulle få en inställd hemresa. För jag antar att ni flög med SAS även då?

    1. Kyrkan är väldigt fin och har ju en mycket speciell form som verkligen passar in. Delar av Kiruna har flyttats och mer ska flyttas p.g.a rasrisken. Men undrar hur man ska kunna flytta kyrkan.
      Visst är det intressant att se olika kyrkor i olika delar av världen och hur de är gjorda. Berättar ju mycket om livet som var.
      Tack för omtanken. Vi flög SAS och dit kom vi fr att strejken blev uppskjuten och hem kom vi eftersom de då inte satt igång och strejkat. Tur hade vi. Och resan blev väldigt lyckad på alla de sätt.

    1. Visst är den! Och intressant att det statliga gruvbolaget betalat kostnaderna. Undrar just hur den ska kunna flyttas.
      Kram

    1. Tack! Och speciellt är det ju att LKAB har bekostat den. Kyrkan kändes speciell och inte så där väldigt”kyrklig”. En kyrka som tilltalade mig.

    1. Kul! Och den ser nog lika dan ut. Hur kyrkan kommer att te sig efter flytten blir intressant att se.

    1. Visst är den vacker! Och ett otroligt hantverk. Vackra portar fastnar jag också ofta vid .
      Intressant också med en kyrka som LKAB bekostade. (Alltså svenska staten).

    1. Jag tyckte mycket om även denna kyrka och den är verkligen speciell både vad gäller sin historia, interiör och exteriör.
      Fint med den ljusa altartavlan som lyser upp. Ofta är de så mörka och dystra.
      Önskar dig också en fin helg.

  8. Jag började läsa ditt inlägg om kyrkan igår, redan innan någon annan hade kommenterat, men märkte att jag behövde mera tid för att läsa på det sättet som jag vill läsa. Nämligen gå in i texten, fundera och känna efter. Sen försvann vi ut i stan och kom hem vid midnatt men nu så har jag givit mig tiden.
    Ett fantastiskt fint inlägg Ditte!
    Och kyrkan är sällsynt och fantastisk den också, väldigt mycket sin egen men också väldigt mycket samernas kyrka.
    Så roligt och så exalterade de måste ha känt sig , alla inblandade, arkitekt, konstnärer och folket runt omkring när kyrkan uppfördes.
    Altartavlan är väldigt italiensk men passar så fint där i allt det andra vackra, fina. Och det ska till ett barn för att se vad som saknas 🙂
    Det är bara att gratulera Kiruna till en väldigt intressant och mycket vackert uppförd kyrka, ett smycke i sig själv.
    Ha en fin helg Ditte!
    Kram

    1. Tack, snälla för fina ord. Ja, inlägget blev väl långt. Men jag tänkte att de som läser får hoppa över ”valda delar” som känns alltför långa. Kändes svårt att ta bort en del av texten eftersom jag ville försöka få till en helhet.
      Just att kyrkans exteriör är tänkt och även blev som en kåta tilltalar mig mycket. Och sedan rymden inne i kyrkan och den ljusa altartavlan. Mycket är fjärran ifrån det mörka och dystra.
      Men kyrkan ska ju flyttas med sin vikt av 600 ton och det lär bli några nötter att knäcka innan man kommit på hur.
      Önskar dig också en fin helg.
      kram

  9. Intressant läsning, tack! Flytten ja vad säger man? Antar att det planerats redan i detalj i några år o ännu kanske man inte är helt på det klara med hur allt ska gå tillväga. Ännu en annorlunda altartavla, lite blek i färgen, men trevligt att han på pojkens uppmaning målade dit en stig!
    Kram

    1. Jag tycker att det är så intressant med bakgrunden till kyrkan och inte minst staden Kirunas historia. Nu har en del av stan flyttats och mer är på gång Rasrisken är överhängande och man har exploaterat gruvan alltför hårt.
      Kyrkan ska flyttas men ingen vet hur. Men man vet när och var den ska få sin nya plats.
      Här i kyrkan är altartavlan blek men jag gillar att den är ljus. Många altartavlor är så dystra.
      kram

  10. Intressant information om kyrkan! Jag såg ett TV-inslag för en tid sedan där man berättade att man tar bort ”allt som kan lossna” och sen flyttar man kyrkan på medar! Ett ganska stort hus flyttades så i mina hemtrakter en gång, längs skogsvägar. Spännande att få se hur det hela lyckas! Min livliga fantasi har gett mig många bilder av hur det skulle se ut om staden plötsligt försvinner i ett gruvschakt…

    1. Det var väldigt givande att besöka kyrka tillsammans med vår kunniga Kirunaguide.
      Vad gäller metoden att flytta kyrkan är den långt ifrån klar. Många tankar finns. Men inget som ännu verkar fungera. Och att flytta en kyrka med en vikt av 600 ton och med denna längd och höjd blir knepigt. Man vet när kyrkan ska flyttas och var den ska placeras men ännu inte hur.
      En liten del av Kiruna har man flyttat och än mer ska flyttas och det är ju helt nödvändigt p.g.a. rasrisken.
      Och detta att man exploaterat gruvan så hår gör ju att rasrisken är stor. Och större blir den.

    1. Kyrkan är speciell på många sätt och har sin historia.
      Hela vår resa blev lyckad och tur att vi kom iväg. SAS strejken blev uppskjuten några dagar och det var till hjälp för oss.
      Vad gäller flytten av kyrkan blir det knepigt för den är ju väldigt stor och tung.
      Önskar dig också en trevlig söndag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *