Resor i Sverige

Ett sameviste i Jukkasjärvi – Besök på ”Nutti Sámi Siida”

I gårdagens blogginlägg besökte vi Jukkasjärvi och den lilla kyrkan här. En kyrka som berättade en del om den samiska historien. Och efter besöket i kyrkan gick vi de få stegen till grannen, till ett sameviste, till Nutti Sámi Siida. Detta är ett friluftsmuseum med fokus på den samiska ursprungsbefolkningens historia, kultur och traditioner och även få veta mer om samernas tillvaro idag.(Länken ovan, till ”Nutti Sámi Siidas” hemsida ger en betydligt mer heltäckande bild än den jag ger)

Nutti Sami Siida är ett sameviste i Jukkasjärvi helt nära Torne älv. ”Nutti Sámi Siida” i Jukkasjärvi är ett sameviste, en sorts friluftsmuseum, helt nära Torne älv.

Ett sameviste

är en tillfällig bo- och arbetsplats och där antingen en eller flera renskötande samefamiljer spenderar delar av året. Nutti Sámi Siida är ett samiskt turistföretag och ägaren är Nils Torbjörn Nutti. ( Nutti är familjenamnet och ”sámi sida” betyder same viste.)

Man startade så smått 1996 när det var sämre tider och hade då ett samarbetet med ishotellet här i Jukkasjärvi. Intresset för samevistet  och friluftsmuseet här ökade och allt fler både svenska och utländska turister kom. Och i samband med detta finns också sedan 2010 ett boende, ”Reindeer Lodge”.

De anställda här på samevistet har alla samisk anknytning och tillsammans med vår guide tog vi oss an en del av den samiska kulturen och samernas historia.

Samer

är ett av flera tusen ursprungsfolk som finns i världen. Och Sápmi är samernas traditionella bosättningsområden för  något eget land har de aldrig haft. Samerna bor i fyra länder; Ryssland, Finland, Norge och Sverige. Detta stora landområde  breder ut sig över hela den norra delen av Nordkalotten, från ryska Kolahalvön i öster till svenska landskapet Dalarna i söder. Sápmi som begrepp innefattar både landet Sápmi och folket samerna.I Sverige finns idag 51 samebyar och inom varje sameby finns olika renskötselföretag som består av en eller fler ägare.

Idag räknar man med att ca. 10% av samerna är verksamma inom rennäringen och i övrigt är det jakt, fiske hantverk och på senare år turism som bidrar till försörjningen.

Religion

Förhållandet till naturen var grundläggande för samernas traditionella tro. Naturen ansågs besjälad och rådare (en slags gudar) vakade över landskapet och djuren. Och var viktigt att hålla sig väl med naturens själar och gudar liksom med människorna i ens omgivning.

Olika naturfenomen och annat som naturen bidrog med, som fåglar, solen, månen, åskan och vinden ansågs som gudomliga. De var livgivande och hade både en god och ond sida.

Några av de religiösa symbolerna som skulle värna om samerna finns här på kåtan och vår guide förklarar.

Kåtor och förvaringsutrymmen

Numer är det inte så vanligt att samerna bor i kåtor annat än ibland på sommaren. I alla kåtor var eldstaden i kåtan central. Och det var runt elden man samlades. Men den varmare årstiden förflyttade man mycket av de dagliga sysslorna utomhus för även om elden var viktig så var den också till skada . Kåtorna var oftast cirkelformade med ett hål i taket och  kunde vara byggda av hudar, timmer, näver, torv eller gräs. En del kåtor var ”fasta” och mer stabilt byggda och andra flyttbara.

Jukkasjärvi. Nutti Sámi Siida. Ett modernt samevite men med gammal historia. Nutti Sàmi Siida är ett sameviste som är uppbyggt här i Jukkasjärvi och även en lite modernare kåta gjord av en presenning  och björkslanor finns.

Förvaringsutrymmet i kåtan var begränsat så i närheten av den byggde man upp olika typer av förråd.

I ett sameviste finns ofta olika bodar. Här en njalla, en matbod. I ett sameviste fanns olika behov av förvaring. Här en ”njalla”, en förvaringsbod för mat, som är placerad högt upp. Stolparna den står på är renhyvlade så att rovdjuren inte ska ta sig dit. Och trappstegen är av den anledningen också på tvären.

Här en torvkåta på ett sommarviste. Numer är det sällsynt att samerna bor i kåtor men sommartid kan det förekomma.Torvkåtan är byggd av björkslanor som täckts med näver och torv. Golvet är av jord täckt av björkris och renhudar.

Nutti Sami Siida är ett sameviste i Jukkasjärvi helt nära Torne älv. Här en förvaringsbod, en "buoggi". I ett sameviste, framför allt  för höst och vårvistet, är det vanligt med en ”buoggi”.

I en buoggi fanns föremål som var i bruk vid mjölkning av renar, seldon, skinn och varma kläder . Även hösten och vinterns förråd av kaffe, mjöl och socker kunde man förvara här.

 

Getter var viktiga

Här är en kåta för getter, en gáicagoahti.Getmjölken var förr ett viktigt tillskott i kosten och en bra mjölkget kunde ge ca. i liter per mjölkning. (Att jämföra med en ren som inte gav mer än ca.1 dl.) Getterna var duktiga på att gå i fjällen och kunde följa med under flytten. De sprang lösa och betade runt vistena. Och vitsen med getkåtan var att de fick skydd från myggen under nätterna.  Men vintertid fick getterna stanna hos bofasta samer eller hos svenskar. Vad gäller getskötselb så försvann den successivt under 1960 – talet.

Jukkasjärvi. I ett sameviste, främst i ett sommarviste byggde man ogta en kåta till getterna för att de skulle skyddas fån mygg. Här i Nutti Sámi Siida,I ett sameviste, främst sommarvistet, fanns en getkåta som  var byggd av björkslanor, näver och torv.

Renar

ett 15 tal finns här och just nu ömsade de skinn. De skakade på sig och mängder av det gamla skinnet föll bort och under skymtar man det nya. Bland renarna har både rentjuren, sarven  och renkon som kallas för vaja har  horn och de fäller dem årligen. Men vid olika tidpunkter. Vad gäller renar så finns hur mycket som helst att berätta men god fakta om dem finns att läsa  här  (Sametinget.se)

Här syns det tydligt att renarna byter sitt skinn. Området där renarna vistades var stort och några blev nyfikna när vi kom och ville hälsa. 

Ett intressant besök och det bästa var att det inte direkt kändes så turistiskt. Och med påfyllda kunskaper begav vi oss vidare.

Ängen ner från vistet mot Torne älv och några renar som fridfullt betar. Och miljön här är jag säker på att de uppskattar.

 

32 svar på ”Ett sameviste i Jukkasjärvi – Besök på ”Nutti Sámi Siida””

  1. Vilket intressant och lärorikt besök! Samernas historia är ju en del av vår historia och numera värnar man tack och lov om minoriteterna på ett annat vis.

    Önskar en fortsatt fin torsdag!

    Kram

    1. Det var det verkligen och passade fint ihop med besöket i kyrkan-
      Intressant att på plats se och få veta mer om både kultur och historia.
      Och Sveriges behandling av både samer och andra minoriteter har inte varit något man direkt kan vara stolt över.
      Mycket regn här idag men nu på sena eftermiddagen tittar solen fram-
      Önskar dig också en fin torsdag.
      Kram

    1. Tack! Kul att du var med. Och detta blev ett smakprov från trakten där vi varit i några dagar.

  2. Vilket inlägg! Toppen Ditte, så bra skrivet, mycket informativt och mycket intressant.
    Samer har alltid intresserat mig, ursprungsfolket som på många sätt har blivit på sidan om, också väldigt illa behandlade.
    Min far hade en kusin som hette Bo Sommarström som jag hade en hel del att göra med. Han var etnolog och ägnade massor av tid åt sitt intresse om samerna. Han levde med dem i 8 år om jag inte minns helt fel, bara för att förstå mera av deras kultur osv.
    Tack igen!
    Ha det gott!
    Kram

    1. Stort tack! Jag tror du också haft stort utbyte av att vara både här och i kyrkan i Jukkasjärvi.
      Jag fick ändå hejda mig för att inlägget inte skulle bli alltför långt.Jag har också alltid varit intresserad av samerna och deras kultur och historia och blir illa berörd när man vet hur Sverige (andra länder också) behandlat dem illa.
      Väldigt intressant med din fars kusin som valde att leva med samerna så länge för att förstå dem och deras kultur.
      Ha det fint du också-
      Kram

    1. Tack! Området var verkligen fint. Och intressant att få ta del av både en del av samernas kultur och historia på plats. Blev ett bra komplement till Jukkasjärvi kyrka.
      Och renarna här hade det väldigt bra med stora ytor att röra sig på.

  3. Jätteintressant, och viktigt. Mycket som jag inte visste. Du tar dig till intressanta platser. bra bilder så att man ser hur det ser ut.
    Hoppas man värnar mer om samerna!
    Ha det fint
    KRAM Primrose -)

    1. Visst är det! Jag lärde mig också mycket, både här och genom besöket i kyrkan.
      Jag var på resejobb och det var verkligen bra upplagt med fina besök.
      Nu har samernas situation absolut blivit bättre men Sverige har i långa tider tyvärr varit trångsynta.
      Ha det fint du också.
      Kram

  4. Idag har du överträffat dig själv:-) Perfekt avvägt text, lagom lång att ta in och som alltid perfekta bilder. Eloge! Å nu lärde jag mig återigen nåt nytt – att renar byter sitt skinn. Det visste jag inte. När man ser dom i det skicket tror man ju att det råkat ut för en sjukdom, typ skabb.
    Stort, stort tack för ett oerhört intressant inlägg:-)

    1. Tack för fina ord! Inlägget blev väl långt men knepigt att korta av det också.
      Besöket här blev väldigt lyckat och just att på plats få veta mer om samernas liv, historia och kultur var givande.
      Passade också bra att gå hit efter besöket vi gjorde i Jukkasjärvi kyrka.
      Många erfarenheter rikare blev vi alla.

  5. Det är viktigt med ursprungsbefolkningens historia. Dessutom mycket intressant! Jag ser lite paralleller med Amerikas ursprungsbefolkning. Deras samstämmighet med naturen och eventuella högre makter.
    Tusen tack för inlägget!
    Kram

    1. Visst är det! Och Sverige har ju inte här varit ett föregångsland direkt. Men bättra har det blivit.
      Intressant var det att få veta mer om samernas historia och kultur och fint att koppla ihop det hela med besöket i Jukkasjärvi kyrka.
      Kram! Och roligt att du var med.

  6. Så mycket det finns att lära av samerna, så bra med en guide som kan berätta. Kul med alla dessa olika kåtor och hur de förvarar mat. Kul att ni också kom nära renarna! Ser ut att de trivs perfekt i dessa omgivningar!
    Ha det fint!
    Kram

    1. Visst gör det! Och det var ett riktigt intressant besök.Ett bra komplement till besöket i Jukkasjärvi kyrka där vi också fick ta del av en del historia.
      Renarna här har det bra och stora ytor att röra sig på.
      Ha det fint du också.
      Kram

    1. Norra Sverige har mycket vackert att erbjuda. Har varit här en del förr men mest vintertid och då i Riksgränsen och åkt skidor. Men även Abisko har jag besökt en del.
      Kram

  7. Jag har alltid varit intresserad av samerna och Lappland. Som liten drömde jag om att vinna en tävling och få komma till Nikkaluokta.
    På min inlandsbaneresa fick jag träffa både villaägande hantverkande och musicerande samer plus skogssamer, så intressant.
    Därför är ditt inlägg mycket värt för mig att få kunskap om.
    På tal om trolldom och andlighet, så känner jag ett medium från Lappland med naturbegåvning. Hon bor numera i Karlstad.

    Här brummar det intensivt, men jag försöker natta mig.
    Stor kram!

    1. Jag också. Har förr i världen varit en hel del i Lappland och hos samer tillsammans med min pappa som hade många samer som vänner. Och även i Nikkaloukta flera gånger. Just trakterna kring Absiko och Riksgränsen var där vi ofta var. Fina minnen.
      Hoppas det blir en hyfsat lugn natt.
      Stor kram

  8. Även här känner jag igen mig … intressant läsning och trevligt att få ta del av din berättelse! Fina bilder också!
    Ha en fin fredag!
    Kram

    1. Tack! Förstår det och det är extra roligt. Ja, du vet ju och jag antar att dina minnen härifrån kommer tillbaka. Intressant att få veta mer om samernas traditioner och liv här på plats.
      Önskar dig också en fin fredag.
      Kram

    1. Visst är de! Och lätt hänt att bli sparkad. Men det blev ingen.
      Ha det så bra du kan och förstår att det är skönt igen att vara hemma.

  9. Mycket intressant det du berättade om samer och deras boende. Tänk att balansera upp och ner för den avskalade stocken med händerna fulla, nej inget för mig.
    När vi stod just där utanför för ett antal år sedan, kom det en äldre modell av mc med sidovagn upp bredvid oss. Det visade sig vara ett italienskt äldre par, från Rom, i väl använda skinnställ . Dom hade då kört 450 mil och frågade oss: Var hittar man alla renarna? Vi sa att dom finns bland annat utmed vägarna men närmast platsen var just in till Samevistet. Dom blev så glada och gick in där, sedan skulle dom vidare upp till Nordkap. Ibland kan vi tycka det är långt att åka med husbilen men dom satt i mc med sidovagn.

    1. Jag har förr varit mycket i trakterna här och inte minst längs Riksgränsen och in till Narvik och där är det ju gott o renar. Men visst är de exotiska och inte minst för utländska besökare. Häftigt att köra hit upp med mc och sidovagn.
      Vi har förr alltid flugit till Kiruna eller tagit nattåg och sedan hyrt bil. Känns långt att köra för egen del. Men jag vet ju att ni gjort det.

  10. Jättefint inlägg om samerna och förstår att det var ett intressant besök. Renen är ett av mina favoritdjur och träffar på dem då och då när man kör inåt landet mot Arvidsjaur.

    1. Tack! Besöket var intressant och på olika sätt. Fint att kombinera med besöket i Jukkasjärvi kyrka så det både blev historia.kultur och traditioner. Och lite nutid.
      Renar tycker jag också om men här ser jag dem ju inte. Du har dem ju ”nästgårds”
      Förr när jag var en hel del i Abisko och Riksgränsen och i Sarek så mötte jag dem då och då.

  11. Hej Ditte,

    Vilka fina bilder och reseberättelse du gjort, och stort tack för den fina innehållsrika berättelse du gjort om vår sameviste.
    Kul att läsa också kommentarerna som tackar så mycket att dom fått ta del och lärdom om vår kutur och renarna.

    Vilken fin ambassadör du är för oss Samer.
    Ha en fortsatt fin resa
    och välkommen åter igen
    mvh
    Nils

    1. Hej!
      Stort tack för värmande och fin kommentar. Jag blir riktigt rörd och väldigt glad.
      Vår grupp var så nöjda med besöket och inte minst jag som reseledare. Väldigt viktigt att få veta mer och på plats ta del av historia, kultur och traditioner. Och det fick vi. Och besöket hos er blev ett bra komplement till Jukkasjärvi kyrka.
      Jag har som barn varit en del med min pappa i trakterna och då spenderat tid med samer. (Dock länge sen men minnesvärt)
      Och du ska veta att jag gärna sprider den info och kunskap vidare som jag fått och ska läsa på för att kära mig än mer.
      Varma hälsningar
      Ditte

  12. Vilket sammanträffande! Jag sitter här och ska skriva veckans smakbit till imorgon och gissa om jag har en bok om samer som läsning?
    Jag tycker det är så intressant och jag vet så lite men jag läste Ester Blenda Nordströms bok Kåtornas folk för några år sedan, och det var en mycket spännande intressant bok. Så kul att få se fina foton som så bra synkroniserar med det jag har huvudet fullt av just nu!
    Kram

    1. Tack! Vad roligt! Här är vi samspelta.
      Säkert en bok jag tar mig an. Fick idag ett så fint svar i en kommentar från den same som äger det sameviste där vi var. Hantyckte jag berättat fint och var en god ambassadör för samerna- Så roligt att läsa och även att han skrev en kommentar.
      Jag är också så intresserad av samerna och var några gånger med pappa och besökte samer i Sarek.Boken ”Kåtornas folk ” har jag inte läst men ska göra det.
      Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *