Södermalm Stockholm

Grönskande hemmakvarter på Södermalm i Stockholm

En ganska mulen dag blev det, men å andra sidan visade termometern här hemma på Söder drygt +20 grader så en promenad kändes lockande. Jag har en hel del grönskande hemmakvarter att välja på och det är  dessutom ganska enkelt att kombinera dem så jag behöver inte göra så många val. Häromdagen blev det en välbekant tur längs Årstaviken och  uppe  i koloniområdena i Eriksdalslunden . 

Även idag satsade jag också en del på höjden. Och eftersom stadsdelen Södermalm ligger på en del höjder så blir de naturliga inslag i vardagen.

Helt nära där vi bor har vi också en höjd. Här uppe på höjden ligger dels Stora Blecktornsparken och även Hammarbys fotbollsplan/Kanalplan. (Hammarbys damlag spelar här sina hemmamatcher)

Grönskande hemmakvarter

har vi och man behöver inte heller leta. Dagens runda  på östra Södermalm är på 4 km och den tar mig omkring 60 minuter att gå. Och ett och annat fotostopp blir det ju också. Idag väljer jag också att inte röra mig vid vattnet. (Lite ovanligt…)

Stockholm.Södermalm.Grönskande hemmakvarter vid Färgargården. Grönskande hemmakvarter. Här i kvarteren på Södermalm blandas bebyggelse från 1600-talet med hus som är helt nybyggda. Här Färgargården, där man bedrivit färgeriverksamhet fråm 1600-talet och fram till 1930-talet-  (Huset finns omnämnt av Fogelström)

Färgargården förvaltas av AB Stadsholmen och har man tur och stått länge i Bostadskön i Stockholm kan man hyra en lägenhet här. Och även då kunna odla i tillhörande trädgård.

 

Jag fortsätter en bit till och passerar ett mindre koloniområde där jag tidigare bara passerat och inte tidigare tittat närmare på. Barnängen.Ett område från1906 med 29 lotter.

Stockholm. Södermalm. Till mina grönskande hemmakvarter räknar jag in Barnängens koloniområde. Även Barnängens koloniområde kan jag räkna in bland “mina”  grönskande hemmakvarter.

En  humla  såg ut att ha hittat rätt blomma.  Kompisen var i grannblomman.

Vackra rosor fanns det gott om.

Från Barnängens koloniområde valde jag att ta mig upp i Vita Bergen. Idag skulle jag snarare säga att det var de gröna bergen. Hela detta område förr ett av Stockholms fattigaste och smutsigaste område med stor fattigdom och stor  trångboddhet.

Sofia kyrka ligger högt på sin kulle i Vita bergen, 46 m.ö.h. kyrktornet syns vida omkring.

En av de gamla stugorna som förr var tillhörde de allra fattigaste. Idag är dessa eftersökta och via AB Stadsholmen kan man få hyra en. Men det krävs många år i bostadskön innan man kommer på tur.

Stockholm. Södermalm. En bit av Vitabergsparken som också är en del av mina grönskande hemmakvarter. En bit av Vitabergsparken. Och visst är detta också en del av mina grönskande hemmakvarter.

Men det finns fler grönområden helt inpå.

Stockholm . Södermalm. Allén på Katarina Bangata räknar jag också till mina grönskande hemmakvarter. Allén längs Katraina Bangata är också grönskande hemmakvarter. I varje fall den här årstiden.

Mer grönska passerar jag på vägen hem när jag väljer vägen genom Lilla Blecktornsparken- Snart hemma.

Och längs och vid  en del gator som inte är så grönskande i sig har Stockholm stad placerat ut en del stora krukor som man fyllt med olika växter. Trevligt är också att man talat om vilka växterna är. Perfekt för mig att träna in några nya namn på växter.

 

30 svar på ”Grönskande hemmakvarter på Södermalm i Stockholm”

  1. Här i hemmakvarteren finns så många sköna grönområden och gamla hus och det är ju en stor del av charmen med att bo just i innerstan och på Söder.
   Önskar dig en fin kväll.
   Här blir det fotboll-

  1. Visst är det! Och jag vill gärna lära mig fler växter.
   Önskar dig också en fin kväll. Här blir det fotboll-

 1. Ja, inte skulle man tro att du bor mitt i en huvudstad. Härligt med alla grönområden och kolonilotterna. Det finns ju hur många som helst på Södermalm. Nu när jag tänker efter finns det bara ett enda litet kolonilottområde i Täby och jag gissar att det inte finns ett enda på Östermalm. Å områdena är ju så otroligt välskötta. Blomsterprakten med hortensiorna är fantastisk.
  Tack för rundturen:-)

  1. Just så tänkte jag idag när jag inom en runda hemma på 4 km passerade all denna grönska. Och Söder är ju inte alls någon stenöken utan en bra mix av stad och land.
   Koloniområden har jag inte sett på Östermalm- Men på Gärdet tror jag det finns-
   En skön promenad dock med en del moln i sällskap-
   Nu fotboll-
   Hejar på Frankrike. Men en öppen fråga.

 2. Så kul att få följa med dig på Söders höjder, så fina områden de finns, och snacka om grönska mitt i stan, det är fantastiskt!
  Hoppas vi får lite mera sol och värme…
  Ha det fint!
  Kram

  1. Just nu är det så vacker grönska i hemmakvarteren. Och tänk att detta ändå är mitt inne i stan..
   Mulet idag men ändå behagligt att ta en sväng ut. Ryggen behöver all träning den kan få-
   Nu dags för fotboll.
   Ha det fint du också.
   Kram

 3. Vilka härliga och vackra bilder från din trevliga promenaden. All den grönskan men ändå så centralt i staden. Kan tänka mig att det krävs många många års köande för att kunna hyra någon av bostäderna.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Tack! En skön och grönskande dag trots en del moln.Och visst är det fint med all denna grönska mitt på Söder. Uppskattar det så mcyket-
   Jag har ju aldrig ställt mig i kö hos Stadsholmen men är å andra sidan nöjd med vårt boende här på kajen, vid vattnet-
   Nu fotboll.
   Önskar dig en skön kväll.
   Kram

 4. Så grönt och lummigt! Tycker det var roligt att läsa att de märkt upp vad blommorna heter i krukorna, det är ju ofta en går förbi planteringar av olika slag och inte har en aning om vad det är för växter. Numera finns ju plant-appar för identifikation men det är ju aldrig 100% säkert.

  1. Jag har nu de senaste dagarna verkligen tänkt på allt det gröna här i hemmakvarteren. För egen del är jag novis på blommor men jag tränar så att det finns skyltar hjälper både mig och andra noviser att lära oss blomnamn-
   Har en blom app men idag visade den fel hälften av gångerna så den åkte bort- Får testa en annan-.

 5. Underbart att se dina fina bilder. Idag har vi varit på Gammelvala i Brunskog. Tyvärr inga resor hit. Trist att Triangelresor slutat med sina resor.
  Hoppas vi ses framöver. Vi är i Spanien i september, vad med er?
  Kram.

  1. Tack! Ja, nu är Triangelresor blott ett fint minne. Men många möten, resor och upplevelser har det varit under dessa år. Och det blev en väldigt fin och lyckad resa, nu den sista, till Höga kusten-
   Hoppas också vi kan ses
   (Skickar dig ett mail)
   Önskar er en fin sommar hemma och Gammelvala i Brunskog låter trevligt . Värmland har så mycket att erbjuda.
   Kram

 6. Så härliga bilder med den grönskan, ja att köa för en lgh i stan tar sina år.Inser att jag måste ta mig in till stan och promenera nu sommartid för det är ju så fint, kram

  1. Jag strosar ju gärna runt här och just blandningen på Söder tilltalar mig- Men jag går gärna på många ställen och utbudet är ju stort-
   Kul att vara turist i egen stad också.
   kram

 7. Det är fantastiskt med alla dessa grönområden i en storstad. Det är bara att hoppas att inga politiker och arkitekter börjat pilla i det.
  Det är så viktigt att båda gamla hus och grönskan bevaras!
  Kram

  1. Just Södermalm och trakterna där vi bor är väl utrustade med grönområden. Några parker har politikerna försökt att nagga av till förmån för bostäder men fått ge sig. Alla kan ju inte bo mitt i stan-
   Tycker att man på Söder lyckats bevara många gröna områden och även många gamla hus. Och detta ger ju en levande stadsdel-
   kram

 8. Så mycket grönska det finns i vår huvudstad! Jag får nog titta tillbaka i din blogg för att få tips på fina promenader till nästa Stockholmsbesök (har förstått att det finns en hel del sådana att ta del av) då vi verkligen tycker om att upptäcka städer till fots!

  1. Mängder av grönska finns i stan. Och om ni tittar på “Stockholm”, Södermalm eller utflykter finns en hel del o promenadväg Roligt om jag kan bidra till några rundor.
   Och att gå är ju bästa sättet att ta till sig en stad- Tycker jag också.

 9. Vilka härliga bilder ,-) Jättefint gult hus med grönt. Södermalm är vackert, där har jag varit, dock inte på de vackra platser du visar nu. Inte alls dumt att hyra där och kunna ha en liten trädgård.
  Jag gillar de små gångarna i koloniområdena som du visar ,-) Ser så charmigt ut. Fin bild på humla o blomma, här fanns det helt plötsligt väldigt många humlor, i Linden. Efter någon dag, låg många döda på gångvägen, så mysigt med humlornas surrande ,-) Fint att de gamla stugorna och fattigkvarteren sparas.
  Vackert med all grönska, bäst att passa på att njuta. Bra att man får veta namnen, för det är jag dålig på. Vackert med krukor med blommor, de har de sparat in på där jag bor. Alltid så vackert, så det är synd.
  Härliga bilder. Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Jag traskar ju runt här och njuter nu av både de gamla miljöerna och all grönska-
   Just detta koloniområde hade jag inte besökt så det blev lite nytt i dagens runda
   Några humlor var det och det var roligt att se
   Jag tycker det är fint att Stockholm stad ställt ut krukor med blommor och att det också finns skyltar som talar om vad blommorna heter- Jag kan väldigt få blommor..
   Ha det fint du också.
   Kram

 10. En härlig, skön runda tillsammans med dig igen, blir min sängläsning ikväll.
  Att vandra i ditt område är nästan otroligt. Att Stockholm kan leverera det vet jag men ibland
  överträffar stan sig själv. I storstan men ändå så mycket på landsbygden.
  Underbart!
  Tack igen Ditte!
  <3

  1. Just nu är jag hemma och strosar runt på Söder och det finns en hel del att stanna upp vid och titta på här. Just den utbredda grönskan njuter jag extra av.
   Stockholm är en fin stad och nu är det många turister, både svenska och utländska, som är här. Roligt!
   Trevligt att du gick med.
   Kram

 11. Jag tycker om att läsa om dina resor i allmänhet, men måste säga,
  att favoritläsningen är, när du strosar omkring på gamla Söder och i koloniområdena.
  Det är så vackert och visar, hur mycket naturen uppskattas av de som tar hand
  om dessa områden. Under mina 4 år (1947-51) i Stockholm hade jag ingen tanke på att gå
  ut strosa. Kanske områdena inte var så fint omhändertagna heller på den tiden.
  Underbara foton, som vanligt. Kram!

  1. Tack, Ruth! Jadå, du är med mig i Stockholm- Nej, som du skriver var det ju så att tiden inte direkt fanns förr att ge sig ut och strosa. Inte som idag. Jag väljer ofta dessa fina grönområden och just Södermalm är liksom en stad i staden och med många grönområden. Inte minst finns alla dessa ljuvliga koloniområden som är så väl omskötta Roligt att stanna upp och prata en stund med ägarna är det också.
   Hoppas och önska att du har det bra.
   kram!
   Bosse hälsar

 12. Så härligt med gammal bebyggelse tycker jag, historiens vingslag etc etc….intressant och spännande.
  Stockholm är ju en fin stad som verkligen har allt, både nytt och gammalt.
  Tack för denna turen Ditte.

  Ha det bäst.

  1. Här finns både och och just blandningen är jag förtjust i. Men just den gamla bebyggelsen andas också så mycket historia-
   Och tid att strosa runt har jag ju.
   Kul som vanligt att du är med.
   Önskar dig en fin kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *