Stockholm

Vägvisare till några av Fogelströms miljöer på Södermalm

Ute och går är jag i princip varje dag. Ibland har jag ett eller flera mål och ibland blir det fötterna och vindriktningen som styr.  Igår blev det en runda till några platser och miljöer här på Södermalm som Per Anders Fogelström skriver om i böckerna“Mina drömmars stad” och “Barn av sin stad”. Här hade jag via Stadsmuseet och Stockholmskällan laddat ner en vägvisare i form av en karta med info. En vägvisare till Henning och Lottens Söder under åren 1860-1893.  Även andra vandringar  som man kan göra“På egen hand”  finns och de flesta är kostnadsfria. Några med ljud till kan kosta (mer info om dem via länken)

Stadsmuseet erbjuder förutom fina utställningar, några permanenta och andra mer tillfälliga. Här på museet kan man göra en historisk resa genom olika tidsepoker. (Jag har ett par inlägg, Stadsmuseet i Stockholm och Stockholmshistoria berättat en del om just Stockholms historia med museet som utgångspunkt. Stadsmuseet erbjuder också olika guidade stadsvandringar, föredrag, teater,  seminarier m.m. finns som på programmet. Förutom de mer permanenta utställningarna finns också de som är tidsbegränsade.

De två första av fem böcker i Stadserien;“Mina drömmars stad” utspelar sig  i Stockholm under tiden 1860-1880 och “Barn av sin stad under 1880- 1900. Den sista boken i serien heter “Stad i Världen” och handlingen där under åren 1945- 1968.

Mina drömmars stad och Barn av sin stad

“Mina drömmars stad” utspelar sig i arbetarstadsdelen Söder i Stockholm och skildrar  livet här. I boken får vi följa den unge Henning som kommer till Stockholm 1860. Nästa del, “Barn av sin stad”  utspelar sig under åren 1880- 1900 och skildrar även den  livet på Söder och i de fattiga arbetarkvarteren här. I den här boken är Lotten Nilssons barn, August och Emelie huvudpersoner. Lotten är änka efter Henning.  Sonen August blir adopterad av grosshandlarfamiljen Bodin och växer upp i överklassens Stockholm. Lotten avlider också och Emelie får sedan ensam bära ansvaret för sin och brodern Olofs uppväxt . I boken blir och är klasskillnaderna från den här tiden väldigt påtagliga.

Det blev en runda på drygt en timme och en sträcka på 5 km. Start och mål vid den röda pricken.

Vägvisare del 1/2

till den här promenaden är en karta modell äldre, från 1885 och en del gator har under åren bytt namn. Jag väljer att inte ta med den, men den finns att följa här hos Stockholmskällan.

Helt nära, där vi bor på Södermalm, finns flera historiska kvarter och hit hör Färgargården. En bostadslänga  kom till i mitten av 1700 -talet.  Här har det funnits färgeriverksamhet från 1600-talet då området tillhörde Barnängens fabriker.

Vid Färgargården träffar Henning för första gången Tummen, Ture Lindgren. Han kallades Tummen för att han förlorat en tumme när han var liten. Tummen kom att bli en god vän till Henning och de två kom att följas åt. Tummen kunde mycket och var självsäker. Killarna kom att följas åt i jakt på bostad, arbete och pengar.

Jag lämnar Färgargården och följer kajen mot Danvikstull.

Stockholm. Södermalm. Min vägvisare,den gamla kartan tog mig till Danvikstull där Liljeholmens stearinfabrik låg. Nu ersatt av ett bostadshus. Min vägvisare, den gamla kartan,visar att hit till Danvikstull flyttade Liljeholmens stearinfabrik 1841. Tidigare låg en på Liljeholmen, därav namnet. 1970 flyttade stearinfabriken till Oskarshamn. Bostadshuset till vänster har ersatt stearinfabriken.

Just här i stearinfabriken börjar Henning arbeta och det tillsammans med en liten grupp från Dalarna. Här i närheten kommer de också att bosätta sig. Jag går vidare och tar mig upp till Åsöberget via Kvastmakartrappan och Kvastmakarbacken.

Kvastmakarbacken och Kvastmakartrappan

Namnet Kvastmakarbacken kommer från att det  troligen bott just kvastmakare i husen just här.  När man går här är det lätt att i ankarna hamna hos Per Anders Fogelström och hans Stockholmsböcker; “Mina drömmars stad”, “Barn av sin stad” och “Minns du den stad”.

De röda 1700-tals husen uppe på Kvastmakarbacken är från 1700- talet och ingen genomgripande renovering elleer modernisering ha skett och inte förrän i mitten av 1900- talet började viss modernisering. Husen bebos även numer och räknas som kulturhus och  förvaltas av Stadsholmen. (Ett fastighetsföretag som ska rusta upp och förvalta hus med antikvariska värden i Stockholm)Husen uppe på Åsöberget är numer den  största sammanslagna trähusbebyggelse som finns kvar i Stockholm från 1700-talet-

Stockholm. Södermalm. Båda namnen Kvastmakarbacken och Kvastmakartrappan finns med på min vägvisare, den gamla kartan från 1885. Kvastmakarbacken och Kvastmakartrappan. Namnet kommer efter att många som bodde här tillverkade kvastar. Båda namnen finns med på den vägvisare jag har. Den gamla kartan från 1885.

Åsöberget och Åsögatan

Här letade jag på den gamla kartan efter “Sopgränd” men se den gränden kunde jag inte finna. Men att jag var helt i närheten förstod jag.Här uppe på Åsöberget på Söders höjder tittar Henning och Tummen efter en stuga. Och här kommer de sedan att bo. Henning med Emelie och Tummen med Matilda.

Stockholm. Södermalm. Åsöbeget. Enligt min vägvisare från 1885 skulle jag titta efter Sopgränd. Men den gränden måtte ha försvunnit. Enligt min vägvisare från 1885 skulle jag till “Sopgränd” som tidigare fanns här på Åsöberget. Men den gränden finns inte längre.  Vad gäller namnet handlade det inte om sopor man slänger utan om att sopa. Kvastmakarbacken ligger ju helt nära. 

Gamla miljöbilder från Åsögatan. Nuvarande Åsögatan har haft flera namn och har också tidigare haft namnet Lilla Bondegatan. Flera gator fick nya namn 1885 vid en större gatunamnsrevision i Stockholm

Stockholm. Södermalm. Här i korsningen Åsögatan och Skeppargränd stämde gatornas namn med de som min vägvisare hade. Här i korsningen Åsögatan- Skeppargränd var min vägvisare tillförlitlig vad gällde gatunamnen. Området var rena landet i slutet av 1800-talet och traktens ungar lekte sökte sig gärna hit för att leka.

Fortsättning följer.

24 svar på ”Vägvisare till några av Fogelströms miljöer på Södermalm”

 1. Du får verkligen uppleva mycket fint på dina promenader.
  Och vi bloggläsare får veta en hel del.
  Stor kram

  1. Jag är ju gärna ute och roligt att fylla på med lite Fogelström och historia.
   Ja, annat också.
   Stor kram!

 2. Dessa böcker har jag läst flera gånger.
  Minns att jag tyckte mycket om de.
  Kanske dags läsa de igen för det var ett tag sedan.
  Tack för trevlig promenad.
  Ha en fin helg.
  Plusgrader och sol i norr.

  1. Jag också och tankarna från böckerna är ofta med mig när jag traskar runt här. De flesta områden som Fågelström skriver om har vi ju helt nära-
   Stadsmuseet har bra koncept vad gäller mycket och inte minst olika typer av stadsvandringar. Både på egen hand och med guide-
   Strålande sol här idag så det blev en del balkonghäng.
   Skönt med sol i norr och även plusgrader.
   Trevlig helg.

 3. Vilken härlig promenad på Söder. Jag tycker det är väldigt intressant att vandra i historiska kvarter och det är fint att de är bevarade. Sedan får man inte glömma att det som vi finner idylliskt och fint en gång i tiden stod för stort armod. Fogelströms böcker har jag läst många gånger och de ger verkligen en bra bild av hur det var i Sverige då. Klasskillnaderna var verkligen stora.
  Önskar dig en fin fredagskväll!

  Kram

  1. Jag såg och upplevde en del nytt här under promenaden. Jag har visserligen gått här en hel del men vad so funnits innan en del revs vet jag inte så mycket om. Tycker Stadsmuseet har ett så bra koncept. Dessa tankar om hur livet och tillvaron var i slutet av 1800-talet och en bra bit framåt har jag alltid med mig. Fogelström var, förutom att skriva, också otroligt skicklig också på att göra research.
   Önskar dig också en fin kväll.

  1. Absolut! Böckerna är så bra på alla sätt. Finns nog även att lyssna på. Bra att ta dem i rätt ordning.
   Trist att du blev dålig men hoppas du klarar dig hemma och snart är piggare igen.Och snittad kan man ju bli var som. Jag tänker mer; När?
   Önskar dig nu god bättring.
   Stor kram-

 4. Dessa fantastiska böcker av Fogelström! Tänk att i dag är södermalm inte några fattigkvarter, snarare tvärtom…tänk om de som levde då visste hur det ser ut idag! Fascinerande tanke!
  Tack för all härlig info och fina bilder.
  Stor Kram!

  1. Just så tänker jag också. Tänk så uselt och fattigt det var här. Och lika illa på nuvarande Östermalm. Om inte värre. Jag tycker det är roligt att få veta mer och det fik jag verkligen här. Har ofta gått här men visste inte att t.ex. Liljeholmens stearinfabrik legat just här vid Danvikstull-Nu vet jag-
   Kul att du gick med.
   Kram

 5. Även den promenader älskar jag:-) Kul att du följer böckerna och kartor. Då blir det ju genast mycket mera intressant tycker jag. Gissar att du på dina promenader kontinuerligt upptäcker nåt nytt som du kanske inte visste. En bonus i så fall. Härliga bilder som vanligt:-)

  1. Stadsmuseet har en hel del förslag till olika promenader och kul med lite “nytt”. Jag har ju ofta gått här men nu såg jag en del på annat sätt och fick ny kunskap. Visste inte att Liljeholmens stearinfabrik legat just här. Men nu vet jag. Sen var ju inte den vägvisande kartan den enklaste- Å andra sidan klurar jag ju gärna också.
   Kul att du hängde med.

 6. Ännu en härlig promenad 🙂
  Jag läste böckerna i tonåren, mamma hade hela serien i bokhyllan. Den första jag läste var “Barn av sin stad”, jag tyckte att titeln sa att det var inledningen, dom var ju barn! När jag sen läste “I mina drömmars stad” blev det väldigt förvirrande, den utspelade sig ju före… Sen dess har jag lärt mig att kolla i vilken ordning böckerna faktiskt bör läsas innan jag ger mig på en serie. Haha!

  Ha en finfin lördag!

  1. Vi har ju en hel del av dessa omgivningar ganska nära och nu var det extra roligt att se om jag nu med en massa nybyggen kunde hitta platserna från den gamla kartan. Och det gick ganska bra.
   Kan förstå att du blev lite förvirrad när du började med bok nr 2 i serien. Men inte lätt att veta inna.
   Önskar dig också en fin lördag.

 7. Älskar Fogelströms böcker! Tack för att du delar med dig! Hoppas du vill visa mig de här platserna om jag kommer till Stockholm!
  Ha nu en fin lördag!
  Kram

  1. Absolut! Har rutten klar i grunden. Och vi tar med oss kaffe och smörgåsar så vi kan slå oss ner där det känns bra. För någon brådska ska vi inte ha. Ser fram emot att du kommer.
   Önskar dig också en fin lördag.
   (Tror nu att det ska fungera att prenumerera på bloggen)
   Kram

 8. Tack snälla för en trevlig vandring med mycket historik. Jag har inte läst Fogelströms böcker, men sugen på att göra det.
  Önskar Dig och Mr B en trevlig helg.
  KramA-K

  1. Jätteroligt att du är med här. Och kanske blir det av i sommar att vi kan ta en sväng här tillsammans. Fogelströms böcker är väldigt bra och han har ju innan gjort väldigt mycket research. Börja gärna med “Mina drömmars stad” som är det första boken.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram från oss.

 9. Jag älskar hans böcker! Försöker få sambon att läsa dem också, han läser mycket men han är inte lika såld på Stockholmstemat som jag är (han är från Västkusten) 😉 Söder är verkligen fantastiskt med sina gamla hus, så häftigt att det var fattigområden förr och nu är det klassat som fint 🙂

  1. Jag också! Och den research som Fogelström gjorde innan han skrev böckerna bidrar ju till det verklighetstrogna vad gäller alla miljöer. Jag har många av dessa kvarter helt nära så det blir ofta en vända här och med Fogelströms böcker i tankarna. Och man påminns om hur fattigt och bedrövligt det varit här. Likadant var det på Östermalm men som ju bytte karaktär tidigare än Söder.

 10. Älskade de där böckerna, fast ju närmre vår egen tid berättelsen kom, ju mindre engagerad blev jag. Vet inte riktigt varför. Dock fick jag tillfälle att öga mot öga berätta för PAF att jag läst och gillat, det var kul.

  1. Jag också. Men som du är jag nog mest förtjust i hans “Stadserie”. P-A Fogelström gjorde ju alltid en omfattande research och det blir ju påtagligt när man är ute och strosar så här.
   Vad roligt att du fick möjlighet att berätta för PAF att du uppskattade böckerna. Jag träffade honom tillsammans med Barbro Alving en gång i slutet av 70-talet i ett sammanhang men missade tyvärr helt att berätta att jag verkligen uppskattade böckerna.

 11. En mycket intressant promenad. Visst minns jag böckerna även om det nu var många år sedan jag läste dem. Jag tror faktiskt att jag ska läsa dem igen.

  1. Trevligt att du var med. Och kanske tar du dig också till dessa trakter. Stadsmuseet rekommenderas och de har flera bra guidade turer och en del man kan gå på egen hand- Och läser om om “Mina drömmars stad” så kommer du att känna igen dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *