Södermalm Stockholm

Välbekant – Men med nya inslag

Ganska ofta och med stor belåtenhet konstaterar jag att jag trivs så bra där jag bor. Mitt i stan och med ett stort utbud av allt. Och samtidigt så har jag också vatten och naturen helt inpå knutarna. Att sedan Södermalm känns som en mindre stad i staden, i huvudstaden, är något jag också uppskattar. Småskaligheten finns och allt är välbekant.

Både juni och juli månader har för min del inneburit en del jobbresor så  i morse, vid ”balkongfrukosten”, bestämde jag mig för att ta en sväng längs Årstaviken och koloniområdena här. Och det var länge sedan jag gick här; vill minnas att det  senast var i början av juni.

Stockholm. Södermalm. En välbekant vy. Hammarbykanalen, Hammarbykajen och Hammarbyslussen .En välbekant vy både för mig och många av läsarna. En skön kväll  på balkongen igår och med skymningen som sänker sig.

Välbekant

är i och för sig det mesta längs med Årstaviken men beroende på årstiden så skiftar det ju utseenet på  omgivningarna en hel del. Idag var det betydligt grönare och lummigare än när jag gick här i juni månad.

Stockholm. Södermalm. Familjen Svan är välbekant men vi brukar se dem i Saltsjön men idag var de kvar i Mälaren. Familjen ”Svan” är välbekant och vi brukar se dem i Saltsjön, i Hammarbykanalen. Då har de kommit genom slussen från Mälaren och Årstaviken. Men idag valde de att stanna kvar.

Några änder passerade jag också.

Så något som inte alls var välbekant; ”Plåtparken”. Här, vid Årstavikens vatten helt nära Skanstull och Eriksdalsbadet har detta nöjesetablissemang vuxit upp. Plåtparken består av 17 containrar och förutom mat och dryck finns bl.a.  kanotuthyrning, soldäck och musik i olika sammanhang. En riktigt kul idé.

Stockholm. Södermalm. Skanstull. Åtstaviken- Området är välbekant men etablissamanget Plåtparken är nytt. Området är välbekant men ”Plåtparken” hade jag inte sett tidigare.

Jag går vidare och ser i vassen en sothöna simma i vassen.

Uppe på höjden skymtar Södersjukhuset och alldeles här i närheten här löper järnvägsspår och en tunnel som under andra världskriget ledde till det ”underjordiska katastrofsjukhuset” som var en del av Södersjukhuset.

Här vid den vackert blomstrande bron vek jag av och tog mig upp på berget via trapporna. Upp till de koloniområden som så fint ligger här.

Kolonilotterna är tämligen stora och även en del större stugor finns och i några av dem kan man övernatta. Andra är mer för dagsbruk. 

Små, smala vägar snirklar sig fram mellan de olika stugorna och ”lotterna”  och går man här är man omgiven av grönska- Allt är väldigt välskött.

Stockholm. Södermalm. Välbekant för mig är Eriksdalslundens koloniträdgårdar. Absolut välbekant. Här i området följer jag gärna de olika årstiderna. Och vattnet som skymtar är Årstaviken, en del av Mälaren-

Blommor, grönsaker, bär, rabarber och potatis samsas med körsbärsträd, päron, plommon och äppelträd-

Gott om röda vinbär.

Flera olika insektshotell har Stockholms kommun satt upp inom området. Och de är populära-

Välbekant insektshotell men nu har det även utökats med en kruka pelargoner. Lyser och piggar upp.

 

34 svar på ”Välbekant – Men med nya inslag”

 1. Underbara Sommarljus i lådorna på bron. Jag brukar alltid ha den växten men inte i år…..är så läcker om kvällen när det börjat att skymma för då lyser den upp. Visst är det kul att följa samma motiv med årstiderna . Du ger en annan bild av Stockholm som jag annars förknippar huvudstaden med stress. Men inte i dina promenader =) Ha en fin kväll, här ska det strax bli sushi…..skönt att slippa laga mat ibland – det är ju min sista semestervecka.

  1. Aha, är det så dessa blommor heter. Tack! Då har jag lärt mig det.
   Vi bor i lugna kvarter och hit till koloniområdena går jag på ca 20 minuter från kajen där jag bor. Så fint att strosa här och njuta av all vacker grönska.
   Vad gott med sushi! Och visst är det skönt att slippa laga mat.
   Så bra det blev med din ”nya” bloggportal och den verkar ju fungera så bra. Har andra också som jag känner som inte kommer in på Blogg.se. Urtrist.
   Ja, sista semesterveckan…Njut!

  1. Visst är det fint att gå här. Och nu när det var ett tag sedan så är det extra roligt att se allt som grönskar.
   Klonilotterna här är så fina och det är ju ett krav för att få ha dem- Extra roligt är att de också är rejält tilltagna

 2. Ni bor verkligen bra konstaterar jag igen. Centralt men ändå ganska så lugnt och nära till naturen. Koloniområdet är verkligen fint och jag tänka mig att de är uppskattade! En härlig promenad förstår jag. Kul där med ”Plåtparken”!

  Önskar en god kväll nu!

  1. Det tycker vi också. Mitt i och med naturen helt inpå. Och med stadens puls helt inpå om man vill.
   Jag följer ju gärna årstidernas växlingar här i koloniområdena. Ett gott alternativ när vi inte har egen trädgård.
   ”Plåtparken” ska vi ta och titta närmare på. Ett kul koncept.
   Önskar dig också en fin kväll-
   Kram

 3. Så vackert.
  Fast Plåtparken är jag lite skeptisk till. Kanske bättre när man ser den på plats, och ser att det finns en hel del aktiviteter som utgår där ifrån.
  En underjordisk tunnel. Framsynt! Spännande!
  Många insekter får plats i det hotellet… Undrar om de gillar att bo så tätt? Men jag vet inte. Vi har två små hotell. Har faktiskt inte kollat hur det står till med beläggningen i år. Får ta och göra det!
  Härlig promenad. Kul att få följa med. Kram

  1. Här går jag gärna och så roligt att se de fina kolonilotterna där allt är så välskött och blommar så fint.
   Plåtparken är ny och jag gillar idén. Den ligger på en stor parkeringsplats så inga grönområden har fått sätta till sitt.Bra så!
   Ja, tunneln och sjukhuset var ju planerat som akutsjukhus och det var intressant att få veta mer om det. Spåren finns kvar för ev. tåg som skull ta hit patienter.
   Här var det god beläggning på hotellet och kanske piggade pelargonerna upp-
   En skön runda var det och så grönt och fint.
   Kul att du gick med. Hade säkert av dig fått lära mig namnet på fler växter om du varit mer i.r.l.
   Kram

  1. Tack! Ja, fint att varva promenader med naturen helt inpå-. Och denna tid är det ju så vackert och grönt. Visst håller vi gärna kvar sommaren.

 4. Ja ni bor verkligen på bästa stället. Vattnet alldeles inpå och även grönska runt hörnet.
  Saknar våra träffar och hoppas vi snart ses!
  Stor kram

  1. Visst gör vi! Vi trivs så bra! Och god omväxling är det också.
   Jag saknar också våra träffar och hoppas att vi snart ses.
   Stor kram!

 5. Jag skulle helt säkert ha en kolonilott om jag bodde där i dina faggor. Om det går att få en förstås, för jag har förstått att det är lång kö.
  Ni bor så himla vackert och har en härlig natur runt omkring er. Jag förstår att du/ni trivs ypperligt.

  Tack för din vandring som jag vandrade nyss!
  Kram

  1. Kolonilotterna här är ganska stora och väl nyttjade. Men kötiden för att få (köpa) en lott är väldigt lång.
   Vi tycker själva att vi bor bra här och fint är det med naturen helt inpå. Och snett över kanalen har vi också det stora Nackareservatet.
   Trevligt att du gick med och jag hade då också kunnat få lära mig namn på fler växter.
   kram

 6. Tusen tack för den promenaden i min favo stadsdel. Min man brukar alltid säga att oavsett hur ofta man går en viss sträcka så ser aman alltid något nytt. Dessutom är det alltid olika ”vyer” när man går åt två håll. Så rätt som det är sagt. Å dina bilder bevisar det.
  Plåtparken – visst var det en ”ställplats” för båttrailers under sommaren där förut!? En riktigt cool idé. Typiskt ”Söder-tänk” där. Bra:-)
  Kolonilotterna är ju så fina både där du visar och i Tanto. En fröjd att se att ägarna tar så väl hand om dom. Vilken blomsterprakt och inte minst ”träprakt”, för där finns ju jättemånga äppelträd om jag inte minns fel.
  Ett härligt inlägg:-)

  1. Tack! Kul att du hängde med.
   Jadå, du har helt rätt. Plåtparken ligger helt nära restaurang Skrovet och där man vintertid har båtuppläggningsplats. Kul idé som jag ska titta närmare på en kväll. Nu pratade jag bara lite med en av killarna här men det blir återbesök-
   Jadå, Södertänk här.
   Många fruktträd finns det och på hösten brukar Clarion få erbjudande om att plocka och sedan dela med ägarna- Bra tanke.
   En skön promenad och eftersom det var länge sen jag gick här var det en hel del nytt men ändå välbekant.

 7. Ja på livets framsida bor du, så fint att bo i stan och ha naturen så nära, härlig prommis. rent snyggt och mycket vackert. Bra att de flesta kan övernatta i sina små hus på kolonilotterna ,-) Här får de som har sånna inte övernatta. Kunna plantera både det ena o andra, så sött det ser ut ,-) härligt det måste vara att gå omkring där! Plåtparken verkar mysig ,-) Många härliga ställen med rolig namn!
  Kul att få följa med. ,-)
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose .-)

  1. Vi bor bra och fint med närheten till både vatten och naturen. Och sedan ligger staden här framför oss. Eller helt inpå. Bra det också.
   Kolonilotterna är ganska stora i sig och husen också så många bor ju gärna kvar några nätter. Andra kommer över dagen men man kan ju välja
   Plåtparken ska besökas men idag var det inte öppet när jag passerade men jag pratade med personalen-
   Skönt att bara gå ut och se var man hamnar.
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Visst är Södermalm en underbar del av Stockholm! I höstas tillbringade vi en heldag på promenad runt Söder ( med Jakob och Yvonne, JoYtillsammans). Då gick vi nog förbi ditt hem och även koloniområdet, som då inte var lika grönskande och färgglatt!

  1. Vi trivs så bra här i våra kvarter och har nära både till storstan, naturen och vattnet. Jag läste på Yoys blogg och kände igen mig.
   Koloniområdena nu är verkligen gröna och så rogivande att strosa runt här.
   Nu ska jag i och se var ni befinner er med husbilen.
   Ha det gott!

 9. Så härligt att se allt det gröna som finns så nära dej. Plåtparken verkar vara en kul idé.
  Ser att Aina skriver om Rackarbacken…måste googla!
  Ha det fint!
  Kram
  PS. Tack för fina ord i min blogg! <3

  1. Rackarbacken är trevligt men har bara passerat här. ska nog snart få till ett besök- Plåtparken är udda men ganska kul. Lite typiskt för Söder.
   Ha det fint du också och jag gläds så med dig.
   kram

 10. Igen bjuder du på fina bilder från dina promenader, det är härligt att få följa med. Gillar de där kolonilottorna! Jag planterade både svarta och röda vinbär i vintras, men de är riktigt ledsna i värmen. Får se om det blir några bär till våren 🙂

  1. Vi har ju nära till det mesta och fina omgivningar runt oss. Jag strosar ofta och gärna här längs Årstaviken och uppe på höjderna i koloniområdena. Så stilla och grönt.
   Här var vinbären på gång men det är ju heller inte så torrt som ni har det. Är ju så fantastiskt att du får så mycket att växa på er tomt. Imponerande.

 11. Tänk …… Södersjukhuset har jag besökt massor av gånger, men aldrig sett det fina du skriver om ……så det kan bli!
  Ha en fin tisdag både du och Bosse!

  1. Att ha det som en arbetsplats är ju en sak och att strosa runt i omgivningarna något annat. Och helst gör jag ju det. Men även som patient har jag haft det bra här och inte minst i ”dina maskiner”.
   Har mail på gång till er idag.
   Bosse hälsar.

 12. Blir så imponerad av hur välskötta kolonilotterna är. Vet du något om hur de fungerar i Stockholm, står man i kö, eller kan man köpa/sälja sina lotter trots att de inte är egna fastigheter? Här i Falun kan man få betala flera hundratusen för en ynka lott som ändå bara är ett arrende! Då borde ju dessa mitt i storstaden vara väldigt värdefulla…
  Så stor svanungen har blivit, här har jag inte sett svanar sedan i våras. Inte sothönor heller. Fortsätt njut av din sommarstad, mina tjejer var på Skansen igår och idag har de väl hittat på nya äventyr. Kram från pörtet

  1. Ett krav är att kolonilotterna ska vara välskötta. Jo, man kan ställa sig i kö men väntetiden i stan och mer centralt är ca 20 år. Utanför stan är det kortare tid. Priset sätts p-g.a. olika faktorer och försäljning är ett par ggr/år- Många här är inte arrende men har ingen aning om pris.
   Den svanunge som är kvar har verkligen vuxit och nu klarar den sig nog från trutarna och det är skönt-
   Trevligt att dina tjejer är i i huvudstaden och här finns ju en hel del att ta sig för-
   Hoppas de har fina dagar.
   Kram

 13. Det var en trevlig promenad vi fick följa med på med fågelliv och mysiga kolonilotter. Fint att Stockholms stad sätter ut insektshotell som även fått en restaurang med pelargoner utanför. 🙂
  Kul med Plåtparken.

  1. Insåg nu att det var ett tag sedan jag var här så det var helt klart dags för en vända. Väldigt grönt och fint är det och märkligt att detta finns mitt inne på Söder. En riktigt oas.
   Visst var det fint med insektshotellet och inte minst med pelargonerna som extra restaurang.
   Plåtparken är kul och här ska jag göra ett besök vid tillfälle-

 14. En fin och välbekant vy från din horisont … och fint fångat med kameran.
  Härlig promenad genom koloniområdet som verkligen ser välvårdat ut. Fint med blommor vid insektshotellet!
  Kram

  1. Jadå! Här går jag ju ofta men insåg nu att det var ett bra tag sedan och det var så mycket grönare i området-
   Extra roligt med blommorna vid insektshotellet- Kanske lockar dem också nya gäster.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *