Stockholm

En allé här hemma på Södermalm – Längs Katarina Bangata

Att begränsningar nu råder, både lite större och en hel del mindre, är ju något man får förhålla sig till. Och resandet ligger i stort sett nere,om det nu inte är “nödvändiga resor”. Så för de flesta av oss, med blogg eller utan, är det hemmatrakter som gäller och vi delar med oss av den vardag vi har just här och nu. Ibland finns också en och annan avslutad resa med i några blogginlägg och det är alltid trevligt. Men ofta är det ju i vardagen vi lever och det vill till att göra det bästa av den. Vare sig det är Covid  tider eller andra. För min del ingår oftast promenader i den vardagliga tillvaron och idag går vi genom en allé i mina hemmakvarter på Södermalm. Längs Katarina Bangata.

Stockholm. Södermalm. Katarina Bangata. Hela gatan är i princip en allé. Katarina Bangatas södra del. Hela gatan är en allé. Fotgängare i mitten och körbanor på båda sidor.

Start och mål  är vid den röda “pluppen.

Katarina Bangata – En allé

Hela gatan är ca 1.5 km lång och sträcker sig i söder från Vintertullstorget, förbi lilla Blecktornsparken och Katarina södra skola. Vid Greta Garbos Park, strax efter Katarina Södra folkskola, viker gatan av västerut och slutar framme vid Götgatan, mitt emot “gamla Skatteskrapan”. (Idag studentbostäder och en mindre shoppinggalleria.) Katarina Bangata är en allégata kantad av mängder av lönnar. Gångbana i mitten och på båda sidor körbanor.

Namnet Katarina Bangata – Järnvägsspåren blev till en allé

kom till i slutet på 1800-talet eftersom det då var planerat en järnvägssträcka mellan Stockholms Södra (Södra station) och till Östgötagatan 100 nere på kajen där jag bor och fortsätta till Davikstull.  Nummer 100 är vid White´s arkitektkontor.) Spåren finns fortfarande kvar här på kajen men de kom aldrig till på Katarina Bangata. Planerna skrinlades och allén kom till 1930.

Några av de stora bostadshusen längs gatan. Ofta finns också gårdshus och fina innergårdar. 

Katarina Bangata är kantad av stora hus som byggdes i slutet av 1800 och i början av 1900-talet och med förhållandevis små lägenheter. Men här har ändå barnfamiljerna valt att bo kvar. Det är inte så viktigt att barnen har var sitt rum, att det finns extra tv rum och gästrum. Man har valt sitt boende och att bo kvar i sin lilla lägenhet just p.g.a. att man bor mitt i ett sammanhang. Många av dagens unga har vuxit upp i tron att det skall vara ett rum per person och tycker att det är en rättighet att ha gott om utrymme. Kanske är det värt att ompröva.

Södermalm är, har varit och kommer att förbli en levande, grönskande och kreativ stadsdel där många vill bo. Här trivs både barnfamiljer, studenter, kulturarbetare och pensionärer.

Jag går vidare och stannar till vid Lilla Blecktornsparken.  Inte så stor aktivitet denna fredag men café/restaurang Bleck är öppet.

Lilla Blecktornsparken känns lite öde-

Dags för en vilopaus och framför Katarina södra skola ser jag några olika sittplatser.

Stockholm. Södermalm. Katarina Bangata. En allé, en skola och en sittplats. En allé, en skola och en sittplats.

Katarina södra skola

är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass till klass 6  och som ligger här i allén vid Katarina Bangata. Skolan har ca 500 elever och är en av Södermalms äldsta och öppnade sin verksamhet 1888.  Det ursprungliga namnet var Katarina södra folkskola. Från början skulle ståtliga byggnad ge plats åt ca 1800 elever och tanken var att förbättra undervisningen av barn på det barnrika Södermalm.

Katarina södra skola.

Upptäckte fler sittplatser/skulpturer i allén. ( Hittade dock inget namn på konstnären.) 

Greta Garbos torg

når jag ett par hundra meter efter skolan. Ett passande läge för Greta Garbo gick i Katarina södra folkskola men hon bodde inte här utan en bit bort, på Blekingegatan, nära Tjurbergsparken. (Torget kom till efter ett beslut i Stockholms kommunalfullmäktige 1992) Och även här slår jag mig ner en stund-Och jag är fortfarande på Katarina Bangata.

Greta Garbos torg. Och visst finns Greta själv på plats. 

Greta Garbos torg ligger längs Katarina Bangata och här viker gatan och allén av västerut.

Katarina Bangata övergår snart i den mer bullriga Götgatan men jag viker av lite tidigare och tar den betydligt lugnare Södermannagatan hem. En av flera gator här på Söder finns många gator har namn efter svenska landskap.

 

Vill du veta och läsa mer om kvarteren här omkring så bjuder jag gärna in till  en guidad tur.

34 svar på ”En allé här hemma på Södermalm – Längs Katarina Bangata”

 1. Se där, här kom det färgsprakande alléer! Kul att få reda på lite varifrån namnen kommer. Katarina Bangata, såklart det varit en järnväg. Finns många cykelvägar just på gamla järnvägar, praktiskt.
  Tack för denna fina promenad!
  Stor kram!

  1. Hit kom det aldrig någon järnväg men den fanns med i planerna. Dock har gatunamnet bestått. Jag går ganska ofta här i allén men har inte direkt tidigare gjort ett inlägg om gatan.
   Och en fin promenadväg är det.
   Önskar dig en fin lördag.
   Stor kram

 2. Inget ont som inte har nåt gott med sig. Alltså jag menar att vi knappast hade fått lära känna ditt Söder så väl om det inte hade varit för pandemin eller hur!? Nu är du extremt lyckligt lottad med att just bo på Söder med relativt korta avstånd och hur mycket som helst att titta på och njuta av. Jag som läsare tackar och tar emot:-)
  Måste medge att Söder och idag Katarina Bangata är betydligt mera upphetsande än mina aktivitetsrapporter från innergården;-)

  1. Nej, så kan jag också se det. Och jag går ju både långt och mycket. Är väldigt glad att jag bor på Söder som just erbjuder mycket av det mesta. Och man behöver inte direkt trängas här heller. Götgatan kan jag ju lätt undvika.
   Vad gäller dina rapporter så gillar jag dem vare sig det är från innergården eller från någon annanstans. Men jag vill ju inte att att du ska vistas på sjukhus. Å andra sidan hänger jag med var än du är.
   Tycker det är bra att vi också delger varandra om den vardag vi har.

 3. Tack för en trevlig promenad i kvarter som jag känner mig hemma i. Även om sonen inte bor kvar så känns det liksom som vårt område eftersom han bodde där i många år. Ja, i tider som dessa så blir det att man håller sig mycket på hemmaplan och det lär nog fortsätta ett bra tag till. Sommarresan brukar vi ha bokat vid den här tiden men vi har inte ens tittat på något. Hur det blir får tiden utvisa.

  Kram och ha en fin Alla helgons dag!

  1. Tänkte faktiskt både på dig och sonen när jag gick här. Förstår att du känner väl igen dig.
   Nej, resorna ligger nog en hel del i träda och tiden får utvisa.
   Jag försöker få till vardagar som är trevliga och hoppas fortsätta med det.
   Önskar dig också en fin Alla Helgons dag.
   Kram

 4. Tack för trevlig promenad.
  Tur du har så fina närområden i dessa tider.
  Vardagen är mera begränsad men måste så vara för ett tag framöver.
  Ska ta en promenad till kyrkogården.
  Tända ljus, se på alla ljus.
  Fortsatt bra helg.

  1. Trevligt att du gick med. Visst är det lyckosamt att vi bor så centralt som vi gör och det finns ju alltid något att titta närmare på. Och visst är våra dagar mer begränsade och på olika sätt. Men det vill till att göra det bästa av dem.
   Här är det ingen idé ens att ta kyrkogården idag så otroligt med folk och fullt på bussar och långa bilköer. Var där i veckan och tar en tur kanske i morgon. Men jag brukar komma varje år…
   Önskar dig också en fin helg.

 5. Så intressant och trevligt det är att följa med dig på en tur genom stan. Mycket roligt också för att jag känner igen mig och vet att där har jag gått, där har jag varit.
  Roliga sittplatser och lite ovanliga.
  Greta Garbos grav vid Skogskyrkogården har jag sett, men jag känner inte igen statyn, eller monumentet, där på söder, det har jag missat.
  Det är fint att kunna gå ut och uppleva omgivningarna. Saknar att inte kunna åka in till sta´n, men bäst att vara försiktig. Saknar också de resor vi brukar göra, men huvudsaken är att vi får vara friska ifrån coronan.
  Trevlig helg Ditte och tack för ännu en finfin promenad.
  Varm kram till dig.

  1. Du är alltid så välkommen med och jag vet ju att du känner igen dig på många av de platser där jag strosar runt. Greta Garbos park här längs Katarina Bangata är ganska ny, nåja – från 2005. Parken/torget ligger i korsningen av Sofiagatan/Södermannagatan och Katarina Bangata. Gott om bänkar och fint att slå sig ner en stund. Jag gör det ofta på mina promenader.
   Jag rör mig en hel del men undviker trängsel och folksamlingar
   Känner också en saknad efter resor men det kommer väl en tid även efter Corona.Och lite vidgade vyer får du ju genom att följa med mig.
   Blir ingen vända idag till Solna kyrkogård och det är nog första gången det hänt. Men mycket folk på bussar är det- Jag var här i veckan så det får bli en tur nästa vecka igen.
   Stor kram och trevlig helg.

 6. Tack för promenaden, mina promenader nu för tiden är begränsade till bloggpromenader….. ååå vad jag längtade ut idag då solen sken- men jag lyssnar till sjukgymnasten och håller mig till mina övningar och att sitta i källaren och cykla. Vardagen ja, den är allt annat än sig lik om man backar bandet ett år. Ha en fin kväll! Kram

  1. Jag kommer mig ut men det får bli en del pauser. Bra att du lyssnar till sjukgymnasten och du är ju flitig med att träna och förhoppningsvis ger det ju också effekt. Du får titta ut och ta bloggpromenader. Och kanske kan du lyssna på något när du cyklar.
   Nej, vardagen är sig inte lik. Inte alls.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 7. Tackar också för en trevlig promenad längs denna gata med fina bilder – och så passande med sittplatser. Roligt läsa det du skriver om små lägenheter, men några barnfamiljer väljer stanna kvar.
  Ja, visst får vi sätta guldkant på vardagen som är så annorlunda. Våra dagliga promenader som vi gör både du och jag är ju guld värd för oss. Ditt eget område som du nu utforskar och lär känna passar in så bra! Och vi läsare som inte bor i storstan får “komma på besök med vandring”. Du gör det så bra.
  I dag har jag gått en promenad på kyrkogården och när jag kom hem tände jag ljus och minns de mina som är spridda på olika orter. En speciellt tanke-och minnessväng blir det kring Kära Gösta som imorgon skulle fylla 100 år om han fått leva! Nu känns det gott att han slapp uppleva covid med besöksförbud så länge som det varade på äldreboendet. Det hade han klarat mycket dåligt.
  Pratade med Norrköpingarna idag. Bara bra med dem. Där är det ju också skarpare läge vad gäller Coviden. Ökar här i Värmland också. Ja, vi får förhålla oss, så är det.
  Stor kram och många tankar. Hälsa B och ha en fin helg!

  1. Visst är det fint med olika sittplatser och jag brukar ha tur med dem. Så även här. Längs Katarina Bangata är det stora hus och många små lägenheter men en hel del familjer har valt att bo trångt till förmån för rimlig hyra och på Söder. Lägenheterna är ju både hyresrätter och bostadsrätter. Och visst är våra promenader värdefulla och på olika sätt. Tänk så mycket vi får se och uppleva. Inte minst från varandra. Längtar så till att vi kan ses men inser ju att det kommer att dröja. Men vi är ju tillsammans i tankarna.
   Jag kom inte till kyrkogården idag. Alltför mycket folk på bussar och tunnelbana. Men jag var ju där förra helgen. Har som du tänt ljus här hemma för de”mina” som inte är med här längre- Tänk Gösta som skulle blivit 100 år nu. Och min mamma som avled 2002 skulle igår ha fyllt 103.
   Fint att de dina i Norrköping mår bra.
   Ha det så bra du kan.
   Önskar dig det bästa.
   Kramar från B och mig.

 8. Så mycket intressant jag får mig till livs här hos dig, allt så trevligt inpaketerat med fina bilder. Gillade en av “sittplatserna” speciellt mycket, där man sitter åt olika håll men nära varandra. Sådana bänkar skulle det finnas flera av därute. Ide´n att man kan vara nära och ändå se varandra utan att behöva vrida på huvudet och kroppen känns toppen!Så kan man bygga in en avställningsyta för t.ex fika, på sisådär en meter, så har man vips gjort en fantastisk corona-säker umgängesyta!
  Lördagskram från pörtet

  1. Nu när det inte blir så många resor, varken korta eller långa, så blir det ju promenader. Jag bor ju väldigt bra och har en hel del omväxlande runt mig.
   Jag behöver ju nu slå mig ner lite nu och då och visst provsatt jag här Fanns fler olika varianter här. Tänkte också på detta med att sitta så man kunde se varandra. Tror det fanns ett ev. bord här också. På andra sidan. Men ska ta mig en ny titt. Fanns en fem, sex olika varianter här. Och jag provsatt några. Men man får ha med ett sittunderlag för de var gjorda i sten.
   Kram och natti.

  1. Vi har många fina områden helt intill och ett kort tag till finns de vackra höstlöven kvar på träden. Men många ligger också som en tjock matta på marken.

 9. Härligt att få följa med på en Södermalmspromenad innan en ens har stigit upp för dagen. Skolan och området runtomkring ser himla vackert ut. Vilken härlig plats att bo på, så mycket grönt trots att du bor centralt i staden.

  Må gott och ha en fortsatt fin söndag!
  Kram Christina

  1. Södermalm är ju verkligen en grön stadsdel med många parker, andra grönområden och fina koloniområden. Och mycket historia och kultur inte att förglömma.
   Skolan är ju verkligen stor men omtyckt och lockar många elever.
   Önskar dig också en fin söndag.
   kram

 10. Alltid lika roligt att få följa med på dina promenader! Jag tycker det verkar vara kloka människor som väljer att bo kvar i lägenheterna, även om de med dagens mått kan verka lite små. Jag var privilegierad som barn och hade eget rum, men nästan alla mina lekkamrater fick dela rum med sina syskon. Minns en tjej, Inger – hon hade tre syskon och de bodde med sina föräldrar i ett rum och kök – med toaletten i trapphuset och badrummet i källaren. Den lägenheten blev sen min första egna bostad när jag gick sista året på gymnasiet 🙂
  Intressant läsning och fina bilder!
  Tack för det, Ditte!
  Ha en fin söndag!
  Kram

  1. Tack! Och lika roligt att du hänger med mig. Många barnfamiljer och för övrigt människor i alla åldersgrupper har valt att bo kvar här. Och fullt förståeligt. Jag hade, där jag växte upp i Töreboda i Västergötland också eget rum men när vi flyttade till Stockholm fick jag en egen “vrå” nästan som eget rum. Men sedan flyttade vi igen och så blev det på nytt eget rum. Men inte alls ovanligt att mina kamrater delade rum med sina syskon. Vad roligt att den här lägenheten där din kamrat bodde sedan blev din första lägenhet. Fina minnen.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram

 11. Jag kan tycka att det inte finns några “onödiga” resor, men visst jag fattar och vi anpassar oss såklart till rekommendationerna att hålla oss hemmavid. Fast det lär ju slå hårt mot hotellbranschen – om alla stannar hemmavid så har dom ju sitt eget hem att bo i.

  Tack för ännu en härlig rundvandring i vackra kvarter!

  Ha en skön söndag 🙂

  1. Just nu så tycker jag för egen del att jag helst stannar hemma. Ja, möjligen till skärgården eller landet. Vi har ju här rekommendationer så något tvingande finns ju inte. Nej, de ekonomiska konsekvenserna är och blir än större.
   Vi har det fint här hemma men visst längtar vi till att pandemin ska ge sig. Men vi bor bra och har ändå en hel del som vi kan göra.
   Ha det bra ni också-
   Trevlig söndag

 12. Ännu ett intressant och vackert inlägg från dig Ditte…. härliga höstbilder dessutom <3
  Jag blir både ledsen och frustrerad över den här smittspridningen som tagit fart igen….att den gjort det beror ju helt och hållet på oss själva, varför kan vi inte följa de rekommendationer som finns??? Vi är väl ändå tänkande individer. Jo, det är jobbigt att följa dom men om vi INTE gör det så blir det ännu jobbigare!
  Kram pår'e

  1. Tack! Jag försöker vara ute så mycket jag kan men ryggen begränsar så jag behöver vila en del “under gång”. Riktigt illa med pandemin som tar fart igen.Om folk kunde sköta sig vore det ju mycket till gagn. Men det ser ju tyvärr lika illa ut i länder där man haft det så mycket striktare.Så detta med att följa regler verkar vara omöjligt för en del.
   Jag undviker folksamlingar och tycker att i våra områden är folk tämligen varsamma.
   Många tankar till dig.
   Kram

 13. Fina områden att vandra runt, så vackert med en lång allè ,-)
  Fina sittplatser, de blå stolarna!
  Där har jag varit ,-) Fint med Greta Garbos torg.
  Katarina södra skola vilken otroligt vacker byggnad! Det måste ge en extra känsla med så tjusig skola.
  Små lägenheter, förstår att de väljer att bo kvar, det skulle jag själv gjort. Allt behöver inte vara så stort.
  Många fina parker ni har!
  Härliga bilder, tror jag aldrig upplevt hösten så vacker som just i år!
  En fin Alla helgons dag hoppas jag du får.
  KRAM Primrose

  1. Vi bor bra och har många mina områden helt nära. Och ingen trängsel.
   Vad roligt att du kände igen dig här där jag var. Katarina södra är en fin byggnad och tänk att den kom till i slutet av 1800 – talet. Man märker inte hur stora husen här längs gatan men de rymmer många och likadant alla gårdshus.
   Visst är hösten vacker i år.Tänkte också på alla vackra färger och ett tag till ska väl löven stanna på träden.Men de som fallit till marken utgör ju en fin matta tillsammans.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 14. “Nära hemma” kan man säga om de tider som rår nu. Det är inte alls det sämsta. Än så länge är det härligt att följa dina promenader och lära känna Stockholm lite bättre. Hur blir det när vintern slår till och man måste hasa sig fram? Just nu tänker jag: Snart är det vår! Typiskt mig.
  tack för en härlig promenad i Katarina.
  Kramar

  1. Vi delar ju frikostigt med oss av våra städer och jag ser fram emot en tur till Göteborg när det blir andra tider. Du delar generöst med sig både därifrån och från olika resor och av dina tankar så det är alltid uppiggande med att titta in hos dig.
   Ja, vintern? Kanske kan vi hoppa över den.
   Och du ska veta att det alltid är roligt när du går med.
   (PS Vi hade tankar på att idag ha åkt med cinderella en tur. Callinaz spelar. Men trots säkra åtgärder “hoppar vi”. Dessutom ska det ev. bli storm.)
   Kram
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *