Historia Trevligheter

Fortfarande aktuellt – “Allan Mann: Svensken som stred mot Hitler och Stalin”

Älskade pappa och en älskad morfar. Du har själv vandrat vidare för många år sedan men du lever ändå kvar. Och din historia är fortfarande aktuell. På olika sätt. Men trots din ständiga kamp för länders och människors rätt till frihet så kunde du denna gång inte vinna kampen. Du kunde inte  besegra din sjukdom. Alzheimers. Och vi kunde inte heller hjälpa dig göra det. I december 2005, 84 år gammal, tog din kamp slut och jag var med dig i den stunden.Tacksam för det.

Fortfarande aktuellt

Nu har delar av ditt liv blivit en bok, en roman; Allan Mann: Svensken som stred mot Hitler och Stalin.  För egen del är  jag  både stolt, rörd och glad över att det blivit så. Journalisten och författaren Thomas Tynander har i dryga fem år arbetat med  romanen. Och ditt liv pappa, var och är ett stycke historia. En historia som lever kvar och jag är så innerligt glad Thomas att du skrivit boken. Jag vet att det varit ett otroligt jobb att få fram alla fakta, men du har envist  kämpat du också.Att också ställa sig frågan vad som gör en ung man på 18 år till en kämpe. (Några svar finns i länken ovan)

Pappa var född i Västergötland och bodde en del år i Töreboda, där jag också bodde mina tio första år. (Bodde också delvis i Norge. Mamma var norska och pappa jobbade en del där) Så i våras hedrades pappa med en egen plats i Töreboda; Allan Manns plats. Och visst var vi på plats när den blev invigd. (Finns att läsa om här; Kalaslördag och Hälsningar från Töreboda.

Jag och lilla Allan, ett kusinbarnbarn, klipper bandet till Allan Manns plats i Töreboda. 

Festligt värre och väldigt roligt att vara på plats och med. På skylten finns att läsa lite fakta om pappa. 

(Jodå, jag vet att omslaget varit med på Instagram men många bloggläsare har inte det så bilden får vara med i repris)

Jag blir både rörd och glad när jag ser omslaget till boken om pappa som Thomas Tynander skrivit. Allt detta är fortfarande aktuellt. Boken; Allan Mann. Svensken som stred mot Hitler och Stalin släpps den 1/5 -2023. Bokens omslag. Jag blev både rörd och glad när jag såg det.Tror även pappa Allan skulle ha tyckt om det. Han talade ogärna om sig själv men trots att handlingen i boken utspelar sig under tiden 1939-1945  är detta fortfarande aktuellt.

Kanske en slump

Thomas Tynander och jag  träffades av en slump vid ett “boksläpp” på Armémuseum i augusti 2018. Författaren och krigshistorikern Lars Gyllenhaal gav då ut sin bok “Svenskar i strid mot Hitler”, en historisk resa i bokform. Av en slump hamnade Thomas och jag bredvid varandra vid “eftersittningen” och kom att prata om pappa. (Han finns med i ett kapitel i boken “Svenskar som stred mot Hitler”. )Thomas kände till pappa Allan och hade träffat honom i några olika sammanhang och detta möte mellan oss är nu alltså en roman baserad på verkliga händelser.

Att leta fakta vet jag har varit ett digert jobb och flera har bidragit.  Men är en “hemlig,” som pappa stundtals var, är ju mängden dokumentation inte direkt heller så tillgänglig.

Boken

Boksläpp är planerat till den 1/5-2023.

Jag noterade också att en kan lyssna på boken via Storytel från den 3/5-2023

Här nedan är beskrivningen som “Adlibris” skrivit. Även Bokus har en  liknande beskrivning.

 

32 svar på ”Fortfarande aktuellt – “Allan Mann: Svensken som stred mot Hitler och Stalin””

 1. Den boken vill jag så gärna läsa! Omslaget är himla snyggt och din pappa var en stilig karl. Att du känner både stolthet och kärlek är inte svårt att förstå.
  Kram

  1. Jag ska ge dig en bok i present. Tror pappa hade velat att du skulle få en. (Om han nu vetat att han har huvudrollen i en bok.Finland låg honom varmt o hjärtat i alla år. Och likaså hans finska vänner.
   Visst var han en stilig man. Både som ung och gammal.
   Kram

 2. Så i tiden så att säga Ditte! Rörande och berörande att det nu är så långt kommet med boken. Med respekt för din pappa och vad det betyder för dig. Samt männen med honom! Vilka insatser!! Ser fram emot läsningen . Gärna en bok att ha i handen. Tillfälligheter och slumpen finns tydligt i det mötet du hade med Thomas T.
  “Om detta må ni berätta” -en bok om förintelsen I Europa under 1933 -1945 utgiven av Regeringskansliet 1998 som jag fick del av på en facklig kurs inom kommunal ger mer information, Ständigt aktuell om än med andra förtecken i dag. Den finn i min bokhylla. Även en annan bok Nazist, rasism eller bara patriot var då aktuell på kursen.
  Varm kram

  1. Visst är det roligt att boken är klar. Och den är bra! Har ju läst lite manus. (Kommer också att förknippa mitt besök hos dig, när jag skulle ta mig över bron i Karlstad med boken)
   “Om detta må ni berätta” har jag och har läst den många gånger. Ständigt aktuellt.
   Nu finns ju din pappas historia också. Så intressant.
   Varm kram

 3. Så spännande att boken är sååååå nära utgivning nu. Du kan verkligen vara stolt över din pappa och genom boken lever han ju vidare även idag. Å tänk – återigen var det slumpen som gjorde att boken kom till. Minns att slumpen ofta är “på besök” hos dig, och att den resulterat i bland annat ditt jobb i Peking, ditt hus i Torrevieja och nu boken om din pappa.
  Å än en gång slår det mig hur lika ni är du och din pappa.
  Ska absolut läsa boken:-)

  1. Visst är det roligt! Och inte minst att detta slumpmässiga möte med Thomas kom att bli en bok. En roman, baserad på verkliga händelser.Och en roman är ju lättare att läsa än en faktabok. En stark bok är det. (Har läst en del manus)
   Tänkte också nu när jag läste din kommentar att slumpen då och då hälsar och hälsat på hos mig.Absolut! Peking, Torrevieja, att vi fick tvillingflickor, olika möten och nu boken.
   Väldigt roligt att boken också kommer som ljudbok och då blir tillgänglig för fler.

  1. Omslaget hade jag med på Instagram men många läsare har inte det så det fick bli en repris.
   Boken är en roman så det gör den mer lättläst. En stark bok.

 4. Så bra omslaget till boken blev och vilken fin bild på din pappa. Boken ser jag fram emot att läsa när den kommer ut.
  Med all rätt ska du känna dig stolt över din pappa!

  Kram och god kväll!

  1. Visst är omslaget bra! Jag hade ju med det på INstagram men det finns många läsare som inte har det, så det fick bli en repris.
   Väldigt roligt att fem års jobb med boken nu är klar. Och väldigt roligt också att den kommer som ljudbok. Får ju då en stor bredd..
   För mig var det ju en pappa och jag var som ung aldrig intresserad av det han ägnat sig åt. Synd kan jag tycka idag.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

   1. Inte konstigt alls. Er relation var ju far och dotter och under uppväxten hade man andra saker om intresserade mer än föräldrarnas arbete och verksamhet. Lite synd med facit i hand…

    Kram

    1. Ja, mycket annat var mer väsentligt. Helt klart! Men mycket som finns i boken känner jag ju igen. Vet dock att Thomas Tynander, som skrivit boken haft väldigt mycket jobb med att just hitta fakta och dokument. Boken bygger ju på en verklig historia även om dialogerna i den blir mer fria. Ingen var ju direkt med och lyssnade och som är i livet idag.
     Ska bli väldigt intressant att läsa boken. Har ju läst lite manus men inte velat läsa allt förrän boken är klar. Så jag får tåla mig ett tg till.
     Kram och trevlig tisdag.

 5. Vilket fint omslag på boken och vilket spännande och fascinerande livsöde din pappa hade. Det blir en bok att föra upp på ”att-läsa-listan”.
  Nästa gång vi kommer till Töreboda får vi leta reda på Allan Manns plats!

  1. Vad roligt att ni tycker det. Jag blev väldigt glad när jag såg det och tyckte det passade så bra.
   Och jag hoppas att det något taniga körsbärsträdet i Töreboda tar sig till nästa vår. En fin invigning blev det och just i samband med den kalaslördag som var i Töreboda. Väldigt roligt att komma tillbaka hit där jag spenderade delar av mina 10 första år.
   Roligt om ni passerar, för platsen ligger helt nära torget.

 6. Hola! Ser verkligen fram emot att läsa romanen om din pappa! Både Jörgen och jag tycker att det ska bli så spännande! Och vilken slump att författaren är en gammal klasskompis till mig från Karlstad. 😊 Ja och sen visade det sig att flera av mina gamla killkompisar har haft din pappa som lärare när de gjorde lumpen på I2 i Karlstad. 😎

  Kram och hälsa Mr B!

  1. Hola! Jag också! Och väldigt roligt att den även kommer som ljudbok. Och tänk, Thomas var en klasskompis till dig. Så roligt!
   Pappa var ofta i Karlstad och även Thomas träffade honom där på regemenetet. Kul att också flera av dina andra killkompisar gjort det.
   Mr B hälsar till er.
   Kram

 7. Vilket fint bokomslag och det måste kännas så mycket för dig på många sätt. Många tankar och minnen av sorg men också glädje.

  Hörde L-E Uneståhl i intervju om flygolyckan som nu utretts mycket där sonen förolyckades och med flera, han sa att sorgen alltid finns men mycket minnesglädje kommer sen. Letat ord och nu fick jag det. Nära vänner frågade hur de ska kunna fortsätta och jag sa ungefär så men nu har jag ett ord jag menar när jag tänker på mina nära som drabbades hastigt och så tidigt. Att det är mycket minnesglädje också.

  Och känner igen, så mycket vi kunnat fråga våra föräldrar och anhöriga, visst lyssnade vi och frågade men alldeles för lite. Men kanske är så bara, unga, och framtiden känns ljus, då i alla fall, och vi planerade. Och kanske också väldigt bra för vi får alla så mycket att ta tag i och leva med så kanske bra att inte allt väller över oss så tidigt. Mycket förstod man inte faktiskt. Men nu.

  Och blir säkert nästan ofattbart att det här är din pappa när du ser boken. Och så viktigt att så mycket som möjligt skrivs och berättas. Inget han tänkte men nu skulle han tänka så bra det är.

  Ska titta efter boken, tycker om att gå in i en bokhandel och se. Har en favorit.

  1. Jag blev rörd när jag såg bokomslaget och kan riktigt höra pappas röst när han berättar för mig om bilden på det. När den var tagen och under vilka omständigheter o.s.v. Och likaså hans falska id kort som skymtar. Han hade stenkoll. Ja, inte på slutet då hans sjukdom tog över, men väldigt länge. Tack, för att du berättar om intervjun med Lars Erik Uneståhl. Har helt missat den. Men jag vet att sonen omkom här i olyckan. Ordet minnesglädje är omfattande och ett ord som också är positivt.
   Just som du skriver, hade vi nog nog med oss själva. Jag vet att jag tyckte att “det där gamla” var så tjatigt. Då var det ju Vietnamkriget som gällde.Och så sant, mycket förstod vi inte. Framtiden var vår och den var ljus.
   Boken är ju en roman och det gör att den blir tämligen lättläst. En stark bok. Har läst lite manus och blev väldigt tagen. Pappa var nyss fyllda 18 när han ensam gav sig iväg till Finland och Vinterkriget och var 25 när freden kom i Oslo. Och han hade överlevt.
   Omslaget tycker jag är så fint och talande.Tror du skulle tycka om att läsa boken för det handlar här också om överlevnad och tron på att länder och människor har rätt till sin frihet. DEt var han helt klart beredd att offra sitt unga liv för. För en bättre värld.

 8. Vad roligt att boken nu kommer.
  Jag försökte läsa om honom på nätet för några år sedan. Det här blir så mycket bättre.
  Grattis 🤗

  1. Jag är så glad att boken blev skriven och jag vet hur mycket jobb som ligger bakom. Romanen är ju byggd på verkligheten som var.
   Väldigt roligt också att den kommer som ljudbok.

 9. Så spännande att det snart är dags för utgivning – en bok som jag absolut kommer att läsa. Jättefint omslag – och han var en stilig man din pappa! Jag förstår mer än väl att du är stolt och glad för boken!
  Kram

  1. Visst är det! Så roligt att allt jobb som Thomas Tynander m.fl. lagt ner nått ända fram till boken.Och visst är jag väldigt glad över att den är skriven. Själv var jag ju under hela min uppväxt tämligen ointresserad av det hela. Vilket jag kan ångra idag. Men å andra sidan tjänar det ju inget till.
   En stark roman och jag kan inte låta bli att fundera på hur min tämligen blygsamma pappa skulle reagera.Jag blev så glad när jag såg omslaget och tycker det var så passande.
   Hoppas dina ögon är bättre.
   Kram

 10. Så fint att läsa allt detta!
  Givetvis ska jag försöka få tag på boken jag också, på något sätt.
  Det är de här människorna vi har att tacka för så mycket, de som kämpade på lite i skymundan om men som uträttade stordåd på sitt sätt. All heder åt din far och alla andra som gjorde detsamma. Jag förstår att du känner dig stolt och tillika ödmjuk.
  Varm kram!

  1. Tack! Givetvis ska jag ordna med en bok till dig. Det finns postgång-
   Väldigt roligt att boken är klar och jag beundrar Thomas Tynander som skrivit den och allt jobb han lagt ner under nästan fem års tid för att få fram all dokumentation. Det är en roman men verklighetsbaserad så det måste finnas “papper” på det mesta. Inte helt lätt när de som var med idag är avlidna-
   Tycker omslaget blev så bra och speglar pappa så fint.
   Varm kram!

 11. Så fint bokomslag och fint att det kommer att givas ut en bok om din pappa, så stolt du ska vara nu,man blir ju sugen på att läsa den,kram

  1. Jag blev så glad när jag såg det och tycker också omslaget är så fint. Boken är en roman så jag tror den är lättläst och den har ju en helt sann bakgrund. En stark bok. Har läst en del manus och och fantastiskt att pappa var 18 år när han drog iväg och 25 när freden kom.
   Kram

 12. Alltså, finare bokomslag får man leta efter, så tjusig din pappa var, och visst är ni lika! Så fantastiskt att Tomas har skrivit en bok om honom, och vilket jobb han har lagt ner. Ser verkligen fram emot att läsa boken, visade min man omslaget också, och han säger samma sak! Förstår att du är stolt!!!
  Varm Kram!!!!

  1. Visst är det ett fint bokomslag! Och så mycket pappa som ung. Så stilig!
   Jag ser också väldigt mycket fram emot att läsa den . Jag har läst en del manus men inte alls så mycket. Ville vänta. Roligt att den också kommer som ljudbok och kan nås av fler.
   Jag är så glad över att Thomas tog sig an detta och han har hjort ett enastående jobb med all efterforskning.
   Varm kram

  1. Vad roligt! Boken är bra! Har fått läsa en del manus men har inte velat läsa allt. Och handlingen är baserad helt på verkliga händelser. Inte dialogerna för där var ju ingen med. En hel del av pappas verksamheter kände jag till,men som ung var jag helt ointresserad. Synd kan jag tycka idag.
   Roligt också att boken kommer ut på Storytel så fler kan ta del av den. Och boken är på sitt sätt aktuell än dag.
   Jag är verkligen stolt över den vilja och glöd pappa hade att kämpa för människors och länders rätt till frihet. Något han stod upp för tills han avled. Att pappa var 18 år när han reste till Finland och 25 när freden kom 1945 är mäktigt. Så ung och med en kämparglöd. Den genomsyrade verkligen hans liv. Till slutet.

 13. Vad roligt, och vad stolt du måste vara över din pappa! Jag har ju läst om honom här i din blogg tidigare, och har tänkt att det borde göras en film om honom, vilken väldigt speciell person han måste ha varit, och en hjälte. Så otroligt sorgligt att han drabbades av en sådan hemsk sjukdom, man kan tycka att han hade kämpat tillräckligt. Spännande i alla fall med boken! En roman alltså, inte facklitteratur? Jag skall kika in hos Bazar och se om den kommit upp på deras hemsida. Jag vill jättegärna höra mer om honom när vi ses.
  Kram

  1. Det är verkligen roligt att det nu kommer en bok. Och kanske blir det senare en film. Om det vet jag inget.
   Boken är en roman så den är lättläst på sitt sätt och bygger på dokumenterade händelser från 1939-45. Och en ung människas liv under dessa krigsår. Dialogerna har en dock fått tänka sig hur de kunde låta. Ett liv tillsammans med andra. Boken är också stark och det är fascinerande hur pappa på dessa år hann och överlevde så att allt detta hände.
   Boken finns ligger redan på “Storytel” där den släpps den 3/5 och även Adlibris och Bokus har den med som kommande bok. Kanske även på Bazar
   Och visst ska vi få till en träff i stan till våren-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *