Resor i Sverige

Hälsningar från Töreboda

Idag skickar jag hälsningar från Töreboda i Västergötland, en knutpunkt vid Göta kanal och Västra stambanan. Och just här i Töreboda korsar dessa varandra. (Enda stället i landet där detta sker)  I ett inlägg häromdagen så berättade jag att det nu i veckan och även nästa är ganska “bråda dagar” . Inte alls jäktiga men det är mycket som händer.

Jag har delvis mina rötter i Töreboda,  men varvade boendet här med att bo i Norge. Mamma var norska. (I varje fall  största delenmellan 1949 då jag föddes och 1959 då vi flyttade till Solna, en grannstad till Stockholm.) Men anledningen till att maken och jag nu är i Töreboda är min pappa. Han är född i närheten av Borås i Västergötland men har också under son uppväxt delvis bott i trakten av Töreboda- Och nu ska han i morgon få en plats här uppkallade efter sig. Detta sker i samband med en mängd olika aktiviteter som ska pågå i Töreboda under morgondagen som blir en kalaslördag. (Återkommer till den)

 

Hälsningar från Töreboda – I all hast

Töreboda är en av 15 kommuner i Skaraborg mellan sjöarna Vänern och Vättern. Det är en liten kommun med ca. 5000 invånare. Under min tid här kallade man Töreboda för en köping men det begreppet verkar vara ur fas. Kommunen består till stor del av jordbruksmark och som är viktig för försörjnigen. Och i samband med att Västar stambanan kom till, järnvägen mellan Stockholm och Göteborg gav det också industrin större möjligheter att utvecklas.

För egen del har jag inte varit här sedan början av 1970-talet så jag undrade i vilken utsträckning jag skulle känna igen mig. Men mycket var sig helt klart likt.

Töreboda. Västergötland. Hälsningar i form av nya skltar och en blå himmel uppskattade vi. Skyltarna vid stationen såg ut att vara nya. Och både de och en blå himmel önskade oss välkomna. Extra hälsningar från Töreboda till oss.

Regionaltåget till Göteborg var denna fredag morgon nästan fullsatt frånStockholm. VI hade bokat första klass och där var det  några enstaka lediga platser. Men tyvärr fanns inga fungerande toaletter ombord. Bedrövligt!

När tåget stannar vid perrongen i Töreboda så har det just passerat Göta kanal; “Sveriges blå band”. Men oftast är det brunt.

Hälsningar från Töreboda och Göta kanal. Hälsningar från Göta kanal och Töreboda.  Noterade att man på andra sidan kanalen byggt nya hus. Nåja, på 40 år händer ju en del. (Ungefär så länge sedan jag var här förra gången)

Det gamla stationshuset fanns kvar och nu med en servering i en av de gamla väntsalarna. Här hittade vi också toaletter.

Stationshuset i Töreboda är från mitten av 1800-talet så det kände jag igen. Men även i Töreboda  har ett resecentrum i en annan byggnad kommit till som komplement. Och  glassen från det lokala glassmärket från Mariestad, grannstaden, finns att köpa här

En del av cafeterian i det gamla stationshuset.

Avstånden är korta i centrala Töreboda så att promenera till vårt boende för natten, pensionat Prästgården, tog oss 10 minuter. Pensionatet är inrymt i den gamla prästgården som på senare år har byggts om och nu erbjuder några rum för uthyrning. Extra roligt är att “Präsgården” ligger på den gata i Töreboda där vi bodde.  På Nygatan. Vi bodde i nummer fem och pensionatet har gatuadress nummer två.

I det första röda huset här till vänster i bild bodde vi på andra våningen. Då fanns inga balkonger men  på andra våningen längst till höger bodde vi.  Så i barndomen såg jag ledigt de 20 metrarna till prästgården. (Där det då bodde en präst)

Pensionat Prästgården. Vårt boende i natt. Väldigt trevligt och välkomnade. Och vi bor på andra våningen med utsikt mot kyrkan och trädgården. 

 

34 svar på ”Hälsningar från Töreboda”

  1. Det kändes fint att vara tillbaka och mycket är sig likt. Stationshuset är så fint och roligt att man bevarat det.
   Ja, tågresan utan toaletter var ju bedrövlig. Vi skulle ju av här efter drygt 3h men de som skulle till Göteborg hade ju två timmar kvar. Hur tänker man?
   Vi har haft en jättebra dag idag och hoppas morgondagen också blir det- Mycket roligt som händer-
   Önskar dig också en fin helg

  1. Det var ett fint återseende. Även lite känslosamt. I dagens Mariestadstidning (tyvärr “låst”) är det en intervju med mig som gjordes per telefon och det var intressant att se vad de fått ihop. Men det blev bra. I morgon är det festligheter hela dagen i Töreboda och vi hinner vara med o det mesta.
   OM morgondagen kommer så småningom.
   Kram

 1. Det måste vara alldeles speciellt för dig att återse Töreboda efter så pass många år och att komma dit för att vara med om hedrandet av din pappa. Vilken man denne Mann var! All heder åt honom!
  Töreboda är en absolut ny ort för min del. Jag har varit på många ställen i Sveriges avlånga land men aldrig till T. Tack för en fin guidning Ditte! Jag ser framemot nästa inlägg därifrån.
  Kramar till er båda!

  1. Ja, det var det. Många känslor och mycket nostalgi och fina möten.
   Idag var det en intervju med mig i Mariestadstidningen (tyvärr läst artikel) om hur jag upplevde min pappa. Och en sann idealist var han uti fingerspetsarna. Människors och länders frihet var så viktig för honom.
   Mer från Töreboda kommer men idag räckte inte tiden till.
   Kramar från oss.

 2. Då har jag lärt mig ytterligare nåt nytt om din berömda pappa. Du har ju berättat mycket, men jag kan inte minnas att ha läst om att din pappa även var framgångsrik brottare.
  Så kul med ett välkomnande väder inför avtäckningen imorgon. Skoj att du “kände igen dig” i den lilla orten. Walking Memory Lane efter 40 år är nog inte många som gör.
  Önskar dig en riktigt, riktigt fin dag imorgon. Ser fram emot rapporten.

  PS. Ingen toalett på tåget. Suck, och dubbelsuck. Å det i första klass. Otroligt. DS.

  1. Pappa var en jätteduktig brottare och överlag väldigt idrottsintresserad. Han tränade också Hammarbys elitlag i fotboll (i styrketräning) där bl.a Ronnie Hellström ingick. Och parallellt tränade han Djurgårdens bästa lag också i styrketräning.
   Vi har haft en bra dag idag och många spännande och roliga möten.
   Roligt att strosa i gamla trakter och liksom göra upp med en del.
   Bedrövligt att inga fungerande toaletter fanns ombord på tåget. vI skulle ju av här men tänk de som hade två timmar kvar till Göteborg. Här i Töreboda fanns det fräsch toa i cafeterian.
   Rapport kommer från morgondagen.

 3. Att komma tillbaka till barndomens platser brukar väcka trevliga minnen … tack för det trevliga inlägget och hälsningen från Töreboda!
  Kram

  1. Det är så trevligt att vara tillbaka här nu efter så många år. Och vi fick en fin dag här idag. Så många minnen som dök upp och några fina möten blev det också. Ringde på hos “Tant Inga” idag 95 år och så pigg och klar. har inte sett henne sedan 70-talet men har vid ett par tillfällen pratat med henne i telefonen långt. Det var hon som sammanförde min mamma och pappa.
   Idag väntar en hel del och det är kalas i Töreboda. Lite spänd är jag inför invigningen.
   Kram och många tankat till dig

 4. Roligt att höra om Töreboda – låter ungefärsom Ludvika “på min tid” –
  5-6000 innevånare. Jag hoppas innerligt, att din mamma också blir nämnd,
  för det är ju “kvinnan bakom allt”. Hon var hemma med dig (vet inte om du
  hade syskon). Kvinnan kommer liksom bort i hjältehistorier.
  Din mamma måste ju ha varit viktig i din pappas liv.
  Din lördag skall just börja. Ser ut som vädergudarna är på bra humör.
  Det skall bli intressant att läsa om dagens händelser.
  Lycka till. Kram!

  1. Lite så är det nog. En liten köping. Jodå, jag nämnde mamma i mitt tal idag. Hon hade det kämpigt på många sätt när pappa jobbade i Stockholm och hon hade ansvaret för mig. Visserligen hade jag farmor, farfar, fastrar och farbröder i närheten men det var ju mamma som skulle ordna allt. Nej, syskon har jag inga. Mamma var en viktig person i pappas liv men jag tror inte alltid han förstod det .
   Det blev en fin fredag med bra väder och roligt att strosa i “down Memory Lane. Och många minnen vad det.
   Hälsade också på en god vän till mina föräldrar “Tant” Inga som idag är 95 . Har inte sett henne sedan 70-talet men vi har pratats vid i telefonen. Men mötet igår blev så fint.
   Dagens händelser kommer i bloggen nästa vecka. Måste sortera intryck och bilder först. Men det blev högtidligt och mina föräldrar var med på sitt sätt.
   Idag vid invigningen blev jag på plats ombedd att hålla ett litet tal och det blev bra, berättade andra. Men jag hade inte förberett något. Roligt var också att jag träffade på många släktingar; några fastar, farbröder och kusiner och kusinbarn. Har inte sett dem sedan 2006.
   Tack, Ruth för omtanken. Och “Lycka till”. Det hjälpte.
   Kram

 5. Hej Ditte!
  Å vad trevligt att få följa med dig dit!! Ser mysigt ut!
  Roligt att dom hedrar din far med en plats!! Inte alla som får det!
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Känns som ett mycket lyckat besök. Och många minnen var det som dök upp- Roligt att också idag träffa kusiner, kusinbarn och “gamla” skol och lekkamrater från tiden då vi bodde här. Många som kom och hälsade.
   Tror det var ett par hundra personer med här på invigningen. Jätteroligt.
   kram

  1. Verkligen “Memory Lane! och väldigt trevligt här på alla sätt-
   Önskar dig också en fin helg.

 6. De där gamla stationshusen är ju så fina tycker jag.
  Töreboda har jag varit till nån gång som liten vill jag minnas, min morföräldrar kände lite folk där men jag minns inte så mycket tyvärr, jag var för liten.
  Inga fungerande toaletter, hujeda mej säger jag bara, det är väl det minsta man kan begära.

  Nu tillönskar jag dig en fin Lördag Ditte.

  1. Visst är de! Och så roligt att man bevarat dessa gamla miljöer. Nu var det många år sedan jag var här, i mitten av 70-talet, men mycket var sig likt.
   Tåget där toaletter inte fungerar är illa Vi skulle av i Töreboda men illa för se som skulle vidare till Göteborg med ett par timmars resa kvar,
   Tack, har haft en spännande och bra lördag i Töreboda och snart går tåget tillbaka till Stockholm.
   Önskar dig en bra lördag.

 7. Vi åker förbi Töreboda, Göta kanal varje sommar vi åker till västkusten, så fint väder ni fick och kul för dig att se eran gamla lgh, Att tågets toaletter inte fungerade var ju mindre trevligt , ha en fortsatt trevlig helg , kram

  1. Det blev ett fint besök på många sätt och många möten med både släktingar och barndomsvänner jag inte sett sedan 1959. Kul att du passerat här på vägen till Västkusten så då känner du till namnet Töreboda.
   Bedrövligt att toaletterna inte fungerade.
   Tur att vi inte skulle åka längre.
   Kram! Önskar dig också en bra helg.

  1. Det blev ett så lyckat besök på alla sätt och med många fina möten och upplevelser.
   Ha det fint ni också

 8. Men så mysigt ,-)) Så charmigt det gamla stationshuset är, gillar det gamla! ,-) Kul att se huset du bodde i Töreboda.
  Prästgårdens pensionat ser charmigt ut. Vilken trevlig resa, kul att komma tillbaka till en tid för längesen! ,-))Fina bilder. Din pappa liknar min pappa till utseendet lite grann ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Det blev verkligen en så lyckad resa med fina upplevelser och möten. Och många minnen från åren här- Träffade också en del släktingar och barndomskamrater. Tänk, efter över 60 år och man känner igen varandra om man hör namnet. Utseendet är ju ändrat på oss alla-
   Pensionatet var så trevligt och bidrog till att upplevesen blev så bra.
   Ha det fint du också.
   Kram

 9. Vilken fin artikel om din pappa, och så pittoreskt och fint det är i Töreboda ( har haft en brevvän där för länge sedan) Så kul att ni nu bor på samma gata där du växte upp, visst är det nostalgiskt att komma till sin barndoms gator!
  Ha en fin vistelse!
  KRAM

  1. Det var mycket fokus på pappa här och det var väldigt roligt.
   Resan blev intensiv och väldigt lyckad på alla sätt.
   Pensionatet här var så trevligt och just att det var min gamla gata kändes väldigt fint. Visserligen var ju husen omgjorda men miljön kände jag igen.
   Kom hem i kväll efter ett intensivt dygn och det kändes så bra att vi åkte. På alla sätt.
   Kram

 10. Men oj vilken händelse för dig. Vilken hedersplats din far ska få. Känn dig stolt du också. Jag har ju fått lite berättelser om honom av dig sedan tidigare. …det här med flera nationaliteter bla. HMS Belfast osv. Han var verkligen en stor man för vårt land och för andra länder. Vi har ju nyligen sett hur män lämnat sina jobb och rest och försvarat ett annat land. = lite paralleller sedan förr.

  1. Besöket här blev väldigt lyckat med många fina upplevelser och möten.Och gårdagens invigning av “hans plats” blev så bra och högtidlig.
   Minns så väl när vi var i London och vi kom till HMS Belfast och både pappa och vi blev så fint mottagna.
   Han kämpade för det han tyckte var prio ett; människors och läders frihet.Något som var viktigt för honom genom livet.
   Ha det gott och önskar dig en fin söndag.

  1. Vet inte riktigt vad han själv skulle ha tyckt om det hela. Han var ju ganska diskret som person.Men fint att detta blir kvar nu till eftervärlden som ett historiskt inslag. Och ett stycke historia är han ju.
   Det blev ett lyckat dygn i Töreboda och på många sätt. Också med fina möten.

 11. Jag googlade fram en karta där jag såg att Töreboda ligger nära Mariestad. Vi har campat Vänern och Vättern runt så de städerna har jag besökt men lilla töreboda låg lite utanför rutten.
  Jag hoppas nu få läsa om festligheterna i nästa inlägg, så jag scrollar vidare!

  1. Ja, nära Mariestad och mellan Vänern och Vättern.Kan förstå att Töreboda låg utanför era besökstrakter. Men det var nu fint att komma tillbaka och på många sätt.
   Mer kommer.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *