Resor i Sverige

“Kalaslördag” i Töreboda den 7 maj

Det blev verkligen en lyckad och väldigt trevlig kalaslördag i Töreboda den 7 maj. Och jag är både glad och tacksam över att vi kunde vara med. Töreboda var på den tiden jag bodde här, 1949-1959, en köping. En köping hade förr en del speciella rättigheter. Men 1971 när kommunreformen kom till  blev köpingarna som begrepp avskaffat.

Vi kom hit med tåg i fredags mitt på dagen och efter att snabbt ha checkat in på trevliga pensionat “Prästgården” ville vi  se oss omkring. ( Makens första besök här.) För mig var det mesta välkänt, inte minst den gata, Nygatan, där den gamla prästgården ligger kvar och sedan flera år tillbaka är pensionat. Här på gatan bodde jag i princip i 10 år, men varvade också med boende i Norge, där min mormor bodde.(Mamma var norska och även pappa hade starka rötter i Norge och jobbade där delar av året)

I den hälsning jag skrev från Töreboda i fredagens blogginlägg förklarade jag varför jag ville vara här just denna dag. Och det blev verkligen högtidligt. Inte minst om att delta i invigningen av en speciell plats som skulle få namn efter pappa. Allan Manns plats.

Töreboda och kalaslördag den 7 maj. Här är flaggorna vid järnvägsbron hissade. Är det kalaslördag så är det. Ett antal flaggor är hissade vid järnvägsbron i Töreboda, den bro som leder över Göta kanal-

Kalaslördag i Töreboda

kom det att bli och för vår del var det roligt att vara med. Och vi var vi i stort sett på det mesta som hände, utom mannekänguppvisningen på torget som hoppade vi över. Vid kanalen startade aktiviteterna redan 10.15. Här blev det  invigning av Hälsans stig som är 4.5 km och till största utmed Göta kanal.  Hälsans sig går att ladda upp via en “app” och är ett samarbete mellan Töreboda kommun och Riksförbundet HjärtLung.

En gästhamn finns vid kanalen och det nya bryggdäcket i trä blev ett lyft för området som nu fungerar mer som en kaj.  Vid kanalen, helt nära det nya bryggdäcket i gästhamnen, finns restaurang och café Krubb  och här har man utökat uteseveringen. (Än så länge begränsade öppettider i samband med lunch.)

Kalaslördag i Töreboda. Dagens programProgram för  denna kalaslördag i Töreboda.  Och mest spänd var jag inför programpunkten 11.30.

Kalaslördag i Töreboda. Tre invigningar vid Göra kanal; hälsans stig, uteserveringen till restaurang Krubb och det nya trädäcket till gästhamnen. Denna kalaslördag i Töreboda inleddes vid Göta kanal av att musikkåren spelade på det nya bryggdäcket. Och mellan låtarna invigde representanter för kommunen hälsans stig, uteserveringen till restaurang Krupp och det nya trädäcket till gästhamnen.

Från gästhamnen till Torget

Vi fick lämna musikkåren och den gemensamma promenaden från gästhamnen till torget och korsningen Drottninggatan/Skolgatan därhän. Jag hade nämligen vid gästhamnen suttit  och vilat ryggen på en pållare av trä. Det i sig var inte så illa men tyvärr hade den nyligen blivit behandlad av tjära. Riktigt illa för mina långbyxor som nu var klibbiga i “baken”. Min blus var alltför kort och hur mycket vi än drog i den blev den inte längre. Så en snabb promenad blev det genom Töreboda till pensionatet för klädbyte. Tur att kommunens mer centrala delar har korta avstånd. Bara ca. 350 meter att gå.  Ett snabbt klädbyte och sedan iväg till torget, ytterligare 350 meter. Och här på torget hade vi stämt träff med mina släktingar; alltifrån fastrar, farbröder, kusiner, kusinbarn och kusinbarnbarn.

Snart dags. Och det var många som var på plats; både Törebodabor och från grannorterna.

Representanter för kommunen berättar att platsen kommit till genom ett medborgarförslag. Och Karl Johan Gustafsson, ledamot av kommunalfullmäktige,(närmast i bild) berättar i korthet om pappas öden och “äventyr”  som var väldigt många.

Här den skylt som berättar lite om pappa och delar av vad han ägnat sig åt i livet. Inte minst mellan åren 1939 och 45.Och  runt körsbärsträdet är det komma en bänk. Men den leveransen hade inte kommit ännu-

Det är  knepigt att på bilden se vad som står på skylten.  Men i huvudsak är det text om Allan Mann hämtad från Svensk Militärhistoria och från “privata källor”.

I PRO:s lokaler, alldeles bredvid, “platsen” har kommunens kultursamordnare, Birgitta Lejion gjort i ordning en väldigt fin skärmutställning om pappa.  Även hit in var det många besökare som kom.

En del av utställningen.

Allan Manns plats – Snart dags för invigning

och musikkåren bidrar till en fin och högtidlig stämning. Jag blev också ,här på plats, ombedd att säga “några ord”; något jag inte alls var beredd på. Att jag och ett kusinbarnbarn skulle klippa av bandet visst jag men hade inte haft en tanke på att jag skulle säga något. Och att säga “något” i en mikrofon, oförberedd och inför ett par hundra personer  är ju inget jag direkt gör dagligen.

Birgitta Leijon, Törebodas kultursamordnare, har varit en av de ledande införför dagens festligheter.

Här är mitt kusinbarn Tobias med ett av sina barn, Allan, döpt efter min pappa. Han ska tillsammans med mig klippa av det blå-gula invigningsbandet. Här vänjer han in sig med att greppa saxen. 

Några ord och en intervju

Och visst blev det några ord. Kanske var det också bra att jag var helt oförberedd. Men i mål kom jag.  Kanske lite stapplande och jag var också tagen av dagen och många fina möten. Möten med gamla lekkamrater från 50-talet, spännande att se dem igen efter sådär en dryga 60 år. Och fantastiskt att vi kom ihåg varandra efter alla dessa år. Visserligen har ingen blivit direkt yngre men namnen är ju en del av ens identitet så de hjälpte till i sammanhanget.

Mina ord är sagda och det är dags för Allan junior och mig att klippa bandet.

Heja! Det hela går galant och snart är bandet av. Och är det nu kalaslördag i Töreboda så är det.

I fredagens Mariestadstidning fanns en intervju med mig , gjord per telefon och skriven av Malin Bring. Artikeln är “låst” så jag kan inte länka till den. Men jag skulle här, med hjälp av en del stödfrågor, beskriva episoder från min uppväxt. (Några syskon har jag inte)  Och visst är det så att också min mamma har präglat mig på många sätt. Inte minst att vara självständig och vara mig själv.

Många fina möten och samtal blev det. 

Många släktingar fanns på plats och vi bestämde oss för att gå och fika. Tursamt nog hade Hembageriet plats för oss. Och här blev det ett bra sätt att avsluta dagen och säga hej då för denna gång.

Här är vi 16 st släktingar samlade på en bild. Tack alla för att ni kom och så fint att ses.

Passar också på att ännu en gång tacka ansvariga i Töreboda kommun och många vänner för denna minnesvärda dag.

24 svar på ”“Kalaslördag” i Töreboda den 7 maj”

  1. Det var känslosamt på många sätt och med många fina möten.
   Jättetrevligt att du var med.

 1. Vilken fin dag det blev! Jag kan tänka mig att det var ett stor ögonblick att vara med om invigningen och dessutom får klippa bandet. Att säga några ord är inte det allra enklaste när man inte är förberedd och dessutom känslomässigt berörd men jag är säker på att du lyckades alldeles utmärkt. Så trevligt att ni var så många släktingar som träffades och perfekt att avsluta med gemensam fika.

  Önskar dig en god kväll!

  Kram

  1. Det blev ett fint dygn och väldigt väl fyllt. Många fina möten.
   Att klippa banden visste jag att jag skulle tillsammans med lille Allan. Men detta att säja några ord hade jag inte alls tänkt mig.
   Och orden blev sagda med stor improvisation. Hann inte alls fundera innan.
   Jätteroligt att träffa så många släktingar. Har ju i vanliga fall ingen kontakt med dem. Eller väldigt liten kontakt.
   Önskar dig också en fin kväll. Det som är kvar av den.
   Kram

 2. Så fantastisk fint – och många känslor när du återmöter stor och betydande del av ditt liv❣️Mor och far som de var!
  Nog fann du orden👏
  Varm kram

  1. Det blev så fint och högtidligt och väldigt roligt. Inte minst alla möten som blev. Möten med historia och nutid.
   Tror det jag sa blev bra.
   Varm kram

 3. Åh, vad fint att din pappa hedras på detta sätt. En stor ära för dig och ”Lill-Allan”. Vilken härlig lördag det blev.

  1. Besöket i Töreboda blev väldigt lyckat och med många fina möten. Möten som blev bra på olika sätt.
   Och nu finns ännu en Allan. Så gullig.

 4. Sannerligen en minnesvärd dag på många sätt. Även om du var förberedd på mycket så kom knorren också, “och så kan du väl säga några ord?”…ler… Och känner nog dig såpass att det gick galant det också!
  Förstår att du får smälta intrycken och alla möten ett tag.
  Kram

  1. Det blev det. Och hela vistelsen, hela dygnet, gav så mycket.. Många fina och rörande möten. Ändå har jag varit borta så länge.
   Jag var absolut inte förberedd på att säja något alls. Hade inte ens en minut att tänka så spontant blev det verkligen.
   Nu smälter jag detta och tar med mig allt vidare.
   kram

 5. Ja, den lördagen lär du inte glömma i första taget! Så festligt och fint. Skoj att man “la ihop” flera events till en kalaslördag. Smart, för då orkar ju folk vara med. Kul att se anslutningen vid invigningen av Allan Mann Plats. Flera hundra personer i lilla Töreboda. Inte illa! Dina släktingar och lekkamrater verkar bo kvar i kommunen, eller?! Det måste verkligen har varit spännande att träffa alla dessa personer igen efter så många år. Vilken lördag!
  Har sagt det många gånger och måste säga det igen. Du är så otroligt lik din pappa utseendemässigt. Sedan har jag förstått att du ärvt olika “trevliga” egenskaper av din pappa också:-)

  PS. En himla tur att du hade ett ombyte med dig. Vill inte tänka på vad du hade gjort om du inte hade haft extra kläder med dig. DS

  1. Nej,hela dygnet blev väldigt bra på alla sätt. Stor anslutning var det också.
   Gamla lekkamrater bor delvis kvar eller inom en radie av 5 mil. Och när vi presenterat oss med namn så kom jag ihåg alla. Och mycket hyss mindes vi också. Jag lekte mycket med pojkar och det var fart och fläkt. Släktingarna bor inte alls kvar här i Töreboda men på “landet” så här s¨är det inga avstånd med 6-10 mil-
   Jag är nog lik pappa i mångt och mycket men släktingarna tyckte nu jag också var lik mamma.Har ju inte sett dem på sådär en 15 år och de inte mig.
   Så trist med tjäran och byxorna var helt nya. En lite längre blus räddade mig. Bra så.

  1. Det blev en riktigt lyckad dag på alla sätt. Ohc extra roligt att träffa släktingar, varav jag inte sett de flesta på 15 år.
   Så trist med tjära på byxorna men tur att jag hade med en längre blus som kunde täcka fläckarna. Byxorna var helt nya men är tveksam om de kan bli användbara igen.
   Önskar dig också en fortsatt bra vecka.

 6. Tror min kommentar seglade i väg åt annat håll 😅Så jag provar igen! Vilken känsloladdad helg för dig .så fint att du och lille Allan junior hjälptes åt att klippa bandet och trevligt att ni var så många släktingar på plats .Kramar

  1. Visst är det trist när kommentarer tar sina egna turer. Men tack för att du tar dig tid att skriva en ny.
   Det blev en väldigt lyckad lördag i Töreboda och i många hänseenden.Minnesvärt. Och lilla Allan är så rar. Tycker det var modigt att han vågade klippa bandet inför alla.
   Jag träffar mina släktingar väldigt sällan. Så trist att det blivit så och nu var det nog 15 år sedan senast . Men avstånden spelar också tyvärr in. DE andra bor med ca. 2-10 mils avstånd och hit till Stockholm är det ju betydligt längre.
   kram

 7. Såå fint av Töreboda att namnge en plats efter din pappa! Förstår om det var både roligt och rörande. Tack fina Ditte för att du berättade så fint om denna dag! Intressant läsning och fina bilder!
  Kram

  1. Det var ett “medborgarförslag” från några boende i kommunen och ansvariga nappade. Och invigningen här passade ju fint med de övriga kalasen, invigningarna, i Töreboda denna dag . Det blev en så fin dag på alla sätt och roligt att så många kom. Fint att träffa släktingar och gamla lekkamrater också .
   Tack för att du var med.
   kram

 8. En så fin dag! En dag som både du och din pappas minne är så mycket värda. Krsm!

  1. Det blev väldigt lyckat på alla sätt. Och extra roligt att idén till det hela kom från invånare i Töreboda.
   Jag uppskattade också mycket att komma hit och vara med.
   Kram

 9. Vilken minnesvärd dag för dig, med både klipp och klibb. Förmodar att du håller alla dina följare underrättade om när boken om din far Allan Mann når bokhandeln.
  Den vill både jag och min make läsa. Lovord också till Töreboda som hedrar din far på ett bra sätt .

  1. Det hela blev så lyckat och på flera olika sätt. väldigt fint att få vara med.
   Och detta med att pappa skulle få en plats uppkallad efter sig var ett medborgarförslag som kommunen nappade på. Hedervärt!
   Boken kommer under vår/vintern 2023 och jag återkommer om när boksläppet ska ske.Boken blir väldigt bra och är en roman.
   Tack,för att du var med här.

 10. Vilken dag! Så kul att få läsa, träffa alla från förr, och klippa band med en liten Allan ,-) Så otroligt fint din pappa blev hedrad. Och att din pappa skulle bli hedrad med en speciell plats ,-) Det måste ha känts väldigt rörande ,-) Jag tror du klarade av det jättefint att säga några ord själv ,-)
  Vilken otur att dina byxor blev förstörda, de går väl att fixa hoppas jag, men just där och då, var det ju olyckligt. Men det fixade sig som tur var. En dag att minnas, du måste vara mycket stolt! Och kommer jag en gång till Töreboda så kommer jag att besöka Allan Manns plats, vi har tänkt efter de fina bilderna från din blogg, om vi kommer iväg på några olika platser så är Töreboda ett förslag. Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Det blev en väldigt fin dag och ganska känslosam- Och jätteroligt att mitt kusinbarnbarn ville hjälpa till att klippa bandet och även vågade. Jag var helt oförberedd att “säga några ord” men har förstått att det gick bra.
   Så trist med tjära på byxorna men maken har nu hemma fått bort det mesta. Glad för det. De var helt nya.
   Att stanna på gästcampingen, alldeles vid kanalen i Töreboda, för en natt eller två tror jag vore trevligt. Här är det nära till allt och gångavstånd.
   Ha det fint!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *