Foto Stockholm

Följa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Följa är ordet att tolka i Sannas roliga fotoutmaning, Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig går ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Orden vi i år, 2021, fått att tolka är verb och det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns temaorden angivna veckovis för hela året.) Bilderna är gårdagsfärska och till största delen tagna i Gamla stan.

Stockholm. Drottninggatan. Här är det många som verkar vilja följa efter mig. Här, längs Drottninggatan där “kristallkronor” är det många som tycks vila följa efter mig mot Gamla stan.  Upplyst av vackra “kristallkrnor” är det också.

Stockholm. Vi var några på tunnelbanan som valde att följa Folkhälsomyndighetensuppmaning om att bära munskydd i kollektivtrafiken. Jag valde att ta tunnelbanan till City och vi var några få som valt att följa Folkhälsomyndighetens råd om att använda munskydd i kollektivtrafiken. (Jag gör det även om det inte är trångt för då åker jag inte alls)

Välkomna att följa med

på en promenad från Drottninggatan i centrala Stockholm och till Gamla stan. Stannade till en stund på Riksbron och blickade ut över Stockholms ström. (I bakgrunden ser man  Kungliga Operan som just när jag tog bilden lyste röd.) Under förra veckan, Nobelveckan, var vi ute och såg vår huvudstad extra upplyst

Stockholm City. Riksbron. Stockholms ström. Här kan man tala om att "följa med strömmen." Stockholms ström. Här kan man tala om att “följa med Strömmen”. Vattnet som rinner här är strömt eftersom det kommer från Mälaren som är ca. 0.7 m högre än Saltsjön/Östersjön.

 

Mer av Stockholms ström. Till höger skymtar en liten del av Riksdagshuset. Bron rakt fram är Norrbro.

Gamla stan och här fanns det några väl utspridda besökare. Annat var det i söndags då det knappast gick att ta sig fram. Å andra sidan fint att gamla stan lever upp igen.  Jag gick Västerlånggatan fram och tänkte att jag skulle få tag på den mössa jag var här för att köpa i söndags men då var jag här för tidigt.

Jag följde Västerlånggatan tills jag kom till nummer 54.

 Framme och butiken, “Roberta Settles Sandalbutik” var öppen och jag kunde köpa min mössa. (Namnet kan förvirra men just nu är det inga sandaler till salu utan mössor, vantar handskar och en hel del annat.)

Jag vek av in i en av de många gränderna och här var jag ensam. Trodde jag. Och här i Gamla stan kan det vara viktigt att se både upp och ner. Något man gjort i flera hundra år.

Men helt ensam var jag inte.

Gamla stan. några ville följa i mina fotspår. Det var några som ville följa i mina fotspår.

Och nästan framme vid Stortorget var det fler som anslöt. Här längs Köpmangatan var det en hel turistgrupp som följde efter sin guide.

En norsk  turistgrupp  som  följer sin guide.

Jag gick vidare mot Slussen.

Och på vägen dit såg jag att en röd buss, nr 53, helt måtte ha följt fel rutt. Den ska inte alls köra  här. Men nu var det så och det innebar att den blå bussen, nr 3, som ska köra här inte kom fram. Intressant att se den hur den röda bussen, en ledbuss dessutom  försökte backa . Detta under överinseende och hjälp från åtta kranförare. Detta tog tid så hur det hela slutade vet jag inte.

Slussen/Gamla stan. Vill till att en busschaufför kan följa den tänkta rutten. Här har man missat den detaljen. Slussen/Gamla stan. Undrar vilken vägbeskrivning den röda bussen tänkte följa. Här är den i alla fall helt ute och “cyklar”.

 

Fler av veckans tolkningar finns  här .

30 svar på ”Följa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Tack för en fin promenad, ja jag har ju sett lite av staden då vi var där men det finns så mkt mer 🙂 men du bjuder på fina inlägg kram

  1. Tack! Stockholm har så mycket och trots att jag är ute varje dag och varierar mina turer och går ganska långt, brukar jag ofta se och uppleva något jag inte tidigare lagt märke till- Och det trots att jag i princip hittar i stan som i min egen ficka-
   Roligt att du hann se en del när du var här i somras.
   Kram

 2. Tack för promenaden.
  Fint du fick tag på mössan, kanske får vi se den i bild framöver.
  Följa råd med munskydd verkar svårt för många….även här i Umeå.
  Åkte buss förra veckan med munskydd, jag och några få.
  Visserligen ingen trängsel, åkte f.m. och mitt på dagen.

  1. En skön runda och det blir ju runt 6 km att gå hem från City med lite omvägar som jag alltid tar.
   Och mössan är hos mig. Inte den färg jag hade tänkt men bra ändå. Nu har det varit plusgrader så den har vilat sig i form. Men bild kommer.
   Jag åker ju en hel del både buss och t-bana men utanför rusningstrafik och med munskydd. Tar också gärna båten om det är under rusningstrafiken. Mycket luftigare. Men de nya t-banevagnarna är också bra med gott om plats.
   Jag tycker att det skulle vara ett måste att i varje fall under rusningstrafik ha munskydd annars får man gå. Men vem ska ha koll på detta? Svenskar är inte så “lydiga”.

 3. Kunde inte låta bli att skratta åt röda bussens öde. Så kan det gå… Vet inte om det är likadant i innerstan, men här får en “vanliga” busschauffören inte backa sin ledbuss utan måste anropa centralen som skickar ut en specialutbildad förare. Löjligt, ja minst sagt…

  Det var som alltid hos dig en fröjd att följa dina “äventyr” i innerstan:-) Å stort grattis till den nya mössan:-)

  1. Vi var flera som stod och tittade på den felkörande bussen. Men man kan ju undra vad den hade här att göra. Helt fel rutt. Och 3:am kom ju inte förbi och folk stod vid Slussen och väntade på den.
   Vet inte om assistans kom men chauffören försökte backa med hjälp av kranförarna som försökte stötta. Jag gick efter 10 minuter och såg inte upplösningen.
   Äventyr blev det och en trevlig runda. Och mössan är i hamn.

 4. Oj, inte den roligaste dagen på jobbet för chauffören med ledbussen , ser lite trångt ut. Antar att det är samma teknik som att backa med bil och släp som att backa det där ekipaget.
  Ännu en gång fick vi följa med dig på en härlig promenad i gamla stan. Men jag är sååååå nyfiken på mössan =)

  1. Chauffören hade det knepigt här och det var dessutom en lång ledbuss sim skulle backas i trångt utrymme. Men ma kan ju undra vad den hade där att göra.Helt fel rutt för denna buss. Det värsta var att inte heller nr 3 kom fram och många resenärer blev försenade.
   Bild på mössan kommer. Men nu har det varit + grader så då är den inte på.
   Trevlig kväll.

 5. Tack för att jag fick följa med på din trevliga promenad. Grattis till att du fick tag på mössan som du var på jakt efter. Snygg tolkning och härliga bilder som vanligt.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Promenader blir det så gott som dagligen och nu var det “mössjakt” och jag fick tag på den. En skön och trevlig runda blev det också.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 6. Kul att få följa med på din promenad. Vattnet ser riktigt kallt ut. Varför heter butiken så…har det sålts sandaler där tidigare? Det var ändå tur att den var öppen nu så du kunde köpa din mössa. Kram

  1. Jätteroligt att du följde med och jag anar att vi var en hel grupp som var med.
   Jag tänkte också på att vattnet såg kallt ut.Här ville jag inte “följa med Strömmen”.
   Ja, detta är en sandalbutik under den varma årstiden; bl.a. Här säljs mycket och av bra kvalité. Har tidigare bara passerat men nu visst jag att de hade bra mössor som jag tycker om. Butiken var öppen och jag kunde köpa min mössa.
   kram

 7. Tack för en trevlig Stockholmspromenad där man som avslutning får se en buss som är ute och cyklar! Ingen kul sits för bussföraren men det löste sig nog så att han och bussen kom loss.
  Ha det gott!

  1. Tack! Väldigt trevligt att du ville följa med. Ja, bussen var ute och cyklade. Undrade hur den ens kunde hamna här.Helt fel väg. Kanske var dte så att den följde efter en annan buss.
   Jag väntade i 10 minuter innan jag gick. Men trist för de som skulle åka med buss nr. 3 som inte kom förbi.
   Ha det fint du också.

 8. Härligt att du fick tag i din mössa, låter som en spännande butik. Många bilder med temat “följa” bra jobbat där! Å Stockholm i juletid…fint! Operan ser ju så häftig ut klädd i rött!
  Ha en fin kväll.
  Kram!!!

  1. Ja, nu finns mössan i min ägo. Dock inte i den blå/lila färg jag tänkt mig men fin ändå.
   Visst blev det en en hel del “följa”; efter, med, i fotspår och en del annat. Och jätteroligt att du ville följa med. Tror vi blev en hel grupp.
   Önskar dig också en bra kväll- Kanske är det jobb som väntar. Ska in och läsa. Just hemkomemen från en eb eftermiddag på stan.
   Kram

 9. Inte roligt när färden går så fel! Kan inte vars lätt att backa i storstan…och dessutom med ett dragspel. Har nog med att backa vår bil…är så imponerad av de som kör stora fordon och som backar galant med dessa.
  Ha det fint! Kram

  1. Inte roligt för någon. Mängder av passagerare blev drabbade och många med mig undrade varför den här bussen ens befann sig här. Han hade inte alls följt sin rutt. Och jättesvårt att backa den här dragspelsbussen trots god hjälp från åtta kranförare i närheten. Jag gick efter 10 minuter och då hade redan försökt ett bra tag.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Undrar vad denna buss ens hade här att göra. Helt fel väg. Och 3:an kunde inte passera. Ja, åtta kranförare försökte assistera. Tror inte det gick så bra. Men jag gick efter 10 minuter så finalen såg jag inte.
   Gamla stan var lugnt och mössan fick jag tag på och en rejäl promenad blev det också.
   Och Strömmen passade fint. För egen del så följer jag inte den så ofta.Alltså med bildligt talat.

 10. Snygg tolkning igen! Operan gör sig verkligen bra i rött 🙂 Skönt att du fick tag i din mössa nu då även om namnet på affären var rätt förvirrande.

  Ha en fin dag! Här är det grått och tämligen ruggigt just nu.

  1. Tackar! Ja, det fanns en del att följa. Operan skiftar i färg men jag gillar den röda bäst. Kul att både följa “Strömmen” och skiftningarna på operan.
   Mössan är på plats hemma och klar för användning om det blir x antal minusgrader. Vad gäller butikens namn är det bl.a. sandaler som säljs under den varma årstiden. Men lite förvirrande är det.
   Grått här också idag men en vända ut blir det allt.
   Trevlig onsdag!

 11. Att få följa dig i dina fotspår var hur trevligt som helst. I det vackra Stockholmslandskapet en dag i december! Tack för den perfekta tolkningen!
  Här är det slask och blask med flera plusgrader och alldeles förfärligt eländigt på vägarna. Men bara att bita ihop, nästa vecka kommer kylan åter…
  Kram

  1. Tack! Så kul att du är med och du är det ofta när jag rör mig i stan och särskilt i dina “gamla kvarter”. Slask och grått här idag så jag har dragit mig för att gå ut.Men ska ta en sväng nu och pigga upp mig vid elskåpet och jullandskapet.
   Kram

 12. Magiska bilder, så fint jul dekorerat det är i Stockholm ,-)
  Stockholms ström , vackert ,-) Jag får ont i magen när jag ser dina bilder, vi kan ju inte ta oss dit just nu. Så är så tacksam för dina foton!
  Ett enda ord magiskt! .-)
  Bra att du fick din mössa, mysig butik.
  Tycker allt ser så vackert ut,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-) hade på något sätt att glömma att besvara din kommentar, nu har jag gjort det, måste haft trötta ögon .

  1. Visst har vi alla trötta ögon ibland. Känner igen mig. Stod länge här och tittade ner i Strömmen och var glad att jag inte följde med “strömmen” där.
   Det är väl jättebra att ni kan titta på mina bilder och därifrån få se lite hur det ser ut nu inne i City och Gamla stan.Så trevligt att ni är med.
   Är glad för mössan och den har ett skönt fleecefoder så det blåser inte genom den.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Här är i Gamla stan är det så fint och man har historiens vingar med sig hela tiden. Du hade tyckt om att strosa här-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *