Stockholm

Gränder, torg och innergårdar i Gamla stan

I går blev det ett besök i Gamla stan. Igen. Och det var hit väninnan Agneta och jag styrde stegen för vår tisdagspromenad.Och det var roligt att se att det uppsving som jag noterade här i augusti verkade hålla i sig. Vi hade inte direkt något bestämt mål för vår runda men satsade på några gränder, innergårdar och ett par torg.

Vi går Storkyrkobrinken upp mot slottet, stannar till och tittar på vildvinet som skiftar i rött. Viker sedan av till höger och går Trångsund fram till Stortorget.

Gränder och torg

finns det gott om i Gamla stan. Och står man på Stortorget, Stockholms äldsta torg som är från 1300-talet, så är det många gränder som leder hit. (Det var också här på torget som Stockholms blodbad ägde rum 1520.) Gamla stan med sin historia  har förekommit i  olika blogginlägg hos mig bl.a. “Till Gamla stan återkommer jag ofta  gärna”och “Staden mellan broarna”och här kan du läsa mer om du är historieintresserad.

Stockholm. Gamla stan. Till och från Stortorget leder flera gränder. Till och från Stortorget leder flera gränder.  

Det röda huset är “Schantzka huset” som är  från mitten av 1600-talet. Namnet kommer efter byggherren Schantz. Och det gula huset bredvid är Seyfridtzka. Huset är byggt i början av  1500-talet men fick sitt namn på 1600 talet efter efter herr Seyfridtz som då köpt det.  Men båda husen kom att slås samman då Seyfridtz änka gifte om sig  herr Schantz.

På Stortorget ligger också Börshuset. Byggnaden är från slutet av 1700- talet och sedan 2001 finns Nobelmuseet här, bäl värt ett besök och det är olika  aktuella utställningar som pågår. Jag var här för ett par år sedan och såg då en utställning om Martin Luther King.  och Svenska Akademien, som länge varit husvill, fick genom en donation möjlighet att nyttja övervåningen i Börshuset  och man flyttade in här 1921.

Börshuset/Nobelmuseet. Härifrån tillkännages i direktsändning fran till den 11 oktober vem/vilka som ska få Nobelpriset. I morgon, torsdag ,är det dags att få veta vem som får Nobelpriset i litteratur.

Vi lämnade Stortorget och gick vidare österut, på Köpmangatan. En gata från 1300-talet och som fått sitt namn efter att köpmän då hade sina bodar här.

Här möter vi ett par tyska grupper som är på en guidad tur i Gamla stan.

Avvikelser

Vi viker av från Köpmangatan och går in en bit på den grönskande Själagårdsgatan som fått sitt namn efter det hem för gamla och sjuka som fanns här mellan 1420- 1531.

Stockholm.Är Själagårdsgatan trots sitt namn, idag att anses som en av Gamla stans gränder. Gata eller en av Gamla stans gränder. Idag skulle jag säga att detta är en gränd. (Enligt Wikipedia är en gränd en mycket smal gata som är avgränsad av murar eller hus och biltrafik är knappast möjlig.)

Bara en liten bit in på Själagårdsgatan ligger  torget “Brända Tomten” och caféet “Under Kastanjen”.En stor hästkastanj finns i mitten av det lilla torget.  Namnet kommer av att det på 1700 låg ett hus här som brann ner och sedan blev det inte återuppbyggt. En tanke var att här på den brända tomten  skulle det bli  en vändplats för brandförsvaret s hästar och vagnar.

Caféet “Under Kastanjen” är populärt alla årsitidet och fortfarande finns bord kvar utomhus.

Vi går tillbaka till Köpmangatan och går vidare. Från Köpmangatan leder olika gränder in mellan husen  och vi  tittar in i några. Här i Staffan Sasses gränd stannar vi till vid ett par portaler.  Längst in i gränden ligger  den portal som anses vara Gamla stans äldsta portal, “Rosenportalen”. Portalen med sina sidostycken är speciell och tankarna kan ta en till Italien och kanske en renässansträdgård. (Här i gränden bodde en gång Karin Månsdotter när hon tjänstgjorde på slottet innan hon gifte sig med kung Erik XIV  1568 och blev drottning av Sverige)

Stockholm. Rosenportalen finns i Staffan Sasses gränd, en av Gamla stans alla gränder. Rosenportalen finns längst in i Staffan Sasses gränd, en av Gamla stans alla gränder.

I samma gränd, närmare Köpmangatan, finns också en annan portal. Den här portalen består av hopplockade delar så  återanvändning var modernt redan på 1500-talet. Just portaler har mycket att berätta om huset, dess historia och de som bott här.

Innergårdar

Det blir ytterligare några besök i olika gränder och då och då finns små innergårdar i slutet av dem.

Här är ett “valvhus” som leder in i en gränd.

Det var det i Gamla stan och det var knepigt att bygga ut husen. Men man kunde använda luftrummet ovanför gränden och där bygga på sitt hus. Ofta gick ett par grannar ihop om detta och betalade och ägde var sin våning. Ibland kunde också fler grannar gå ihop och huset blev då högre. Något som var mindre vanligt. Några tillstånd behövde man inte så dessa valvhus ser man runt om i Gamla stan. De flesta av de kom till i slutet av 1400 och på 1500-talet.

Här skymtar jag träden på en innergård men murarna runt gör att jag inte kan titta in.

Men här gick det bättre att få en glimt.  

Här finns en grind in till innergårdensom just nu var öppen. Och jag var inte sen med att smyga mig fram med kameran i högsta hugg. 

28 svar på ”Gränder, torg och innergårdar i Gamla stan”

  1. Gamla stan är en favorit och det finns så mycket att kika på och uppleva här- Blir nästan en tur varje vecka och jag ser alltid en del som är nytt för mig bland allt det gamla.
   Önskar dig också en fin onsdag.

 1. Så fina bilder från Gamla stan! Det är verkligen trevligt att promenera omkring där och bara se sig omkring. Förstår att du återvänder dit ofta.

  Kram och god onsdag!

  1. Gamla stan ligger på bra promenadavstånd och här finns alltid något att fästa blicken på. Ofta upptäcker jag också något jag inte sett tidigare.
   Roligt nu att fler besökare kommer hit och det finns plats för alla.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Tack! En fin runda blev det och hit återvänder jag gärna. Ja, ofta kommer lite historia med men man kan ju scrolla förbi det…Roligt att det här på gårdarna i gränderna finns fina gröna oaser.

 2. Så fina bilder från vackra Gamla stan! Jag har aldrig besökt Nobelmuseet, men såg en utställning i Memphis om Martin Luther King Jr på forna Lorraine Motel där han så tragiskt blev skjuten:

  https://amacasa.wordpress.com/2016/09/22/i-have-a-dream/

  Dom som får noblelpriset i litteratur har jag som regel aldrig varken hört talas om eller läst. Hoppas fortfarande på att Astrid Lindgren får det posthumt.

  Ha det finfint!

  1. Just de bilderna när M.L. K. blev skjjuten fanns med här på utställningen men jag har också sett en utställning i Memphis om honom och några av bilderna och en del annat var lånat därifrån-
   Är benägen att hålla med dig om att pristagarna i litteratur känner man många gånger inte till.
   Man kan idag bara få Nobelpriset om man lever. Men det fanns förr två undantag; Hammarskjöld och fredspriset 1961 och Karlfeldt i litteratur 1931 https://nobelprizemuseum.se/wp-content/uploads/2017/09/nobelmuseum-skolmaterial-nobelsystemet.pdf
   Men visst önskar jag också att Astrid Lindgren skulle få det. Hon borde fått det när hon levde.
   Ha det bra du också.

 3. Ett helt underbart inlägg:-) Love it! I Gamla Stan upptäcker man alltid något nytt som man inte sett förut trots att man besökt Gamla Stan hundra gånger. Det är just det som är så fascinerande. Det syns även i dina inlägg, då du alltid bjuder på nåt som du inte visat förut.
  Så skönt att läsa att turisterna äntligen har återvänt efter 18 månaders frånvaro. Kan tänka mig att alla hantverksbutiker drar en lättnadens suck. Ja, alla andra affärer också såklart.

  1. Tackar! Just så är det! Här finns det alltid något nytta att se och det trots att man varit här hur många gånger som helst. En del saker, miljöer , har jag nog visat men jag har mina favoriter och återkommer gärna dit. Plus lite nya områden. Nu var det innergårdar.
   Var in till bl.a. Castor och både där och i andra hantverksbutiker var man glada över att besökarna är tillbaka. Och gott om plats är det ju.

 4. Jag gillar att ströva omkring i sådana kvarter, vackert och rogivande på samma gång.
  Gamla stan står högst på min prioriteringslista nästa gång jag far till huvudstaden.

  Tack för fina bilder Ditte, ha en fin avslutning på kvällen.

  1. Tack! Jag tar mig gärna en runda här och ofta upptäcker jag nytt bland det gamla. Gamla stan erbjuder mycket av det mesta.
   Önskar dig också en fin kväll-

 5. Jag skulle lätt behöva en GPS om jag gick omkring och strosade i Gamla stan. Känner bara till ett par huvudstråk…
  Det rosa huset med den fina portalen ser ut som vindruvor? Vet du om bostäderna i Gamla stan i huvudsak är bostadsrätter eller hyreshus? Nu när priserna skjutit i höjden, vad kan en lägenhet tinga för värde där tror du? Tänkte skaffa mig en övernattningslägenhet….
  Leeeer
  Kramen

  1. Nej då, det tror jag inte. Man kan gå lite hur som och man kommer ändå rätt. Vad gäller bostäder i Gamla stan finns en hel del hyresrätter men kön för att få en lägenhet här är dock lång. Bostadsrätter finns ju också.
   Vad gäller priset för en övernattningslägenhet, bostadsrätt, i Gamla stan så får man kanske räkna med dryga 5 miljoner för en lägenhet på 40–50 m2. Kanske mer. Men å andra sidan brukar hyran var låg så totalt blir det ofta lägre än om man jämför med en hyresrätt.Leer…Å andra sidan bor du väldigt bra i Sundborn och kan komma hit på besök.
   Kram

 6. Tänk så mycket färg det är på husen ändå! Vackert med vildvinet som klänger.
  Fnissade lite rodnande för mig själv för jag har alltid läst Brända tomten som figuren vid jul, inte en markbit. 😂

  1. Här i Gamla stan är “Brända tomten ” en bit mark och det fanns förr vid Stureplan en populär restaurang som hette så- Varför det namnet där vet jag inte. Gamla stan är så fint och det finns alltid något nytt bland det gamla att upptäcka.

  1. Visst är det! Och jag har fortfarande mycket kvar att se och upptäcka trots besök där nästan var vecka-

  1. En bra dag att ta en sväng här. Och det finns alltid mycket att titta på. Jodå, en räkmacka blev det.
   Ha det bra du också.
   kram

 7. Tack för den trevliga rundturen i Gamla stan! Såå mycket spännande att se och läsa om … och verkligen fina bilder!
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  1. Jättetrevligt att du gick med. Och här finns så mycket att titta på inte minst alla portaler och fina grönskande innergårdar som gömmer sig inne i gränderna.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

  1. Jag tar gärna en sväng hit och nu är det extra roligt att det är mer uteliv som pågår.Många caféer har också sin uteserveringar öppna.
   Trots att jag är här så ofta hittar jag alltid lite “nytt” bland det gamla.
   Stor kram

 8. Tack för trevlig promenad.
  Tänk vad mycket som hänt där under de senaste 500 åren. Historia är alltid intressant.
  Så roligt när du, liksom jag stannar till vid detaljer, finns så mycket att se, bara man stannar till och tittar.

  1. Gamla stan återvänder jag till nästan varje vecka och här finns alltid något att titta på och uppleva. Gott om detaljer bara man både sänker och höjer blicken och tar tid på sig.

  1. Gamla stan är förutom Söder en favorit. Här är jag nästan varje vecka och det finns alltid något nytt här i det gamla att upptäcka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *