Stockholm

Planer som kom att ändras efter hand

Igår blev det ändrade  planer. Tanken var att väninnan Agneta och jag skulle tillbringa några timmar ute på Djurgården. Närmare bestämt skulle vi “göra” på Skansen. För oss båda var det länge sen vi var där, så varför inte. Tisdagar är ju “våra promenaddagar” och en runda här med lunch kunde ju vara trevligt. Och med tanke på det mulna vädret skulle det antagligen inte heller vara tillstymmelse till trängsel.  Så vi hade bestämt att ta SL:pendelbåt till hållplatsen “Allmänna gränd”  på Djurgården och sedan gå upp till Skansen.

Pendelbåten på väg in till Saltsjökvarn där jag ska stiga på. På andra sidan vattnet skymtar Djurgården och Waldemarsudde, ett trevligt konstmuseum med en fin park. (Parken gör sig dock bäst vår, sommar och höst) Även Kaknästornet skymtar. 

Ändrade planer

I kraftig motvind närmar vi oss Skansen. Här är det absolut ingen trängsel. Och det kunde vi förstå. Vädret  hade absolut en hel del förbättringsåtgärder att önska och det hade även entrépriset på 200 kr för pensionärer. (Tilläggas kan att ett årskort kostar 385kr.) Så nej, det blev ingen entré här. (Givetvis hade vi kunnat sett priserna hemma men så noggranna hade vi inte varit)

Stockholm. Skansen. Här, när vi såg entrépriserna ändrade vi våra planer för dagenInte verkade det lönsamt för Skansen denna dag. Klockan var strax över 13 och inte en besökare syntes till. Här vid entrén ändrade vi våra planer för dagen.

VI funderade ett kort tag på vad vi skulle ägna oss åt och efter ett värmande besök  i Skansens museiebutik så var våra planer klara. En promenad längs vattnet in mot City fick det bli.

Vi stannade till vid ABBA museet ;  Ett museum vi gillar och vi har varit här flera gånger. (Entrén dessutom billigare än Skansen. )

Genom fönstren såg vi att det var en hel del besökare .Roligt!  Men hit, liksom till de flesta  museer i Stockholm är det en god idé att boka biljett i förväg och få en “slot tid”eftersom man vill undvika trängsel.

Alldeles bredvid ABBA museet ligger Liljevalchs konsthall. Här pågår nu en jubileumsutställning till den 16 januari eftersom museet firar 100 år. Här blev det heller inget besök denna dag. Men det ska bli och med förköpta biljetter. Däremot tittade vi på “betongklumpen”, “Nya Liljevalchs” som finns lite bakom museet.

En del av Liljevalchs gamla byggnad. 

Nya delen av Liljevalchs konsthall som också kallas Liljevalchs + Och tur att man kan tycka olika för om denna tycker jag inte. Kanske i ett annat sammanhang men inte här på Djurgården bredvid den gamla konsthallen. (Mer om byggnaden finns att läsa via länken) Arkitekt är Gert Wingårdh  och Wingårdhs arkitektkontor vann  den tävling som var utlyst i samband med tillbyggnaden.  detta bygge har varit och är omdiskuterat. Bygget blev också mycket dyrare än planerat. (Från Dagens Nyheter)

Stockholm. Djurgården. Konsthallen Liljevalchs tillbyggnad blev betydligt dyrare än de ekonomiska planer som fanns från början. Arbetsnamnet på den tillbyggnaden var “Liten”. Och vad gäller det ekonomiska har det där efter hand också blivit ändrade planer. 

Fler museer

Här ute på Djurgården finns många museer samlade.

Några av museerna här i närheten

Vikingamuseet är riktigt trevligt och här har jag varit med äldsta barnbarnet. Restaurangen här är väldigt trevlig så vi funderade på ett besök där. Men lite väl tidigt för paus var det.

Vi stretade vidare och passerade Nordiska museet där vi var helt nyligen för att se utställningarna “Nordens Paris och “En folkhemslägenhet”.  Nordiska har flera utställningar som pågår så flera besök här är bara trevligt.

Här vid Nordiska museet ligger också restaurang Josefina som har öppet. Men kanske är det är trevligare här  i varmare väder när man kan sitta ute. Å andra sidan vet vi inte det.

Innan vi kom fram till Djurgårdsbron passerade vi Astrid Lindgren som satt i en stol utanför museet  “Junibacken”. VI stannade till en stund och tyckte oss höra hennes röst när hon läste ett stycke ur “Bröderna Lejonhjärta”. Ett önsketänkande.

Stockholm. Djurgården. Junibacken. Astrid Lindgren. Här stanade vi till och funderade på dagens övriga planer. FInaste  Astrid LIndgren. Och här, med henne på armstödet ,finns också  den symboliska duvan. Kanske kommer denna just från Körsbärsdalen. Vi sa adjö till Astrid och funderade på vilken väg vi nu skulle ta och vilka våra fortsatte planer skulle bli.

Till City

bestämde vi oss för att gå och via Strandvägen och längs med vattnet. Vi är på Östermalm, en av Stockholms 21 stadsdelar   och står  på Djurgårdsbron. Och när man står här idag är det en märklig känsla att tänka sig att detta för ett par hundra år sedan hette Ladugårdsgärde och var både ett fattigt och eländigt område. Ett område som hade mycket gemensamt med Södermalm vad gällde detta. Något man idag inte tänker på. Men det var inte förrän i slutet av 1800-talet som namnet Ladugårdsgärde ansågs opassande och blev utbytt mot Östermalm. I samband med detta började man också bygga fem-våningshus och rusta upp den slum som varit.

Utsikt från Djurgårdsbron in mot city. Ladugårdsviken och Strandvägen till höger.  

Strandvägen, en 900 meter lång gata längs Nybroviken. Snarare en boulevard, byggd 1885, efter fransk inspiration, och med träd i mitten. Tidigare namn på gatan var Ladugårdslands Strandgata och eftersom det hette Ladugårdsgärde här så var namnet passande. Gatan var då svårframkomlig och husen här var bedrövliga ruckel. Men i slutet på 1800- talet blev det namnbyte och i samband med uppfräschningen tillkom namnet Strandvägen. Passade också bra i samband med den stora Stockholmsutställningen som skulle vara 1897

Övre våningarna på ett av de ganska typiska bostadshusen längs Strandvägen. Här funderade vi på hur det skulle vara att bo i takkupolen, säkert har man då också våningen under och kanske också det tillhörande tornet i två våningar.  

28 svar på ”Planer som kom att ändras efter hand”

 1. Helt otroligt hur många spännande museer det finns! När jag bodde i storstan var det inte något jag uppskattade särskilt, det var så mycket annat som hände i livet. Nu då man har tid finns det inte så himla mycket på nära håll. Helt hutlösa priser för pensionärer på Skansen. Ja säkert för de andra också…
  Tack för många fina foton, Astrids röst kunde jag också höra.
  Kram

  1. Museerna har nog funnits men de flesta har moderniserat sig och lockar många besökare. Och priserna är betydligt mycket mer måttliga än på Skansen. DE statliga museerna är gratis; t.ex Stadsmuseet som jag är förtjust i. Men om man betalar så brukar det vara 100-130 kr för pensionärer och studenter. Så Skansen är verkligen ett dyrt nöje. Inte minst för en hel familj.
   Skulpturen av Astrid är så fin och tänk så speciellt det är när hon läser.
   Kram

 2. Lite väl dyr entréavgift kan jag tycka. Ett årskort är helt klart mer ekonomiskt. Jag har ett kulturkort och då går jag väldigt billigt in på Sofiero, Fredriksdal och har rabatt på teatern. Det har tyvärr inte blivit så mycket utnyttjat sista tiden. Den stora vita byggnaden liknar mest en megastor legobit. Inget som tilltalar mig. Astrids böcker kan man läsa om och om igen. Vilken författare! Kram

  1. Visst är det! Och tänk för en familj!Man skulle ju kunna tänka sig att det var billigare entré vintertid, i alla fall på vardagarna.Inte mycket egentligen då att titta på och heller inga julmarknader eller aktiviteter i stugorna. Djuren är också ganska osynliga.
   Ett årskort kan vara bra, men är det då “Allsång”, uppträdanden eller annat så får man ändå betala extra.Inser att jag besökt skansen så många gånger att det väl får räcka nu. Jättebra med ditt kulturkort och måtte det snart komma andra tider så att det blir mer möjligt att ge sig ut.
   “Betongklumpen” tycker jag är gräslig och kan inte begripa hur den kunde vinna tävlingen. Men jag satt inte i juryn. Tyvärr.
   Astrid kommer på olika sätt alltid att vara med oss och böckerna likaså. Kan tipsa om hennes “Krigsdagböcker 1939-1945”. Jag lyssnade på boken och det var då Karin Alvtegen som läste.
   Kram

 3. Väl dyrt inträde till Skansen, speciellt när det är pensionärspris.
  Ni fick trots det en fin promenad.
  ABBA museet har aldrig besökts, får bli någon gång framöver.
  Bra man kan boka viss tid.
  Råkade trycka bort din senaste kommentar hos mig!?
  Kunde dock kopiera och lägga in den.
  Har även skrivit ett svar.

  1. Visst är det! Jag tycker att man höst och vinter kunde ha en annan prissättning men egentligen hela året. Många äldre väljer bort att gå och många familjer likaså. Museerna brukar ta mellan 100 och 130 kr för pensionärer och de statliga är kostnadsfria. TIdsbokningen är jättebra för då blir det inte trångt.
   Ja, detta med att trycka bort kommentarer händer mig också men oftast kan man rädda dem. Men det brukar ordna sig.
   Trevlig kväll.

 4. Det behövs inte mycket för att man ska höra Astrids röst i huvudet =) Den bästa barnboksförfattaren i mitt tycke i alla fall. Ska beställa någon av hennes böcker som ska bli en present till ett kommande dop. Brukar ge någon bok av henne just vid dop – jag tycker det är bättre att ge en present man har glädje av som barn.
  Det var ett hutlöst pris på inträdet….. årskort är ju helt klart att föredra.
  Ha en bra kväll, det känns verkligen som kväll – kolsvart ute.

  1. Håller helt med dig. Och att höra Astrid själv läsa är ju en upplevelse.
   Vilken bra idé att ge en bok av Astrid vid dop. Den är ju något man har med sig hela livet
   Årskort är helt ok. Men, är det då “Allsång”. uppträdanden och annat får man betala extra ändå utöver det.
   Inser att ska jag gå på Skansen igen ska det vara fint väder och djur som är ute.
   Önskar dig också en bra kväll och hoppas du är piggare.

 5. Nu fick vi besöka våra bekanta turiststråk igen. Känner igen mig! Men vilket PRIS! Klart att man inte får några besökare till det priset. Hur tänker man???? Bättre att gå inomhus i goa värmen på ett museum. Vilket väl fortfarande är gratis?
  Ha det gott! Kram

  1. Vad trevligt att du kände igen dig. Ja, vi trodde inte detta var sant med 200 kr i entré . Och vintertid. Jag tycker inte ens det är vätt det priset sommartid. Uppenbarligen är det inte så många som söker sig hit heller. Tänk vad dyrt för en familj.
   De statliga museerna är kostnadsfria men de som är privata eller ägda av en stiftelse får man betala på men ca 100-130 kr för pensionärer och studenter och det är helt ok.
   Ha det fint du också.
   Trevlig kväll.

 6. Jag tycker det är trevligt att besöka Skansen men jag tycker att entrén är väldigt dyr. Vill man se allt som finns att se där blir det ännu dyrare. Senast det begav sig var vi där för lilla S skull men hon sov under halva besöket och var inte jätteroad.

  Liljevalchs nybyggnad tycker jag inte heller om och i mina ögon är det inget vinnande förslag. Min kusin var där på invigningen och kunde rapportera att det var finare inomhus vilket förhoppningsvis stämmer.

  Kram och god onsdagskväll!

  1. Jag har mest varit här under varmare tider och ofta då med barnbarnen. Har även varit här väldigt mycket som liten och när döttrarna var små. Men att betala 200 kr en kall och gråmulen decemberdag gjorde vi inte. Uppenbarligen inga andra heller.
   Liljevalchs tillbyggnad tycker jag är opassande här så undrar vem som satt i den juryn. Dessutom hutlyst dyrt och med en budget som överskreds rejält.
   Bra om det är finare inomhus men man ser ju inte insidan utifrån. Tycker det varit bättre om den även från utsidan passat in i miljön på Djurgården.
   Trevlig kväll.
   Kram

 7. Tack, nu har jag promenerat med dig ett bra stycke.

  Vilket rövarpris på Skansen!! Då är årskort att föredra om man har tänkt sig hit två gånger minst.
  Den kära Astrid Lindgren, vem blir inte glad av hennes böcker.
  Tänk, så många museer som det finns i huvudstaden. Mycket att välja på.
  Klockan är halv sex och det är becksvart ute. Turligt nog så får jag skjuts till sångövningen i kväll.

  Trevlig onsdag.
  Stor kram!

  1. Ja, det blev sådär en 3 km så det är en bit kvar innan vi är i “hamn”.Men det blev en bra runda och en del att titta på.
   Vad gäller årskort så kan det löna sig om ma går hit ofta. Men det gör vi ju inte. Barnbarnen är nu för stora för att tycka det är så kul. Mne vi har varit där en hel del men då till andra priser.
   Astrid är ju fantastisk och bara stå här och känna hennes närvaro är fint. Har nästa alla hennes böcker kvar.
   Här finns så många museer att besök och de statliga har gratis entré. Övriga kan man få betala mellan 100 och 149 kr som pensionär och det är helt ok. Väldigt bra också med dessa slot tider som gör att det inte blir trängsel.
   Skönt med skjuts till sångövningen.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Stor kram

  1. Verkligen. Och det var ju heller inga besökare.Nej, detta ville vi inte betala. Vi har ju varit här många gånger så det var ju inget direkt nytt. Vi satsade på lite annat och jag gjorde en investering på butiken Svenskt Tenn i stället. Något mer bestående.
   Stor kram

 8. Hahaha! Önsketänkande vad gäller sista bilden. Tur att drömmar är kostnadsfria. Entré till Skansen för pensionärer är rentav löjligt. Att man tar 200 kronor under våren/sommaren för att “skinna” turisterna som är 65 plus är en sak jag heller inte gillar. Men under lågsäsong undrar jag verkligen hur ledningen tänkte. Troligen inte alls. Bra att ni bojkottade. Hoppas att fler pensionärer gör som ni!

  Tycker ni var riktigt duktiga att vandra hela vägen till Östermalm i gårdagens blåsiga väder. Det var visserligen några få plusgrader, men med blåsten kändes det som 10 minus. Annars är en promenad på Strandvägen åt båda hållen en ren njutning under våren/sommaren. Å en pitstop hos Tvillingarnas (Strandbryggan) är inte dumt heller;-)

  1. Verkade som om Skansen var tämligen tomt. Vem vill går där för det inträdet?Vi hade lite idétorka denna tisdag och tänkte oss en vända på Skansen innan vi gick in till stan. Men icke. Priset är alltför mycket även sommartid och nu borde man ju nästan få betalt för att ens gå in här.
   Ledningen kan inte ha tänkt alls.
   Nej, vi valde att traska på in till City och trevligt var det. Om man bortser från vädret. Så roligt att se alla vackra hus och detaljerna på dem längs Strandvägen.
   Strandbryggan lockade inte denna dag. Men vi har varit där sommartid. Och på “Josefina” också. Nu valde vi Sturegallerian. Alltid fräscht och ingen trängsel.

 9. Älskar ABBA-museet, men har bara varit där en gång. Vill så gärna besöka Nordiska museet också, undrar om jag varit där nån gång?
  Så mycket det finns att se i Stockholm, och visst är det fint på Djurgården och på Strandvägen.
  Nu kallar sången på mej, hoppas jag får sova några timmar!
  Må så gott!
  Kram

  1. ABBA museet kan men helt klart besöka fler gånger för det kommer ju till nya saker.Nordiska är också givande och har olika utställningar och byter dem då och då så mankan ju på hemsidan se vad som är på gång. Miljön är ju också storslagen.
   Stockholm har mycket och vi betar av efter hand och med en del trevliga repriser.
   Lycka till i morgon. Håller tummarna.
   kram

 10. Jösses vad dyrt inträde det är nu på Skansen! Har för mig att det var rimliga priser förr om åren, och under några års tid fick jag ju till och med betalt för att gå in där 😉
  Tur att ni kan vara flexibla, då blev det ju bra ändå.
  Jag tycker du ska lägga bud på den där lägenheten på sista bilden och visa här i bloggen om dina teorier stämmer 😀

  Ha en fin dag!

  1. Hutlös entré till Skansen. Man kunde ju tänka sig ett lägre pris så här vintertid. Nu såg vi inga besökare här och det är ju fullt förståeligt med detta pris. Stockholm har ju så mycket så alternativen är många.
   Vad gäller lägenheten så hade jag en väninna i gymnasiet som bodde i en liknande. Och därifrån hade jag alltid svårt att hitta ut. Ska höra vad Bosse säger om tanken och sjöutsikten är ju helt ok där också.
   Sol här idag så det ser bra ut.
   Trevlig torsdag.

  1. En ful betongklump i denna miljö? Pust!
   Kul att du sett utställningen. Ser fram emot en glimt av den i ditt inlägg. Vi har den i åtanke.

 11. Det skulle ha varit mysigt med ett besök på skansen, men så korkar måste jag säga , att inträdet var sånt överpris, annars hade det säkert varit fler besökande.
  Abba museet hade jag gärna besökt ,-)
  Lien har jag sett på bilder,-) Har inte blivit så poppis om jag uppfattat det rätt, var inte i början alla fall.
  Se där det fanns ju mycket att välja och raka på.
  Fin skulptur av Astrid Lindgren.
  Skulle nog vara en speciell känsla att bo i takkupolen,-) Vackert hus. Där hade jag målat känner jag. Nu får jasg måla på köksbordet, Har ett speciellt rum men där trivs jag inte. Härliga bilder och ni kan njuta du och Agneta, hittar mycket fint, glad att kunnata del av alla mysiga platser. Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tyvärr var inte vädret så bra och att då betala 200 kr i entré var inte aktuellt. Hutlöst! Och nu är ju heller inte så många djur ute. Fullt förståeligt att vi inte såg några andra besökare här. Men det blev en bra dag utan Skansen.
   Museerna passerade vi men stannade en stund hos Astrid.
   Många fina hus längs Strandvägen och roligt med dessa takkupoler.
   Kan tänka mig att du hade suttit här och målat. Perfekt att ha en ateljé här uppe. Vilket ljus.
   Ha det gott du också-
   Kram

 12. För några veckor sedan var jag i de trakter du besökt på djurgården, men har missa Astrid Lindgren statyn, bra tips för nästa besök.
  Såg också Liljevalchs nya tillbyggnad. Gillar heller inte den.
  Har sett Vikingamuseet, men inte besökt det ännu. Står på min lista tillsammans med barnbarnet.

  1. Vi valde bort Skansen. Lockade inte alls men vi hade lite idétorka vad gällde promenadrutt. Astrid sitter så fint vid Junibacken och där brukar vi stanna till.
   Vikingamuseet rekommenderas. Och bäst är ju att gå när det inte är helg eller skollov.
   Vi har tänkt att se utställningen på Liljevalchs. Verkar intressant. Men om den nya betongklossen, tillbyggnaden, tyckr jag inte. Passar inte alls in i den fina miljön här ute

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *