Stockholm

Ett jullandskap på Södermalm – Uppbyggt på ett elskåp –

Gårdagens runda här hemma på Södermalm, bjöd inte direkt på några nymodigheter. Å andra sidan behövs inte det utan omgivningarna här på Söder passar mig fint som dem är. En skön blandning. Helt enkelt en småstad i storstan. På väg hem, denna grådaskiga tredje advent, bestämde jag mig för att passera Södermannagatan, helt i närheten av där vi bor.  Och kanske hade det här på elskåpet även i år här kommit upp ett jullandskap.

Stockholm. Södermalm. Södermannagatan. Även i år är ett jullandskap uppbyggt här på elskåpet. Och se! På elskåpet, i år under en byggnadsställning, fanns ett jullandskap på plats. 

Visst fanns det ett jullandskap

här på elskåpet i år också. Eller kanske är det mer ett vinterlandskap. Man kan ju bestämma vad man vill att det ska vara.  Lite skymt av byggnadsställningarna  är det men fint belyst av butiken “Swekläder” som säljer “kläder för alla tillfällen”. Ja, kanske inom en viss bransch då. Just här på elskåpet på Södermannagatan, nästan i korsningen till Ringvägen, finns någon, ingen vet riktigt vem, som bygger olika landskap/miljöer. Och miljöerna varierar med årstider och det som vi kanske firar eller uppmärksammar. Tittade bakåt i bloggen, till den 14/12  2020 och då såg det ut så här när jag passerade elskåpets jullandskap och kvarteren runt om.

Stockholm. Södermalm.Södermannagatan. Ett jullandskap uppbyggt på ett elskåp glädjer många. Ett jullandskap här på elskåpet  alldeles bredvid butiken gör ju också att det blir lite extra belyst. Vet att landskapet förra året förstördes men det var snart återuppbyggt igen. Och jag tror att i närheten håller ett vakande öga. 

Barn från olika förskolor i området brukar komma för att  titta. Och ibland har de med någon liten sak som de kan bidra med till jullandskapet. Noterade att det i år ser ut att bli mössens jullandskap.

Alla detaljer är verkligen så välgjorda. Tittade länge på pepparkakshuset med sin dörr och brevlåda.

Tar en sista titt på elskåpet innan jag fortsätter hemåt.Och jag blir glad av att se det. 

 

36 svar på ”Ett jullandskap på Södermalm – Uppbyggt på ett elskåp –”

 1. Klet trevligt sätt att dekorera elskåp. De är ju inte så iögonfallande på egen hand. Ute i butikerna är det väldigt populärt att köpa minidörrar och pinaler som hör till för att bygga små ingångar. Första gången jag såg något liknande när det byggdes upp små butiker och annat skoj för möss. Kram

  1. Här vet vi inte riktigt ven som gör detta och ingen, vad jag vet har heller sett personen, men säkert någon som bor i närheten.
   Har läst om husen för möss i Malmö men inte sett dem. Roligt att någon ger sig tid och omtanke att glädja andra. Hoppas också det får förbli helt.
   Kram och trevlig Luciadag.

 2. Så fint det är och jag hoppas verkligen att det får stå kvar med tanke på att någon lagt ner så mycket tid på de. Hos oss var det någon som förstörde efter någon vecka. Tråkigt men tyvärr…

  Kram och god Luciadag!

  1. Hoppas och håller tummarna. Vet att jullandskapet blev förstört förra året vid ett tillfälle men det var snart på plats igen och fick vara kvar. Tycker det är så fin och det växer efter hand.
   Trist att någon förstörde det hos er.
   Önskar dig en trevlig Luciadag.
   kram

 3. Alldeles underbart! Minns att du visade det förra året också. Man blir lite nyfiken på vem det är som är så kreativ – och hoppas nu det får vara ifred för klåfingriga passerande!
  Ha en bra måndag!
  Kram

  1. Visst är det! Jag blev så glad att jullandskapet var på plats nu igen. Och tänk att få till alla dessa detaljer och belysningen.
   Vi är många som undrar ven som bygger det här. Säkert vet någon men det måtte ju ske tidiga mornar eller sena kvällar/nätter.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

 4. Så fint! Och kreativt. Och undrar vem som smyger runt i natten och sätter upp detta fina. Ingen med tummen mitt handen! Kanske är man flera.
  Så glad man blir av att se! Tack för att du visar. Kram

  1. Jag såg detta förra julen och sedan till påsk och det lär finnas något här till midsommar och Halloween också. Så många fina detaljer. Vår lokaltidning hade förra året i december ett reportage om detta och det var i samband med att någon/några förstört det. Men det hela var snart uppbyggt igen och fick sedan vara kvar. Tror grannsamverka här i husen håller lite koll.
   Alla undrar vem som bygger detta men ingen vet. Kanske någon.
   Extra roligt är ju att detta är i Stockholm och uppskattat av så många .
   Kram

  1. Så roligt att någon entusiast tar sig an detta. Och mängden detaljer är imponerande. Så fint att se.
   Önskar dig också en fin Luciakväll.
   Kram

  1. Visst är det fint att någon ansträngt sig och velat göra det här. Hoppas det nu får stå kvar.
   Stor kram

  1. Så roligt att någon velat skapa det här och det finns så många fina detaljer. Jullandskapet fanns förra året också men då blev det viss förstörelse men den som byggde det tog sats på nytt Hoppas det får stå orört i år.

 5. Utsmyckningen var otroligt fin ifjol, men i år är den ännu vassare. Ett riktigt konstverk definitivt skapat av ett proffs. Hoppas installationen får vara i fred i år. Den är såååå fin, och i år står den ju lite skyddad från väder och vind under byggställningen också. Tänk att vara så händig att man kunde skapa nåt så fint. Tycker att en sådan utsmyckning skapad med “enkla medel” på ett tråkigt elskåp är på något sätt väl i klass med high-teck skyltningar typ NK och Åhléns.

  1. Jag tänkte också så och jämförde bilderna från förra året- Än fler detaljer i år och som är så fint gjorda. Både jag och många andra undrar vem som står bakom och antagligen någon som bor i närheten. Men det är en öppen fråga.
   Tror nu att viss grannsamverkan har en extra koll och hoppas det får stå intakt. Belysningen från butiken bidrar ju också kanske till att landskapet kanske kan kan få vara i fred. Och att pigga upp elskåp är ju genialt.

  1. Visst är det både kreativt, roligt och generöst att någon vill skapa detta jul/vinterlandskap- Vi är många som stannar upp här och tittar.Så fina detaljer. Men det är ju ännu ingen som vet vem konstruktören är.

  1. Det är lite hemligt vem som står för det hela. Men helt oavsett så uppskattas detta av så många. Och en entusiast måtte det vara. Jag uppskattar verkligen att stanna till här.

 6. Så himla fint! Snacka om att det blir stor skillnad mot ett vanligt, trist elskåp. Hoppas nu bara att alla klåpare kan hålla fingrarna i styr och respektera mästerverken.

  Ha det gott!

  1. Både jag och många andra blev riktigt glada över att det även i år fanns ett jullandskap här på elskåpet. Och det är så fint gjort med alla detaljer. Vi hoppas det får vara intakt och jag tror det finns viss grannsamverkan som också har lite koll.
   Trevlig tisdag!

  1. Just så! Visst blir man glad av att se ett elskåp omgjort till detta fina vinter/jullandskap.
   Skickar dig också en rejäl adventskram.

 7. Fint med sådana initiativ tycker jag, har för mig de haft något liknande i mindre skala här i Göteborg men jag kanske minns fel.
  Trevligt är det hur som helst, och vackert, fint att vi fick se det hos dig.

  Elskåp är ju i vanliga fall bedrövligt fula. 😉

  Ha det bäst Ditte.

  1. Visst är det ett trevligt initiativ att bygga upp ett jullandskap på ett elskåp. Både lyser och piggar upp. Och här i jullandskapet finns så många fina detaljer och kan tänka mig att fler kommer efter hand.
   Säkert har ni haft något liknande i Göteborg.
   Ha det bra du också.

 8. Vilken genialisk idé att bygga upp ett mini vinterlandskap på elskåp!
  Visst lockar det människor och lyser upp en del. Jag hade velat se det live. Sådant inspirerar mig mycket.
  Ha det gott Ditte ♡

  1. Visst är det kreativt! Och med så många fina detaljer och belysning. Hoppas nu det får stå intakt. Antar att det kommer fler detaljer hit efter hand så jag ska ta en ny tur om ett par dagar.
   Ha det fint du också.
   Många tankar till dig.
   Kram

 9. Jättegulligt, och ännu bättre när barnen får vara delaktiga och kanske lägga till nån liten sak, precis som man gör här i skogen bland tomtarna…
  Kram

  1. Väldigt roligt och kreativt. Tänk att ett ganska fult elskåp kan få ett helt nytt utseende.
   Tänkte på att du visat hur barnen hos er också är delaktiga i skogen bland tomtarna.
   Kram

 10. Helt otroligt, vad jag skulle blivit lycklig om jag sett det här! SÅ himla fint! Vilken glädje det sprider!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är landskapet fin? Och med så fina detaljer. Var förbi där idag också och landskapet var intakt. Så roligt att se. Och det sprider verkligen glädje.
   Ha det fint du också.
   Trevlig helg.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *