Stockholm

”Se upp” i Gamla stan – Något man gjort under flera hundra år

Se upp! Och det ska vi idag göra i Gamla stan i Stockholm. Och se upp det behövde man här förr göra på olika sätt. Uttrycket  i sig är gammalt och lär härstamma från den tid då man i städerna hade pottor och slängde ut innehållet genom fönstren. Jag rör mig ofta i Gamla stan och trots det lägger jag nästan varje gång märke till något jag inte tidigare noterat. När jag var här förra veckan var det en del som jag kom att titta extra på och fundera mer över.

Gamla stan hette officiellt fram till 1980 ”staden mellan broarna” , ett namn som kom till på 1800- talet. Stockholm grundades här i  på 1200- talet och det var detta som då och under lång tid kom att vara staden.

Stockholm. Gamla stan. Här var det förr bäst att se upp. Man visste inte vad som junde kastas ut här genom fönstren. Bäst att se upp.

Se upp

Runt Gamla stan fanns från början  en stadsmur för att skudda staden. Men muren gjorde i sin tur så ytan för hus och gränder var ytterst begränsad.Så det var verkligen trångt och så var det tills en bra bit in på 1600-talet. Avlopp fanns inte i husen utan man hade rör där hushållsvatten släpptes ut och rann ner och längs rännstenen. Och stanken var inte att leka med.

På 1600-talet kom man att bli orolig för att ”lukten” ha sjukdomar med sig. Och när Sverige också på 1600-talet blev en stormakt kom utländska skepp till Skeppsbron och man ville från myndigheternas sida förbjuda de här rören, trummorna, i mitten av 1600-talet . Nu hjälpte inte direkt förbudet så  i slutet av 1600-talet blev det höga böter för de som fortfarande hade kvar sin ”trumma”. Detta verkade ha effekt för på 1700-talet var trummorna borta.

Säkert fanns det förr utanpåliggande rör/trummmor även på några av dess hus. Så de som passerade fick se upp även för orent vatten som kom ut i rännstenen.

Här på huset finns en hissbom och kroken sitter kvar. Om det är originial eller ej vet jag inte.  Ibland satt dessa också bakom en lucka på huset. Och med hjälp av hissbommen hissade man upp varor till vinden.  Även tunga varor och ibland blev det så att repet gick av och lasten föll i backen. Eller om oturen var framme kunde någon som passerade få lasten i huvudet och avlida.

Stockholm. Gamla stan. En hissbom som man använde för att ta upp varor till vinden. Även denna fick man se upp med. Så här kunde en hissbom se ut. Och även dessa fick man se upp med. 

Bakom gatlyktan skymtar även där en hissbom.

Valvhus

Trångt var det i Gamla stan och det var knepigt att bygga ut husen. Men man kunde använda luftrummet ovanför gränden och där bygga på sitt hus. Ofta gick ett par grannar ihop om detta och betalade och ägde var sin våning. Ibland kunde också fler grannar gå ihop och huset blev då högre. Något som var mindre vanligt. Några tillstånd behövde man inte så dessa valvhus ser man runt om i Gamla stan. De flesta av de kom till i slutet av 1400 och på 1500-talet. Även här fick de som passerade se upp för man visste inte vad som kunde komma ut genom fönstren.

Stockholm. Gamla stan. Även i gränden under ett valvhus fick man se upp. Gränden under ett valvhus. Även här fick man se upp.

Ett valvhus med två våningar.

Mer eller mindre känt

Många besökare i Gamla stan styr stegen till Stortorget som är Stockholms äldsta torg. Och det var här som staden växte fram. Och det var även här på torget som Stockholms blodbad ägde rum 1520. Men det var också här som  Anthonius  Busenius 1575 öppnade Stockholms första apotek. Idag finns olika caféer, barer och restauranger här men under 2020- pandemiåret har det varit så öde här på detta torg som annars sjudit av liv.

Om Stortorget är tämligen välkänt så är nog ”Ahlströms Jungfrubur” på Baggensgatan 23  mer okänd. Och kanske var det så att man  fick se upp här också. Mer om denna ”Jungfrubur” och Gamla stans gränder har jag berättat om här. 

Stockholm. Gamla stan. Baggensgatan 23. Här fanns förr "Ahlströms Jungfrubur" Kanske fick en del se upp här ocksåBaggensgatan 23 i Gamla stan. Här fanns förr ”Ahlströms Jungfrubur” och kanske fick man se upp här också.

 

 

28 svar på ””Se upp” i Gamla stan – Något man gjort under flera hundra år”

 1. Tack för intressant läsning.
  Gamla stan gillas, speciellt bortom ”turiststråken”.
  Har ju varit där en hel del , har en släkting som äger en lägenhet på Lilla Nygatan.
  Vet jag nämnt det förut.
  Nu bor där en i den yngre generationen.
  Idag VARMT i norr, hela 6 plusgrader!

  1. Vad trevligt att du var med! Jag går ju ofta här och har gjort i alla år och undviker alltid de mer turistiska platserna.
   Lilla Nygatan är trevligt, men både där och på Stora Nygatan, plus Västerlånggatan är det ofta många besökare. Men nu under pamdemitider är det väldigt öde överallt. Hade vänner som bodde i ett riktigt gammalt hus på Västerlånggatan och det var alltid så fint att komma dit. Nu har de flyttat för det är ju knepigt att bo fyra trappor upp utan hiss. Vi blir ju inte yngre.
   Skönt med plusgrader hos dig. Här är det +10 så jag sk aut på dagens andra runda nu. Men solen lyser med sin frånvaro. Tyvärr.
   Trevlig torsdag.

 2. Så många år, så många sätt att leva på. Låta avskrädet rinna rakt ut och få något i huvudet med livet som insats. Otroligt på sa många vis- men lika fullt så var det. SE upp vilken fin rubrik som en tråd genom ett intressant inlägg.
  Bild nummer 1 och 6 är i mina ögon helt underbara!
  Tack för dagens tur med dig fast den var en annan dag 🙂
  Stor kram

  1. Tänk så det var! Här fick man nog se både upp och ner. Nu gör jag också det men av helt andra orsaker. Vill ju inte missa detaljer. Knepigt att få till bilderna ”på tvären” för husen är ju höga och smala. Men så får det bli ibland.
   Lika roligt som vanligt att du är med.
   Stor kram

 3. Vilket trevligt inlägg om gamla stan! Vid nästa besök ska jag passa på att se upp jag med och upptäcka lite nya saker. Förhoppningsvis så ska väl vaccineringen komma igång bättre för då kanske det kan bli en tur till sommaren.
  I dag har vi 13 grader och sol så ett väder som gjort för promenader.

  Kram och god torsdag!

  1. Tack! Här finns det mycket så även idag kan det vara en god idé att se upp. Jodå, ner också. Många detaljer är ganska väl dolda.
   Visst hoppas vi nu på vacccinering så ni kan ta en tur hit i sommar.
   Skönt med +13, absolut gjort för promenad. Här kom vi upp till +10 och jag begav mig ut för att leta krokusar. Men just de hittade jag inte.Dock lite annat smått och gott.
   Önskar dig en trevlig fortsatt torsdag.
   Stor kram

 4. Jag älskar Gamla stan, det lilla som jag varit där, men dock. Jag hade förmånen att få övernatta i Old Town Lodge och ett rum längst ner och ena väggen var stadsmuren, häftigt.
  Roligt att följa med dig på vandringen igen och läsa historia och se på bilder, så intressant.
  ———–
  Den träning som jag gjorde igår, där sitter värken i idag. Jag skulle bara träna varannan dag. Det vita munskyddet II fick jag på plats (det immade på glasögonen också), men jag ska ta på eget sen, har med IIR och har i tyg.
  ——–
  Ha en fin dag, stor kram!

  1. Jag tar mig ju en tur till Gamla Stan en gång i veckan och här finns alltid något att se eller upptäcka. OLd Town Lodge ligger ju helt nära ”Jungfruburen” och jag går ofta förbi här- Gamla stan är fylld av historia men man får ta lite i taget. Spännande att tänka sig in i hur livet var förr och det var ju rena slummen.
   Förstår att du kan ha träningsvärk idag.Minns att jag hade det de båda första gångerna när jag varit iväg.Men nu går det bar om inga nya övningar tillkommer. Munskydd IIR är det vi mest har. Och det skyddar ju betydligt bättre än det andra.Skyddar ju mig själv också bättre.
   Lycka till med träningen.
   Trevlig kväll.
   Stor kram

 5. Det är så fint med de kulörta husfasaderna tycker jag, och man får en liksom internationell känsla, som nere på kontinenten, tänker Amsterdam eller tyska gamla städer.
  Inte kan man tröttna på Gamla stan och dess historia.
  Så fina bilder och man ser att du gillar motiven du fotar
  Kram

  1. Tack! Ja, jag gillat att gå här och med kameran som sällskap. Jag drar mig ju hit till Gamla stan en gång i veckan. Och det utan att jag egentligen tänker på det. Men är jag ute och strosar leder fötterna mig dit. De liksom vet när det är dags.
   Mycket historia finn här och intressant att tänka sig smutsen och eländet här som det faktiskt var. Och det var ju Gamla stan som var själva staden.
   Kram

 6. Intressant läsning och härliga bilder.
  Jag känner igen mig så väl och det är trevligt.
  Då jag läser det du skriver och redovisar så fint om olika platser i Stockholm och särskilt nu då jag läser om Gamla Stan, så är det som då jag och Mysingen, i början av vår bekantskap gjorde utflykter till olika platser i Stockholm och han visade mig saker som jag aldrig hade tänkt på. Berättade om byggnader, pekade på utsmyckningar och talade ofta om vilka som hade bott där och där eller andra saker, händelser som hänt och sådant. Han har varit min guide och många andras också, ett tag i sitt liv.
  Må bra och många kramar till dig.

  1. Tack! Vad glad jag blir över att du tycker om att läsa och följa med mig runt i bloggen på mina turer. Extra roligt är att du så väl känner igen dig. Och du har ju verkligen sett och upplevt mycket av Stockholm.
   Du hade ju verkligen en fin guide i Mysingen och jag hade också tyckt om att gå med er.
   Önskar dig det bästa.
   Tankar och en stor kram

 7. Så mycket vackert det finns att fästa blicken på i Gamla stan! Och man SKA titta upp, inte bara titta där man sätter fötterna. För det är den som fixerar gatan som missar mycket.

  1. Jag tar ofta en tur till Gamla stan och nästan varje gång hittar jag något speciellt att fästa blicken på ett något som jag funderar mer på. Har ibland varit med på olika vandringar här och det är också roligt. Just nu ligger de dock nere.
   Och visst är det bra även nu att se upp. Mycket finns där också.

 8. Du är verkligen en levande databas. Å vilken intressant läsning. Det mesta var nytt för mig och om jag ska vara ärlig så har jag aldrig lagt märke till hissbommarna i Gamla Stan. Och jag som trodde att jag alltid tittar upp… och ned;-)
  Så tusen tack för mycket intressant info och fantastiskt fina och illustrativa bilder:-)

  1. Tack! Jag har jobbat en del som guide i Stockholm förr och lite finns kvar och annat har jag i gamla anteckningar i böcker. (Numer är jag inte auktoriserad men har varit förr)
   Säkert kommer du vid tillfälle att de några av dessa hissbommar om du tittar upp. Valvhusen ser du nog ändå.

 9. Oj, sån spännande läsning, och de där hissbommarna, wow! Svårt att fatta hur det var för folk att leva under den tiden! Vet du något om kanonkulan som sitter på ett av husen vid Stortorget? Du kanske har skrivit om den förut?
  Må så gott!
  Varm Kram!

 10. Oj, vad kul att läsa.
  Du får mig att genast vilja ta mig till Gamla stan och se upp.
  Behöver definitivt se mig mer noggrant om, nästa gång jag är där.
  Tack för fin läsning med bra information.

  1. Tack! Vad roligt att du uppskattade inlägget! Gamla stan har så mycket att erbjuda. Och att se upp innebär att man också kan upptäcka en hel del saker man inte tidigare sett. Och visst ska det väl kunna bli möjligt för dig med ett besök i Stockholm under våren eller sommaren. Vi hoppas på bättre tider.

 11. Människor har tydligen varit sammalika i alla tider. Det där med att ett pekfinger och rekommendationer inte är tillräckligt för att få alla att ”lyda” utan att det behövs böter för att nåt ska slå igenom ordentligt, det tycker jag att jag känner igen såhär i pandemitider…

  Fina bilder från den vackra stadsdelen ännu en gång 🙂

  Ha en fin fredag!

  1. Jadå! Märkligt! Och visst är det så att kommer böter med i bilden så blir det ofta rättning i leden.
   Gamla stan har så mycket och det är alltid roligt med en tur hit. Och man omges helt klart av historia.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Strålande sol här idag så det ser ut att bli en lyckad dag. Ska för min del tillbringa den i Uppsala-

 12. Jag är en typisk ”sätta fötterna i hundbajsmänniska” för att jag alltid tittar upp istället för att se var jag sätter fötterna.
  Finns så mycket på fasader som många helt missar.
  Älskar också att finna spännande detaljer.
  Bra att du tog upp detta ämne, så fler kanske tittar upp mer.

  1. Tursamt nu är det få hundar i Gamla stan och den är tämligen öde nu sedan pandemin slog till. Så trist. Men det finns så mycket och ser man upp så lägger man märke till mängder av saker man inte annars sett.
   Önskar dig en fin helg.

 13. Haha, ja, det gäller verkligen att se upp emellanåt. Men det gäller ju även att se ned så man vet vad man placerar fötterna i/på. Dessutom ska man ju se åt sidorna så man inte går in i folk och fä. Helst sill man ju även se vad som finns i skyltfönstren också. Det är inte konstigt att man blir trött i skallen efter att ha varit en sväng inne i en stad!

  1. Nu är det ju så folktomt i Gamla stan så risken att man ska stöta ihop med någon är liten. Men man kan ju stanna till och se uppåt.Vad gäller skyltfönstren stannar jag även till där. Och fötterna brukar hamna rätt. Att nu strosa i Gamla stan är så lugnt så inte blir man trött i huvudet av att vara där. Inte direkt i City heller. Jag väljer nog lugna stråk skulle jag tro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *