Stockholm

Mer hoppfullt nu för Gamla stan

Jag har just kommit hem efter en snabb vända ner till Gamla stan för att uträtta ett ärende. Eftersom jag bor ju på “Söders höjder” så det blir det ju till att gå ner. Å andra sidan får jag hemifrån kajen gå en bit uppför först innan innan det bär av ner. Ner mot Slussen, vidare över “Guldbron,” och till Gamla stan. (Jodå, jag gick hem och då är det en del uppför till att börja med.) Efter att ha besökt Gamla stan en hel del under “pandemiåret” så känns det i år betydligt mer hoppfullt för alla de som har butiker och restauranger  här. Och visst hopp tyckte jag mig se i Gamlas stan även förra året strax före jul. Så här såg det ut den 21/12-2020.

Här bland gränderna och bostadshusen var jag tämligen ensam.

Mer hoppfullt i år

tycker jag det verkar vara med antalet besökare i Gamla stan. Idag var jag på plats redan klockan 11 för med tanke på att det är lördag så anade jag att det skulle vara mer eller mindre anstormning av besökare.

Stannade till på Köpmangatan som leder upp till Stortorget och såg denna vackra krans utanför en port.

Stockholm. Gamla stan. Här i gränden är jag ensam. Jag som trodde det skulle vara mer hoppfullt nu för Gamla stan. Är det månne lugnet före stormen? Här är jag helt ensam. Jag som trodde det nu skulle vara mer hoppfullt för Gamla stan.

Stortorget. Detta var navet, centralpunkten, och det var härifrån Stockholm växte fram. I tankarna kan man förflytta sig tillbaka till 1500-talet och till Stockholms blodbad som då ägde rum just här. Men dit är det nog inte många besökare som idag har tankarna. Nu är det julmarknad. Här  passerade jag en vardag kväll när jag skulle se “den levande adventskalendern” och även då var det många besökare. Men idag var det trångt. Noterade också en hel del både utländska och svenska turister.

Stockholm. Gala stan. Stortorget. Verkar betydligt mer hoppfullt i år för Gamla stans näringsidkare och butiker. Och visst verkade det mer hoppfullt även för både butiker, restauranger och gallerier när så många besökare var på Stortorgets julmarknad. man kan ju tänka sig att de “gör Gamla stan”.

Jag står på det gamla  Börshusets trappa och blickar på avstånd ut över alla som besöker  julmarknaden. Kanske gillar man trängsel. Jag gör det inte.

Börshuset är från slutet av 1700- talet och sedan 2001 finns Nobelmuseet här.  Ett museum som är väl värt ett besök och som har olika  aktuella utställningar som pågår.  Svenska Akademien, som länge varit husvill, fick genom en donation möjlighet att nyttja övervåningen i Börshuset  och man flyttade in här 1921.

Även åt andra hållet var antalet besökare till julmarknaden många.

Och en hel  del besökare i Gamla stan tog en paus på uteserveringarna runt Stortorget. Men jag gick vidare till Västerlånggatan.

Stockholm. Gamla stan. Absolut mer hoffullt nu öfr restauranger och caféer. Absolut mer hoppfullt nu för restauranger och caféer.

Mitt ärende

Ensam var jag inte på Västerlånggatan men det var absolut ingen trängsel. Snabbt hittade jag butiken där jag hade tänkt att köpa mig en ny mössa. Någon vän av mössor är jag inte men om det blåser rejält eller är mer än ca. -6 så åker den numer oftast på. Men se här hade jag otur. Och det hjälpte inte varken att klockan var 11.30  och att jag drog i dörren. Den förblev stängd. Insåg snabbt att inte ens min envishet kunde göra det möjligt för mig att köpa mössan. Jag visste att butiken oftast har öppet på eftermiddagarna men tänkte att de kanske öppnade tidigare en lördag. Nåväl. Jag lämnade Gamla stan och gick hem igen till Söder. Utan mössa.

Västerlånggatan.Till vänster ligger butiken där min tilltänkta  mössa finns

Stannade till helt i närheten och såg denna läckra portdekoration.

Innan jag lämnade Gamla stan passerade jag Järntorget . Här var det besök av flera guidade turistgrupper. Roligt att höra att både italienska och spanska.

Järntorget och “samling vid pumpen”. Det så nästan ut så. Järntorget finns omnämnt redan på 1400-talet och fick sitt namn av att det under en tid var här det svenska järnet som skulle gå på export med båtar vägdes.

Guldbron, den nya Slussenbron, som förbinder Södermalm med Gamla stan har rejält breda gångbanor. Nu är det drygt ett år sedan den invigdes. Och den väl använd. Jag gick hem till Söder men folkvandringen som påminde om  ett lämmeltåg gick åt motsatt håll. Mot Gamla stan.

 

22 svar på ”Mer hoppfullt nu för Gamla stan”

 1. Ett öde gamla stan, men magiskt vacker bild ,-)
  WoW den kransen gillade jag, unik!
  Nu fler personer , julmarknad är mysigt, bilder från Gamla Stan ser ut som en julkalender.
  Många på uteserveringen, mysigt. Väldigt fin portdekoration, kul med olika dekorationer. Så synd att det blev någon ny mössa idag. det är väl en speciell mössa kan jag tro. Gillar själv mössor, men är det kallt så är det, då åker den på ,-)) Kommer ihåg när guldbron anlände, såg dina bilder, men har aldrig sett den på riktigt, men gillar den ,-)
  Ha en fortsatt jättefin Helg.
  KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Det var på ett fåtal platser det var så här öde. Annars var det många besökare idag och jag kan glädjas med alla näringsidkare för de har haft det svårt under lång tid med pandemin som följeslagare.
   Jag trodde att butiken öppnade vid 11 men så var det inte.Så det blir en ny sväng nästa vecka. Och jag gillar ju att ta en sväng här så det är ingen direkt uppoffring.
   Guldbron fyller sitt syfte tycker jag och så fint med de breda gångbanorna.
   Önskar dig också en bra helg.
   Kram
   .

 2. Ajdå, då får du ge dig ut på en ny promenad så håller jag tummarna för att du kommer hem med en ny mössa. Själv har jag flera stycken jag växlar mellan beroende på temperatur. Ha en bra kväll!

  1. Japp! I nästa vecka blir bra. Och på eftermiddagen så butiken är öppen. Jag har ett par mössor men den här är i blå/lila färg och skulle passa mig bra. Tror jag.
   Önskar dig också en trevlig kväll.

 3. Härligt att se att turisterna har återvänt till Gamla Stan, och jag hoppas verkligen att de “gör Gamla Stan” så att det ger lite klirr i kassan hos caféer och restauranger.
  Ganska dåligt av din affär att inte ha öppnat klockan 11. Jag menat klockan åtta en lördag morgon hade jag förstått, men det är ju vanligt att affärerna åtminstone öppnar klockan 10. Hursom – du gillar ju att promenera så…:-)
  Härliga bilder från Stortorget. Rätt skönt också att det det inte var vitt på marken;-)

  1. Väldigt roligt att se och mängden utländska turister är stor. Och Finlandsbåtarna gör ju sitt till. Caféerna och restaurangerna verkar ha mycket, något jag noterat sedan november. Kanske innan dess också. Och jag hoppas butikerna också har mer. De flesta butiker i G.S. öppnar klockan 11 på helgerna men det finns de som öppnar senare. Kan tänka mig att de har öppet sent på kvällen också. Så det blir ett nytt varv för mig i veckan. Inga problem för till Gamla stan går jag gärna.
   Fullt ös på Stortorget och hoppas och önskar det har viss överspridning. Många turister här också.

 4. Riktigt skönt om lite återgår till hur det var tidigare. Försiktighet är klart ändå a och o. Annorlunda krans som jag verkligen gillar. Jag har också ståt på Järntorget i en klunga med en guide som berättade., men det var många år sedan. Jag har fortfarande mycket kvar som jag vill utforska mer i Stockholm. Kram

  1. Visst är det! Och många företagare i Gamla stan har verkligen haft det knapert. Extra roligt nu med så många utländska besökare här och i stan.
   Och om du på nytt kommer hit så vill jag gärna guida dig. Tror du skulle tycka om att hänga med mig i mitt Stockholm. Och jag är en bra guide. (Säger dom…)
   Kram

  1. Ja, viss trängsel var det och det var också en del som hade munskydd. Bra så- .Och många utländska turister var på plats och de måste ju alla ha covid bevis och det är ju bara bra. Jag stod på trappan till Börshuset och var på avstånd.
   Jag ska ta en sväng i veckan och till Gamla stan går jag gärna. Och det är också en vardag inte så många ute mitt på dagen.
   Trevlig kväll.

 5. Snopet med mössan men det blev i alla fall en promenad i fina omgivningar. Ganska så mycket folk men jag förmodar att turisterna har Covid-bevis. Dessutom så var det utomhus. Lite perspektiv tänker jag,

  Kram och god kväll!

  1. Verkligen! Kunde ju inte tänka mig annat än att butiken öppnade klockan 11. Men det blev en bra och tervlig promenad. Och roligt att se Gamla stan leva upp mer. Många både inhemska och utländska turister på plats. Utländska turister har Covidpass och många av dem bar munskydd. Det är något som svenskar inte är bra på.
   Hoppas ni haft en bra kväll.
   Kram

 6. Jag har nästan alltid ogillat mössa, men nu har jag två – likadana fast i olika färg! Blev så tagen av att hitta en som jag gillade att jag gick tillbaka till affären och köpte den andra. Hoppas du fpåtag i din, det är väldigt skönt när det är kallt!
  Julmarknaden på Stortorget hade jag tänkt kika in på, men trängseln fick mig att vända och gå därifrån.

  1. Jag ogillar också mössor men när det är-6 och över eller om det blåser så har jag på ålderns höst börjat använda mössa. Hela min skoltid hade jag mössan i väskan. Jag ska ta ett nytt varv i veckan och få tag på mössan. Nej, julmarknaden har jag tittat på men på avstånd.. Inget för mig. Inta annat än att tycka det är bra att Gamla stan lever upp. Idag var det väldigt många utländska besökare här och många med munskydd.
   Mina favoritgränder vardock “lediga”. Skönt så.

 7. Jag har aldrig gillat trängsel och ännu mindre sen pandemin överföll oss alla. Fina bilder från gamla stan, men synd att du inte fick tag i din mössa.

  Ha en fin tredje advent!

  1. Trängsel gillar inte jag heller och det var ju egentligen bara på Stortorget det var trångt.Mängder av utländska och svenska turister i stan. Och många av de utländska med munskydd. (Och de måste ju ha covidbevis eller pcr/antigentest för att komma in i Sverige.) Men jag stod bra ensam på Börshusets trappa och kunde se det hela lite grann från ovan.
   Blir en ny promenad i veckan till Gamla stan. Och inte mig emot. Där strosar jag gärna.
   Önskar er också en trevlig tredje advent.

 8. Jag föredrar Gamla Stan som den såg ut för ett år sedan – folktomt alltså … men såklart är det bra för alla företagare att det nu kommer folk igen. Själv skulle jag nog drabbas av panik med så mycket människor!
  Trevliga bilder från din promenad, men trist att du inte lyckades med mössan.
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Fortfarande finns det många ganska tomma gränder och det är där jag brukar strosa runt. Nu stod jag en stund på Börshusets trappa och såg vimlet av besökare. Många turister, både svenska och utländska och de behövs extra här eftersom de småföretagarna är många och har haft det knepigt under pandemin. Jag tar ett nytt varv i veckan och ska nog då få tag på mössan. Gamla stan gilar jag ju så det blir att förena nöje med nytta.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 9. När nån skriver “Söders höjder” tänker jag alltid på Fogelströms stadserie och hur de knotade uppför backarna på söder! Förövrigt 1:a på min tio-i-topp-lista över de bästa böckerna jag läst. Undrar hur många gånger jag läst om serien, fem kanske? Hur som helst så är min plan att gå en Fogelströmvandring som Stadsmuseet ordnar till sommaren. Jag vill ju se var Henning och Lotten bodde 🙂

  1. Jag också! Jag bor ju ganska nära Åsöberget och Vita bergen som figurerar mycket i böckerna. Här promenerar jag ofta och tänker då på allt slit och släp som personerna i Fogelströms böcker fick utstå. Har läst böckerna många gånger och även andra platser i mitt område på Söder finns med i dem; bl.a. Barnängsbryggan.
   Jag brukar gå med på Stadsmuseets vandringar och tycker de ger så mycket. Var Henning och Lotten “bodde” vet jag. Men helt osvsett går jag gärna på dessa guidade turer. Kanske vi ses?

 10. Så bra för alla som har butik där i Gamla Stan att det verkar som om det är välbesökt. Dina bilder visar ju på rätt så mycket med folk på gatorna. Jobbigt annars om affärerna måste stänga och innehavarna inte klarar av hyror och liknande.
  Trevligt att se dina fina bilder.
  Stor annorlunda krans.
  I dessa tider känns det fint att ha en mössa på huvudet. Det har ju varit riktigt kallt och en hel del blåst, isande nordanvindar har det känts som.
  Hoppas att du kan få tag i en mössa någon annan dag.
  Kram!

  1. Gamla stan och företagarna där har verkligen haft ett tufft år. Det började lätta lite i sommar när kryssningsfartygen fick släppa i land sina passagerare. Alla hade ju då PCR test. Och senare i höst har fartygens passagerare haft Covid pass. Bra så.
   Julmarknaden hade många besökare såg jag men den var ju utomhus och många av de utländska besökarna hade munskydd.
   Till Gamla stan tar jag ofta en sväng och får ta ett nytt varv i veckan och då få tag på min mössa.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *