Stockholm

En tisdag i Stockholm – En del nytt och en del gammalt

Tisdagar är den dag i veckan då jag ofta träffar väninnan Agneta för en längre och ibland kortare promenad i Stockholmsområdet. I januari i år sågs vi för en första promenad ute på norra Djurgården, runt “Stora Skuggan”. hunnit se en hel del av olika områden i Stockholms omgivningar. Våra turer har också sträckt sig till Norrtälje och Vaxholm, liksom till en del andra grannkommuner.  Även Stockholms innerstad har vi noga tagit oss an och och här finns hur mycket som helst. Vad gäller pendelbåtarna har vi testat dem alla. Så det är bara att vraka och välja vad vi vill göra. Även vädret för dagen avgör lite hur vi styr stegen. Och för enkelhetens del har vi just valt en tisdag men andra dagar har också varit aktuella.

Nej, bilden är inte från en möbelbutik utan från Sturegallerianvid Stureplan. Bara att slå sig ner. Finns gott om liknande sittplatser här. Detta är en galleria med “specialbutiker”, caféer och  restauranger. Och här inne hade Agneta och jag bestämt träff . 

Det blev en tisdag i Stockholm

som skulle få ett trevligt, gott och blandat innehåll. Och att ha Sturegallerian vid Stureplan som mötesplats  är centralt och trevligt. Några bestämda planer för dagen hade vi ovanligt nog inte men givetvis hade vi tänkt oss en sen lunch. Brukar liksom ingå. Vad som slog oss denna tisdag var att det var så många människor i rörelse ute på stan. Många i yngre åldrar. Vi undrade om det var denna “svarta vecka” som  gjorde att många “jobbade hemma” så här en tisdag.

Stockholm. Östermalm. Sturegallerian. Fullt av gäster på restaurang Tures en tisdag utanför lunchtid. Lite ovanligt  att så många är ute och rör sig en tisdag. Här restaurang Tures i Sturegallerian som var välbesökt även efter lunchtid.

Vi lämnade Sture gallerian och passerade Östermalmshallen. Men inget besök  här denna dag utan vi gick vidare mot Humlegården som också ligger i stadsdelen Östermalm.

Humlegården anlades i början av 1600-talet av kung Gustav II Adolf och då för att producera grönsaker och frukt till hovet. (Namnet kommer efter att man då odlade mycket humle här. ) Men området i sig har en mycket äldre historia. Här i parken ligger också Kungliga Biblioteket. För att uppmärksamma att Humlegården 2019 fyllde 400 år anlade Stockholm stad en kål och humleodling i en del av parken och här finns också exempel på växter som odlades här på 1600-talet. Exakt vilka växter som då odlades här i Humlegården vet man inte riktigt. Men växterna som finns här är några av  de som man odlade i Sverige  på 1600-talet.

Stockholm. Östermalm. Humlegården. Igår, en tisdag i slutet av november låg det lite snö här.I går, en tisdag, i slutet av november.  Köksträdgården är liten och symmetriskt indelad i olika “kvarter” med örter och grönsaker. Även en linodling finns och dte odlade man under 1600-talet för att få olja och använda till kläder.

Humlen hade vissnat men rosmarin och persilja fanns i landen.

Vidare

Vi lämnar Humlegården och är tillbaka på ruta ett. Stureplan. Men vi har nu siktet inställt på en lite senare lunch i väntan på att mörkret ska sänka sig och mer av stadens vackra julbelysning ska tändas.

Biblioteksgatan är fint smyckad med ljusslingor och kransar. Och en röd matta är utlagd. Ja, den ligger nästan alltid här så den kom inte ut just för att vi passerade.

Vackra blomsterarrangemang var utplacerade längs hela Biblioteksgatan. Fint, både en tisdag när vi passerade, och förstås  alla andra dagar också. 

När vi nu var i närheten ville jag gärna titta in i den gamla Birger Jarlpassagen,Stockholms  äldsta galleria, som invigdes 1897 av kung Oscar den II. För länge sedan i mitten eller slutet av 1960-talet låg här en enormt populär jeansbutik som hette Gul& Blå. Och på den tiden ville “alla” ha deras jeans.Jag också och visst blev det inköp. Minns mina V-jeans härifrån som jag köpte i början av 70-talet. Avskurna under knäna och därifrån formade som ett V. Utställda. Ibland riktigt vida.Fler som minns dessa?

Gallerian är fortfarande fin och ett par butiker finns kvar. Men här finns också en japansinspirerad  restaurang, Misshumasshu som jag vi tillfälle vill testa. Öppen för både lunch och middag.

Stockholm. Birger Jarlspassagen en tisdag i adventsveckan. Birger Jarlspassagen en tisdag i avdventsveckan. (Restaurangen ligger rakt fram i passagen och till vänster.)

Så dags för vår lunch.

Nej, den bestod inte av vare sig kakor eller bakelser trots att vi gick till “Art Bakery” mitt emot NK, på Regeringsgatan. (Hör till NK) Här är det inte bara bakverken som är konst utan det finns också konst att titta på runt om i den stora och luftiga lokalen. Att man sedan kan se hur konditorerna (jo, det heter så) bakade inför öppen ridå var en bonus.

Färdiga bakelser som tillverkats här på plats.

Ett skådespel, bakom glasskivor, att se hur bakverken och tårtorna växer fram. Vilket hantverk!

Ett par av alla tårtresultat. Tänk att få till denna blanka chokladglasyr och få det så jämt. Imponerande!

Och tänk det fanns räksmörgåsar. Serverad på grovt, gott, bröd bakat på NK:s eget bageri. Generöst med handskalade räkor och ett gott val. Vinet till var en god riesling.

 

Fortsättning följer i morgon.  Då tar vi oss vidare i skymningen.

36 svar på ”En tisdag i Stockholm – En del nytt och en del gammalt”

 1. Vilka otroligt läckra bilder du visar tillsammans med fin text om vår Huvudstad! Det känns så skönt att gå med dig när jag sitter tryggt i värmen.
  Båda mina barn har arbetat i din stad på var sitt håll i början av den här veckan.
  Kramar

  1. Du är alltid välkommen med.Jag var ju med dig och barnbarnet en runda till Ullared, i bloggen, och visst var det helt ok.Kul för oss med lite studiebesök.
   Kul att barnen varit här på jobb och då har de smakat på lite av Stockholm här i adventstider. Det är riktigt fint med alla ljus.
   Kram

 2. Åh vilka fina foton från stan! Jag njuter och tittar. Vet ju inte om jag hinner in på nåt besök i stan . Fina tips du kommer med, räkmackan med ett gott vin till ser smarrigt ut!
  Visst minns jag V-jeansen, jag hade också dem! Å jag känner igen Gul &Blå butiken, tror jag hade såna jeans också, men inte köpta i Stockholm ?
  Tårtorna ser verkligen ut som konstverk,
  Ha en fin kväll!
  Kram!

  1. Tack! Jag är ju där nästan varje dag så du får en dos av innerstan ändå.
   Kul att du också hade dessa jeans från Gul&Blå. Minns lyckan av att köpa mina fösta V-jeans just här hos Gul&Blå i Birger Jarlsgallerian.
   Är du i stan så titta gärna in här på “Art Bakery” mitt emot NK på Regeringsgatan. (Det hör till NK)
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 3. Härlig promenad och så skönt att slå sig ner med ny putsade skor där på första bilden =) För visst är det en skoputsmaskin till höger i bild. Bakverken ser magiskt goda och fin ut, perfekt att stå där och lära sig lite trick.
  Räkmackan mmmmm. Ha en bra kväll!

  1. Visst är det en skoputsapparat. Finns flera här och sköna sittgrupper att slå sig ner i.
   En jättetrevlig dag blev det verkligen. Och en riktigt god räkmacka här på “Art Bakery”. Mycket annat fanns förstås också.
   Önskar dig också en trevlig kväll.

 4. Trevligt.
  Smörgåsen ser god ut, drycken likaså!
  Var ganska mycket folk på IKEA/Avion i måndags mer än vad det brukar i början på veckan.
  Tjusiga tårtor , de är duktiga som skapar sådana konstverk.
  Gul & Blå-jeansen minns jag.
  Hade ett par s.k. V-jeans.

  1. “Art Bakery” är ett ställe jag verkligen rekommenderar. Så mycket gott och väldigt trevligt.
   Kul att du också minns Gul&Blå jeansen. Minns än idag när jag i slutet av 60-talet kunde köpa de första just i butiken här i Birger Jarlspassagen.
   Lycka!

 5. Vilken trevlig dag i Stockholms city och vilken god lunch. En god räksmörgås ska se ut så och självklart ska det vara grovt bröd, gärna danskt rågbröd. En styggelse med Hönökakor och liknande som tyvärr inte är helt ovanligt.

  Birger Jarlspassagen var det länge sedan jag besökte. Det var i min ungdom och självklart var Gul&Blå målet. Jag kom därifrån med ett par ursnygga jeans och en T-shirt med Mary Lou, bananen, på.

  Kram och god onsdagskväll1

  1. Ännu en riktigt lyckad dag. Detta var mitt första besök här på “Art Bakery” men jag kommer helt klart tillbaka. Nu blev det inget sött för min del men räkmackan var så god. En av de bättre jag ätit.
   Kul att du också minns Gul&Blå och köpte jeans här. Jodå, Mary Lou bananen hade jag också på en t-shirt. Och jeansen var ju nästan ett “måste” om man ville hänga med.
   Önskar dig en fin kväll.
   kram

  1. Visst är det! Och vi varierar våra rundor. Ibland blir det ju också “soppteater” . Trevligt det också. Och det kan bli andra dagar vi ses om vädret är trist. Vi har verkligen sett och upplevt så mycket och roligt har vi.

 6. Fin tur ni gjorde, du och väninnan. Uppskattar också sittgrupperna i Sturegallerian! Men där finns Lakrits by Bulow, så det är ett farligt ställe. Himla god lakrits har de där! För egen del har jag plötsligt fått svårt att gå … ena höften protesterar … hoppas det går över av sig självt men det kan man kanske inte lita på …

  1. Jag gillar Sturegallerian med all bekvämlighet. Ja, denna lakrtitsbutik brukar få besök av mig, men inte denna gång. INte bara besök. Inköp också. Gillar den verkligen.
   Trist att din höft trilskas. Kanske dags att någon tittar till den. Om du behöver sjukgymnastik och är hemma “på Söder” kan jag rekommendera “Hela kroppen” på Kapellgränd, strax bakom Medborgarplatsen. Så bra. Har fått god hjälp här med knepig rygg och lika knepiga höfter.

  1. Så kul att gå här igen. Var så länge sen. Hamnade i tankarna i slutet av 60-talet när jag var här och köpte mina första V-Jeans. Ler!
   Och visst påminner denna passage om flera som finns i London. Kom på det nu när du skrev det.

 7. Trots att jag är ingen sötis, så beundrar jag konditorer. Det är faktiskt en konst att göra tårtor. Å du vet ju bäst, då din dotter ju verkligen är en “tårt-konditor”.
  En fin rundvandring i Stockholms hjärta. Sturegallerian är alltid roligt att besöka. Bara att kolla butikerna där och göra “window shopping” är ett äventyr.
  Kul att du äntligen lyckades med en räksmörgås igen:-) Nästa gång ni är i närheten av Stureplan – kolla East. Det asiatiska stället borde vara helt i din smak. Okej, de serverar ingen räksmörgås, men jag är helt säker på att du skulle älska deras Tempura rolls med världens godaste dipsås.

  1. Jag är inte heller så förtjust i söta bakverk. Men jag tycker det är roligt att titta och se hur de blir till. Och ett otroligt precisionsjobb är det. Jätteroligt att se chokladen komma på tårtorna här på “Art Bakery”. Och denna glans i glasyren.
   Sturegallerian gillar jag att titta in i. Trevlvigt att slå sig ner både på restaurangerna, caféerna eller i de möbler som finns utplacerade.
   East har jag besökt kvällstid och även dessa tempura rolls. Så goda. Ska gärna testa East för lunch också. Älskar ju asiatisk mat. Blev här i Birger Jarlspassagen sugen på den japaninspirerade restaurangen.
   Stockholm har ju så mycket att erbjuda i matväg.
   Där vi var nu, på Art Bakery, återkommer jag gärna till. Men mest för en smörgås, ett glas vin och en cappuccino.

 8. Nä nu fick du mig riktigt nostalgisk! Så många fina ställen som man nog kanske inte uppskattade till fullo medan man bodde där, då var det så självklart… Man saknar inte kusen innan båset är tomt, lite så…
  Biblioteksgatan var en riktig favorit. Hur är det med affärer i centrum? Ingen affärsdöd med tomma skyltfönster? I Falun och även i Kupolen i Borlänge råder butiksdöden på riktigt. Det gapar många tomma lokaler framför allt i gallerior men även på stan.
  Jag tycker du kan börja kalla era promenaddagar för räk-tisdag! Och det säger jag med en gnutta avundsjuka…
  Kram

  1. Vad roligt! Och nostalgi kan vara riktigt rolig. Kan tänka mig att det är så att bor man eller vistas “mitt i” så blir ju mycket självklart.
   Absolut ingen affärsdöd på Biblioteksgatan eller i City. Men jag vet att många i Gamla stan haft det knepigt och säkert i förorterna.
   Jag tar gärna en räksmörgås om de finns och ser goda ut. Men vill inte ha “svampigt” bröd.
   Ska absolut överväga att kalla våra tisdagar “räktisdagar”. Men ibland blir det “soppteater” och ibland finns det inga. Fniss.
   Kram

 9. Så mysigt ni har det tillsammans ,-) Härliga bilder, allt ser så gott och tjusigt ut ,-)
  En sån dag i veckan skulle man ha! ,-)
  Visst kommer jag ihåg V jeansen.
  Intressant att få veta lite mer om de platser ni besökte den här gången.
  Tjusiga bakverk, visst är det riktiga konstverk. Håller med om att det är imponerande att få till chokladglasyren!
  Lunchen och vinet ser gott ut ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Vad roligt att det fungerade för dig att det gick att kommentera.
   Vi hade en jättefin dag och skönt väder var det också-
   Kul att du också kommer ihåg V-jeansen.
   Vi hittade ett riktigt bra lunchställe och ville man hellre ha en kaka eller bakelse fanns det gott om dem också.
   Min räksmörgås var riktigt god och vinet också.
   Ha det fint du också.
   kram

 10. Trevligt ni verkar ha det på promenaderna. Fina bakelser, ett ställe jag ska försöka komma ihåg att besöka. Räksmörgås på mörkt bröd/rågbröd är bland det godaste, i stället för vitt svampigt bröd. Visst minns även jag Gul Blå butiken och kön som ringlade utanför för att få köpa V-jeansen. Humlegården, som var en del av min lekplats, där satte jag mig just på en Humla, 4 år gammal och skrek så alla i hela Humlegården hörde det hahaha.

  1. Det har vi verkligen och de blir också väldigt varierande. Ibland kombinerar vi med “Soppteater” på Kulturhuset/Stadsteatern. “Art Bakery” var nytt för mig men väninnan Agneta hade varit här tidigare. Och jag kommer gärna tillbaka-
   Vitt svampigt bröd vill jag inte alls ha och inga burkräkor heller.
   Kul att du också minns butiken Gul&Bllå. Minns både butiken, jeansen och körena hä ri den trånga passagen.
   Illa att du satte dig på en humla när du var här och lekte. Antar att du inte glömmer detta.

 11. Så fint och mysigt att ha en tisdagsträff /promenad med en väninna så där återkommande 😀 Verkligen fina bilder att hänga med på. Tack.
  Din räksmörgås var precis som den skulle, med det grova brödet.
  Bakverk är verkligen konstverk, jag beundrar detta, men inget som jag äter.

  Ha en fin kväll. Stor kram.

  1. Vi har verkligen trevligt på våra tisdagsrundor. Ja, det kan bli en annan dag också om vädret inte är så gynnsamt.
   Stockholm är alltid fint och nu i adventstider är det extra vackert med alla julskyltningar och vackra ljus.
   Röksmörgås väljer jag bara om det är handskalade räkor och tunt rågbröd annars tar jag annat.
   Jag äter inte heller så mycket vad gäller bakverk. Men ibland så. Och dotter Helens bakverk är så läckra så de de smakar jag gärna.
   Stor kram!

 12. Så trevligt med en tisdagspromenadkompis! En härlig tur fick nu ju denna gång också 🙂 Vilka fina sittplatser där i Sturegallerian!

  Visst minns jag V-jeansen – dom var obligatoriska i Skellefteå på 70-talet 😉 Där hade vi också en Gul&Blå-butik som var omåttligt populär. I övrigt fanns typ bara Domus, Epa och Tempo…
  Minns när jag såg en av tjejerna på högstadiet gå omkring i “stuprörsjeans” och jag tänkte att såna där skulle jag minsann ALDRIG sätta på mig. Haha!

  Ha en skön dag!

  1. Vi har så trevligt på våra rundor och har nästan alla tisdagar också haft fint väder. Ibland har det också blivit soppteater en tisdag och det har gått fint att kombinera med promenaderna.
   Blev riktigt nostalgisk här i Birger Jarlspassagen och kom ihåg den långa kön in till den Gul&Blås huvudbutik som låg här. Målet var ju då här i slutet av 60-alet ett par “riktiga” V-jeans och helst ett par t-shirt med specilatryck som fanns här.Kul att butiken också fanns i Skellefteå så du kunde köpa ett par där.
   Ha en trevlig torsdag.

 13. Tack för den trevliga promenaden! Intressant läsning om trädgården där i Humlegården.
  Härliga och talande bilder på allt – från blommor till räkmacka och fina tårtor 🙂
  Jag som är uppvuxen i ett bageri/ konditori minns hur roligt det var att titta på när konditorerna trollade fram vackra tårtor, bakelser, kakor och till jul även marsipantomtar och grisar 🙂
  Ser fram emot fortsättningen!
  Kram

  1. Vad roligt att du gick med! Roligt att se växter i Humlegården i november, vackra ljus runt om i stan och sedan avsluta med en sen lunch här på “Art Bakery”. Jätteroligt att se hur bakverken kom till. Kan tänka mig att du sett många tårtor och bakverk sett dagens ljus.
   Fortsättning följer idag.
   Kram

 14. Så fina juldekorationer. Och vilken trevlig tradition ni har att träffas en gång i veckan. Och räksmörgåsen såg verkligen god ut!
  Stor kram

  1. Så mysigt att strosa runt i stan och se alla vacker belysning. Perfekt att ha en dag att ses på och vi är bra på att variera våra promenader.
   Lunch brukar ingå och jag slår gärna till på en räksmörgås om den ser “bra” ut. (Handskalade räkor och grovt bröd.)
   Stor kram

 15. Jag bara sitter här och njuter av dina härliga bilder. Stockholm har enormt mycket att bjuda på, förstår jag. Att få veta historiken bakom är ett stort plus. Visst minns jag V-jeansen. Inget jag saknar dock. Kram

  1. Tack! Jätteroligt att du är med. Så julig är jag ju inte men att se alla vackra ljus i stan tycker jag verkligen om. Lite historia blir det allt som oftast. Och man kan ju hoppa över….
   Kan tänka mig att du också minns V- jeansen. just då, här i mitten och slutet av 60-talet var de ju omåttligt populära. Och butiken Gul&Blå hade långa köer för att få köpt sådana. Har sett att en del av detta mode är på gång igen. Men, nej tack för min del.
   Kram och trevlig torsdag.

 16. Vilken trevlig dag.
  Räkmackan såg god ut, som vanligt, men nu var det inte så längesedan jag åt en, så är inte avis, bara gillar att titta på den.
  Jag hann tyvärr inte flanera så mycket när jag var i Stockholm, annars gillar jag det starkt. Det var så mycket annat, förkylningar, barnbarn, drop in spruta m m.
  Jag har heller inte hunnit titta in hos andra bloggare, så har mycket att ta igen hos dig också.
  Nu är det lite lugnare, för ett tag i alla fall.
  Ha det bra!

  1. Verkligen! En fin dag och fint väder. Jag väljer ofta räksmörgåsar om det är grovt bröd och handskalade räkor. Och har nu säkert testat ett 20-tal ställen i Stockholmsområdet.
   Kan tänka mig att det var intensiva dagar när du var här och det är ju mycket man vill göra. Bloggar finns kvar.
   Ha det fint du också-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *