Utflykter

Vaxholm – En strålande båtpromenad i skärgårdsmiljö

Veckan har bjudit på några riktigt vackra sensommardagar och det är bara att tacka och ta emot. Tisdagen var just en sådan dag. Och lägligt nog brukar just tisdagar vara min och väninnan Agnetas promenaddagar. Ibland tar vi ut svängarna och kombinerar en båttur med promenad och det gjorde vi även förra veckan då det blev en tur med pendelbåten norrut. Denna vecka blev det också en kombinerad tur. En båtpromenad till Vaxholm.

Stockholm. Strömkajen. På väg med SL:s pendelbåt till VaxholmVi har just lämnat Strömkajen i Stockholm och är på väg med SL:s pendelbåt till Vaxholm.Till vänster skymtar Stockholms slott, i mitten Kungliga operan, träden i Kungsträdgården kan anas och i bakgrunden reser sig NK- klockan över nejden. 

Ett besök i Vaxholm

brukar det bli varje sommar. Och ofta  blir det fler besök. Men i somras har det inte blivit av.  Vi passerade här när vi i juli, när vi efter ett besök på fyren Söderarm tog båten från Kapellskär in till Stockholm. För oss är det enkelt att just ta en båt ut till Vaxholm. En resa på drygt en timme genom en liten del av Stockholms vackra innerskärgård. Förra året i augusti började SL (Stockholms lokaltrafik) att köra vissa dagliga turer hit till Vaxholm och då var vi i stort sett med på premiärresan. (Mer om pendelbåtsresan och olika bryggor som angörs finns i länken.) Under lågsäsong kan man också ibland resa med sitt SL kort hos Vaxholmsbolaget Annars gäller särskild taxa.

Sockholm. Nacka strand passeras på väg till Vaxholm. På väg till Vaxholm passerar vi Nacka strand där båten också gör ett stopp. Och här välkomna Carl Milles staty “Gud fader på himmelsbågen.”

Vi sitter under resan i solen ute på däck. Och här är det gott om turister från världens alla hörn som har fullt upp med att dokumentera.

Vi angör en del bryggor på vägen till Vaxholm och möter också en och annan fritidsbåt som är ute. 

Framme i Vaxholm. De flesta stiger av här. Vaxholm. De flesta stiger av men några fortsätter med över till någon av  grannöarna, Tynningö eller Rindö som är sista bryggan.

Och vi tar oss an Vaxholm. (Vill du läsa mer om Vaxholm och veta varför namnet ibland stavas med W så finns det att läsa om här.)

Alldeles vid kajen där båtarna lägger till ligger också trevliga Waxholms hotell. Kan rekommenderas för både lunch och middag.

Promenad i Vaxholm och lunch

Vi hade tänkt oss lunch på Hembygdsgården, ett av våra stamställen, när vi kommer hit. Så dit strosade vi och passerade gamla hus och vackra trädgårdar som fortfarande var i full blomning.

Men döm om vår besvikelse när vi kom fram till Hembygdsgården och den just hade stängt för säsongen. Jodå, vi hade tittat på hemsidan men där hade inte infon om stängningen uppdaterats. Men besöket här står och faller inte med detta.

Vaxholm. Hembygdsgården. Perfekt läge vid vattnet. Området runt Hembygdsgården i Vaxholm är väldigt fint och läget vid Saltsjön perfekt. Dessutom brukar de ha riktigt goda smörgåsar, sallader och pajer. Och för de som tycker om hembakat kaffebröd, bakelser och tårtor är detta ett eldorado.

Bara för oss att gå vidare. Nästa alternativ för bra  lunchställe blev ” Bistro Magasinet”.

Jag beställde en riktigt god toast Skagen på smörstekt “levainbröd”. Riktigt gott. Så gott att jag inte ens kom mig flr att sakna en räksmörgås. Agneta slog till på en vegetarisk lasagne som också smakade riktigt bra.

Vaxholm. Bistro Magasinet lunchar vi gärna på. Gott och prisvärt i trevlig miljö och med bra service. Bistro Magasinet i Vaxholm tycker vi är väl värt ett besök. Gott,  prisvärt och med väldigt bra service.

En fortsatt promenad efter lunchen blev det och med några stopp. Här vid torget ligger också turistbyrån som är inrymd i rådhuset.

Torget vid rådhuset i Vaxholm.

Här i närheten hade tidigare konstnären Lena Linderholm sin butik och många blev besöken där. Nu finns en blomsterbutik i de lokalerna, men vi hittade en riktigt rolig butik; “Bland kobbar och skär” (Mer från den butiken kommer på söndag)

En hel del roliga och fina saker till trädgården. Tänkte här genast på bloggvännen “LillaSyster” som har en fantastisk trädgård

Timmarna i Vaxholm försvann och fram på eftermiddagen var det dags att ta båten hem till stan igen.

Vaxholm. Kajen. Väntan påbåten i glittrande motljus. Vaxholm. Väntan på Stockholmsbåten i glittrande motljus

Vaxholm. Kajen. Dags för hemresa till Stockholm igenBåten  hem till stan är på ingång.  Och med på bilden ville också en mås vara.

Även på hemresan satt vi ute på däck och med sällskap både vind och den sena eftermiddagssolen.

 

24 svar på ”Vaxholm – En strålande båtpromenad i skärgårdsmiljö”

 1. Så härligt det ser ut. Gissar att det även för er kan ha varit den sista sommardagen, tisdagen i denna vecka. Bra utnyttjad av er! Har aldrig varit i Vaxholm,men det låter som en trevlig sommarstad. Vet du, jag läst först om Nacka strand och tittade sedan på bilden. Innan jag kollade såhann jag fundera på om Nacka strands landmärke var med. Och där var det, jag börjar ju bli riktigt bekant med trakten.
  Låter fint att ha den veckoliga promenaden/utfärden med väninnan. Skulle nog gå att införa något liknande i vår by… åtminstone varannan vecka…. vi är ju ett antal damer som gått in i pensionärsåldern under de sista åren. Så där… där gav du mig en bra ide!

  1. Kan nog tro att det var så. Vi hade verkligen en fin dag på alla sätt och perfekt att kombinera båtresa med promenad.Jodå, Nacka Strands landmärke har jag ofta med för jag tycker det är så vackert. Roligt att du nubörjar känna dig “hemma” i mina trakter. Och jag gläds över det jag får se och veta om dina trakter. Lite hemtamt blir det för mig hos dig också. Särskilt när vattnet är på.
   Agneta och jag har känt varandra sedan vi gick på adoptionskurs tillsammans för sådär en dryga 40 år sedan och båda familjerna fick sedan barn från samma barnhem på Sri Lanka.
   Vi började med promenaderna i januari och har fortsatt och kommer att göra det. Och tänk alla dagar, utom en, har vi haft tur med vädret.
   Vad roligt om du kan få igång något liknande i din by. Och varannan vecka räcker ju fint.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Åååå vilka underbara rostiga saker…. tror nog att BP också kommer att gilla dem. Tack för länken och tack för ännu en underbar skärgårdsresa =) trevlig helg!

  1. Tänkte extra på dig här i butiken. Så mycket fint! Och inte minst de rostiga sakerna.
   Tror också BP gillar dem.Jag också. En fin dag hade vi i denna sköna “efter-sommar-dag”
   Önskar dig också en fin helg.

 3. Vaxholm levererar än ser jag trots “lågsäsong”, men himla synd att hembygdsgården inte informerade att de hade stängt för säsongen. Bistro Magasinet har jag också besökt liksom självaste magasinet med många fina artiklar man kan köpa.
  Det första jag tänkte på var LillaSyster när jag såg den rostiga utsmyckningen vid “Kobbar och skär”. Affären är inte sååååå gammal och har bara funnits där i max fem år.
  Så nu har jag någonting extra att se framemot på Skyltsöndag:-)

  1. Vaxholm var perfekt denna dag. Strålande väder var det ju dessutom.
   Trist för Hembygdsgården. De hade i god tid skickat in info om ändring men får inte göra den själva. Det var många besvikna som kom hit.
   Affären “Kobbar och skär” hade en hel del och även Magasinet. Alltid roligt botanisera här.
   Och visst har jag samlat på mig lite i skyltväg.

  1. Vaxholm är fint och perfekt att ta båten ut. Nu finns inte lena Linderholms butik kvar men jag har kvar en del porslin och dukar som jag handlat där. där- Men det finns flera andra trevliga butiker här att botanisera i.Lunchen var riktigt god och det brukar den vara här. Trist att Hembygdsgården hade stängt men bra alternativ finns ju.
   Roligt att du också varit här en del.Ett trevligt utflyktsmål är det med en tur till Vaxholm.

 4. Så mysigt med en båtresa till Vaxholm, det är så fint där! Har tagit mej med bil dit och sen vidare ut med båt till Grinda för en dag på soliga klippor med min kompis. Ätit glass i Vaxholm, men det vete sjutton om jag har provat restaurangerna däromkring, tack för tipsen!
  Och igen, vilken tur med vädret!
  Ha en fin fredagkväll!
  Kram

  1. För oss är det ju smidigt och med en båtresa hit från Strömkajen.Men det går ju lika bra att ta busse eller bil till Vaxholm. Sommartid är det tyvärr ofta ont pm p-platser bara. Grinda är trevligt men det var ett par år sedan jag nu var där. Glass brukar det bli men denna gång hoppade vi den. Lunchen var mättande-
   Jadå! Tur med vädret igen.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. Vilken härlig utflykt till Waxholm och vilken tur ni hade med vädret. Lite synd att ert tilltänkta lunchstopp hade stängt men det gick ju ingen större nöd på er. Toast Skagen väljer jag ofta när jag äter nere i hamnen och det är verkligen en favorit.

  Kram och god fredagskväll!

  1. En strålande dag och en jättefin tur till Vaxholm. Lite trist att Hembygdsgården var stängd men det finns ju goda alternativ. Finns det inte räkor att tillgå så är en riktigt bra toast Skagen ett bra val.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 6. Hej, här har vi haft kylig höst ett par dagar nu, temperatur på 10 grader o snålblåst, så nu har raskt varm jacka och tröja hittat ur garderoben. Det känns som att du är i en annan värld! Men kanske viner höstvindarna också hos dig så småningom…
  Tyvärr är det många ställen som nu stänger eller redan gjorde det i slutet av augusti så utbudet blir ju klart mindre.
  Kram, din skagentoast såg smarrig ut, o levain-bröd handlar jag gärna hem

  1. Vi hade fint väder i början av veckan men idag var det mer en riktig höstdag.Likadant blev det här idag med dagen klädsel. I tisdags när vi var till Vaxholm var det helt ljuvligt. Inte ett dugg höstaktig så det blev en riktigt fin och “god” dag här.
   En riktigt god Skagenröra på gott bröd gillas.
   Kram

  1. En båttur till Vaxholm och sedan att strosa runt här är ofta en fin upplevelse. Särskilt i vackert väder och det hade vi verkligen. Gillar verkligen dessa pendelbåtar.

  1. Visst är Vaxholm fint och perfekt att ta båten hit.
   Vi har förr varit här ganska ofta, både när vi hade båt och lantställe på Värmdö. Då blev det ofta lunch på hotellet. Har även bott där några gånger.
   Förra året blev det bara ett besök men det var ju knepigt på p.g.a. pandemin och i år har det inte bara blivit av innan. Men nu så. Och en strålande dag.
   Besöket i butiken var verkligen roligt.

  1. Visst hör ett besök i Vaxholm till sommaren. För oss brukar det bli fler men både i sommar och förra sommaren blev det bara ett. Men badet och strömmingen avstod jag. (Strömming avstår jag alltid men vet ju att den liksom hör till)

 7. Vilken härlig dag ni har haft. Visst är det mysigt att åka båten och se lite av skärgården. Synd att Lenas butik är stängd, den var så mysig.

  1. En strålande dag i Vaxholm på alla sätt. Och inte minst båtresan hit och hem. I Lena Linderholms butik har jag handlat en del och dessa saker finns i alla fall kvar.

 8. Till skillnad från förra inlägget från Vadstena så blev det här en båtpromenad i minnenas allé. Det är så himla fint i Vaxholm och där har jag varit många gånger. Precis som du så hade vi en tradition att åka dit ut (minst) en gång per sommar 🙂

  Härliga bilder!

  Ha en finfin lördag 🙂

  1. Tack!Vad trevligt! Och fina minnen.Kul att du var med.
   Vi brukar vara här ganska ofta men de två senaste åren har det blivit glest mellan besöken. Mina föräldrar hade sommarställe på Värmdö och turerna hit blev många och även tillsammans med döttrarna när de växte upp. Hotellet var då givet för lunch.
   Önskar dig också en fin lördag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *