Stockholm

Humlegården i Stockholm – En kunglig park sedan 1600-talet

Humlegården är en park i stadsdelen Östermalm i Stockholm och som har anor från 1600-talet. På den tiden detta var en kunglig trädgård som Johan den III, en av Gustav Vasas söner, lät anlägga. Här odlade man frukter, kryddor, köksväxter och just humle som  bidragit till parkens namn. Men parken har en betydligt äldre historia som går tillbaka till 1200-talet.

I går blev det en tur här i Humlegården och den mötte med skir grönska i alla tänkbara nyanser och vackra rhododendron som verkade helt nyutslagna.

Stockholm. Humlegården. Hlet ljuvliga, nyutslagna rhododendron. I Humlegården hade mängder av rhododendron i olika färger slagit ut. Säkert hade allt regnet påverkat dem-

Humlegården

blev i slutet av 1700-talet mer tillgänglig för allmänheten och var precis som Kungsträdgården en kunglig park dit allmänheten tidigare inte hade tillträde. Men Humlegårdens historia går tillbaka till slutet av 1200-talet då kung Magnus Ladulås donerade jordbruksmarken här till Klara kloster, ett nunnekloster.

En mer allmän park har Humlegården varit sedan mitten av 1800-talet och då övertog ”Linnéska samfundet” parken och det kom att bli en engelsk park. Dammar, kullar, lummig grönska och mjukare former kom att karakterisera parken.

Humlegården har gott om bänkar och att slå sig ner på. Och varför inte sitta här ett tag omgiven av just rhododendron.

Vad döljer sig här inne bland lövverket? Vi får allt ta oss en titt.

Här hittade vi en skuggig och avskild picknickplats. Nu hade vi ingen picknick med oss men bra att veta om att platsen finns. 

Här en vacker blodbok i Humlegården. Såg en sådan förra året i juni när jag var en tur till Steninge slott och vi tog en tur i slottsparken.

På det här trädet hade löven ännu inte riktigt tittat fram.

Men det var ”foten” på trädet vi blev fascinerade av. Vad det är för träd har jag ingen susning om.

Floras kulle

ligger i norra delen av Humlegården och är populär inte minst vintertid för pulkaåkning. Här i närheten finns under den varmare årstiden också ett café. En staty skymtar och det är kemisten Carl Wilhelm Scheele-

Namnet ”Flora” kommer från latinets ord för blomma,flos/floris som är vårens och blommornas gudinna i den romerska mytologin.

Stockholm. Humlegården. Floras kulle med en staty av kemistens fader Carl Wilhelm Scheele. Här uppe på Floras kulle i Humlegården sitter Carl Wilhelm Scheele och blickar ut över parken. Och han har fått sällskap-

Och en bit längre söderut i parken finns Linnémonumentet, alldeles bakom Kungliga biblioteket.

Linnémonumentet i Humlegården.Carl von Linné- ”Blomsterkungen” från 1700-talet. Runt honom sitter fyra kvinnliga figurer; botaniken, medicinen, mineralogin och zoologin.

Kungliga biblioteket ligger i Humlegården

och flyttade in i den varande byggnaden i slutet av 1870-talet-  K.B. är ett bibliotek som samlar in och bevarar allt tryckt material som ges ut i Sverige sedan 1661. År 2009 blev Statens ljud och bildarkiv en del av KB. (Kongl. Bibloteket) och även deras material finns här.
Biblioteket är öppet för alla men riktar sig mest mot forskarvärlden står det att läsa på hemsidan.(Nu under panedmitider är det förbokade besök som gäller)

Grunden för det som idag är  Kungliga biblioteket går tillbaka till Gustav Vasas dagar. Han var intresserad av böcker och  införskaffade kartböcker och och stora mängder  böcker i bland annat historia, teologi och naturvetenskap. Senare utökade Gustav Vasas söner boksamlingarna och en del utländska böcker blev inköpta. Och dessa boksamlingar förvarades i slottet Tre kronor.

Även kung Gustav II Adolf var intresserad av böcker och även under hans tid fanns böckerna på slottet. Men han kom att skänka bort delar av boksamlingarna och de kom att bli grunden till Uppsala universitetsbibliotek. År 1697 brann Stockholm slott och man räknar då med att ca. 18 000 böcker då brann upp och de böcker som blev kvar fanns under lång tid utplacerade i olika adelspalats i Stockholm

Sveriges nationalbibliotek, Kungliga Biblioteket, ligger i Humlegården i Stockholm.

Vi lämnar så småningom parken och har med oss rhododendron i blick-

Vi lämnar Humlegården för den här gången men tar med oss de vackra rhododendronblommorna på näthinnan.

 

 

26 svar på ”Humlegården i Stockholm – En kunglig park sedan 1600-talet”

  1. Här i Humlegården var varje steg njutbart.
   Och en skön helg hoppas vi på. Här med skön försommarvärme idag.
   Önskar dig också en fin helg.

 1. Alltså, att ha tillgång till din blogg slår ju alla historieböcker jag kan komma på.
  Bra jobbat Ditte och någon gång ska jag ta en promenad i min stad och dokumentera lite, tack för inspirationen.

  Ha nu en fin kväll Ditte.

  1. Stort tack! Roligt att höra. Snarare läsa-
   Ser fram emot att du och frugan snart båda är vaccinerade så blir det säkert en runda för dig i stan. Vore kul att se mer av din fina stad.
   Önskar dig också en fin lördag-

 2. Vilka fina rhododendron du fotat, här ligger vi lite efter med den blomningen. Toppen väder idag, men nu ska jag gå in och laga skaldjurspizza och ett glas rosé ska det bli denna härliga sommardag! Ha en fin kväll =)

  1. Det var först här, i Humlegården, igår som jag såg alla dessa vackra rhododendron. Knopparna måtte ha exploderat efter allt regnande.
   Skönt att ni också haft vackert väder. Bara att njuta. Låter perfekt med skaldjurpizza med ett gott glas rosé till-
   Njuter ute ett tag till. Så mycket som händer i kanalen.
   Önskar dig en fin kväll.

 3. Wow, vad intressant om Humlegården.
  Där har var promenerat en hel del genom åren. Bl a med mitt lilla barnbarn som då bodde alldeles i närheten.
  Jag har också bott mycket på ett hotell alldeles nära, kan inte komma ihåg namnet på hotellet, men har för mig att nattklubben Alexandra hade varit i undervåningen där. Kanske du vet ?
  Trevlig lördagskväll och söndag!

  1. Humlegården är så vacker och nu när det regnat och alla rhododendron slagit ut var den än vackrare. Här finns ju mycket för både barn och vuxna. Roligt att du så väl känner igen dig här och också varit i ”Humlan” med barnbarnet.
   Vad gäller hotell så finns det fler. Men just här tror jag inte Alexandras hållit till.
   Men i hotellväg så finns bl.a Scandic Park vid Karlavägen, Elite Eden Park hotel, Anglais och säkert finns det fler men dessa ligger ca 100 m från humlegården.
   Strålade sommarväder i Stockholm idag så bara att njuta.
   Önskar dig en fin helg.

 4. Vilka härliga bilder från Humlegården och så ljuvligt det blommar! Min bästa väninna under skoltiden hade släktingar som bodde på Humlegårdsgatan så när vi var i Stockholm blev det naturligt med ett besök där. Minns när det kom en blottare när vi hade picknick. Då fick vi eld i baken.

  Kram och god lördagskväll!

  1. Tack! Ja, det var en strålande dag och så vackert att se alla rhododendron som slagit ut. Och de var många och väldigt ”maffiga”.
   Vad roligt att du känner igen dig här.
   Tyvärr är det så att ”Humlan” förr var en ett ganska suspekt tillhåll men jag tror det ändrats en hel del med åren. Förstår att ni fick ”eld i baken” Inget liknande synligt igår. Mest skir grönska och rhododendron.
   Önskar dig en trevlig kväll-
   Kram

 5. Du gör så härliga promenader och dokumentationer så jag hinner knappt med, nu när jag har äran att kunna slappa i solstolen igen 😀 Nä, jag har haft saker för mig.
  Men du inspirerar alltid, precis som vanligt och en påläst och kunnig guide är du.
  Trevlig lördag med njutning!
  Stor kram!

  1. Här finns ju så mycket att välja på när det gäller utevistelser så vi passar på när det är fint väder. Och många bänkar och uteserveringar finns för en paus i det vackra vädret.
   Jag vill gärna vara ute och i gång dessa vackra dagar och det ger mig så mycket god energi.
   Njuter nu en stund till på balkongen innan solen försvinner bakom Folksamhuset och sedan sitter vi nog kvar ett bra tag till.
   Önskar dig en fin lördag kväll.
   Stor kram

 6. Så vackert med all rhododendron. Ljuvlig buske. Intressant att få läsa Humlegårdrns historia. Här har jag aldrig varit dock. Stockholm tycks leverera året runt!Kram och tack för ljuvliga bilder!

  1. Tror att dessa rhododendronblommor här i Humlegården slog ut i samband med allt regn som föll. Hade inte sett dem här i stan i utslaget skick innan.
   Vi had en härlig utedag i går med många fina upplevelser och Humlegården var en av dem.
   Trevligt att du var med.
   Önskar dig en fin kväll. Vi njuter nu ett tag till efter middagen på balkongen.
   Kram

 7. Humlegården är såååå vacker så här års. Och rhododendron är en av de vackraste blommorna som finns. Humlegården verkar vara full av den.
  Foten på trädet ser ut att vara tagen ut en skräckstory – coolt! Märkligt hur olika träden ser ut just nu. Vissa står i ”full blom”, medan andra fortfarande är nakna.
  Förutom Humlan mittemot Anglais fanns det ju världens mysigaste ”bar” ”längst upp” i Humlegården också – Debaser, men den verkar vara stängt permanent. Där tog vi ofta en öl/en vinare.

  1. Jag passerade Humlegården i april och då var grönskan här i sin linda. Men igår hade liksom allt exploderat. Och alla dessa rhododendronbuskar i olika färger var helt enastående att se. Knopparna måtte ha fått full fart att slå ut i samband med allt regnet som föll.
   Baren högst upp heter nu ”Omnipollos Flora” och vi hade tänkt slå oss ner här. Men det fanns inget ätbart. Ohc nere vid Abglais hade inte ”Surfers ” öppnat för dagen. ”Humlan” finns men inte heller öppet. Så vi fick vandra vidare.
   Annars är det sig likt här.

 8. För att komma till jobbet, tog jag spårvagn till Stureplan, varifrån jag
  gick genom Humlegården upp till Carlavägen och kontoret. Det var
  ett nöje varje vår att se hur knopparna utvecklats dag för dag.
  ’Det är en otroligt vacker park – antagligen mer så nu, när träden vuxit.

  Efter en period med 30 och lite mer Celcius är vi nere vid 11C så här på
  lördagskvällen. Vi har en 3-dagars helg ”Memorial Day”. Det är en dag
  då våra krigsdöda skall äras. Vanligtvis är det parad och konsert i Washington,
  men inte i år. Konserten blir givetvis på TV – brukar alltid lyssna.

  Rhododendron är West Virginias statsblomma. Här där dom nästan utblommade.
  Min enda pionbuske är full av blommor just nu; synd att dom vissnar så fort och
  regnet i förrgår tyngde ned dom. Men jag är glad för vad jag får.

  Som alltid – en underbar tur med kunskap därtill. Tack!

  ”Ej lättare börda man bär på vägen än kunskap mycken.”

  1. Tack, Ruth! Det är alltid så trevligt när du är med och jag minns ju att du väl känner till trakterna här-
   Humlegården är vacker och särskilt nu när all skir grönska och alla rhododendron är i blom. Kan tänka mig att du njöt när du promenerade här genom parken.
   Då har du hemma hos dig nu fått ta del av rhododendron och nu har du den vackra piontiden framför dig.Bara att njuta, men tyvärr är det ju kort.
   Såg en glimt på tv av Memorial Day och även här var det ”Veterandagen” men mer att kanske minnas.
   Just den sista meningen här påminde min mamma mig ofta om. Så sann.
   Önskar dig en fin söndag.

 9. Så vackert! Jag kom och tänka på att Humlegården påminner en hel del om Sofiero slottspark som också är väldigt vacker…speciellt när rhododendron blommar. Tack för omtänksamma kommentarer. Kram

  1. Det blev en strålande dag efter ett par dagars idogt regnande så jag tror att alla rhododendron här slog ut samtidigt. Så roligt att också se dem i dessa olika färger. Sofiero, var det många år sedan jag besökte och likaså Skåne så kanske kan det nu snart bli dags igen.
   Har tänkt mycket på dig och gör det nu också.
   kram

  1. Rhododendron och mycket annat i växtväg har nu snabbt slagit ut här och var nog tacksamma för den rotblöta de fick i samband med allt regn i onsdags och torsdags. DEn gula var nog väldigt blyg och jag tror det var p.g.a att bilden i sig var för ”stor”. Såg nu att den var på 4.5 Mb och jag kan inte ladda upp bilder här som är ”större” än 1MB. Har nu tagit bort den. Tack för påpekandet.
   Strålande sol här idag så det ser lovande ut.
   Önskar er en fin söndag.

 10. För en trädkramare som jag var detta helt underbart att se. Det ena trädet ståtligare än det andra. Jag är dålig på trädsorter så jag försöker inte ens. Men en stor artrikedom är ingen överdrift säger hon från granskogsdeltat….
  Kram

  1. Visst är det vackert här i Humlegården- Vi strosade långsamt och verkligen njöt av all grönska och de otroligt vackra rhododendronbuskarna.
   Vad gäller träd, svampar, fåglar, blommor m.m- så är det inte min bästa gren- Men både du och Anki har lärt mig och så LillaSyster. Tacksam för detta-
   Kram

 11. Men SÅ vackert, tänk att sitta på den bänken. eller sitta under den skira grönskan! Åh så fint ,-)Härliga bilder.
  Humlegården, gillar namnet!
  Har aldrig sett en sån stor fot på ett träd.
  rhododendron är vackra!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Det är verkligen vackert ute nu och här i Humlegården verkade all växtlighet ha exploderat från en dag till en annan.Vi strosade länge här och njut av den vackra försommaren.
   Rhododendron fanns i mängder och och det gjorde dem extra fina.
   Ha det bra du också.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *