Stockholm

Julskyltningen på NK och en sväng i Kungsträdgården

Fortsättning från gårdagens inlägg. Stockholm just nu är vackert upplyst men visst är det så att belysningen gör sig bäst på e då mörkret lagt sig. Och det sker ju redan strax efter tre. Så för att invänta lite mer ljusstämning så blev det en sen lunch och sedan var vi redo att ta oss an både julskyltningen på NK och även ta ett varv i den vackert upplysta  Kungsträdgården som ligger tvärs över gatan.

Här visar julskyltningen Kungsgatan i Stockholm. “Sjung om stadens ljus som lyser från gata till gränd. Och i vår huvudstad, lyser lyktor upp varje fasad”.

Julskyltningen

på varuhuset NK har i år namnet A BRAND NEW CHRISTMAS STORY”. Varför den ska ha detta engelska namn förstår jag inte. Varför går det inte lika bra med ” EN HELT NY JULSAGA”. Och så här kunde jag läsa på NK:s hemsida om årets julskyltning som utspelar sig just i Stockholm

“På stadens upplysta vintergator väcks leksaker till liv i en gnistrande föreställning. Från lätta skridskoskär i gatulyktans sken till ett smakrikt julbord på guppande vatten. Följ våra lekvänners magiska vintersaga som når sitt slut i en storslagen julmusikal”. Och denna julmusikal spelas  upp i sex olika skyltfönster. (Har inte med alla här utan det blir ett smakprov)

Stockholm. Kungstrdgården och isbanan är med i julskyltningen på NK. Den vackert belysta isbanan i Kungsträdgården är också med i julskyltningen. (Statyn i mitten är kung Karl XIII)

Detaljbild från isbanan i Kungsträdgården. Imponerande med både belysningen och alla andra detaljer som finns på “riktigt”.

Stockholm. Julskyltningen på NK: Här är det Skansen som medverka. Julskyltningen handlar om Stockholm så här finns också  Skansen med. Här är det också fokus på belysningen. Och visst betyder den mycket.

Det här är en detaljbild från skyltfönster 3. Här är det en båt som glider fram på vattnet och där ett julbord är uppdukat. Och i dessa juletider är det många båtar som just tar med gäster ut på en sjöresa i samband med att man äter julbord.

Ett julbord är uppdukat på en båt.

Sista fönstret är från NK. Också en detaljbild.  “Här i stadens finaste butik, hålls julfestens stora final”.

Julskyltningar

Vad gäller  NK:s julskyltning och även andra, har jag nog sett några av dem i stort sett varje år sedan 1959. I Sverige har julskyltningar ägt rum sedan slutet av 1800 talet och den första på NK första ägde rum 1915, samma år som varuhuset invigdes. Förr  var det premiär för julskyltningarna i princip två veckor före julafton. Men sedan flera år  år tillbaka har man i många städer ändrat och julskyltningen, skyltsöndagen, är ofta söndagen före första advent.

Vad gäller NK så brukar de ha ett tema för sin julskyltning och i år var det alltså “A Brand New Christmas”. Förra året var temat “En vintersaga”och där hållbarhet var i fokus. Och 2019 var det “Julens magiska universum”

 Kungsträdgården

tvärs över gatan från NK, blir vår nästa anhalt. Klockan har hunnit bli  16.30 och vi tar ett varv här.

Här Jussi Björlings allé. Namn efter operasångaren. Den östra allén, Birgit Nilssons allé, har också stor anknytning till operan. Och längst ner här i Kungsträdgården ligger också Kungliga operan.

Renarna fick vara med ännu en gång.

Vi var på väg till konstisbanan. Jätteroligt att se att så många ville åka. Jag hade verkligen lust att åka skridskor. Men, det var ett par år sedan jag åkte och jag var tveksam till vad ryggen skulle tycka. Att falla vore ingen hit. Är ju dessutom “benskör” så ett fall vore minst sagt olyckligt. Nåja titta kunde vi. Och minnas.

Så roligt med isbanan mitt i stan och med möjlighet här att hyra både skridskor och hjälm. Vi såg många som åkte för första gången och fick en pratstund med flera.

Så vackert belyst och skön musik i högtalarna. Härligt!

 

32 svar på ”Julskyltningen på NK och en sväng i Kungsträdgården”

 1. NK har alltid en fantastisk julskyltning och inte blir man besviken på den i år heller. Festlig och fin, precis som det ska vara. Även bilderna från Kungsträdgården är otroligt vackra! När jag var liten så fanns både NK och BK i Malmö och det var alltid lika roligt att gå dit. Nu finns tyvärr varken det ena eller det andra kvar vilket är så synd.

  Kram och god kväll!

  1. Jag tycker det roligt att gå hit och se julskyltningen. Roligt att det var fokus på Stockholm i årets skyltning. Förr var det ju NK och PUB som gällde när det kom till julskyltningar. Minns att NK förr fanns både i Malmö och Göteborg. (BK känner jag nog inte till.)
   Önskar dig en bra kväll.
   Kram

  1. Det blev en både fin och rejäl runda.Alltid roligt att se NK:s julskyltning och kul att titta in i Kungsträdgården som är fint upplyst.
   Jag åkte här i Kungsan fär ett par år sedan.Jätteroligt. Har även åkt i Central Park i N.Y och i Rockefeller Center där. Fina minnen och det antar jag att du också har från C.P. och skridskoåkningen.
   Trevlig kväll.

 2. Kanske var lika bra att du avstod att testa isen, ibland får man leva på sina gamla minnen. Jag förstår inte heller varför julskyltningen måste vara på engelska?? Dockan på tredje bilden liknar den jag fick av farmor och farfar då de kom hem från en semester från Italien i slutet av 70 talet, fast min docka är sommarklädd, jag har dockan kvar, fast nedpackad. Det var en lyxvariant som kunde prata och det var två skivor med så att man kunde byta, en där hon sjöng och en där hon sa några ord på italienska. Ha det gott!

  1. Jag kom också fram till att det var bäst att avstå. Minnena har jag ju kvar. De är ändå ganska färska. Begriper inte att det ska vara en engelsk titel när det handlar om svensk julskyltning.Förr om åren har det titlarna varit på svenska.
   Vad roligt med din docka du fick och att du har den kvar även om den är nerpackad. Verkligen en lyxvariant. Och en pratdocka! Kul.
   Ha det gott du också.

 3. Så otroligt vackert! Där kan man stå länge och bara titta!
  Vi ska åka till Liseberc pm några veckor. Där brukar det vara riktigt juligt. Till och med om det regnar.
  Gott att adventsljusen börjar tändas. När julgrejerna plockas ner, så går vi mot ljusare tider. Kram!

  1. Nu är det en ren glädje att strosa runt i Stockholm och njuta av all vacker belysning. Jag gör det gärna-. Är ju en kort tid. Har förstått att “Julen på Liseberg” är fantastisk. Vet några som varit där och sett lite bilder. Så roligt med en tur dit.
   Här blir det ytterst lite av just julsaker, men mängder av ljus och blommor. (Sedan 2002 i samband med att min mamma avled i samband med julen känns det mest jobbigt. Pappa hade svår alzheimer så det blev väl mycket.)
   Och visst kommer det ljusare tider.
   kram

 4. Så härlig julskyltning! ,-) Härliga bilder. Kul att få se, vi har så mycket just nu så det blir om de har något om vi åker till Upplands Väsby vi kanske ser något. De du visar upp var magiskt, en fördel att det mörknar tidigt ,-))
  Håller med , ” En helt ny julsaga” låter så bra, varför ska engelska ord stoppas in.
  Genom din blogg får jag se hur det ser ut i huvudstaden ,-)) visst är det mysigt och hade vi kunnat skulle vi åkt in ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Ja, det är fint nu med både julskyltningen på NK och alla vacker belysning runt om i stan. Men visst är det trist att inte använda det svenska språket när det kommer till en svensk julskyltning. Dessutom är temat Stockholm-
   Och kommer du inte iväg så har du ju sett mina bilder från stan. Och mer kommer när jag gjort nya besök. Kul med Upplands Väsby. Där bodde jag mellan 1970 och 2002. Gamla hemtrakter. Jobbade också där den tiden.
   Ha det fint du också.
   kram

 5. Här fick jag mycket gratisjul och tack för den fina promenaden till allt sevärt! Klart, Stockholm är Stockholm och bjuder på mycket. Nästan mer än jag skulle kunna ta emot.

  Mitt intresse för julskyltning har avtagit och här i stan är det minimalt jämfört. Förr åkte jag gärna till Halden och Fredrikstad och insöp den norska julskyltningen, den var maffig.

  Ha en fortsatt fin kväll och stor kram!

  1. Stockholm är så vackert belyst och det är fint att ge sig ut en dag mitt i veckan. Riktigt lugnt. Och vi väljer ju våra rundor med omsorg.
   Jag har sett NK:s julskyltning i princip varje år sedan 1959 och tycker det är lite roligt. Några år har barnbarnen också varit med. Minns när jag bodde i New York ett år och var med om julskyltningen där och den var imponerande. Förr åkte vi också ofta till London i december några dagar för att gå på teater och ta in atmosfären.Men det var då det. Numer är jag ojulig men uppskattar all vacker belysning och annat.
   Stor kram och trevlig kväll.

 6. Såååå vackra bilden från Kungsträdgården. Stämningsfulla! Gissar att du tagit bilderna med din systemkamera – kvalitén är ju enastående. NK:s skyltning är så himla fin i år. Bättre än ifjol och 2019 tycker jag. Läste förresten att det var första gången någonsin man “samarbetade” med barn för att få till skyltningen. Å det syns och känns faktiskt. Den engelska titel – suck! Är det för turisternas skull eller… Förklarande texter på självaste fönstren har ju alltid funnits på svenska och engelska, men “huvudtiteln” ska helt klart vara på svenska.
  Som tur är har Yvonne tagit andra bilder än vad du har gjort. I värsta fall får vi väl komplettera varandra på Skyltsöndag;-)

  PS. Är så glad att du motstod frestelsen att åka skridskor. Det är inte värt besväret att bryta lårbenshalsen i vår ålder. Allt (åtminstone det mesta) har sin tid. DS.

  1. Tack! Nej, ingen systemkamera med. Väl tung att bära. Men min Canon kompaktkamera är riktigt bra att använda när det är mörkt.
   Kungsan nu är verkligen vackert och så roligt att många, i “nästan” alla åldrar åkte skridskor. Även turister som nog aldrig testat innan. Jag tyckte också att NK:s julskyltning var fin i år och man har också återanvänt leksaker och lagat dem. Bra så. Men varför denna engelska titel? Julskyltningen har ju fokus på Stockholm och på alla ljus i stan. Att den förklarande texten är på båda språken är ju bra. Men själva titeln borde också ha varit det.
   Jag läste att dina bilder kommer på söndag men då har jag inga bilder alls från NK. Det blir annat. Bilderna fick komma nu när jag nyss varit där. Säkert kompletterar våra bilder varandra och om några liknar varandra är väl det helt ok.
   Jag var frestad att testa isen med skridskor på. Men förnuftet fick råda. Dumdristig så här är jag inte.

 7. Jag tycker årets julskyltning verkar vara toppenfin, både barn och vuxna kan uppskatta den. Visst måste man variera sig o kanske experimentera lite, men det ska ju ändå vara xtra allt och glitter och färg och sånt som får små barnaögon att tindra. Och det tycker jag de har lyckats bra med.Det är inte klokt att det är över hundra år sedan traditionen startade! Jag hade också blivit sugen på att åka skridskor, det var det roligaste jag visst om vintrarna. Vi hade en skridskobana bredvid skolan inne i stan och jag stannade gärna kvar efter skolan och skrinnade innan jag tog bussen hem till förorten. Men som du skulle jag inte våga mig spänna på mig skridskorna nu längre. Jag har nog inte åkt sedan dottern var barn…typ fyrtio år sedan!
  Så fina foton på julglittrande Stockholm, tack!
  Kramen

  1. Tack! Väldigt roligt att du var med. Och detta är ju dina “gamla kvarter”.
   Jag tyckte också att NK:s julskyltning var fin i år. Och extra roligt att det var Stockholm som var temat.Jag blir bara störd på att det ska vara ett engelskt namn på en svensk julskyltning. Att det står lappar på fönstren på svenska och engelska är bra. Men varför kan inte julskyltningens namn vara “En alldeles ny julsaga”. Minns än idag den första julskyltning jag såg här 1959 . Och så såg vi också den på PUB. Högtidligt var jag här med mina föräldrar. Ler åt minnet.
   Jag åkte faktiskt skridskor, dock långfärds, för ett par år sedan. Och andra skridskor för tre år sen. Men då var både ryggen och jag piggare.
   kram

 8. Men åh…så vackert! Nu blev jag ju nästan sugen på att åka in till stan och se julskyltningen , så magisk vacker! Å även i Kungsträdgården, jättefint!!!
  Tack för titten kära du!
  Kram!

  1. Det blir extra vackert med all belysning när mörkret lagt sig. Och mörkt är det ju redan vid 15.30. Blir det vackert väder en dag så kan det het klart vara fint med en tur in till stan. Tror dock man ska undvika helgen och morgondagen när det är “svart fredag”.
   Kul att du hängde med oss.
   Kram

 9. Så himla fint med all belysning, precis vad vi behöver nu. Tyvärr hinner jag nog inte till Stockholm innan jul , så tack till dig som visar och berättar om de olika skyltningarna.
  Många fina bilder.

  1. Tack! Ja, det är fint här nu med all belysning. Men nu har du här hos mig sett lite grann. Kan tänka mig att ni har det fint i sydligare nejder och njuter där av annat vackert.
   Ha det fortsatt fint.

 10. NK slår verkligen på stort med julskyltningarna varje år – fantastiskt även i år! Kungsan är också otroligt vackert upplyst.
  Tycker att det är ett klokt beslut av dig att nöja dig med att titta på skridskoåkarna istället för att ge dig ut på hal is.

  Ha en fin dag!

  1. Så fint att strosa runt i Stockholm nu. Ja, det är det i och för sig alltid. Men belysningen gör ju sitt till. I början av december blir det än mer när det blir extra vackert med ljusinstallationer i samband med Nobelveckan.
   Att åka skridskor var frestande men med tanke på ryggen och benskörheten var det lika bra att avstå. Men för två år sedan åkte jag. Långfärdsskridskor.
   Önskar dig också en fin fredag.

 11. Verkligen en fantastisk julskyltning på NK – och vilka härliga bilder från både julskyltning och Kungsträdgården! Klokt att du inte riskerade något med att testa på skridskoåkning – inte kul att skada sig!
  Tack för att du delar med dig!
  Ha en fin fredag!
  Kram

  1. Tack! Och att se julskyltningen på NK är alltid roligt. Har liksom hängt med mig sedan jag var 10 år. Alltså i många år. Kungsträdgården ör också så vackert upplyst och en runda där och kring isbanan piggar upp. Så roligt att se alla våga testa. Nu var det många utländska turister som testade för första gången och det var extra fint att se.
   Jag tog mitt förnuft till fånga och avstod. Men det var lockande. Inser att jag inte är ung längre-
   Trevligt att du var med.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram

 12. Vad mysigt med julskyltning! Om ett par helger ska jag på julmarknad i medeltidsstaden Jakriborg utanför Lund och ser verkligen fram emot lite julkänsla.

  1. Jag har sedan 1959 sett julskyltningen på NK och det har liksom blivit en tradition. Och eftersom jag bor inne i Stockholm passar jag på att ta en tur då och då och se den fina belysningen som är uppsatt överallt-
   Vad roligt och trevligt med en tur till Jakriborg. Blir säkert lyckat. Ska in och läsa på om Jakriborg för jag vet inte mycket om den. Lund har jag däremot besökt.

 13. Kul att få se julskyltningen på NK. Det har nog jobbats på en hel del med den och förstår att de gärna visar den söndagen före första advent så den kan visas under hela december.
  Jättefint med belysningen vid isbanan i Kungsträdgården och att de också spelar musik, sånt höjer stämningen och lockar till sig besökare. Håller med om att det är trevligt med en isbana mitt i stan.

  1. Julskyltningen på NK var i år riktigt bra och hade fokus på Stockholm. mne begriprer inte varför man skulle ha engelsk titel på den. Tycker absolut att svenska språket ska användas.
   Kungsträdgården är så fint upplyst och så roligt med isbanan. Extra roligt att många turister även från fjärran länder var här och testade att åka . Många för första gången. Var sugen att åka men avstod. Klokt så.

  1. Julskyltningen på NK var riktigt fin och extra roligt i år att det var Stockholm som var temat. En vända i ett vackert belyst Kungsträdgården är alltid trevligt. Stockholm är nu så vackert upplyst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *