Trevligheter Utflykter

Norrtälje – “Roslagens huvudstad”

Välkomna med till Norrtälje, “Roslagens huvudstad” dit jag och väninnan Agneta tog en tur i måndags. Visserligen bjöd vädret oss inte på så mycket sol men å andra sidan heller inget regn. Men tämligen grå moln höll oss sällskap. Vi brukar ha tur med vädret när  vi ger oss ut och bara en enda gång sedan början av januari har vi haft regn i sällskap och det var i augusti när vi besökte Tivoliparken och Bergshamra by vid Brunnsviken i Solna.

Norrtälje. Genom stan rinner den 1800 meter långa Norrtäljeån som mynnar ut i Norrtäljeviken. Norrtälje är på olika sätt omgiven av vatten. Och genom stan rinner Norrtäljeån, ca 1800 m lång,  som kommer från sjön Lommaren i västra delen av stan och mynnar ut i Norrtäljeviken. 

Norrtälje

är en ligger i Uppland och hör till Stockholms län och man kan lätt ta sig hit med buss från Stockholm och SL-kortet gäller. Och det gjorde vi. Mellan Stockholm och Norrtälje är det dryga 70 km och resan hit tar lite mer än en timme. Vad gäller busstätheten så är den verkligt generös. Bussarna går 3-4 gånger i timmen från Stockholm och Tekniska högskolan på Valhallavägen och med samma frekvens från Norrtälje. Det är stora dubbeldäckare som kör så trångt är det sällan och turtätheten gör ju sitt till för att minska trängseln.Hållplatser finns det också gott om längs vägen-

Norrtälje  är en idyllisk liten stad där man räknar med att det bor ca. 20 000 inom tätorten och ca. 64 000 inom kommunen. Här finns en genuin bebyggelse men i delar av det gamla hamnområdet och i stans ytterkanter har man byggt och bygger en hel del nytt. Bostäder behövs.

Lite historia

Norrtälje grundades av kung Gustav II Adolf i  början av 1600-talet och då som Norra Tällie och detta var mitt under det 30-åriga kriget i Europa. Men redan på 1200-talet fanns här i området en handelsplats och just närheten till vatten är betydelsefull för att en stad ska växa. Men stans utveckling blev långsam. Kung Gustav II Adolf försökte locka tyska vapensmeder att bosätta sig här men intresset för det var litet. Så under hela 1600-talet förblev Norrtälje en ganska blygsam fiske och marknadsplats.

1700-talet kom och stora delar av  Norrtälje brändes ner av ryssarna. Något som många städer i Sverige blev drabbade av. (Rysshärjningarna)

Under början av 1800-talet och finska kriget, 1808-1809, ett krig mellan Sverige och Ryssland, blev Norrtälje utsedd till att bli en stapelstad. Begreppet blev mntat på 1600 -talet och betydde då en stad som hade rätt att bedriva import och export, något som inte alls alla städer fick göra. På 1800-talet kom detta med stapelstad att betyda att utländska fartyg här kunde tullklarera sin last . Och de städer som inte hade denna rättighet blev kallade uppstäder.

Rådhuset i Norrtälje är från 1700-talet.

Vår runda i Norrtälje

Norrtälje kom att under senare delen av 1800-talet  och under 1900-talet bli en populär bad och kurort. Och den ångbåtsförbindelse med Stockholm som kom till i mitten av 1800-talet gjorde också sitt till för stadens utveckling.

I Norrtälje finns 12 broar runt om i stan  som tar en över Norrtäljeån. 

Vi såg mängder av nyproducerade hus i det gamla hamnområdet i Norrtälje och även många nya hus som håller på att byggas

Norrtälje och gamla hamnomrdet där nya hus ersatt de gamla hamnmagasinen. En del av det gamla hamnområdet. De gamla hamnbyggnaderna har blivit rivna och upp har nya bostadshus kommit. I bakgrunden skymtar det gamla ångfartyget Norrtelje som sedan 1968 är museum och restaurang.  

Norrtälje är verkligen en sommarstad. Ohc nu i mitten av september var det behagligt lugnt. Norrtälje är verkligen en  sommarstad och invånarantalet ökar då markant. Men  nu är det lugnt, något vi noterade i måndags när vi var här. 

Jag tittade in på en av alla gårdar som ligger i anslutning till de gamla husen längs med gatorna.

Ett av stadens torg.

Dags för lunch och vi styrde stegen till Café Hörnen som finns i ett hus från 1700-talet, den Appelbergska gården.Byggnaden blev uppförd på 1770-talet som en kopia av rådhuset. (Finns på en bild längre upp i inlägget) Namnet kom efter en fabrikör Appelberg som på 1800-talet drev en klädesfabrik här. Då var gården också under vår och höstmarknaderna stadens nöjescentrum.

Café Hörnan i Norrtälje rekommenderas. Café Hörnan i Norrtälje. Rekommenderas!

Lunchen för min del. En kombinerad smörgås på danskt rågbröd med både en god skagenröra och räkor. En i mitt tycket perfekt kombination.

Timmarna i Norrtälje försvann i rask takt och fram på sena eftermiddagen letade vi oss tillbaka till busstationen. Och vi fortsatte att ha sällskap av Norrtäljeån. Ännu en lyckad utflykt var genomförd. Förra veckan var vi i Vaxholm så vi har hållit oss i viss skärgårdsmiljö-

 

26 svar på ”Norrtälje – “Roslagens huvudstad””

  1. Jättetrevligt att du var med oss här i Norrtälje. En fin miljö är det i Norrtälje och nu så här på eftersäsongen var det ju heller inte direkt några turister. Jo, vi förstås.
   Kram!

 1. Vilken trevlig utflykt till Norrtälje som verkar vara en fin stad. Mycket gammalt är bevarat men samtidigt många nya inslag. Vilken delikat lunch! En kombination av räksmörgås och Skagenröra slår verkligen det mesta. Så bra och täta kommunikationer dit dessutom. Föredömligt måste jag säga.

  Kram och god onsdag!

  1. Norrtälje är en riktigt fin sommarstad men även nu var det trevligt. Absolut ingen trängsel som det kan vara sommartid. Lugnt i butiker och på restauranger. Jag blev riktigt glad när jag såg att skagenröran var kombinerad med räkor. Och på gott bröd. En given lunch för min del.
   Visst är det bra att kunna åka hit med SL kort och på drygt en timme. Imponerande att bussarna har så god täthet.
   Kram och trevlig kväll.

  1. En fin dag blev det i en trevlig stad och det trots att solen inte kom fram förrän när vi nästan skulle åka hem.
   Lunchen blev riktigt bra och i fin miljö- Så roligt med utflykter vi kan göra i närheten eller på ca. en timmes resa från Stockholm.

 2. Vilken vacker stensättning på sista bilden och caféet ser inbjudande ut. Lite blandat av gamla och nya hus. Kan tro att det är gott om folk där på smågatorna en ljummen sommardag. Gillar den gamla stavningen =)

  1. Vi hade en fin dag här i Norrtälje och det är här en bandning av gammalt och nytt. Just i det gamla hamnområdet var nybyggnationen påtagligt och det skiljer sig ju markant från den gamla stadskärnan-

 3. Fina bilder från en för mig helt obekant stad. Ja, jag har inte heller varit i den södra tälje, alltså Södertälje. Finns många härliga städer att besöka om man vill men då vill jag ju ha en vän med mig för en bättre upplevelse. Synd på så vis att det inte fungerade med väninnan i Uddevalla, för vi reste ju mycket ihop tidigare.
  Men kul att tjuvåka med dig 😀
  Trevlig onsdag och snart så ska jag bege mig iväg till kören.
  Stor kram!

  1. Södertälje har vi också på listan.Också en fin stad med en ännu äldre historia. Även hit tar man sig smidigt kommunalt med pendeltåget och en sL-biljett. Här har jag varit tidigare en del men man kan gärna göra fler besök.
   Visst är det trevligt att ha någon med sig och kanske kan du få med någon av de du känner i Lidköping.
   Du är så välkommen att hänga med oss.
   Här har det varit fullt program hela dagen till nu. Väldigt trevligt och omväxlande.
   Önskar dig en trevlig kväll med kören.
   Stor kram

 4. Norrtälje är en otroligt charmig liten stad! Vi brukade åka dit när det var “Classic Bike Show” i Societetsparken mittemot de nya husen i hamnområdet. Stort tack för bildbeviset om hur det har blivit där sedan de rev de stora silon. Minns att såväl lokaltidningen här och ett antal mäklare bombarderade Täby med omnejd med lägenhetserbjudanden för just dessa “skokartonger”. Det är faktiskt första gången jag ser hur det har blivit. Som tur är så har man åtminstone behållit ångbåten…
  Stadskärnan är så mysig med många caféer och restauranger som blomstrade innan pandemin bröt ut. Hoppas att de har klarat sig.

  1. Vi har förr varit i Norrtälje en hel del men sedan pandemin kom har det inte blivit av- Men nu så. Jag hade inte heller sett de nybyggda husen annat än på bild men mycket har byggts även längre ut i hamnområdet.Vad gäller nybyggnationerna är det både hyres och bostadstadsrätter och mycket mer är på gång. Mängder av nya hus blir det. Ångbåten är kvar och området utanför dessa höga hus har man försökt att lätta upp med mycket grönt och utsikten är ju helt ok. Men även en del hus byggs en bit in i hamnområdet och där kändes det trångt och utsikten verkar minimal-
   Vi frågade runt lite och det verkar som om caféer och restauranger klarat sig hyfsat och det är roligt.
   En lyckad dag blev det-

 5. Fina Norrtälje, vår sommarstad när vi är på landet på Rådmansö. Är dock inte inne i stan så mycket på sommaren, för det är väldigt många turister där då. Men det är verkligen en pittoresk stad som jag gillar mycket, kände igen mycket i dina bilder!
  Så skönt att ni slapp regn, och viss tär det smidigt att kunna åka till Norrtälje med buss som går så ofta från stan!
  Ha det fortsatt gott!
  Kram

  1. Jag tänkte just på dig när vi var här. Nu var det i stort sett vi som var turisterna och gott om plats överallt. Lite shopping blev det också. Så lugnt och skönt i de små butikerna och gott o plats och fin service.
   Vi hade en toppendag. Var här mycket förr men sedan pandemin gjorde entré så har det inte blivit av. Jättesmidigt med bussen.
   Kul att du kände igen dig i bilderna-
   Ha det bra du också.
   Kram

 6. Jag trivs i Norrtälje, men visst är det en sommarstad?! Åt på Åtellet (som syns på din första bild) en av sommarens riktigt varma dagar. Hamnade i solen och “servades” av en ursnorkig och stressad hovmästare. Synd. Tyvärr har dom tydligen fått slå igen trevliga krogen Ett glas som låg vid torget.

  1. Norrtälje besökte vi ofta förr men sedan pandemin dök upp har det inte blivit någon vända hit. Men nu så blev det av. Bäst är, tycker jag Norrtälje lite utanför turistsäsongen och denna dag var nog vi de enda turisterna. Synd med en trist hovmästare på Åtellet. Vi tittade in där men det kändes inte så roligt inomhus och väl kyligt nu på terrassen mot kanalen. Men Café Hörnan blev ett bra val. “Ett glas” har vi ätit på förr men restaurangen var nu borta. Tittade efter den men förgäves.

 7. Norrtälje är verkligen en fin stad som jag besökt många gånger. Anders är född där (flyttade till Skellefteå när han var 3) och har fortfarande släkt kvar där.

  Vackra bilder från den härliga stan!

  Ha en fin dag!

  1. Tack! Och visst är Norrtälje en fin stad. Här har vi har vi varit många gånger men sedan pandemin kom har vi inte varit där förrän nu. Roligt att Anders är född här och har släkt kvar. Nu var det ju tämligen turistfritt och gott om plats överallt så att komma hit när det inte är “högtryck” är än bättre. Mycket nytt har byggts i det gamla hamnområdet men den gamla stadskärnan finn ju kvar.
   Önskar dig också en bra dag. Spännande att se var ni är.

 8. Hej Ditte!
  Tack för titten i min födelsestad. Har inte varit där på åratal…Fint att dom inte förstört så mycket inne i stan.
  För mycket folk på somrarna…lycklig man var när skolorna började och alla 08-or åkte hem i augusti 🙂
  Största fritidshuskommunen i Sverige…
  Hörnan ja…där fikade man ofta, jobbade i ett hus 50 m i från i 10 år. 1978-88.
  Golvet var så ojämnt inne på caféet så man kände sig full när man gick in 🙂 Undrar hur det är nu…
  Roligt att komma i håg saker…som att jag alltid köpte tuggtobak i ett av de fina röda husen på Lilla Torget.
  Ägarinnan beställde hem “limpor” som hon hade i kylen åt mig 🙂 Inte många köpte dom. Oliver Twist hette märket.
  Junia var där nyligen hos sin farmor som bor där. Förresten ska mitt bb Junia jobba på Eckerölinjen snart i 42 dagar.
  Ett led i sjöingenjörsutbildningen 🙂
  Tack Ditte för titten som sagt!!Kram P

  1. Hej P!
   Jag tänkte allt på dig när vi var här. Norrtälje har vi ju varit i många gånger under årens lopp men sedan pandemin kom så har det inte blivit av förrän nu. Skönt att det var turistfritt. Ja, förutom vi då. Vi hade en lyckad dag här. Jodå, golvet på Café Hörnan sluttar nu också. Ingen förändring där. Stadskärnan är sig också ganska lik men man har byggt väldigt mycket nytt i det gamla hamnområdet där magasinen är borta och även bakom detta . Både bostadsrätter och hyresrätter. Såg också mycket nybyggnation i stans ytterkanter.
   DE röda husen på lilla torget finns kvar.
   Vad roligt att Junia ska praktisera på Eckerölinjen . Blir säkert jättebra.
   Roligt att jag kunde väcka lite gamla minnen.
   Kram

 9. Men gud va mysigt, jag förstår att ta sig runt o se saker när man har tid är ju skoj. Du delger alltid ett trevligt inlägg med allt skoj kring dig ..kram å fin dag

  1. Tack! Roligt att du hänger med. Det finns en hel del här att se och göra bara någon timme från Stockholm och det är alltid enkelt att ta sig med allmänna kommunikationer.
   Önskar dig en trevlig torsdag från ett regnigt Stockholm

  1. Vad roligt att se dina fina bilder och läsa inlägget från er resa till Norrtälje och vidare i Roslagen. Kände igen mig. Grisslehamn är ju också vackert och fint lägen vid havet.
   Förr var vi här ganska ofta i Norrtälje men nu var det några år sen. Men det mesta var sig likt.Ja, förutom hamnområdet med alla nya hus som växt och och håller på att växa upp. Och bostäder behövs ju. Man bygger även mycket i stans ytterkanter.
   Kram

 10. Stapelstad och uppstad, helt nya begrepp som jag förmodligen glömmer hastigt och mindre lustigt. Men det är ju inte vår kära reseledares fel! Jag gillar ju inte alls när man blandar gammalt och nytt i staden, tycker de nya ska smälta in bättre i så fall. Annars kan de bygga upp höghusen på en åker utanför stan, haha!
  Nu lugnar jag ner mig och läser vidare, tihi
  Kram

  1. Lite gamla begrepp men de får hänga med. Och visst glömmer man begrepp för att nästa gång man hör dem ändå minnas någonstans att man hört det förut. Känner igen det. Vad gäller Norrtälje får inget nytt byggas i den gamla stadskärnan. Jag kan också tycka att man byggt nytt väl högt här i det gamla hamnområdet. Tycker stilen kunde varit annorlunda. I övrigt har man byggt en del nytt lite utanför stan. Bra så.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *