Stockholm

Djurgården, södra delen – En vacker strandpromenad

Gårdagen. Solen strålade och trots en ganska kraftig vind var det skönt i luften. Och än mer behagligt i lä. Detta var en dag som i mitt tycke var gjord för en utflykt. Något bestämt mål hade jag inte när jag klev ut genom porten till huset. Men så kom jag på att en tur över till Kungliga Djurgården vore trevligt.  Fågelvägen är det väldigt nära. Bara snett över vattnet från södra delen av Södermalm. Och när det kommer till vatten så tar jag mig mer än gärna en båttur.

När tanken så var tänkt,  styrde jag stegen mot kajen vid Saltsjöqvarn,  för att ta penedlbåten över till Blockhusudden  på Djurgårdssidan och sedan gå längs vattnet, Stockholma inlopp, in mot stan. Det blev en rejäl promenad på 14 km, med pauser. Men jag delar upp den i två delar så att alla kan hänga med. (Del 2 kommer i  morgon)

Stockholm. Pendelbåten lägger till vid Blockhusudden på Djurgården. Pendelbåten lägger till vid Blockhusudden på Djurgården. Sluthållplats är  Ropsten på Lidingö men har innan dess ett stopp vid Nacka strand och Dalenum som också ligger på Lidingö.

Djurgården nästa!

Pendelbåten tar jag gärna. Den är som en buss fast på vattnet och mycket trevligare. Heller ingen trängsel och antalet passagerare är begränsat. Och man kan sitta utomhus.

Gott om plats även inomhus på pendelbåten.

Dagens etapp. Snarare gårdagens. Start hemma på Söder vid den lilla runda cirkeln till vänster och sedan vidare längs den prickade linjen. Ja, det blev en båttur över vattnet till Blockhusudden på Djurgården och den är är ju separat.

 

Från Blockhusudden valde jag vänstervarv, gick västerut och följde vattnet. Inte mycket till gula löv här . Och absolut ingen trängsel.

Stockholm. Djurgården. Fortfarande lummigt och grönt. Fortfarande lummigt och grönt här på Djurgården. Just där och då gjorde hösten sig påmind ibland genom den lite vassa vinden. 

Några svanar tvättade sig i höstsolen.

Jag gick vidare och här längs vattnet ligger den ena pampiga villa efter den andra. Villor omslutna av stora lummiga trädgårdar. Ja, snarare parker.

Stockholm. Djurgården. "Täcka udden" en av de lottsliknande privatvillorna som finns här längs vattnet.En av de slottsliknande, privata villorna här  på Djurgården är “Täcka udden” som är i familjen Wallenbergs ägo.(Mer om dess historia finns att läsa i länken)

“Täcka udden” är numer SE- bankens representationsvilla och en del av tomten mot stranden har man fått avstå till förmån för  för  fotgängare och cyklister .

Jag slår mig ner en stund här på bänken innan jag fortsätter längs med vattnet och blickar över  vattnet till Nackasidan och Kvarnholmen. 

Manillaområdet på Djurgården

Strax kommer jag fram till “Nedre Manilla” en byggnad jag besökt flera gånger i samband med mitt resledar/guidjobb.Villan är privat och disponeras av familjen Bonnier och här finns en fantastisk samling av svenska författarporträtt.  Författare som under sin tid gett ut böcker på Bonniers förlag. (Porträttsamlingen är inte öppen för allmänna besök eftersom villan är privat. Men man kan boka visningar i en “egen grupp”.  Byggnaden ritades av Ragnar Östberg, den arkitekt som även ritade och var ansvarig för byggandet av Stockholms stadshus.

Varför heter ett område på Djurgården i Stockholm just Manilla. Vi får ta oss tillbaka till 1700-talet och kung Gustav III:s tid.  Han överlät nämligen ett stycke mark här till ett spanskt sändebud och han kallade platsen för Manilla. Detta efter Filippinernas huvudstad och Filippinerna var på den  tiden en spansk koloni. Sändebudet började bygga ett hus här men han blev hemkallad till Spanien och området förföll. Så småningom blev det uppdelat i bl.a.  nedre Manilla mot vattnet, övre Manilla längre upp och  Manhem en liten bit bort. Manhem kom sedan att bli Manillaskolan, en internatskola för dövstumma barn ,som fanns här från 1817 till 2013 då den flyttade till Kungsholmen.

Stockholm. Djurgården. "Nedre Manilla" eller"Villa Bonnier". Nedre Manilla på Djurgården eller som det också kallas “Villa Bonnier.”

Manhem  som blev Manillaskolan och som sedan blev skolan “Campus Manilla”. En allmaäm skola för elever från förskoleklass till gymnasiet. Skolan är populär och man kan ställa sina barn i kö från det att de fyller ett år. (Här går prinsessan Estelle så det kanske gjort att skolan blivit än mer populär-)

Mot Biskopsudden

Nere vid vattnet vid  Manilla ser jag ett monument. Och givetvis tittar jag närmare. “Frihetens Port,” ett estniskt frihetsmonument. “För att uppmärksamma de estniska människor som flydde till Sverige under andra världskriget “. Monumentet är åtta meter högt och tillverkat i grå granit. Mäktigt! Monumentet restes 1994 för att uppmärksamma att det gått 50 år sedan tiotusentals estländare flydde till Sverige för att undkomma kriget. “Frihetens Port  är menat som ett tacksamhetstecken till det svenska folket samt ett minne att vårda för kommande generationer”.

Denna text är ingraverad på monumentet.

“Denna Frihetens Port restes år 1994 av ester och estlandssvenskar som tack till Sveriges Folk.

Vi kom över havet i små farkoster undan terror och diktatur. Vi var trettio tusen som nådde fram – män, kvinnor och barn. Vi var arbetare, fiskare, bönder, lärda kvinnor och män. Vi mottogs väl, vi fick arbete och kunde bilda hem och familj i trygghet. Vi glömde aldrig länder som vi tvingades att lämna och vi arbetade för dess frihet. 

Må denna Frihetens Port bära vittnesbörd om Sveriges humanitet och tolerans gentemot människor som sökte fristad i en ond tid och om folkgrupper som fann ett nytt hem här. “

Frihetens Port är väldigt vackert i sin enkelhet. Särskilt denna soliga dag. Påminde mig också om döttrarnas farmor och farfar som  1944 kom över Östersjön från Estland till Sverige. Och friheten.

Jag är nu nästan framme vid Biskopsudden och vänder mig om och kan här skymta Nacka strand i fjärran, på andra sidan vattnet. 

Biskopsudden. Många båtar ligger kvar vid bryggorna och serveringen vid vattnet har fortfarande öppet. Jag såg/läste också  att krögaren/kocken Tommy Myllymäki  här vid Biskopsudden öppnat en krog, “Aira”. Inget direkt “slink-in ställe” utan mer en riktig gourmetkrog. (Krogar har det funnits här under många år och ägarna har milt sagt varierat.)

 

I morgon går vidare. Välkomna med. Och den rundan blir kortare. Inlägget också.

34 svar på ”Djurgården, södra delen – En vacker strandpromenad”

 1. Vilken fin dag! Så ljuvligt med solen med dig!
  Mycket historia här också, bla. Frihetens port. Tänk för dessa människor att få komma hit!!
  Mycket vackra bilder! Ses i morgon då 🙂
  Stor kram

  1. Tack!Det blev en jättebra dag och jag såg också en del som jag inte tidigare lagt märke till. Fastnade länge här vid Frihetens port. Så vackert i sin enkelhet. Döttrarnas farmor och mormor kom ju hit över havet. De överlevde och fick frihet här.
   Ser fram emot att ses här i morgon.
   Stor kram

 2. Tack för att jag fick hänga med på en trevlig promenad i vackra omgivningar! Villorna/byggnaderna är verkligen pampig och jag förstår att de inte längre används som rena privatbostäder. Kan tänka mig att skolan fått ett rejält uppsving med tanke på att prinsessan Estelle går där. Många som ser att barnen blir klasskamrater med henne kan jag tänka…

  Kram och god fredagskväll!

  1. Jättekul att du gick med. Tror att Miss T och Miss E också gärna sprungit med. En jättefin dag på alla sätt och en rejäl runda blev det. Men med pauser.
   Skolan är populär och det var den redan innan prínsessan Estelle började men trycket har nog ökat.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

  1. Vi bor ju nära Djurgården, men man ska ju över vattnet. Ibland går vi dit eller hem och tar båten ena vägen. Pendelbåten är väl värd att testas- Många fina promenader kan man ta. Att åka till Dalenum och promenera på Lidingö, i Kappsta naturreservat, rekommenderas. Även att ta pendelbåten till Nacka strand och därifrån gå längs vattnet via Kvarnholmen och Svindersvik in till stan. Och Djurgården erbjuder mycket i promenadväg.

  1. En så fin runda på alla sätt och i härligt väder.
   Idag har det blivit lite av varje men en hel del balkonghäng. Jag promenerade 13 km igår så lite har jag vilat mig i form. En runda på 5km blev det och lunch med vänner utomhus. En bra dag. Och vår nya säng har kommit. Hurra!
   Hoppas du också haft en bra dag.
   Stor kram och trevlig kväll.

 3. Helt underbara bilder från din njutflykt till Djurgården! Dessutom är jag verkligen tacksam, då jag äntligen fick ägarnamn på villorna. Har ofta undrat vem som har råd att bo så flott i dessa fantastiska hus, nu vet jag. Tack Ditte!
  Det där med Manilla visste jag inte heller, nu vet jag även det. Min allmänbildning växer så det knakar;-)

  PS. Ser i din kommentar till Gerd att er nya säng har anlänt. Ja, den får du nog inviga ensam inatt;-) DS.

  1. Tackar! Ja, det blev en jättefin runda och en hel del att se. En del nytt bl.a Frihetens port.Mäktigt och vackert.
   Jag hade bilder på många fler men de får komma en annan gånga.
   Manilla och namnet är ju intressant för det är ju inget svenskt namn och har sin historia.
   (Eftersom jag jobbat en del som guide i Stockholm så kommer det en allmänbildning med det jobbet.)
   Jadå, sängen är här- Och det känns så bra. Invigning i natt.

 4. Hola! Det där promenadstråket är så härlig! Har hört en massa om Nedre Manilla och den årliga författarträffen (ärofullt att bli inbjuden) men inte kopplat ihop det med just den byggnaden. Tack för info! 😀

  Kram! ❤️

  1. Neder Manilla är en upplevelse.Jag har varit här i ett par författarsammanhang men i övrigt genom jobbet. I år blir det ju inget här, tyvärr. Men vi hoppas på nästa år. Men det går att boka en visning i en “privat grupp”
   Kram!

 5. När man ser dina bilder så ser man sommar… 🙂 Man känner ju inte den kalla vinden, bara härliga bilder från en fin tripp igen 🙂
  Tack Ditte, ha det så gott nu!

  1. Tack! Kul att du hängde med. Igår kändes det sommar i luften och vinden var vass men i lä var det så skönt.
   Ha det fint du också.

 6. Härlig runda, och vädret är ju a och o bra jobbat där 🙂 va roligt att strosa runt som ni gör 🙂 kroppen mår toppen då med …sov gott kram

  1. En fin runda och den blev lång. Men med fin lunchpaus och lyte andra pauser. Behövdes för det blev hela 13 km.
   Idag har vi fått den nya säng som vi köpt så extra gott kommer jag att sova.
   Kram!

  1. Jag har passerat här bredvid många gånger men då inte lagt märke till monumentet. Men nu stannade jag länge här. Och just det enkla är många gånger det vackra. Döttrarnas farmor och farfar tillhörde de som kom med liten båt från Estland till Sverige och friheten 1944 Och de överlevde färden.

  1. Jag går också gärna här och alltid finns det något nytt att se eller upptäcka. Djurgården är stor och innehåller så många olika promenadstråk som är vackra och man kan ju kombinera fritt.
   Tycker Stockholm överlag erbjuder många vackra strandpromenader och det är ju lätt att variera dem.
   Gillar också att promenera sträckan från Nacka Strand, förbi Kvarnholmen och Svindersvik och sedan hem till Söder.
   Ja, Manilla har sin speciella historia hur området fick sitt namn. Men nu vet du.
   Trevlig helg

 7. Tack för den här promenaden, som jag förstås hänger på ända till slutet idag.
  Det slår mig alltid när jag läser dina inlägg att Stockholm är fantastisk som stad med sina grönområden, sina strandpromenader och alla upplevelser man kan ta till sig var än man är i stan.
  Frihetens port berör särskilt förstås. Tänkte spontant på de gravar som finns här och där på Åland, gravar som grävdes för ester som kom ur kurs på vägen till Sverige, som inte överlevde på vägen till sin frihet och som strandade här. Arma människor.
  Hoppas du sov gott i er nya säng!
  Nu ser jag framemot fortsättningen på promenaden.
  Ha en fin lördag.
  Kram

  1. Alltid trevligt när du går med.Tror vi var många här ute som promenerade tillsammans på Djurgården.
   En fin runda och jag är så glad och tacksam över dessa vackra närområden jag har tillgång till på nära håll. Och visst har Stockholmsområdet mycket grönska och natur att bjuda på- Jag har promenerat här många gånger förut men då inte lagt märke till Frihetens Port. Nu stannade jag här en god stund. Jag känner till att det finns dessa gravar på Åland för de ester som inte klarade sig. Men jag har ännu inte varit där.
   Sängen var verkligen till belåtenhet. Har i dryga 10 dagar sovit på madrasser på golvet och känt mig som en giraff både vid uppgång och när jag ska ner.
   Önskar dig också en fin lördag. Vädermässigt ser det lovande ut här.
   Kram

  1. Jag tar gärna dessa pendelbåtar och man skulle kunna ha ännu fler. DE är verkligen omtyckta.
   En fin runda blev det och Djurgården har mycket av det mesta.
   Ha det fint du också!
   Trevlig helg!
   kram

 8. Tack för ännu en fantastisk njutflykt! Så fint där på Djurgården! Många speciella hus och vackra omgivningar – och fina bilder!
  Ha en fin lördag!
  Kram

  1. Tack! Väldigt trevligt att du var med. Hade svamptankar men tyvärr såg jag inga denna gång. En strålande vacker dag och här ute är det så fint. Är lyckligt lottad som har så fina närområden.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 9. Det är sååå himla fint på Djurgården! Otroligt fint. Har traskat runt där med både Anders, hästar, vargar och elefanter 🙂
  Varje vår hade Anders och jag en tradition att traska runt ön och känna glädjen över dom fina omgivningarna och vårens härliga, ljusa grönska 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Visst är det! Överlag är det få städer som kan konkurrera med Stockholm vad gäller vackra strandpromenader.Och fina minnen har ni med er. Vi brukar också promenera här och variationerna är ju nästan oändliga.
   Vi är här ganska ofta för det är ju hur smidigt som helst att ta pendelbåten över. Och båtturer gillar vi ju också.
   Ser lovande ut här vädermässigt idag så vi får se vad det blir.
   Önskar er en trevlig lördag-

 10. Roligt att få följa med på denna rundtur. Det var så länge sedan som jag strosade på Djurgården, det finns så mycket fint där. Blockhusudden, längst ut, har vi också vandrat på. Det var långt att gå där, runt vid vattnet. Kommer ihåg en katt som satt på en bänk och gärna skulle vilja följa med oss.
  Många vackra och stora villor finns.
  Trevligt att du fick en sådan fin bild av svanarna.
  Trevlig helg.
  Varm kram.

  1. Det blev en vacker promenad här på Djurgården och med många fina stopp. Någon brådska har jag ju inte. Nu tog jag inte med någor direkt från Blockhusudden men det har jag gjort i andra inlägg. Men det räckte till ändå. Vi har ibland tagit med oss cyklarna på pendelbåten och sedan trampat vidare här ute. Fint det också. Just nu kan jag inte cykla efter min operation i axeln. Men senare i höst kanske.
   Fina minnen har du från dina besök här ute och de är det väldigt roligt att ha med sig.
   Önskar dig också en fin helg.
   Svanarna liksom väntade på att bli fotograferade.
   Stor kram!

 11. Svanar är ju helt underbara att studera, fast lite på “håll” förstås, de kan ju bli lite “sura” om man kommer för nära 😉
  Fin promenad där, har ju skärgårdsbåtarna här som jag väl skrivit förut, ska ta en sådan “promenad” nån gång och fota ordentligt.

  Ha det fint Ditte.

  1. De här var så vackra. Men jag håller mig på behörigt avstånd. De kan blir rejält ilskna.
   Det blev en jättefin runda och lång. Men tid har jag och pauser tar jag. Ingen brådska alls.
   Du har ju så många fina skärgårdsbåtar helt nära så jag hoppas du delar med dig.
   Ha det fint du också.
   Trevlig lördag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *