Stockholm

Rosendals Trädgård – Jag går vidare på Djurgården

Gårdagens promenad ute på Kungliga Djurgården gick längs vattnet från Blockhusudden, via “Täcka Udden” och till Biskopsudden. Och idag går jag/vi vidare och lämnar vattnet längs Stockholms inlopp och går ett par kilometer mot nordväst, till Rosendals trädgård.  Jag väljer att ta stigen vid skogsbrynet för tanken fanns att jag kanske skulle hitta någon svamp.

Vid strandkanten ute på Biskopsudden stod det några statyer  i naturlig storlek. Och efter mycket sökande har jag kanske klurat ut vilka de är.  De ser ut som de fyra konstarterna; måleri, arkitektur, skulptur och grafik och liknande skulpturer  fanns på  Konstakademiens tak. Är det någon som vet om jag är på rätt spår?

Här är nästa delsträcka av promenaden inprickad. Från Biskopsudden till Rosendals Trädgård och sedan följde jag vattnet en bit innan jag vek av. Och från Allmänna gränd/Gröna Lund färjan tillbaka till Barnängsbryggan på Söder.

Till Rosendals Trädgård

återkommer jag  flera gånger per år och det är ett trevligt delmål om man är ute på Djurgården och promenerar. Eller varför inte ett utflyktsmål i sig. I sommar har jag inte varit här men däremot i våras och då två gånger. Det blev en vända hit i april och då tog vi Djurgårdsfärjan från Slussen och hem promenerade vi från Djurgården in till City.  Även i maj var vi förbi men då var det inte Rosendals Trädgård som var i fokus utan andra delar. (Om du vill läsa finns de här: Till Djurgården från Södermalm – En fin båtpromenad och i inlägget Från Djurgården till Söder – Promenad och sjöresa.

Nu var det alltså dags igen för Rosendal. Jag valde att från Biskopsudden ta stigen längs med skogsbrynet och gjorde då och då små avvikelser in i skogen. För visst hade jag satt på mig svampögonen. Men tyvärr, kunskaperna vad gäller svampar är kraftigt begränsade trots att flera bloggvänner visar bilder och benämner svamparna med dess rätta namn.

Stockholm. Djurgården. På väg till Rosendals Trädgård från Biskopsudden. På väg till Rosendals Trädgård tar  jag då och då en avstickare in bland träden för att titta efter svamp. Men icke.

Stockholm. Kunliga Djurgården. Jag närmar mig Rosendals Trädgård. Tittar efter svamp. Men ingen svamplycka. Närmar mig Rosendals Trädgård men här är det i mitt tycke ingen svampmark. Men jag tog en titt. Förgäves. 

Skrinlägger planerna på svamp

och siktar i stället in mig  på toalett, blommor och något att stärka mig med. Just nu är utbudet på trädgårdscafeet begränsat men det som finns smakar bra. Jag tycker dock att priserna är väl rejält tilltagna. Men å andra sidan betalar man ju för “miljön” också. Och vill man “bara” ha en kopp kaffe med tilltugg”  finns det att köpa  i gårdsbutiken.

Perfekt plats i lä att slå sig ner. Alldeles utanför växthusen. Och fin utsikt över vackra blommor. Har av bloggvännen “Mitt skogsliden”fått se många vackra dahlior och vet att det finns mängder av olika sorter. Så jag tog mig en närmare titt. 

Stockholm. Djurgården. Rosendals Trädgård. Här fanns mängder av dahlior i olika varianter. Dahliorna trivs fint här på  Rosendals Trädgård och jag nöjde mig med att konstatera att det var just dahlior. Annat är överkurs för mig. Men om någon vet vilka varianter jag har med så berätta gärna. 

Även småfåglarna ser ut att trivas fint bland överblivna matrester.

De flesta bärbuskarna var tomma men däremot fanns det en del druvor på vinrankorna.

Från Rosendals trädgård och hem till Söder

Jag är på väg hemåt och dessa “kändisar” är på väg mot Rosendals Trädgård. (Gott om dem här idag)

Stockholm. Djurgården. Från Rosendals Trädgård följde jag Djurgårdsbrunnsviken en bit in mot stan. Från Rosendals trädgård gick jag mot Djurgårdsbrunnsviken och följde den en bit innan jag vek av för att ta mig till Allmänna gränd och ta färjan Emelie hem till Södermalm och  Barnängsbryggan.

Är man här på den västra delen av Djurgården passar det bra att ta färjan hem till Söder. Den avgår från Nybroplan med stopp vid Allmänna Gränd, den korta gatstump  som  går förbi Gröna Lund. Förr hette gatan Allmänna gatan och orsaken till det namnet var att gränden att den var öppen för allmänheten. Så var inte fallet med alla gator,  Gatan ledde fram till en port och där fick man förr betala entré för att komma in på Djurgården.

Här kommer min färja och största delen av promenaden är slut. Från Barnängsbrygggan och hem är det bar en promenad på  1 km. (Dagens etapp blev dryga 6 km och med gårdagens blir det ca. 14 km totalt. )

(PS! Inlägget blev betydligt kortare än gårdagens…)

26 svar på ”Rosendals Trädgård – Jag går vidare på Djurgården”

 1. Om du är på rätt spår vad gäller första bilden vet jag inte , men det är ett fint spår med statyerna!
  Härligt vandra där! Bild 4 och 5 är underbara, grönskan där och växthusens oaser!
  Så härlig följa!
  Fin fortsättning på lördagen med stor kram

  1. Nej, detta med statyerna var knepigt. Har spenderat flera timmar på att leta. Men icke. Och det stod inget på plats heller.
   En riktig långrunda blev det. Och med pauser. Ingen brådska här inte. Här ska vi strosa nästa gång du kommer.
   Kul att du gjorde mig sällskap i bloggen.
   Stor kram och trevlig lördag.

 2. Vilka vackra blommor , dahliorna. Kan som du inget om olika sorter!
  Det är fint vid Rosendahls trädgård och i dess närhet.
  Varit där en hel del men nu är det ett antal år sedan sist.
  Gott fikabröd har de, trevlig miljö och butik där jag handlat ibland.
  Tack för promenaden.
  Har bil i helgen, så det blir små “utflykter.
  Ikväll middag på restaurant en bit utanför Umeå.

  1. Vi är ganska ofta på Djurgården men väljer olika promenadvägar men till Rosendal blir det besök några gånger om året. Miljön är väldigt trevlig men jag tycker inte att det är prisvärt. Men det hindrar mig inte för att äta där.Nu är utbudet väldigt begränsat men det som finns är helt ok. Tycker nog att Waldemarsudde har bättre variation och bättre mat. Butiken är trevlig och gott nybakat matbröd brukar jag köpa med mig.
   Visst är trevligt med lite utflykter och med bil kan man ju komma längre.
   Även här blir det restaurangmiddag i kväll med vänner. Trevligt!
   Önskar dig en fin kväll med god mat.

  1. Här ute på Djurgården finns så fina promenadvägar och just nu är det prefekt väder för att promenera. Vi har haft runt +18 och sol sedan i torsdags. Bara att tacka och ta emot.
   Blommorna är fortfarande i gång på Rosendal och dahlior fanns om många varianter. Vackra!
   Stor kram

 3. Snyggt! Jag tycker mig känna igen Rosendahls Trädgårdar. Båten Emelie också. Alltid roligt med igenkänningsfaktor.
  Dahlior, så underbara blommor som det är. Har med mig dem i minnet från mina föräldrars underbara trädgård.
  ag har väntat på soligt väder hela dagen, men ack nej, där slog alla vädergudar fel.
  Lille Diego har varit på en skogspromenad och rusat omkring på ängarna. Fick videos här förut, så roligt att se, det trodde man inte.
  Trevlig lördag nu! 😀 Stor kram.

  1. Vi tog tillsammans Emelie hit och promenerade till Rosendal efter att vi sett utställningen av Lars Lerin. Men vi tog en annan väg då. Och visst är det roligt när man känner igen sig. Just nu blommade det så fint här på Rosendal och dahliorna av många sorter verkligen lyste i rabatterna.
   Strålande sol här idag. Bara att tacka och ta emot. Har haft en fin dag ute och ska ikväll ut och äta med vänner.
   Vad roligt att Diego hämtat sig så bra. Håller tummarna att det förblir så-
   Önskar dig också en fin fortsatt lördag-
   Stor kram

 4. Jag vet inte heller om du är på rätt spår men statyn är i alla fall fantastiskt vacker! Vilken härlig fortsättning på din promenad. Själv har jag aldrig besökt Rosendal men skulle gärna kunna tänka mig det.

  Kram och god lördagskväll!

  1. Jag har verkligen försökt ta reda på vilka dessa statyer är och kommit så långt som att de liknar de på Konstakadmiens tak. Har letat på många internetsidor om statyer i Stockholm och statyer/skulpturer på Djurgården men inte hittat något. Får väl på måndag ringa några samtal.
   Rosendal är vackert och omgivningarna likaså. Här finns även Rosendals slott som har sin egen historia. Kankse tar du dig en titt här nästa gång du kommer till Stockholm. Ja, sen höst och vinter är det ju inte så mycket…
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. Här är det stor igenkänningsfaktor för min del, även om det börjar bli väl längesedan jag var till Rosendals. Men det har hänt några gånger alla årstider men som sagt, det är många år sedan senast. Så tack för titten via dig !Jag minns att allting var gott och vällagat, att det fanns mycket annat också som jag gärna hade velat köpa (julmarknad) men att det var lite väl dyrt för att det skulle kännas värt. Det blev inte så mycket som åts och som kom med hem. Där håller jag med dig, för det tycks ju fortfarande vara så. Dyrt alltså.Ekologiskt är det och därför sökte jag gärna upp Rosendals men jag har ekologiskt hemma och till andra priser trots mycket liknande ursprung. I Stockholm går det bra att ha lite högre priser, skulle jag tro.
  Statyerna, jag tror att du är på rätt spår. Nu måste förstås jag också försöka spåra..:)
  En fin lördagskväll önskas med en Ålandskram!

  1. Vad roligt att jag kunde bjuda på ett inlägg med stor igenkänningsfaktor. Vi tar då och då under året en tur förbi här. Jag kom nu på em och det mesta var slut men visst fick jag mig lite till livs. Men jag tycker det var “bättre förr”. Jag tycker också om den ekologiska tanken men den är väl dyr här o jag jämför med andra liknande ställen i Stockholms närhet. Men det är ju lite av ett “kändisställe” och då kan man ta mer betalt.
   Vad gäller statyerna letande jag både länge och väl men har inte kommit närmre än så här. Men på måndag ska det bli några efterforskande telefonsamtal.Märkligt att d einte ens finns med bland de andra skulpturerna och statyerna på Djurgården heller. Tacksam om du hittar något.
   Har haft en fin kväll med vänner här på Söder. Hoppas ni också haft en bra dag.
   Ska nu hälsa på hos dig.
   Kram

  1. Tyvärr var utbudet i torsdags, när jag var på plats ganska utplockat på eftermiddagen. Jag tycker även att priserna i caféet är höga men så är det ju på populära ställen med bra mat och annat ätbart. Hade gärna tagit denna svampsmörgås. Men den fanns inte i torsdags. Desvärre var det mesta utsålt klockan 15 men mätt blev jag på soppa med tillbehör.Men Rosendal besöker jag gärna då och då. Alltid trevligt. Plockad lite blommor på självplocken och tog med hem.

 6. Har för länge sedan besökt Rosendal, då som spätta på min mans motorcykel! Så fint där!
  Vackra bilder, och nyfiken blir jag, är det kändisar som promenerar där?
  Ha en skön lördagkväll!

  1. Vad gäller kändsisar så är svaret -ja. Den ena är “AKB”. Har oftast inte så bra koll men ibland så.Och här var det denna dag väldigt kändistätt. Men de kan få vara privata på sin fritid.
   Tack en skön dag och trevlig utekväll.
   kram

 7. Du är nog på rätt spår om man tittar på skulpturerna på Konstakademiens tak. De är förvillande lik dom du visar.
  Rosendal är ett vackert ställe som tar betalt, precis som du skriver. Å jag vet en som kommer bli överlycklig nr hon läser ditt inlägg och ser dahliorna, LillaSyster.
  Himla fina och riktigt somriga bilder:-)

  1. Jag har ägnat en hel del av tid för att ta reda på vilka skulpturerna är. Och på måndag blir det några telefonsamtal för att få reda på detta. Märkligt att de finns här men inte finns att ta reda på. Men visst påminner de om de på Konstakademiens tak.
   Vi brukar ta några vändor förbi Rosendal då och då men sällan sommartid. Nu på em. var det mesta slut men blommorna fanns ju kvar.
   En lång och trevlig tur blev det in alles.

 8. Det var en fin runda och att ta en tur till en plantskola är ju lite extra på alla sätt ich vis. Härlig dahliaprakt bjuder du också på.
  Spännande med statyerna. Tycker det är kul att du är envis och jagar vidare för att få mer information om dem!

  1. En fin och rejäl runda blev det. Men med trevliga pauser och “pitstop”. Rosendals Trädgård är trevligt att besöka och då och då köpet jag med plantor hem. Denna gång blev det en vacker höstbukett på “självplocket”. Man betalar då ett hg pris för blommorna.Men de väger ju inte så mycket. Och dessa dahlior! Så vackra.
   Vad gäller statyerna kommer jag inte att ge mig. Märkligt att det kan finnas fyra stycken stora som står strategiskt och som inte finns nämnda elle rmed i någon förteckning. På måndag blir det några telefonsamtal och lite annat så jag hoppas på svar. Återkommer när jag vet.

 9. Himla fin fortsatt promenad också 🙂 Gillar bilden på dom söta små hungriga talgoxarna 🙂
  Perfekt med en färjeförbindelse till vackra Djurgården så nära hemifrån er.

  Ha en fin dag!

  1. En rejäl runda blev det. Totalt 14 km men på bloggen delade jag den i två etapper. Vill inte slita ut mina läsare. Älskar dessa pendelbåtar vi har och det är både smidigt och trevlvigt att ta lite olika turer. Och utflyktsmålen är många. Djurgården har ju mycket att erbjuda och så har ju många områden här Stora variationer så det är bara att välja.
   Strålande sol även idag och en njutflykt väntar.
   Önskar dig en fin söndag.

  1. Rosendal är fint och det blir några turer hit om året. Kan tänka mig att du väl känner igen dig. Och en fin promenad blev det. Och lång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *