Stockholm

Konst och kultur – Bland porträtt, författare och historia

Konst och kultur var huvudingredienserna i gårdagens jobbrelaterade tur i Stockholm. En lyckad dag och där vi startade med en guidad visning av Riddarhuset. Och här var det till att förflytta sig tillbaka till 1600-talet och dåtidens Stockholm och Sverige. Efter besöket här gjorde vi  en “panoramatur” (översiktstur) genom de östra delarna av Stockholm och jag berättade i korta drag om hur fattiga och sunkiga “Ladugårdsgärdet”  på 1800-talet förändrades och blev Östermalm.

Dags för lunch på restaurang/hotell Hasselbacken på Djurgården. (Här har verksamheten i sommar fått ny ägare i Björn Ulvaeus och hans företag Pop- House. ) Och efter en god lunch i trevlig miljö var vi laddade för nästa besök.  Nu väntade ett besök på Villa Nedre Manilla för att få en guidad visning av den unika Bonnierska porträttsamlingen.(Porträtt av de flesta författare som getts ut på Bonniers bokförlag)

Vi inledde dagen med konst och kultur på Riddarhuset i StockholmVi inledde dagen med konst  och kultur på Riddarhuset i Stockholm.

Det kom att bli en dag fylld av konst och kultur

och på lite olika sätt. Jag ledde även förra året den här turen i Stockholm så mer bakgrund/historia till både Riddarhuset och Villa “Nedre Manilla”, med den unika porträttsamlingen, har jag berättat om här-

Tidigare har det inte varit tillåtet att ta bilder på porträtten, men nu är det tillåtet, så jag bjuder på en del porträtt som finns här. Alla porträtt som finns här har anknytning till bokförlaget Bonnier på ett eller annat sätt. Och det var Karl Otto Bonnier ( 1856- 1941)  som var son till Albert Bonnier, bokförlagets grundare, som började samla porträtten-

Villa “Nedre Manilla” ligger vackert inbäddad i grönska. Namnet i sig har sin historia och mer att läsa om den finns i länken. 

Det finns dryga 300 porträtt i samlingen

och de hänger i åldersordning med de tidigast förvärvade samlade i ett eget rum. Här finns porträtt av Fröding, Carl Larsson, Strindberg, Karlfeldt, Selma Lagerlöf. Heidenstam och många fler.

På Villa Nedre Manilla och de Bonnierska porträttsamlingarna är det gott om både konst, kultur och litteraturHär i den stora salen som är byggd i nationalromantisk stil är det gott om både konst, kultur och litteratur.

Carl Larsson har målat sitt eget porträtt.

Konst, kultur och litteratur. August Strindberg målad av Richard Bergh.Konst, kultur och litteratur. August Strindberg målad av konstnären Richard Bergh. Ett av de första porträtten som Karl Otto Bonnier förvärvade.

Att få till ett porträtt av Gustaf Fröding var en utmaning. Han var långa tider svårt sjuk. Men konstnären Richard Bergh besökt honom på sjukhuset i Uppsala och kom att bli god vän med honom. Många skisser blev gjorda under besöken och till sist kom detta porträtt till.

Porträtt av Gustaf Fröding målat av Richard Bergh, som kom att bli en nära vän till honom.  Ett gripande porträtt av en mycket sjuk Fröding.

Selma Lagerlöf porträtterad av Carl Larsson 1908. Ytterligare ett exempel på att konst, lultur och litteratur hör samman. Ett porträtt av Selma Lagerlöf. Målat 1908 av Carl Larsson. Och visst hänger konst, kultur och litteratur ofta ihop. Till saken hör  att många av dessa författare här på 1800-talet var goda vänner.

I sista avdelningen

för porträttsamlingen hänger de mer moderna författarna.

Bodil Malmsten. Ett porträtt målat 1995 av Eva Zettervall-

Horace Engdahls porträtt, som inte direkt är ett porträtt, utan en Horace i helfigur. Dessutom betydligt större än andra som finns i den modernare delen. Men han ville väl vara väl synlig. Tavlan är målad 2015 av Jan Håfström.

Tavlan/porträttet hänger nu i kapprummet och vid toaletterna. Kanske är det viss symbolik i det. (Tavlan flyttades hit.)

Närbild av ansiktet från tavlan. (Fri tolkning!)

Slutbilden får bli en författare jag läst mycket av. Känner någon igen honom? Och vem kan ha målat porträttet- Visst är det Per Anders Fogelström och porträttet är målat 1964 av Stig Claesson, “SLAS”

 

En fantastisk visning var slut och vår guide Eva Faye- Welwe hade tagit oss med på en minnesvärd vandring bland konst , litteratur och författare. Dagens resa var nästan slut och när  jag lämnade  våra gäster vid Cityterminalen så hade alla ett stort leende på läpparna. En lyckad dag. Absolut!

 

26 svar på ”Konst och kultur – Bland porträtt, författare och historia”

  1. Tusen tack Ditte, för en väldigt trevlig vandring, lite utvändigt och mycket på insidan. Porträtten är toppenfina och det är roligt att du kunde ta foton av dem nu. Alla som har avbildats känns igen.
    Horace liknar sig själv mera i stort porträtt, på närmare håll är porträttet inte lika porträttlikt i mina ögon.
    Men allt sitter i betraktarens ögon, någon annan tycker säkert annorlunda.
    Ha en bra fredag hälsar Karin från ett gråmulet men varmt Åland

    1. Vad roligt att du var med här. Jag har varit här flera gånger och det är alltid så roligt att komma tillbaka. Varje porträtt har sin egna historia och de äldre författarna och konstnärerna kände eller kände ofta till varandra. Förr har det varit fotoförbud och fullt förståeligt eftersom detta är ett hem och tavlorna väldigt värdefulla. Men tiden går framåt och kanske är larmen nu också uppdaterade.
      Speciellt med Horace Engdals porträtt är att det är så stort om man i stort sett jämför med alla andra. Tror bara det är Frödings som är större- Min tanke är att det kanske är så han ser på sig själv och vill bli avbildad. Jag tittade länge på ögonen och funderade på vad de dolde.
      Visst ligger allt i betraktarens ögon och det är roligt att utbyta tankar.
      Ganska varmt i Stockholm idag också, +12 och lite halvsol har det varit.
      Önskar dig en fin helg.

  2. Wow, så roligt och intressant att läsa detta och se porträtten. Drar på munnen kring din symboliktanke flytta bilden av H.E. dit …. Jo, jag kände igen Per Anders Fågelström. Gillar de där porträtten som är utförda i färger, på PA.F mycket passande eftersom han satte färger på det grå i sina skildringar! Köpte pocketutgåvan av hans Stockholmserieserie för att åter läsa de, utgiven Bonniers, också i fina färger på omslaget. Bodil Malmstens porträtt är också mycket fin!
    Såg i din svarskommentar på förra inlägget att du kände dig nöjd med ditt jobb. Det är roligt att läsa det! Att dina gäster som lämnade med ett leende på läpparna är jag överens med! Helt överens från läsarperspektivet 🙂
    Tack än en gång för inlägg där min allmänbildning och mina intressen för konsten i kulturen. Du lämnar alltid ett gott jobb, i dina inlägg som är välarbetade rakt igenom! Tumme upp!
    Visst är litteraturen, musiken, foto och konst, teater en del av kulturen, den som hamnar på väggar, i böcker, på skivor och på scen en underbart del av vår kulturskatt. Så har vi människor och en del kultur i oss och med oss. Spännande och gott! Fina fredagen här hos mig hoppas det samma hos dig. Stor kram!

    1. Det är alltid lika roligt att få förmånen att ha hand om denna resa. Och dessa porträtt som finns här i familjen Bonniers villa. “Nedre Manilla” är så roliga att se. Och bakom varje porträtt finns en historia. Många av de äldre konstnärerna och författarna kände varandra privat och ungicks och roligt att se och höra sambanden. Jag fastnar alltid hos Fröding- Och jag läser honom ju också gärna. Mycket humor fanns i det han skrev när han var frisk. Här på porträttet var han ju så sjuk. Roligt är att porträtten går fram till idag så bredden är stor. Kunde ju inte ha med alla jag ville.
      Jag kände mig väldigt nöjd med dagen och det bästa var ju att våra gäster också var det förstås. När jag var här och gick runt så saknade jag dig. Vilka samtal vi skulle ha haft.
      Stor kram och tack för en uppmuntrande kommentar.

  3. Vilken trevlig tur! Engdahl hade för min del gärna fått förpassas på andra sidan ytterdörren, rakt ut i blåsvädret, finaste porträttet tycker jag var det på Bodil Malmsten! Djärvt och färgglatt! Fogelström kände jag inte igen, kanske har jag inte sett honom på bild förut. Men SLAS kunde han, också ett livfullt porträtt. Selma tror jag var mycket mer spännande och livfull än vad foton och porträtt visar, hon ser alltid ut som en snäll gammal dam…
    Förstår att ni fick en trevlig dag! Kram

    1. Kan hålla med dig helt, men en plats här vid toaletterna är också ok- Jag har gjort den här turen flera gånger och tycker alltid det öär lika roligt att komma till dessa porträtt. Och många av dessa författare och konstnärer var ju vänner och umgicks. Själv fastnar jag ofta hos Fröding och hans ögon. Att jag sedan tycker om att läsa Fröding påverkar ju också. Han hade mycket humor när han var frisk. Bodil Malmstens porträtt liksom Fogelströms piggar upp.
      Och visst ser Selma alltid så ordentlig ut- Men jag tror att hon ville avbildas så.
      Vi hade en verkligt fin dag på alla sätt- Och alla var väldigt nöjda. Nog så viktigt.
      Kram!

  4. Intressant guidning som alltid! Klart gästerna har ett leende på läpparna när du har sagt farväl till dem, klart de är nöjda 😀 Kul att se alla porträtten!
    Alla de här malmerna är något som inte jag känt till så grundligt och nu fått mer kunskap om, är kul att veta. Jag har tidigare trott att Östermalm varit den flottaste malmen. Min mamma jobbade där i en fin katolsk familj. Men förstått att både Söder och Öster varit fattiga och lortiga.
    Men idag, är det någon skillnad på var rikt folk helst bosätter sig?
    Vad kommer det sig att man inte fick fota konst förr – var det för blixtens skull – och nu får man med mobiler utan blixt, eller?
    Stor kram från frågvisa Gerd, trevlig fredag!

    1. Det blev en väldigt lyckad dag på alla sätt. Och att besöka denna porträttsamling är så roligt. Ett stort stycke konst, kultur och litteratur. Anledningen till att man inte tidigare fått fotografera är att detta är ett privat hem, om än stort och jag tror man ville behålla det så. Nu har det blivit lite mer vanligt med privata visningar här och säkert har även larmsystemet i huset setts över. All konst här är ju väldigt stöldbegärlig. Jag använde min kamera men de flesta hade kanske mobiler.
      Förr var ju hela Stockholm en smutsig och sunkig stad, Gamla stan inte minst. Men det har ju ändrat sig- Idag är det många skådespelare, författare, musiker, artister, mediafolk och konstnärer som sökt sig till Söder. Så var det inte förr eftersom Södermalm var en arbetarstadsdel- Idag bor de som har pengar lite varstans och några tydligare uppdelningar är det inte direkt. Men Strandvägen får nog kanske anses som en “fin adress”. Vad nu fint är….
      Stor kram och trevlig helg önskar jag dig också.

  5. Det var en intressant dag, vill jag lova och läsning, för mig då.
    Tänk så mycket det finns att se och uppleva i vårt vackra Stockholm. En del kände jag till men jag har aldrig sett denna fina porträttmålning.
    Hasselbacken på Djurgården, där har jag varit, men jag visste inte att Björn Ulvaeus äger det nu.
    God mat, det förhöjer alltid stämningen.
    Njuter av dina fina bilder.
    Förvånas över att det är en sådan grön och fin gräsmatta där på bilden av “Nedre Manilla”.
    Tack för turen.
    Trevlig helg.
    Varm kram och hoppas att “rosorna” är borta.

    1. Det var verkligen en intressant och omväxlande dag. Gästerna var väldigt nöjda och jag också-
      Och visst finns det mycket att uppleva i Stockholm. Vad gäller porträttsamlingen så kan man som förening boka tid för visning med en jättebra guide men här är det generellt inte öppet för allmänheten. Mycket historia finns också här i porträtten- Alla har sin att berätta- Björn Ulvaeus företag har nyligen tagit över både restaurang och hotellverksamheten på Hasselbacken. Och de äger ju “Cirkus” sedan tidigare.
      “Rosorna” är nästan borta och det är så skönt-
      Varm kram och trevlig helg

      1. Älskar porträtt! Vilken fin dag i Stockholm dina gäster fick. Hade gärna hängt med. 🙂
        Ha en fin helg!
        Kram!

        1. Det blev en verkligt fin dag. På alla sätt. Och både besöket på Riddarhuset och det på Nedre Manilla blev så lyckade. Har ju varit här förut och på Nedre Manilla finns så mycket att ta in och på olika sätt. Alla porträtt har sin historia. Även den då de kom till.
          Önskar dig också en fin helg.
          Kram

  6. Ett suveränt inlägg där min allmänbildning fick sig en skjuts framåt om man säger så. I Riddarhuset har jag också gått en guidad tur med Förlagsklubben för några år sedan. Villa “Nedre Manilla har jag aldrig besökt, men nu gjorde jag ju det. Vilken tur att det var fritt fram med kameran nu! Håller med Paula angående Engdahl. Porträttet av Strindberg var väldigt “mjukt” jämfört med fotografier och skulpturer på honom. Å Fogelström hade jag inte känt igen. Hans porträtt påminner om Einstein tycker jag – ja inte alla färger så, men absolut håret.

    1. Tackar! Det blev en riktigt bra dag och resenärerna var nöjda- Jag också- Riddarhuset är intressant och här döljer sig ju också ett stycke historia med tanke på hur Sverige bl.a. så ut på 1600-talet när adeln ägde så mycket mark. Kul att du också varit här-
      “Nedre Manilla” och porträttsamlingen här är så speciell. Och roligt att så många svenska författare finns samlat, i varje fall via sina porträtt, på ett och samma plats. Varje porträtt har sin egna historia. Och en del fick vi höra. Vad gäller Engdahl har han numer en plats vid toaletterna och det passar ju bra. I övrigt är det bara Frödings porträtt som är större till formatet- Och viss skillnad är det förvisso på dem. Intressant att Engdahl ville visa sig så stor jämfört med andra svenska författare som är betydligt mer lästa och som är mer kända Men det är väl så han ser sig själv.
      Jag gillar Fogelström som Slas gjort och även porträttet av Bodil Malmsten- Finns mycket spännande att se här.Och roligt att porträttsamlingen uppdateras efter hand.

  7. Det där var verkligen en dag i min smak! Så intressant och givande på många plan. Det vore något för mig men med tanke på lilla S får vi satsa på ett lite mer avslappnat program. Konstverken är så fina och visst känner man igen vem de är. Engdahl hänger bra där hän hänger nu tycker jag…

    Kram och god kväll!

    1. Nej, detta program är inte för barn direkt. Men vi hade en väldigt givande dag och alla gäster verkade så nöjda. Visst hänger Engdahl bra där vid toaletten. Men man kan ju undra hur han kan få för sig att beställa ett så stort porträtt. Här bland dem är det nog bara Frödings som är större- Och med all rätt.
      Kram och trevlig kväll.

  8. Wow vilka tavlor! Gillade nog porträttet på Fogelström bäst, vilka färger!
    Fina foton på naturen och byggnaderna också!
    Kram och trevlig kväll!

    1. Väldigt intressant och roligt att ha förmånen att få komma hit i jobbet. Alltid lika roligt. Och roligt är att det bakom varje porträtt, mer eller mindre, finns en speciell historia- Fogelströms porträtt, gjort av SLAS, gillar jag också- Och bland de äldre fastnar jag alltid för en väldigt sjuk Fröding.
      Kram! Och en trevlig kväll önskar jag dig också. Och kanske vilsam..

  9. Vilken trevlig jobbdag! 🙂

    Visst ligger det där huset med alla porträtt precis granne med Skansen? Tycker mig känna igen det därifrån. På den tiden jag jobbade på Skansen gick en historia (som jag inte vet om den är sann) om att det var ett par apor som rymde och infångades sedermera i Bonniers badrum där dom hade “möblerat om” en hel del 😀

    Ha en fin dag/kväll 🙂

    1. Det blev en väldigt lyckad dag på alla sätt. Nej, villan “Nedre Manilla” ligger i Manillaområdet, snett emot gamla Manillaskolan, nuvarande grundskolan Campus Manillla. Och det är ca. 2 1/2 km öster om Skansen. Inte så troligt att aporna tog sig just dit. Men det finns ju andra villor på närmare håll där de kan ha möblerat om. (Har svårt att tänka mig att de ens skulle kunnat ta sig in i villa Nedre Manilla.)
      Vi har haft en fin dag och hoppas ni också får det.

  10. Ååhh … här hade jag hängt på direkt om jag haft möjligheten! Såå intressant och såå himla trevlig tur! Många porträtt att se på och mycket lärorikt att lyssna på – och så god mat! Verkligen en härlig dag!
    Kram

    1. Det blev en väldigt trevlig och omväxlande dag. Och att komma till Nedre Manilla och se dessa porträtt är så roligt. Jag har varit här flera gånger och det är alltid lika intressant att höra om bakgrunden till porträtten och hur de kommit till. Jag fastnar var gång extra för Frödings porträtt.
      Önskar dig en fin lördag.
      Kram

  11. Ååååh, säger jag. Vilken trevlig rundtur. Kommer du att göra en sådan guidad tur nästa år, hör av dig i god tid till mig, för det skulle jag gärna hänga med på. 🙂 Så intressant och rundresa i Stockholm skulle jag kunna tänka mig nu när jag fått ihop sta´n ganska bra – i stora drag! Vet var de flesta delarna av sta´n ligger i förhållande till varandra!

    Fina bilder, förstår att dina resenärer var mer än nöjda!

    1. Tack!Det blev en väldigt lyckad och varierad dag på alla sätt. Och visst hör jag av mig i god tid om det blir en tur nästa år- Och resan är populär så jag tror säkert den kommer att köras. Tror att programmet inför hösten 2020 blir klart i april-
      Kan tänka mig att du också haft fina dagar i Stockholm-

  12. Tack Ditte, det låter hoppfullt inför nästa år med en konstrunda.

    Jo, jag har haft fina dagar i Stockholm, tror att något inlägg kommer seanare idag 🙂

    1. Vi satsar på konstrunda då.
      Ser fram emot att få läsa mer om ditt Stockholmsbesök. Förstår att det blev lyckat.
      Trevlig kväll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *