Stockholm

Vårvinter – Övergångsperioden mellan vinter och vår

Välkommen andra veckan i mars. Denna måndag morgon möttes jag här på Söder i Stockholm av strålande sol, ett tunt lager snö på kajen och -3 grader.  Men nu, ett par timmar senare har solen gjort sitt, snön är borta och termometern har övergått till ett par plusgrader. Bra så! Att det är vårvinter här är påtagligt.

Förra veckan bjöd stundtals på ganska skönt väder och med viss vårkänsla. En del balkonghäng blev det och vårsolen värmde stundtals skönt. Men helgen var blåsig och våren kändes inte direkt  påtaglig i luften.  För min del blev det under helgen inga långa sittningar utomhus. Däremot ägnade jag mig åt  promenader och att hålla ställningarna längs Årstaviken och se hur svanarna hade det.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen.En vacker morgon denna vårvinterDen 4:de mars strax före 07 tog jag denne bild från vår balkong. Det såg lovande ut och det blev en skön dag med känsla av vårvinter

Vårvinter

kallar man ofta de dagar som avser övergångsperioden mellan vinter och vår. Och denna tid inträffar vid lite olika tidpunkter runt om i vårt avlånga land. Ibland kallar man också vårvintern för den femte årstiden och man räknar med att den brukar infalla i mars för stora delar av landet. Begreppet vårvinter brukar man använda om det finns lite snö, minusgrader på nätterna och plusgrader på dagarna. Här är också solen viktig eftersom man kan uppfatta den som starkare när den reflekteras mot snön.

Ordet vårvinter kommer antagligen från Finland där man även på sina ställen förutom vårvinter också  använder orden vårsommar, höstsommar och höstvinter.

Jag vet att jag här i Stockholm förra året var ute och letade vårtecken vid Årstaviken i januari och då hittade en  del. Även i februari 2020 var jag ute på spaning efter våren.

Veckan som varit

Stockholm. Södermalm. Många är ute och går. Rena rama folkvandringen längs kajerna. Vårvinter? Denna dag mest vår. Flera strålande dagar har det varit och folkvandringen på kajen är då mer påtaglig. Även på förmiddagen. Vårvinter? Denna dag mest vårkänsla. 

Mest vår här också. Restaurang Thaiboat har öppet och ett “pop up” café lockar också besökare att slå sig ner utomhus på kajen. 

En eftermiddag slog sig några ungdomar ner på kajen. Ger också vårkänsla.

 

Vårvinter vid Årstaviken

I helgen när jag varit ute  och promenerade noterade jag att en del is på nytt lagt sig Årstaviken/Mälaren. Men utanför hos oss i kanalen, “saltsjön” är det i princip isfritt. En del isflak från Mälaren kommer genom Hammarbyslussen men glider vidare och försvinner.

Stockholm. Södermalm. Eruksdalslunden. Känslan av vårvinter griper tag i mig trots avsaknad av snö.Isen ligger längs strandkanten och det är bitande kallt. Här är uppe på höjden i Eriksdalslundens koloniområde  blir känslan av vårvinter påtaglig.  Visserligen ser jag ingen snö men däremot har isen tagit ett nytt grepp om strandkanterna.

Jag drar mig in mot de små gångarna inom koloniområdet och kan  trots en bitande vind känna lite vår i luften.

Ser ingen som just här är i gång med vårbruket.

Ett väl påpälsat par har slagit sig ner för en paus.

Jag tar de branta trapporna ner mot vattnet och har här ett mål. Att se hur svanarna har det. (Jag har tidigare berättat om en som eventuellt  var skadad och satt på isen.)

Stockholm. Årstaviken. Lite typiskt vårvinter med is vid strandkanten. Lite typiskt vårvinter. En del is hade lagt sig nära strandkanten men längre ut var det mer öppet vatten i Mälaren.

Så var det då svanarna och de såg ut att må bra. Detta svanpar har vi sett och följt i många år och även när de kommer genom Hammarbyslussen sent på våren och har sina små ungar med sig. Även änderna trivs fint här. Vattnet är grunt och det verkar finnas föda att tillgå. Även en och annan förbipasserande brukar ha lite mat med sig.

Fick till en ganska bra bild av när svanen luftade sin vingar. Kanske den hälsade. 

Fick också till en bra närbild på herr Gräsand “in action”.

Hemma

När jag kommit hem till “vår kaj” igen såg jag att det låg några små isflak och simmade vid restautang Thaiboat.

 

Skulle man kanske vilja ha en isande upplevelse men  ändå varm och ombonad så kan det absolut vara en god idé att ha bokat  bord i en av restaurang Thaiboats igloor.

 

Och idag, den 8 mars är det Internationella kvinnodagen. En dag som instiftades på initiativ av FN 1977 och har kommit att bli en allmän dag för att just uppmärksamma  kvinnofrågor. (Något som i och för sig ska ske alla dagar per år men.) För egen del skall jag tillbringa dagen med del stärkande trevligheter utomhus. Jodå, det blir långpromenad med goda tillbehör och trevliga inslag. Önskar alla en fin vårvinterdag.

 

42 svar på ”Vårvinter – Övergångsperioden mellan vinter och vår”

 1. Mer vinter än vår hos oss.
  Många minusgrader i morse.
  Eventuellt kommer lite snö senare idag men det är ok för mig.
  Blir mindre halka då.
  Trevligt svanarna verkar må bra.
  Vi har änder en bit från oss, vid en lite damm där det nu finns en del öppet vatten.
  De fick havregryn av oss i lördags.

  1. Antar att vårvintern når er mer i slutet av mars. Här försvann snön ganska snabbt idag när solen kom fram. Vi har haft strålande sol hela dagen men ganska kyligt. Varit ute i flera timmar.
   Hoppas ni snart slipper halkan. De verkar inte så raska på att ta bort isen.
   Svanarna verkar må riktigt bra och jag hade mat med till dem.
   Vad fint att ni har några änder så nära. Och havregryn är ju bra mat för dem om de inte fånga den själva.
   Trevlig kväll.

 2. Ja det är verkligen vårvinter nu. Hoppas att den riktiga våren kommer snart. Just nu är det ju kaos i hallen på olika sorters skor/kängor. Något annat än vinterjacka har jag inte tagit fram däremot olika tjocka mössor och vantar finns det på hatthyllan.
  -5 i morse.

  1. Jag har burit ner de tjockaste jackorna och vinterkängor i källaren så idag var det joggoigskor på. Nej, jag joggar inte. Men de är sköna att ha på fötterna. Mössa hade jag med ut idag men den kom aldrig på. Vantar, lätt täckjacka ovanpå fleecetröja och sedan en “lätt” täckjacka. Tror inte det var mer än +3 här idag men en skarp vind var med oss. Hade dock lagt upp en runda som till största delen var i lä-I morse var det -3 hos oss och lite snö på kajen.

 3. Vilket bra ord vårvinter!!
  Tänk vilka fina bilder våren bjuder på när den är redo att bryta sig fri från vintern. Skönt att svanarna har det bra och mat. Tack för att du delar med dig av fina dagar=)
  Kram

  1. Visst är vårvinter ett bra ord och mars kan ju verkligen bjuda på skiftande väder. Vissa dagar i veckan var verkligen vårlika och några sådana hade vi även i februari. Men nu i helgen var det en bitig vind och bara ett par plusgrader. Jag är ju ute mycket och det är roligt att se vad som händer i naturen och följa med. Svanarna ömmar jag fär och de verkar ha det bra.
   kram

 4. Härligt inlägg och fina bilder från den vårvinter vi har här i Mälardalen. Även om det för någon vecka sedan gav mig och många andra vårkänslor så vet man ju att bakslagen kommer. Så kul att ni får äran att följa svanparet. Superfina bilder!! Ha en fortsatt fin dag 🙂

  1. Tack! Och visst brukar ju mars vara en vårvintermånad. Men trodde att det kanske inte skulle bli så i år. Snön här hos oss försvann ganska snabbt när solen kom upp och vi har haft en strålande dag. Men kylig. Dock inga minusgrader under dagen.
   Svanparet har vi verkligen följt och jag var så oroad här för några veckor sedan de en av dem ev. var fastfrusen. Men vi ordnade med hjälp och nu verkar de ha hittat varandra igen. Glädjande.
   Önskar dig också en trevlig måndag.

  1. Nej, de uttrycken är inte så vanliga men jag har hört dem i Finland och på Åland.
   En kylig kvinnodag fick vi men väldigt vacker. Och nattens snö försvann ju snabbt.

  1. Här försvann snön ganska snabbt idag och med strålande sol hade den inte så stor chans att bli kvar. Men mars är ju lite lynnig vad gäller vädret.

 5. Igloosen gillade jag. Den skulle funka under de flesta årstider.Med eller utan infravärme.
  Vårvintern, ja, absolut. Förra veckan var det känsla av tidig vår, men under de senaste dagarna så här vintern tagit tillbaka en hel del.
  Lite snö kom igår. Den ligger kvar på de ställen där solen inte kommit åt.
  Dagsmejan har smält bort det mesta.
  Lite lurigt är det dock i området mellan snö och barmark. Gled en lång bit på “svartis” på dagens promenad. Härligt i solen…och den står ju högt nu.
  Ha det fint på dina intressanta bildpromenader.

  1. Känns som om vi har liknande väder. Men den snö som föll i natt försvann här snabbt när solen idag låg på-
   Visst är dessa igloo fina! Ett bra koncept verkligen. Vi har ännu inte testat dem för man måste äta en meny för att boka dem och då måste alla i sällskapet ta den. Men jag förstår att det måste vara så för det är en bit för serveringspersonalen att gå ut hit och det skulle bli mycket spring om alla här valde olika rätter. (Barn behöver inte välja menyn) Sådana krav finns inte om man sitter inne i restaurangen.
   Kan tänka mig att det stundtals var halt där du gick men fint att du inte skadade dig.
   Haft en fantastisk dag idag med en väninna och mycket fint att se.

 6. Ett vårvintrigt och isigt inlägg med vackra fåglar. Du är duktig fotograf! Riktiga proffsbilder med djuren.
  Iskallt idag men min vana trogen så har jag häckat på balkongen under filten igen och lapat sol 😀
  Glad måndag med stor kram!

  1. Tack! Här var det delvis systemkameran som jobbat med fåglarna. Blir ju annat ljus och skärpa med en sådan om man får till det. Mars är ju en vårvintermånad men jag trodde, eller snarare hoppades, att vintern gett med sig. Snön vi hade på marken idag försvann snabbt i strålande sol. Men så många plusgrader blev det ändå inte under dagen.
   Jag har varit ute och promenerat i solen med en väninna och det var så skönt. En jättefin dag på alla sätt- Vi rörde oss mest i lä och det blev 8 km när vi var klara- Jodå, lunchpaus blev det och en del andra solpauser.
   Skönt att sitta på balkongen och få lite D-vitaminer
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 7. Här är vårvintern inte speciellt tydlig vilket förmodligen beror på att vi sällan har en ordentlig vinter. Därför känns mars som en renodlad vårmånad här får jag nog säga. Förvisso är det inte så varmt men vårtecknen är många. Hoppas trevligheterna blev till belåtenhet.

  Kram och god kväll!

  1. Så är det ju. Och de uppe i norr har ju ingen vår förrän i slutet av mars eller i april och en del betydligt senare. Här är det nu typiskt vårvinterväder.En del vårtecken finns här också och de framträder ju gärna när solen är “på”.
   På vår långrunda idag lockade det inte att sitt ute och fika eller äta lunch. Så vi satt inne och det gjorde vi bra på Långholmens världshus.
   Trevlig kväll.
   Kram

 8. Jag tycker att det ser mer ut som vår än vinter. Ja, även mer vår än vårvinter 🙂
  Skönt att svanparet verkar må bra!

  Ha det fortsatt gott i den fortsatta våren 😀

  1. Vi hade ju vårdagar i slutet av februari och har haft sköna sådana i mars också.Vi har suttit en del på balkongen och det har varit behagligt i lä- Men helgen var bitig vad gäller blåsten och solen var inte så framträdande hos oss. Man räknar ju med att mars är en vårvintermånad och det stämmer nog ganska bra. Sen beror det ju lite på var i Sverige man bor. Har för egen del, vid många tillfällen, åkt skidor i Riksgränsen vid midsommar. Funderade då på vilken årstid det var. Snö och sommar var ju inte helt kompatibelt tyckte jag.
   Vi kör på med några dagar till med vårvinter. Strålande sol idag men bara +3 under dagen.

 9. Konstigt nog förknippar jag vårvinter mest med Norrland. Anledningen är no att flera bloggare som bor i norra Sverige har bloggat om just vårvinter. Du är nog den första stockholmaren som gör det. Hade till och med hållit med dig – förra veckan alltså, men just idag kom termometern inte ens över nollstrecket, och då har jag lite svårt för att få vårkänslor trots solen;-)
  Enastående fina bilder från rubrikbilden till igloon:-)

  1. Tack! Det blev just det sammantagna från förra veckan och helgen som fick mig att fundera på vårvintern. Vi hade ju några vårlika dagar även i februari och det var så skönt. Men visst kan mars vara nyckfull. Här på Söder var termometern uppe på +3 idag och den snön som föll i natt var snart borta. Var ute i flera timmar idag och jag hade lagt upp en tur så en hel del av den gick i lä . Absolut lite vårkänsla mellan varven där vi var.

  1. Tack! Jag tycker också den blev bra och herr And är verkligen i rörelse när jag fångaed honom. Här var systemkameran med och det hjälper ju till.

 10. Vårvinter kan man ju verkligen kalla den 5e årstiden, och vi väntar med spänning på våren!
  Svanarna är ju så mäktiga och vackra! Så fina att titta på. Det är alla dina bilder också.
  Hoppas din dag varit fantastisk!
  Kram

  1. Tack! Nu var systemkameran med ut och det är roligt att testa. Ibland ser jag skillnad på bilderna tagna med den om jag jämför med kompaktkameran. Men inte alltid.
   Vårvinter tycker jag det känts som i några dagar. Men tidigare i veckan var det mer vår.
   Roligt att se att svanarna verkar ha det bra och att den som var skadad återhämtat sig. Vi har ju följt dem i flera år så jag värnar verkligen om den.
   Hade en jättefin utedag tillsammans med en väninna och värdet var ju så fint.
   Kram!

 11. Det är ett passande ord. Samtidigt som jag ibland blir otålig av när den efterlängtade våren går i baklås. Ibland får jag skylla mig själv när jag är felklädd. Häftig bild på svanen som luftar sig, men min favoritbild blir på Herr And. Kul att se och läsa att du är aktiv. När de börjar påta på koloniområden tycker jag är ett positivt vårtecken.
  Kram, Boisse

  1. Just här har de senaste dagarna haft karaktären av vårvinter men i början av veckan kändes det mer vårlikt. I går fanns det även på morgonen ett tunt snötäcke. Men i takt med att solen kom fram försvann det. Jag hade här med systemkameran och det är roligt att testa. Jag håller på att träna. Blev väldigt nöjd med bilden på herr And . Här fångade jag honom i rörelse. Lite knepigare att här få en skarp bild av svanen. Får träna mer. Å andra sidan är det inte alltid de luftar vingarna när jag passerar. Jag är aktiv men har svårt för att gå. Alltså, min rygg och höftsmärta är besvärande och pauserna blir många. Men jag är en envis typ. Och bra i detta läge.
   Än så länge är inte direkt vårbruket i gång på kolonilotterna men snart så. Rapport komme.r
   Kram

 12. Vårvinter, det är precis så det är nu, verkar det som.
  Igår sken solen, det var skönt i dess sken, kändes som vår, och idag är det mulet och några snöflingor dalar ner från himlen, känns som vinter.
  Härliga bilder och vackra.
  Tycker om svanbilderna, särskilt och även gräsänderna, så fin. Skulle vilja gå till Lötsjön och kolla hur det ser ut där, men ännu är orken inte riktigt min vän.
  De som sitter där på marken, hoppas att de har något att sitta på, förrädiskt kan det vara att sitta på bara gräset.
  Sköt om dig och var rädd om dig.
  Varm kram!

  1. Jag tycker nog att det känns som vårvinter just nu.Men förra veckan var det lite mer vår i luften. Just nu dalar snöflingorna här också utanför fönstren.
   Svanarna har vi följt i flera år och det är fint att se att de har det bra. Just denna dag hade jag den stora systemkameran med ut och jag tycker att den simmande gräsandsbilden blev riktigt bra. Det syns att dne är i rörelse.
   Trist att orken uteblir men hoppas den snart är tillbaka igen.
   Och tills du orkar är du så välkommen att gå med mig på mina turer.
   Många tankar och en stor kram

 13. Att leta efter vårtecken tycker jag låter som en trevlig sysselsättning. Humöret stiger alltid några grader när solen visar sig och man börjar kunna se en del växter som trotsar kylan. Just idag skiner solen hos mig från en molnfri himmel och jag måste erkänna att det kliar lite i fingrarna att ge mig ut i trädgården, men jag får lugna mig. Det är fortfarande så blött. På torsdag ska vi enligt SMHI få snö, så det är kanske idé att lägga trädgårdsidéerna på is ett tag. Kram

  1. Om det snöar, vilket det just nu gör här också känns ju inte vårbruket lika inspirerande att ta itu med. De soliga dagarna kommer förhoppningsvis tillbaka. Här var det strålande sol igår men också kyligt. Så vårvinter känns de som.
   Men visst ser jag efter mer påtagliga vårtecken varje dag. Och snart så….
   Kram

 14. Fina bilder igen Ditte! Gräsanden och isbilden favoriterna 🙂
  Jag känner väl i igen vårvinteruttrycket, hemifrån Norge, härifrån Värmland och Norrland så klart. Men där var den knappt märkbar denna tiden här, lite beroende på hur vintern varit och när snön kom på riktigt. Minnen av att det i april både var snö kvar och kom ny för att nån vecka in maj så var det vår – den övergången gick också fort över sommaren. Mesta vårkänslan för mig fast det var både snö och kallt var ju ljuset, även om Skellefteå inte tillhör det mörkaste. Men skillnad mot här.
  Vaknade i morse till snövitt och grått, men sola bröt fram och nu är det inte vitt.
  Stor kram och fortsatt t fin tisdag till dig!

  1. Tack, Tove! Jag är nöjd med bilderna både på isen och gräsanden. Gräsanden är i rörelse och jag tycker jag fick med den.
   Vårvinter vet jag att man förr pratade mycket om denna femte årstid. Och just de sista dagarna tycker jag det har varit just vårvinter.
   Vårvintern ter sig ju olika i olika delar av långa Sverige. Men kanske är vårvintern mer påtaglig norr ut. Har ju inte så mycket erfarenhet av detta.
   Lite snö här idag men lite glest med solen. Igår fanns den till städes hela dagen.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Stor kram

 15. Ögon och bildfång för det vackra i vårvintern. Bitande kallt men med hopp om en kommande ljus, blomstrande tid.
  Värmande kram.😊

  1. Jag testade en vårvinterpromenad och med systemkameran i sällskap och roligt att se omvärlden här längs vattnet genom den. Men visst kommer våren och efterlängtad är den.
   Skickar dig också en värmande kram

  1. Jadå, vädret växlar här och lär nog göra så under hela månaden. Men fint att lite blommor vågar sig upp.
   Ha det bra du också.

 16. Härliga bilder ja nu är det verkligen vår/vinter. Här kommer lite snö nu -6 var det i morse. Det ser ut som du varit på härliga långpromenader det är ju så fint där du bor. Kram.

  1. Tack! Ja, en del promenader blir det och så varje dag. Och oavsett väder så ger jag mig ut. Ofta med kameran som sällskap.
   Minusgrader här också i morse men ett par plus under dagen. Nu snöar det.
   Kram och trevlig fortsatt vecka

 17. Men Ditte, hur vet du att det är samma svanpar varje år? Har du dna-testat dem? Jag tycker de alla liknar varandra alldeles otroligt mycket…men jag vet ju samtidigt att de kan bli gamla så visst är det säkert så som du säger, ville bara retas lite…
  Blev riktigt sugen på att sitta där i igloon o dricka en pilsner och äta något gott! Vårvinter är det visst, men vintern har inte gett upp, på torsdag blir det brittiskt oväder och snöstorm…inte dags att plocka undan långkalsongerna ännu.
  Nattikram från pörtet

  1. Nja, ett DNA test skulle nog ge mig full klarhet. Men just detta svabpar var det några viltvårdare som berättade att de hjälpt några gånger och det är de som liksom “bor” här. I Hammarby sjö, Saltsjön (ja, så salt är det inte) finns ett antal svanpar men inte här vid årstaviken.
   Här känns det mest som vinter idag, det är -3 nu på morgonen och snö både i luften och på marken. Våren har tagit paus.
   Kram och god morgon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *