Resor utomlands

Buenos Aires och den färgglada stadsdelen La Boca

Vi är nyligen hemkomna efter en fantastisk resa i Sydamerika med kryssningsfartyget Star Princess. Och resan kommer här på bloggen att fortsätta ett tag till. Vi startade resan i mellersta Chile, i Santiagos hamnstad San Antonio och fortsatte söderut via, Patagonien, Kap Horn, Eldslandet, Falklandsöarna och därefter norrut längs Argentinas kust för att till sist nå till Buenos Aires, slutdestinationen. Jag har under resan lämnat mindre avtryck här på bloggen men en hel del finns kvar. Buenos Aires är en fascinerande stad med hög puls och mycket av allt. Så välkomna med hit.  Idag hälsar vi på i La Boca, en av de 47 stadsdelar, ”barrios” som staden är uppdelad i.

Färgglada hus finns det gott om i stadsdelen La Boca i Buenos Aires.Färgglada hus kännetecknar stadsdelen La Boca  i Buenos Aires.

La Boca i Buenos Aires

ligger i  den  sydöstra delen av stan och är speciell på många sätt och med alla sina färgglada hus. Detta är  en gammal arbetarstadsdel och de som först bosatte sig här var invandrare som kom hit från hamnstaden Genua i Italien på 1800-talet. Stadsdelen är känd för att alltid ha varit radikal och bohemisk och är så än idag. Ett exempel är att man här  i slutet av 1800-talet proklamerade sin självständighet från Argentina och hissade Genuas flagga. Men denna utbrytning blev kortvarigt för Argentinas dåvarande president såg till att den snabbt kom ner igen. Huvudstråket i La Boca är gatan El Caminito och området runt omkring med alla färgglada hus  som är  karakteristiska för stadsdelen.  Det var också här i kvarteren som den argentinska tangon föddes. (Klippet  är ett par år gammalt och från det fartyg vi var ombord på, Star Princess)

Gatuliv i stadsdelen La Boca I Buenos Aires. Gatuliv i La Boca. 

 Dragningen av el är  speciell här som på många andra platser. 


I La Boca

är det först av allt fotboll som gäller. Laget/klubben, Club Atlética Boca Juniors, ett av de bästa lagen i Argentina, har här sina rötter och sin hemmaarena,La Bombonera. Klubben bildades 1905 av fem unga italienska killar och den fick sitt namn efter stadsdelen. Man la till ”juniors” för att få en lite brittisk prägel på det fattiga laget från södra Buenos Aires. Vad som är roligt att notera är att både klubbens nuvarande dräkter för hemmamatcher och deras hemmaarena går i blått och gult. De svenska färgerna.

Lagets hemmaarena, La Bombonera, målad i gult och blått. 

En svenskinspirerade  fotbollsarena vad gäller valet av färger. Arenan invigdes 1940 och rymmer dryga 57 000 åskådare.  

De nuvarande fotbollsdräkterna kom till 1907 då man i laget bestämt att välja färger efter det fartyg som först kom in till hamnen på morgonen. (Tidigare hade man varit oense om färgen) Nu var det ett svenskt fartyg som kom och så blev dräkterna gula och blå.

(Det andra stora fotbollslaget i Argentina, River Plata, finns också i Buenos Aires och rivaliteten är stor mellan dem.)

Gult och blått dominerar –

– liksom fotboll.

 

 

I morgon blir det mer från Buenos Aires. Välkomna med på en rundtur.  

32 svar på ”Buenos Aires och den färgglada stadsdelen La Boca”

  1. Tackar! Känns bra att var hemma också och med en hel del med hem av upplevelser och intryck i bagaget.
   Kram!

 1. Ja, det var onekligen mycket gult och blått i detta inlägg. Nästan så att man som svensk skulle känna sig hemma 😉 Hur som helst så tycker jag det är härligt när husen har färg för det livar upp en del och ger en personlig prägel på omgivningarna!

  Kram och ha en bra måndag!

  1. Jodå, det var bara IKEA som saknades här. Och hela stadsdelen var speciell med sina färgglada hus och atmosfär. Men inget område där man ska vara turist i på kvällen förstod vi.
   Önskar dig också en trevlig måndag.
   Kram!

 2. Lyckligt hemkomna efter en fantastisk resa – härligt! Resor är som bäst när man får både rekreation, nya kunskaper och erfarenheter och påfylld energi. Lite av varje får man ofta när man tittar inom dig. 🙂
  Ha en fortsatt fin vecka och landa mjukt i vardagen.
  Varm kram!

  1. Tack för fina ord. Vi har haft en väldigt fin resa som innehållit allt. Många upplevelser, återhämtning under dagarna till havs, nya möten med städer miljöer och människor och mycket ny kunskap. Bra blandning.
   Nu ska vi anpassa oss till det mer vardagliga livet men det kommer mer från resan på bloggen.
   Varm kram och jag önskar dig en fin vecka.

 3. En kunde ju tro att ni kommit till svenskbygderna! Så mycket blått och gult. Vackert i grönskan.
  Du bjuder på bilder och vi tackar. Skönt att ni klarade er utan sjukdomar och skavanker.
  Ha det så gott och glad måndag! Stor kram

  1. Jadå! Svenskinspirerat var det här i stadsdelen och det sedan början av 1907 då ett svenskt fartyg kom hit till hamnen. Inte tillstymmelse till sjukdom här- och ingen sjösjuka heller. Bara positivt allting.
   Ha det fint du också-
   Varm kram

 4. ¡Bienvenidos!
  Glad att ni är hemma välbehållna!
  Vilken färggrann stad! Älskar såna! Blir glad av färger!
  Kom ner nu 🙂
  Kram P ♥♥

  1. Muchas gracias. Jadå vi är hemma och i prima skick. Denna stadsdel var verkligen färgglad och extra roligt att det är Sverige som inspirerat till de gula och blå färgerna.
   Stor kram!

 5. Gokväll!
  Kan tänkamig att det blev lite hemkänsla av allt gult och blått. Välkomna hem och tack för samtalet.
  Vi hörs igen och många kramar till dig och Bosse/A-K

  1. Go kväll! En rolig stadsdel och färgstark. Och kul med den gula och blå färgen som verkligen är Sverigeinspirerad.
   Vi hörs och ses!
   Kramar från oss.

  1. Tack! Visst är det! Riktigt roligt att strosa runt här men kanske inte kvällstid direkt-
   Önskar er också en fin kväll.

 6. La Boca är jättetrevligt att besöka. Antar du såg figurerna på terassen?
  Kommer i håg hur förvånad jag blev, när vi åkte till fotbollsmatchen i B.A. och såg svenska
  flaggor och färger i området.

  Matchen – Trots att det var en icke-viktig match fanns det polis me sköldar på båda långsidorna,
  som stod med ryggen vänd mot planen. Utgångarna fr omklädningsrummen var övertäckta så
  att ingenting kunde kastas ned på spelarna.
  Dom tar fotbollen på allvar i Argentina!!! 🙂

  1. Visst är det! Vi tyckte verkligen om området men man ska nog inte vara här numer som turist efter mörkrets inbrott. Buenos Airesbor vi träffade på båten avrådde från det… Vi blev också förvånade när vi såg det blå gula men och det är ju verkligen svenskinspirerat. Vad roligt att du sett en match här. En verklig upplevelse förstår jag. Det gjorde tyvärr inte vi. Bra att man skyddade spelarna mot nerkastade saker. Vet att det kan gå livligt till här på matcherna särskilt om La Boca spelar mot River Plata-
   Och visst tas fotbollen på allvar i Argentina.

 7. Välkommen hem till en relativt vit verklighet. Kan tänka mig att du längtar tillbaka till Buenos Aires och kryssningn. Även det här inlägget är helt i min smak. Love it. Nästan så att jag skulle kunna tänka mig att bo i La Boca. Den stadsdelen har nåt visst om du förstår vad jag menar. Himla kul igen med all bakgrundsinformation.
  Perfekt att du har massvis med bilder kvar att visa upp här på bloggen. Jag älskar ju åka snålskjuts, så jag ser mycket framemot flera bildkavalkader från er resa:-)

  1. Tänkte att du nog skulle gilla inlägget och jag tror också du skulle gilla stan i sig. Buenos Aires är verkligen häftigt och har så mycket av det mesta. Stadesdelen La Boca är häftigt! Men man ska nog helst inte som turist vara där numer eftermörkrets inbrott. (Råd från Buenos Airesbor som heller inte är det) Kul också att det var ett svenskt fartyg som var upphov till de gula och blå färgerna efter den svenska flaggan. Vi har lämnat många avtryck på olika sätt. Mer om Buenos Aires kommer i morgon. Då en stadstur. Jättekul att du är med.

 8. Me again: Glömde ju säga att el-spaghettin i BA borde du ju känna igen. Kabelhärvorna på Costa Blanca ser ju ungefär likadana ut. Alltid bra att känna sig som hemma – nästan;-)

  1. Jadå! Och även språkmässigt kände jag igen mig. Har dock sett värre kabeltrassel i Kina…Huvudsaken är att elen fungerar och det gör den ju trots dragningen av kablar.

 9. Tänk att Sverige har inspirerat i Buenos Aires! 🙂 Kul och litet ärofyllt, tycker jag. Vackra bidler och intressant text bjuder du på, som vanligt. Tack!

  1. Visst är det roligt att Sverige inspirerade här redan i början av 1900- talet. Och långt senare har ju IKEA tagit färgerna med sig utomlands .

 10. Härligt med så mycket färg. Det skulle vi behöva mer av. Tänk att ni redan är hemma. Att det varit en lyckad resa har jag förstått. Läser när drt går. Vi njuter av värmen, salta bad och lite turistande. Det mesta i maklig takt. Kram

  1. Låter som om ni har det väldigt behagligt på Thahiti. Vi har inte varit där men dock på Fidji. Här i området La Boca var det mycket färg och glatt i största allmänhet. Önskar dig fortsatt fina dagar. Kram!

 11. Vilken färgstark stad! Antar att det tar några dagar att varva ner och komma in i ”det vanliga” livet.
  Det har varit fantastiskt att få följa med på er resa! Jag hade problem ett tag med att WP inte uppdaterade när du lade in nya inlägg – därför kom jag lite på efterkälken, men nu verkar det fungera som det ska igen 🙂
  Kram

  1. Det har varit en fantastisk resa på alla sätt med så mycket att se och uppleva och otroligt vackra och mäktiga naturupplevelser. Känns att det kommer att ta tid att landa hemma med allt.
   Så bra att WP nu är med på banan igen.
   Kram!

 12. Välkomna hem igen!
  Vilka härliga färger i staden. Och eldragningen känns igen även från den här regionen 😀
  Stor kram!

  1. Tack! Ja, i den här stadsdelen var det färg som gällde och de svenska färgerna dessutom.
   Stor kram!

 13. Vilken fantastisk resa! Jag har inte hunnit följa hela tiden, eftersom vi hade en intensiv resa i Reykjavik (och eftersom vi blev sjuka när vi kom hem), men ska läsa ifatt nu! Vilka härliga färgglada hus!

  1. Resan var helt fantastisk på alla sätt och det är svårt att ta ut höjdpunkterna för de var flera men Santiago de Chile, Patagonien, Ushuaia -världens sydligaste stad Kap Horn, Eldslandet, Falklandsöarna och Buenos Aires var en del. Också fartyget i sig förstås.

  1. Hela resan längs Chiles och Argentinas kuster var fantastisk och med många fina stopp och på platser dit inte så många kommer. Och både de stora städerna Santiago de Chile och Buenos Aires var så häftiga-och väldigt olika. La Boca var en upplevelse i sig. Så häftigt- Men inget ställe där man vistas som turist kvällstid. (Lika lite som i vissa kvarter i många storstäder världen över)
   En resa till Argentina och Buenos Aires rekommenderas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *