Resor utomlands Sydamerika

Sydamerika väntar – Från Chile via Kap Horn till Argentina

Sydamerika väntar. Och troligen är det mest vi som väntar på resan dit. En resa som sker i februari. Ett kryssningsfartyg ska ta oss hela vägen från Santiago de Chile och så långt söderut man kan komma. Därefter vidare mot Falklandsöarna och sedan  norrut längs Argentinas kust och till Buenos Aires, resans slutpunkt.

Bilderna i dagens inlägg är dels från Pixabay och dels från Phoenix Travel som sköter de praktiska detaljerna i resan. Av förklarliga skäl har jag inga egna bilder härifrån. Men de kommer, för jag nog har jag tänkt att blogga under resans gång så dagens inlägg får bli ett mindre smakprov.

Magellans sund skiljer Eldslandet från fastlandet i Sydamerika. (Bild Pixabay)

En resa till Sydamerika

blir den “långa resan ” för 2019.  (2018, i mars, blev det Peking som blev långresemålet) Tidigare har vi besökt Brasilien men i övrigt är Sydamerika tämligen outforskat för vår del. Vi har denna gång valt en resa i form av en kryssning och med fokus på naturupplevelser. Start i Santiago de Chile och målgång i Buenos Aires, Argentina.

Översiktskarta. Vi tar oss alltså från Chile och till norra Argentina, Buenos Aires.

En  mer detaljerad karta över resan och de röda “plupparna” är en del av de stopp vi kommer att göra. 

En resa i Sydamerika, från Chile, via Kap Horn och till Argentina står på tur att genomföras i februari 2019.Här är de flesta stoppen utmärkta. Men några tillkommer, där man inte stannar över natt.

Puerto Monti är porten till Chiles sjödistrikt och här finns en blandning av snöklädda vulkaner och lämningar av glaciärer som nu blivit sjöar. Hit lockades på 1800- talet  många tyska invandrare och arvet efter den lever fortfarande kvar i bl.a. arkitekturen.

Innan fartyget ankommer till Puerta Arenas stannar vi vid Amalia Glacier. och här längs kusten i Patagonien, den sydligaste delen av Sydamerika får vi hålla utkik efter sjölejon, delfiner och olika havsfåglar. Bäst att ha bra kikare med sig.  Patagonien begränsas i väster av Stilla havet , i öster av Atlanten och i norr av Pampas.

Punta Arenas på våren. (Bild Pixabay)

Punta Arenas är en av världens sydligaste stad och ligger längs Magellans sund, sundet som skiljer fastlandet från Eldslandet. Och innan Panamakanalen var färdigbyggd 1914, var detta en viktig hamn för trafiken mellan Atlanten och Stilla havet. Detta är nära Antarktis frusna värld.

Pingviner i Ushuaia (Bild Pixabay)

– och ännu fler pingviner. (Bild Pixabay)

Fartyget tar oss vidare

mot hamnstaden Ushuaia, tidigare en argentinsk straffkoloni. Ushuaia är också porten till Eldslandet med vildmark och snötäckta berg.

Ushuaia. Kanske är det mindre snö här i februari.

 

Så ska det då bli dags för ännu en höjdpunkt, att runda Kap Horn.  Förhoppningsvis låter blåsten oss göra det. Men man vet aldrig… Kap Horn är den sydligaste punkten i Sydamerika och slutet på bergskedjan Anderna. Här bor inga människor så att komma runt här är väldigt speciellt. Förr, med segelfartyg, var det en ofantlig bedrift att runda Kap Horn. Både vindar och förrädiskt vatten ställde till det. Och de som lyckligt kom tillbaka efter en sådan “lyckad seglats” fick vissa privilegier t.ex. att lägga upp foten på et middagsbord eller rätten att bära ett guldörhänge.

Även Kap Horn, precis som Magellans sund, var en viktig segelpassage fram tills det att Panamakanalen öppnades 1914. Numer används inte vattnet utanför Kap Horn längre som farled. (Kryssningsfartyg som är stabila kan göra det. Men det händer att även äventyrare försöker runda Kap Horn i segelbåt.

Falklandsöarna, med 3000 invånare känns som ett fint besök och här lär det vara ett rikt fågelliv. Men tanke på mina minimala kunsper inom området får jag nog skaffa en bra fågelbok. På vägen norrut stannar vi också i Puerto Madryn i Argentina. Ett spännande samhälle dit många waelsare emigrerade under 1800-talet. Här lever den waelsiska kulturen vidare . Här siktar vi  nog också in oss på att se humboldtpingviner. 

Resan drar sig mot sitt slut och innan innan vi når Buenos Aires  blir det också ett besök i Uruguay huvudstaden Montevideo.

 

32 svar på ”Sydamerika väntar – Från Chile via Kap Horn till Argentina”

 1. Åh så härligt! Ingen liten tripp, men så underbart med kryssning! Det är bara att önska er lycka till på resan. Kommer att följa er noga. Stor kram!
  PS Har haft ett samtal idag med en man som har haft din pappa som föreläsare…

  1. Nej, det blir en långresa denna gång- och varierad. Ska bli riktigt spännande med alla natur och djurupplevelser. Hoppas på bar väder också så vi kan runda Kap Horn.
   Vad spännande att du samtalat med någon som kände pappa. Undrar om det är någon jag också träffat. Du får berätta senare.
   Kram!

  1. Ja, det tycker vi också. Ser verkligen fram emot denna resa. Sydamerika är den världsdel där vi rest och besökt minst. Vi har varit Brasilien, men endast under dryga 10 dagar och det är så enormt stort och det tar lång tid att se sig om. Vi räknar med att vara borta nästan en månad. Mycket djur och natur blir det.

 2. Opps, de där var ingen dålig resa. Verkar häftig, blir nog en härlig upplevelse.
  Trevlig resa när den så står för dörren.
  Jag är ingen resemänniska jag, jo ibland men inte ofta. Har alltid haft många barn o massa djur, hundar och hästar, nu är barnen stora, hästar sålda och bara en hund finns kvar 🙂

  Var nyligen på Madeira, där var underbart fint o kul.
  Kramiz

  1. Madeira är väldigt vackert så jag förstår att du hade det fint där. Nej, med djur av skilda slag och många barn är det skönast att stanna hemma. Fint det också. Jag trivs också fint här hemma och resandet har minskat. Nu ser vi verkligen fram emot den här resan och med många inslag av djur och natur.Fokus på det.
   Önskar dig fina dagar.
   Kram!

  1. Ja, vi ser verkligen fram emot den jättemycket. Annorlunda och en hel del djur och natur blir det.
   Stor kram!

  1. Ja, detta är nya trakter för oss också Brasilien har vi besökt men det är ett gigantiskt land så på 10 dagar hann vi inte se så mycket. Jag ville inte ens då skynda på. DEn här resan känns väldigt bra och inriktad på mycket djur och natur.
   Önskar dig ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År. Hoppas vi ses på det nya året.

 3. Oj, vilken resa! Och påläst inför resan är du också?. Det ska bli spännande att följa er.
  Många kramar/A-K

  1. En del har jag läst på men det finns mycket så det blir till att ta lite i taget. Du är så välkommen med.
   Många kramar!

 4. Underbart fokus på er resa. Jag är för rastlös för att bara åka på kryssning som pågår på båtdäck med diverse bad i poolen och dans i restaurangen. Vilken kanonresa! Jag kan noll om Sydamerika. Vit fläck, några böcker har jag läst förstås, Isabel Allende, är hon chilenska tro. Kanske argentinska. Nå, ni lär få ert lystmäte av upplevelser. Fantastiskt om tekniken fungerar så vi bloggläsare får haka på också. Dags att plugga och börja förbereda nu då. På den tiden jag reste, innan internet o annat fanns, då var halva nöjet att plöja guideböcker och göra resrutter. Framför allt när vi var i USA några veckor på åttiotalet. Men man bör lämna lite öppet för spontana grejer också. Kanske lättare när man bilar än när man är på kryssning förstås. Men ack så bekvämt och bra ni får det. Lördagskram

  1. Nej, en sådan resa vill jag inte åka på. Har testat ett par sådana i Västindien och det är inget för mig.Asien har vi rest en del i och passade på att göra det lite extra när vi bodde i Peking. Då var avstånden inte så långa. Vad gäller Sydamerika har vi besökt Brasilien, men det var en kortare resa så vi hann inte se så mycket. Landet är ju så stort. Nu är det mycket fokus på natur och djur så en bra kikare får inskaffas och medtas. Huruvida tekniken fungerar vet jag inte men en del ska jag säkert kunna blogga under resans gång. Det får väl bli korta smakprov.Kan tänka mig att det tar tid att ladda upp bilder…
   Jag har så smått börjat läsa på men det lär behövas en hel del repetitioner. Får nog ta med lite faktaböcker också. Gillar böcker jag kan bläddra i och stryka under. Jag har bilat tvärs över USA i slutet av 70-talet och då var det lättare att vara spontan. Här är vi ju mer bundna men så får det bli.
   Jag tror detta blir ett bar alternativ för det vi vill se och uppleva. Och just att runda Kap Horn har funnits på makens lista länge. Han hade helst önskat sig att segla runt. Men så blir det inte.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 5. Så spännande, så roligt!
  Det ska verkligen bli fint att få följa med er på din blogg!
  Sydamerika är tillsvidare än rätt okänd kontinent för min del, så jag ser framemot dina inlägg under resans gång!
  Härligt att ha detta att se framemot för er också kan jag förstå!
  Trevlig helg!

  1. Vi ser verkligen fram emot resan och fokus på natur och djur blir det. Sydamerika är även för oss ganska oskrivet. Brasilien har vi besökt ca 12 dagar men det var på tok för kort tid men nu blir det lite annat. Bosse har länge velat runda Kap Horn och helst hade han seglat runt. (Har läst om flera ålänningar som har gjort det.) Men så blir det inte. Och vattnen där är ju inte direkt de lugnaste….
   Önskar er också ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År.

 6. Oj, vad spännande! En önskeresa. Med mycket natur. Ja, det gäller att passa på! Fint att ha resor på lut.
  Jag har sett en del bilder från Sydamerika eftersom mina goda vänner Carina och Jan-Erik varit mycket jorden runt och sedan föreläser i bild och utstyrsel om sina olika resor. Hennes man var dessutom själv till Pantanal i Brasilien och fotograferade jaguarer medan Carina och jag var till Madeira förra året.

  Ha det så fint nu och ett riktigt gott nytt år! Varm kram!

  1. Ja, det blir det och med fokus just på natur och djur. Har varit på kryssning i Västindien ett par gånger och det är inte direkt min grej. Vi har tidigare varit i Brasilien men det var en kortare resa, 12 dagar, och landet är stort, så det blev bra men mycket kvar att se där. Men vi vill inte greppa för stora bitar på en gång. Det gäller att ha tid att ta in det man ser och upplever också.
   Kanske följer du med Carina och hennes man på fler turer.
   Önskar dig ett gott slut och en fin start på det nya året.
   Stor kram!

 7. WOW! Coolt! Då går ni ju nästan i Amas fot- jag menar båtspår. Hoppas ni lyckas med att runda Kap Horn, för det lyckades ju inte Amas kryssningsfartyg med på grund av dåligt väder. Å det är ju ett lotteri att lyckas pricka in precis rätt väder i dessa trakter.
  Patagonien och Falklandöarna har jag sett en del av i “Top Gear” med bland annat Jeremy Clarkson. Så det ska bli spännande att se vad du kommer att visa.
  Ja, åsså hoppas jag ju att du kan blogga ombord. Det var ju inte det lättaste (läs: billigaste) för Ama. Kanske är det bättre för dig under resan, som jag verkligen ser framemot att åka snålskjuts på. Och detta trots att jag inte gillar överdådiga kryssningsfartyg.

  1. Jodå, visst gör vi det. Nu hoppas vi förstås att komma runt Kap Horn för det gjorde inte Ama och Anders för att det blåste för mycket. Men med vindar vet en aldrig.
   Vad gäller uppkoppling ombord så lär det vara kostsamt men jag får se hur det kan lösas. Och det får kanske bli kortare inlägg och med färre bilder för jag kan tänka mig att det tar tid att ladda upp dem.
   Jag har varit på ett par kryssningar i Västindien och det gillade jag inte sådär värst. Liksom inte direkt något att se utom stränder och hav.Och vad gäller överdådiga kryssningsfartyg är jag helt överens med dig. Maken hade helst velat seglat runt Kap Horn, men se det gör jag absolut inte. Så då är det inte annat att göra an att hänga på här. Men det är ju inte heller lika många fartyg samtidigt i dessa trakter som det är i Västindien.
   Du är varmt välkommen att åka mes oss. Men det är lite tid kvar.

 8. WOW!! Vilken helt fantastisk resa som väntar! Måste erkänna att jag är lite avundsjuk, men ändå såå glad för er skull som kan göra en av mina drömresor 🙂 Längtar efter att få läsa och se dina bilder därifrån.
  Spännande!
  Kram

  1. Ja, vi ser så fram emot denna resa. Verkligen! Och just att det är fokus på djur och natur gör den extra spännande och rolig. Jga vet ju inte hur det kommer att bli med internetuppkopplingen men en del inlägg ska jag säkert få till. Antar att internet är segt så jag får begränsa bilderna. Men jag kommer ju hem också och lär få komplettera.
   Och en ny kikare ska införskaffas, liksom en fågelbok. Fåglar, svampar och växter är ju inte min “bästa gren”. Tyvärr!
   Kram!

 9. Åh vilken härlig rutt! Vi åkte ju samma sväng fast den började i Los Angeles och slutade i Rio. Helt underbar tur! Hoppas ni kommer att kunna runda Kap Horn, det misslyckades vi med på grund av vindarna. Även om det var lite snopet så uppvägde alla andra upplevelser på vägen det hela 🙂
  Ni kommer att få det toppenbra!

  Ha en härlig dag 🙂

  1. Jag minns ju att ni gjorde denna resa men en längre version. Hur vindarna blåser vet man aldrig men vi hoppas förstås komma runt Kap Horn. Ska läsa dina blogginlägg på nytt och friska upp minnet.
   Trevlig söndag!

 10. Oj vilken häftig resa ni ska ge er ut på. Om det vore nån mening med att vara avis så skulle jag vara jätteavis, ha ha……! Ska bli jättekul att följa er på denna resa. Var ju sååå kull att följa Ama på deras kryssning i delvis samma vatten. Önskar er allt gott under resan och även under resten av 2019!
  Varma kramar till er båda med hopp om ett bra 2019!

  1. Vi ser verkligen fram emot den och hoppas förstås också att vi ska kunna runda Kap Horn. Att vindarna den dagen är gynnsamma. Nu ska vi ju inte segla men i alltför hårt väder går man inte runt med ett passagerarfartyg heller. Jag följde ocks Amas resa men deras var betydligt längre både i avstånd och i tid. Men jag ska börja repetera den rutt vi ska ta.
   Vi önskar dig också ett gott slut och ett Gott Nytt År. Sitter just nu på terrassen i Torrevieja. (Vi kom hit för en timme sedan.)
   Varnar karmar från oss. (Ute är det nu klockan 18 +16 grader )

 11. Wow, vilken resa! Den ser jag fram emot att följa er om även på litet avstånd 🙂 Natur och djur är intressanta teman tycker jag också, kan säkert bli en riktigt fin resa med fina upplevelser.

  Önskar dig så ett gott slut och gott nytt 2019!

  1. Ja, det ska verkligen bli spännande och än mer eftersom det är fokus på djur och naturupplevelser. Du är varmt välkommen med oss.
   Jag vill också passa på att önska dig ett gott slut och ett fint 2019.

 12. Jag förstod att ni hade någon riktigt spännande resa på gång! Falklandsöarna, oj så intressant! Jag ser fram emot att läsa om den här resan längre fram! 🙂

  1. Vi ser verkligen fram emot resan där mycket handlar om natur och djur och spännande platser att besöka. Vad gäller Sydamerika har vi tidigare varit i Brasilien men det är så stort så att lång tid behövs för att se variationerna av landet. VI var bara i 12 dagar så mycket där återstår men så får det vara.

  1. Vi är nu hemma igen sedan drygt en vecka och har haft det bra. Tror du hittar det mesta under Sydamerika eller resor utomlands. Annars titta på februaris och mars månadsarkiv för 2019 så finns inläggen där. Resan var helt fantatsisk. Och lite mer kommer denna vecka.
   kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *