Resor utomlands

Sightseeing i Buenos Aires med “hop on /hop off” buss

Buenos Aires är en “riktig” storstad både till ytan och befolkningsmässigt. Drygt 14 miljoner människor bor här varav 3.5 miljoner själva innerstadsområdet. Och för att få en god överblick och känsla för stan blev det först av allt en sightseeing i Buenos Aires . Vi valde en busstur, hop on/hop off,  med företaget “Buenos Aires Bus” som vi fått rekommenderat och var redo för ett första möte med Argentinas huvudstad (Bussförtaget är även rekommenderat på Tripadvisor. En god idé är också att ladda ner appen Buenos Aires Turismo från Google Play eller App Store. Ger bra info också när man traskar runt på egen hand.)

Vi började vpr sightseeing i Buenos Aires vid hamnterminalen. Hamnen i Buenos Aires är gigantisk (detta en liten del) men vi lyckades här hitta vår hop on/hop off buss efter visst letande. 

Mycket folk i ankomstterminalen både från vårt fartyg och andra. Och många skulle ut på olika turer.

 

Vår sightseeing i Buenos Aires

blev det rejäl och det blev även dagens inlägg. En transferbuss mötte upp i hamnen och tog oss genom den livliga morgontrafiken i snigelfart upp i stan till Plaza San Martin. Här blev det bussbyte till den ordinarie hop on/hop off bussen. (Det hade gått betydligt snabbare att promenera de två kilometrarna det gällde.) Plaza San Martin är både ett torg och en stor park mitt inne i stan och härifrån utgår olika bussar och tunnelbanelinjer. Biljetter till sightseeingturen hade vi köpt i hamnen till ett pris av 30 US dollar/person och då fick tillgång till tre varianter av busslinjer. Men vi i nöjde oss med att åka två av dem och fick en god överblick av Buenos Aires och hoppade av och på flera gånger.

Morgonrusning i Buenos Aires. 

Hop on/Hop off – ett bra sätt att se en ny stad

Floralis Genérica är en skulptur av stål och aluminium och finns på FN platsen i Buenos Aires. Statyn är en gåva till Buenos Aires av den argentinske arkitekten Eduardo Catalano och kom på plats 2002.  Blomman öppnar sig varje morgon och bladen sluter sig åter på kvällen. Och när mörkret lägger sig tänds den upp. Symboliken i blomman, som öppnar sig var morgon, är att det alltid finns hopp. Skulpturen väger 18 ton och är 23 meter hög.

Den spännande skulpturen Floralis Generica passerade vi på vår sightseeingtur i Buenos Aires. Floralis Genérica.

En av de stora genomfartsavenyerna i Buenos Aires är Avenida de Libertador, “Befriarens aveny”. Den är dryga 25 km lång och med sex filer på sina ställlen. I rondellen finns ett av många minnesstatyer i Buenos Aires, “Monumento a Los Espanoles / Spanjorernas monument”. Monumentet var en donation till Argentina för att markera att landet blev självständigt från Spanien. Men arbetet med monumentet tog tid, från 1919- 1923 innan allt var färdigställt.

Monumentet är i brons  (figurerna nedtill) och vit italiensk  carraramarmor.

Vi lämnade den stora avenyn och var snart inne på en helt annan typ av gator. Stora kontraster.

Buenos Aires känns som en grön stad med mängder av träd och parker i större och mindre varianter.  

Undrar om gatan tar slut här…/En suddig bild från bussen men

Hundpromenader så vi en hel del av. Här är det åtta stycken som får sin runda. Här i området klev vi av för ett “pitstop” och för för att känna in stämningen

 

Så småningom fortsatte vi med bussen och hamnade igen mitt i City och passerade ännu ett monument, “Obelisco”  på Plaza de la República. Monumentet är, som så många andra historiskt och restes 1936 till minne av  att det då var 400 år sedan Buenos Aires anlades 1536 av spanjoren Pedro de Mendoza.

Turen genom Buenos Aires fortsätter

I närheten av “Obelisken” ligger teatro Colón, operahuset i Buenos Aires som rankas som ett av världens främsta operahus p.g.a. sin akustik. Operan är också ett av världens största operahus som rymmer 3542 sittande i publiken plus 700 stående gäster. Den nuvarande byggnaden i fransk renässansstil invigdes 1908 med Verdis opera Aida. Här har också många av världens stora operastjärnor stått på scenen bl.a. BirgitNilsson, Maria Callas, Placido Domingo och Pavarotti.

Vår sightseeingtur i buenos Aires tog oss med till Teatro Clon, ett av världens främsta och största operahus. s mest kända och Operan i Buenos Aires, Teatro Colón är öppen för besökare vissa tider. 

Casa Rosada, “det rosa huset” – presidentpalatset ligger vid Plaza del Mayo, (Maj torget) det viktigaste torget i Buenos Aires. Torget fick sitt namn efter majrevolutionen 1810, den revolution som blev startpunkten för Argentinas självständighet. Det var också här som Eva Peron stod på balkongen och höll många av sina tal. Hon avled också i byggnaden 1952.

Igår berättade jag om stadsdelen La Boca och hur Sverige varit med och påverkat färgerna gult och blått.  Även Casa Rosada har svenskanknytning. Byggnaden är sammansatt av två olika byggnader och den ena av dem är ritat av den svenske arkitekten Carl August Kihlberg. (klicka på länken om du vill läsa mer om honom) Denna byggnad var från början ett postkontor som byggdes mellan 1873 och 1878. Den andra  byggnaden, som från början var en parlamentsbyggnad är också ritad av en svensk/argentinske arkitekt, Henrik Åberg. (Mer om honom i länken) Men när byggnaderna slogs ihop var det under ledning av en italiensk arkitekt.

La Casa Rosada, presidentpalatset i Buenos AiresCasa Rosada, presidentpalatset.

Kongresshuset, samlingsplats för Argentinas lagstiftande församling ,passerade vi på vägen ut från City.

Vi närmar oss slutet

på vår sightseeing i Buenos Aires denna dag och hamnar i området Puerto Madero, strax utanför citykärnan och där byggandet är i full gång. Många nya exklusiva bostäder och kontor är på gång. Och det mesta i stadsdelen uppförs runt de gamla hamnmagasinen och området påminner om Docklands i London.

Mycket byggs i området Puerto Madero strax utanför citykärnan.

Alldeles i närheten av Puerto Madero ligger floden Rio de la Plata och ett område med båtklubbar, grönområden och många restauranger. På andra sidan floden ligger det stora Reserva Ecològica , ett stort grönområde  där man kan hyra cyklar för att ta sig runt.

Floden Rio de la Plata.  (Obsevera flygplanet på väg att landa.) Även här blev det ett “pitstop” för oss.

Vi klev av bussen där turen började, vid Plaza Mayor och gick genom den fina parken.

 

Passade också på att ta en titt in på Buenos Aires enorma järnvägsstation.

 

Dags att pusta, samla ihop dagens intryck och insupa lite av Buenos Aires gatuliv innan vi fortsatte titta mer på stan. En stad som verkligen har mycket att erbjuda.

24 svar på ”Sightseeing i Buenos Aires med “hop on /hop off” buss”

 1. Vilken trevlig tur ni kom ut på och mycket hann ni se! Har man begränsad tid till sitt förfogande så är det perfekt att ta en sådan buss. Frågan är om mannen ägde alla hundarna eller han var en dag husse eller kom från ett hunddagis? Många att hålla koll på i alla fall 😀

  Kram och god kväll!

  1. Hop on/off varianten ger mycket och det blir lättare att få grepp om en ny stad. Men vi hoppade av då och då så en del egna strövtåg blev det. Men tyvärr inga museer denna gång. Lite synd för det var flera jag velat besöka. Mannen ägde inte hundarna utan det var hunddagis på promenad. Såg flera liknande i stan. Kram och god resterande kväll.

 2. Buenos Aires hade en hel del att bjuda på kan jag se med tanke på det stora utbudet av bilder i dagens inlägg. Fastnade för hundmannen med de åtta hundarna. Hur kan man ha pli på så många åt gången?? Märkligt.
  Du har berättat så fint så det tackar jag för. Det är mycket att smälta nu men så fint att ha allt i en blogg! Det är verkligen dagboken.
  Jag mailade dig för några dagar sedan, vet inte om du fick det bland all post som säkert väntade dig.
  Nu önskar jag en skön afton och en stor kram kommer här!

  1. Buenos Aires är ju en verklig storstad med så mycket av allt. Jag tyckte vi fick en bra överblick både på hop on/off bussen och på egen hand. Läckert med allla kontraster. Små gator blandades med breda avenyer och det lugna med det mer brusiga. Tanken är ju att jag skriver för min del men jag vet att flera som ska till Buenos Aires kan ha en del som utgångsläge när det gäller att bestämma vad man vill fokusera på här.
   Hittade just nu bla. ditt mail och åtta andra i min skräppost. Tror mailen fått fnatt under resan. Svar kommer imorgon.
   Har varit på galej i kväll med kinavänner så nu blir det att varva ner innan sängen.
   Stor kram!

 3. WOW säger jag bara! Vilken stad och vilka kontraster till Boca i gårdagens. Sådant gillar jag. Byggnaderna och monumenten du visar är ju pampigt värre, men konstigt nog är min favo blomman “Floralis Genérica” – läckert och kreativt.
  Om man är i en så stor stad bara en kort tid är en sightseeing buss absolut det bästa sättet att bekanta sig med staden. Då hinner man åtminstone se “det väsentliga”. Ni hann ju till och med “komplettera” besöket med egna promenader.

  1. Jag tror verkligen du skulle gilla B.A. En kontrasternas stad och så levande. Blomman fastnade vi också för men såg den inte upplyst kvällstid. Vi hade tre dagar i stan och fick en bra överblick och en hop on/off buss är bra. Och egna strövtåg blev det också. Tyvärr hann vi denna gång inte med några museer och det var synd. Hade gärna besökt det moderna där mycket Sydamerikansk konst fanns. Men…Vi fick välja lite. Mycket lockade .

 4. Så mycket imponerande och pampigt och intressant. Tack för att jag fick följa med på bussturen!
  Kram!

  1. Mycket intressant såg vi och perfekt att hoppa av mellan varven och själv titta runt och sedan fortsätta turen. Roligt att du följde med. Kram!

 5. Blomsterskulpturen gillar jag. Vilken fin symbolik.
  Men ståplatser i ett operahus låter lite annorlunda, det måste ju vara jobbigt att stå upp en hel föreställning…
  Men vilken stad! Och vad spännande att få komma dit. Tack för att vi får följa med 🙂

  Kram och fortsatt fin vecka!

  1. Blomsterskulpturen är väldigt fin och jag hade gärna sett den även kvällstid och upplyst. B.A. har många fina museer men tyvärr hann vi inte med dem. Hade gärna sett bl.a. Frida Kaholo och andra sydamerikanska konstnärer. Operahuset är magnifikt men ståplats känns inte lockande. Men jag vet att de också säljs ut. Blir ju mindre kostsamt. Vi blev väldigt förtjusta i Buenos Aires och hade gärna stannat längre . Tror du hade tyckt om B.A. Kram!

 6. Intressant som alltid! Det verkar finnas enormt mycket att titta på där, både vad gäller vackra hus, fina parker och fantastiska konstverk. Jag fastnade direkt för blomman – såå häftig!
  Tack för den fantastiska rundturen Ditte!

  1. Det blev ett långt inlägg men det kan också vara till hjälp för de som planerar en resa hit. I Buenos Aires fanns både den karakteristiska storstadsmiljön och även många stora och fina grönområder med många växter.Blomman var fascinerande men tyvärr såg vi den inte kvällstid när den lyses upp.
   Jätteroligt att du var med trots att den blev lång.
   Kram

  1. God förmiddag! Vi har verkligen haft en fantastisk resa med så många roliga och intressanta stopp, från storstäder till storslagen natur i södra Chile och Argentina. Kul att ni hängde med.

 7. Oj här har det hänt massor av intressanta saker då jag varit borta några dagar, va roligt o att se detta inte ett resmål som vi gör bara sådär ..tack för du tog med oss kram å fin onsdag

  1. Jadå! Är hemma nu efter en fantastisk resa med så mycket att se och uppleva. Och vi tycker om att besöka resmål som inte direkt är så vanliga.
   Roligt att du var med.
   Kram och trevlig onsdag.

 8. Välkomna tillbaka!
  Vilken fantastisk resa ni gjort.
  Montevideo visste jag inget om , men trodde den var större. Kul att få se bilder därifrån.
  Buenos Aires har jag hört vara en fantastisk stad och det visar ju också dina bilder. Dessutom har det ju hänt mycket historiskt där. Lyssnad nyss på en pod, tror det var P3 historia, om Evita. Måste varit speciellt att se palatset.
  Hop on/hop off är ett så bra sätt att se en stad. Har gjort det i flera europeiska städer.
  Falklandsöarna har också alltid fascinerat mig sedan kriget där. Lyssnade på detta på en pod nyss också och fick en bra repetition. Väldigt tudelad till det som hände där.
  Ha det bra!

  1. Tack! Ja, det var en fantastisk resa på alla sätt. Så varierad och så mycket att se; fram storstäder till verkliga naturupplevelser i södra Chile och Argentina. Buenos Aires räckte vi verkligen om men det är en stad där man får se upp för det är tämligen hög kriminalitet. Men vanlig försiktighet räcker långt. Evita Peron var/är ju en ikon i Argentina och det var roligt att bo på hotellet som är inrymt i hennes tidigare bostad.Ska leta upp lite poddar nu när jag är hemma. Kommer nog att hitta massor. Tack för dina tips på dem.
   Ha det bra du också.

 9. Tack för ett bra och informativt inlägg från och om Buenos Aires. Jättefina foton som gör att man får en bra bild av denna härliga stad. Jag har inte varit i B.A. men skulle gärna vilja göra ett besök.

  1. Vad roligt att du uppskattade inlägget och tyckte att du fått en liten bild av denna härliga stad. Vi blev väldigt förtjusta i B.A. och hade gärna spenderat mer tid här.

 10. Jag måste säga att jag känner mig ganska “lost” där i gatuvimlet i Buenos Aires, fantastiska byggnader och utsmyckningar i form av skulpturer och fina fräscha parker. Rent ser det också ut. Lyfter på hatten åt hundrastaren med så många hundar i koppel. Har väl haft en fördom att det är ruffigare därborta i Sydamerika än det förmodligen är i verkligheten….fram med skämskudden. Men bra att jag får omvärdera mina diffusa uppfattningar! Kram

  1. Det är lätt hänt men vi har ju bott i Peking i fyra år så vi har viss vana vid storstäder. Vi kände oss ganska snart hemma i Buenos Aires. Här fanns kontraster. Det tjusiga och det bohemiska fanns sida vid sida. Och en ren stad kändes det som. Jag tror att det finns många fattiga områden här också. Helt klart. Men just där var vi inte denna gång.Argentina i sig är inget direkt rikt land men man kostar på vissa saker. Tyvärr måste jag säga att jag varje dag ser fler tiggare och hemlösa i Stockholms innerstad än vad jag såg både i Santiago och i Buenos Aires stadskärna. Men säkert är det där mer frekvent i ytterstadsområdena.
   Kram!

 11. JAg antar att ni hade läst på så ni visste var ni skulle stiga av – där det fanns intressanta sevärdheter? Eller hade ni sådan tur?

  En givande tur som gav er många fina minnen av sta´n. Sex körfält, då gäller det att veta var man ska svänga av, i annat fall kan det bli svettigt om man ligger i helt fel fil! 🙂

  1. Jodå, vi hade läst på och jag kan klara lite spanska så att ta sig runt i obekanta områden är helt ok. Och vi hade en aning om var vi skulle stiga av och på och ibland chansade vi efter hur det såg ut runt om.
   Var glad att vi inte körde egen bil. Dessa hop on/off bussar är riktigt bra. Annars vanlig buss, taxi eller tunnelbana.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *