Stockholm

Vidsträckt utsikt – ”Slussen Panorama”

Häromdagen passerade vi en del av byggarbetsplatsen ”Slussen”. Vi var egentligen ute för att leta efter ett konstprojekt, ”Konst vid Slussen” . Ett  projekt som Stockholms konst tagit fram tillsammans med  Projekt Slussen tagit fram för att mer levandegöra Södermalmstorg under tiden ombyggnaden pågår. Och har vi tur kan det hela kanske vara mindre klart 2025. Jag vet inte riktigt vad vi tänkt oss hitta och från början hittade vi inget alls. (Vet att en digital invigning skedde i i slutet av januari så något borde vi ju hitta. Men det var knepigt)

Stockholm. Slussen. Södermalmstorg. Vi väntade oss en vidsträckt utsikt. Och nja, Lite tveksamt En skylt! ”Hometown” såg vi helt nära hotell Hilton vid Södermalmstorg.  Kunde detta vara något. Men vad? Kanske skulle vi få se en vidsträckt utsikt. Å andra sidan finns ju den att se i stort sett överallt från Söders höjder.

”Slussen Panorama” – Vidsträckt utsikt

Men vad var nu ”Hometown”- coyote HOMETOWN.  En skylt som finns över UTSIKTSPLATS Slussen Panorama. Och med tanke på att  vi här hade tänkt oss panorama i betydelsen vidsträckt utsikt så hade vi vissa förväntningar. I och för sig små, men de fanns. Vad var nu Coyote? Fram med telefonerna och leta. Vi kom fram till att det var ett konstnärskollektiv som funnits sedan 2017 och är baserat i Stockholm, Frankfurt och Köpenhamn. ”Utställningen är en temporär konstnärlig gestaltning. Ett samspel mellan skulptur och publika evenemang som under en tremånadersperiod ska undersöka och aktivera den specifika platsen vid Södermalmstorg”. Jaha!  Men just där vi befann oss verkade det ganska tomt. Så när vi såg UTSIKTSPLATS – Slussen Panorama tänkte vi att kanske något finns dolt här. Lite så var det.

Under skylten med ”Hometown” fanns andra skyltar. Här var det t.o.m angivet öppettider.

Stockholm. Södermalmstorg. Slussen panorama? Vidsträckt utsikt? Någon har missat mycketSlussen panorama. Vidsträckt utsikt?Utsiktsplats? Kändes överreklamerat. Inte ens levande som tanken skulle vara. Kanske ett skämt? Jodå, bangården och delar av Gamla stan såg vi genom ett gallerstaket. Inte helt genomtänkt.

Lite i skymundan här vid utsiktsplatsen såg vi plötsligt hur Slussenområdet är tänkt när det blir klart. Och visst ser det lovande ut.

Stockholm. Översiktsbild. Nya Slussenområdet . Vidsträckt utsikt. Översiktsbild. Nya Slussenområdet. Och här kom den vidsträckta utsikten fram ordentligt. Men den lär jag ju inte se om jag befinner mig på marken.  Men detta var det som fanns att titta på. Om man bortser från utsikten genom gallret.

Helt nära själva UTSIKTSPLATSEN finns Slussenrummet. Och vad man kan se där återstår att se Ska titta in vid tillfälle. . 

En ny sluss

Varje dag tappar man ut stora mängder vatten från Mälaren till Saltsjön. Information som jag såg vid Slussen var att  motsvarande ca. 27 fyllda Avicii Arena- Globen passerar genom Slussen, från från Mälaren till Saltsjön. Och den nya slussen som ska byggas här, Victoriaslussen, ska femdubbla detta vattenflöde. Förutom vatten ska också mindre båtar passera här och även då öppnar man ju slussportarna.  Victoriaslussen ersätter Karl Johan slussen som från1935 fram till november 2015 här vid ”Slussen” var en förbindelse mellan Saltsjön och Mälaren för mindre båtar. Men redan 1642  kom  den första slussen till här, Drottning Kristinas sluss och den i sin tur fick en efterträdare 1850, Nils Ericsons sluss.

I Stockholm finns ytterligare en sluss, Hammarbyslussen här helt nära där vi bor på Södermalm. Den invigdes 1930  och har sedan dess tagit alla stora fartyg från Saltsjön, via Hammarbykanalen och in Mälaren. Men från 2015, när slussen vid Slussen stängde, så måste alla båtar som ska in i Mälaren använda sig av Hammarbyslussen. Jo, man kan ta vägen genom skärgården söderut till Södertälje och via slussarna där ta sig in i Mälaren-

När vi flyttade oss från utsiktsplatsen som ”Skanska” erbjöd såg det genast bättre ut. Riddarholmskyrkan och Riddarholmen rakt fram, Stadshuset till vänster och i bakgrunden skymtar tornet på Klara kyrka

Några fakta om Slussen

per dygn räknar man idag med

 • 30 000 bilister
 • 60 000 stadsbussresenärer
 • 70 000 bussresenärer som kommer från grannkommunerna Nacka och Värmdö
 • 26 000 cyklister
 • 23 000 gående
 • 270 000 T-baneresenärer

Slussen är en gigantisk byggarbetsplats och antalet byggkranar är många. Slussbron- ”Guldbron” (har en guldskimrande färg)  Slussbron förbinder Södermalm med Gamla stan  och framkomligheten här har ökat betydligt sedan bron invigdes i oktober 2020.

Stockholm . Slussenområdet. Vidsträckt utsikt måtte kranförarna ha. Men undrar om de hinner titta. Här i bakgrunden skymtar ”Guldbron” och längre bort en glimt av inloppet till Stockholm. Kan tänka mig att kranförarna har en vidsträckt utsikt. Men undrar om de hinner titta.

Slussen och i bakgrunden Gamla stan där Tyska kyrkans torn reser sig nästan i höjd med byggkranarna. 

Passerar bron på väg mot Gamla stan. Notera de breda gång och cykelbanorna.

Gamla stan och utsikt upp mot Slussen och Söder. Här fyra höga byggkranar. Undrar om kranförarna hinner blicka ut över nejden under ett jobbpass. Ska vid fråga när tillfälle ges.  

 

18 svar på ”Vidsträckt utsikt – ”Slussen Panorama””

  1. Visst är det fortfarande stökigt vid Slussen men så mycket bättre sedan den nya brom kom på plats. Vad gäller den s.k. utställningen förstod vi ytterst lite. Men roligt hade vi och så intressant med alla byggkranar.Tänk att få ta en tur upp. Skulle gärna vilja

  1. Jag skulle mer än gärna följa med upp en en av dessa byggkranar. Men utsikten var klart bättre från andra platser än det som man föreslog här. En rolig dag blev det.
   Hoppas du haft en bra måndag. Strålande väder här ännu en dag och kanske hos dig också. Så härligt.
   Stor kram

 1. Spännande! Känns som om området vid Slussen är i behov av upprustning…. när man tänker tillbaka på de gånger man passerat, så har det ju känts som lite småsunkigt, jämfört med andra turistdelar av Sthlm. Ha et gott!

  1. Slussenområdet har ju varit sunkigt och eftersatt i så många år så visst blir det bra när allt är klart. Guldbron/Slussbron gjorde mycket för trafiksituationen och det var behövligt.
   Nu dröjer det ju ett antal år innan det hela är i hamn. Men det ser lovande ut. Och via Slussen är ju i stort sett enda delen att ta sig vidare norrut. Ja, Västerbron och Essingeleden långt borta i väster men i alla fall vad det gäller de mer centrala delarna av stan.
   Ha det fint du också.
   Kram

 2. Ja, Slussen har verkligen varit en byggarbetsplats väldigt länge och än är det inte klart. Skönt i alla fall att den nya bron är på plats för det är ju rejält trafikerat där.
  Konstutställningen och utsikten var väl inte något att hänga i julgranen direkt.
  Önskar dig en god kväll!

  Kram

  1. Pust! Lite bättre har det i alla fall blivit att ta sig fram i och med nya Slussbron. Lite mer ordning på att hitta innerstadsbussarna. Nere vid Nacka och Värmdöbussarna är det dock rejält rörigt.
   Konstutställning? Vi fattade ingenting. Måtte vara en rejäl miss här. Har mailat för att fråga och väntar på svar.
   Önskar dig också en bra kväll.
   Kram

 3. Ja, ja. Dina tankar och iakttagelser var som vanligt klockrena. Nästa gång du är där ska du be en kranförare att ta med dig upp på högre höjder.
  Min föreställningsförmåga är kanske inte den bästa, men jag tycker att Slussenområdet förutom Guldbron ser ungefär kila kaotiskt ut som när projektet startade. Tror knappast att man kan hålla tidsplanen med 2025. Skulle gissa minst två år till där. Men jag har gärna fel såklart.
  Hoppas du får ett svar på ditt mejl. Avrapportera gärna:-)

  1. Jag har det i tankarna. Men det är nog detta med säkerhetskraven som ställer till det. Men jag kan ju bara få ett ”nej”. Slussenområdet är en byggarbetsplats men en stor skillnad gjorde ”Guldbron”. Så mycket smidigare att nu att både gå och cykla. Bil har jag ingen så har inte testat den varianten.Har ändå förstått av vänner att det också är enklare nu med bilframkomligheten.
   Trassligt och långt att gå är det för de som ska med Nacka och Värmdöbussarna. Där nere är det verkligen rörigt.
   Tror inte heller Slussen är klart 2025. Blir nog där plus rejäl moms.
   Väntar på svar och återkommer. (Ordet ”återkommer” säger ju vår försvarsminister ofta så tar det också till mig).

 4. Slussen är verkligen behov av en upprustning ,kommer nog bli bra när bygget är klart. Ja ingen utsiktsplats att skryta om där inte 😦kramar

  1. Vi blev så förvånade när detta var vad vi så just här. Har ju mycket bättre utsiktsplatser över Stockholm från Söders höjder. Passerar Slussen ofta och skönt är att den nya bron, som inte längre är så ny, är på plats. Betydligt luftigare och mer gott om plats för alla.
   Kram

 5. Snygg utsikt därifrån utsiktsplatsen… Haha! Betydligt finare utsikter från andra ställen som du hittar kan jag tycka 🙂
  Det var rena rama skyltsöndagen här hos dig i det här inlägget 😀

  Ha en fin dag!

  1. Vi undrade just om det var ett skämt. Nej, Söder har betydligt bättre utsiktsplatser är just här. Ja, en del skyltar kom med men de hade sin plats här. Det var lite de vi gick efter. Till ingen nytta alls. Inte mer än för ett gott skratt.
   Önskar dig också en fin tisdag.

 6. Det är verkligen en stor byggarbetsplats, intressant sådan. Att dom kan få ihop allt och att det sedan passar, inte bara att börja om, om något går fel, en bra logistik behövs.
  Minns när jag var liten och vi/familjen åkte runt med bil i Slussen, inte alltid så lätt och ut kom vi åt fel håll hahaha. Mamma som dålig kartläsare och två hoppande barn i baksätet, (då hade man inte bälte bak) förstår att pappa tyckte det var krångligt i början.
  Det är stora mängder vatten som passerar där. ”Skilsmässodiket” kallades ju KarlJohan slussen för och jösses vilken kalabalik det kunde vara där. En intressant plats med de stora dammluckorna som öppnades, och roligt med båtarna som slussade.

  1. Resultatet vid Slussen blir nog bra. Men det är några år kvar. Är så fascinerad av alla byggkranar och skulle gärna ta en tur upp i en. Nu är det i alla fall lättare att hitta stadsbussarna vid Slussen, värre är det att ha koll på de som ska till Nacka och Värmdö och som går nere vid Stadsgården.
   Den nya Slussbron underlättar också mycket både för fotgängare, cyklister och bilister. Inte alls så trångt som tidigare.
   Minns också hur det var förr innan jag flyttade till Söder och lärde mig köra bil i Slussen. Blev många som fick ta många varv här innan de kom ut och då ibland helt fel.
   Victoriaslussen blir namnet på den nya slussen men det blir mest mindre båtar och fritidsbåtar som rar den här vägen. Nu har ju alla båtar i flera år passerat här i Hammarbyslussen på vägen till och från Mälaren och god underhållning har vi från balkongen.

 7. Intressant at läsa och fina bilder! Oj …väldigt mycket vatten som passerar där!
  Väldigt många byggkranar också! Misstänker att BP är extra glad 🙂
  Ha en fin fortsättning på dagen!
  Kram

  1. Slussen är ju rörig och en stor byggarbetsplats. Men den nya bron har gjort stor nytta. Och fint blir det säkert när allt blir klart. Men det lär dröja. BP blev väldigt förtjust i kranarna och många och höga är dem.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Strålande sol här men ännu kyligt så här på morgonen.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *