Stockholm

Krog och kaférunda tillsammans med Skyltsöndag #356

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar också att det är dags för “Skyltsöndag”, ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Veckan som varit har bjudit på väldigt vackert väder, så även idag. Men trots pågående skidåkning på tv idag så välkomnar er med på en promenad i det vackra vädret. Det blir  en  krog och kaférunda. En runda jag gjorde igår  så även bilderna är Gårdagsfärska. Flera uteserveringarna hade  öppnat  några var tämligen välbesökta. Vi börjar på Södermalm och går till Gamla stan. Välkomna med!

Stockholm. Södermalm. Här börjar vi vår krog och kaférunda. Vår krog och kaférunda börjar på ”Söder Bar & Restaurang” som har bra söderläge. Ja, även vad gäller väderstreck.  Ett ställe som ofta lockar Hammarbyfans även när det inte är matcher.

Krog och kaférunda

Jag insåg att jag skulle behöva lite energi för att ta mig runt så jag satsade på en grillad macka och en cappuccino hos Joe & The Juice på Götgatan. Valde att slå mig mer i solskenet på en bänk och titta lite på folklivet innan jag gick vidare mot Gamla stan där jag kom att tillbringa ett par timmar.

På servetten fanns följande text. ”You don´t have to hug a tree to save the planet”  – Made from 100% recycled material.

Till Gamla stan blir det nog en vända varje vecka och promenerar jag till City så blir det oftast genom olika gränder här. Och gränder, innergårdar och små torg finns det gott om. Alla med sin historia att berätta. Blicken fastnar också på portaler och husfasader där man kan få veta en hel del om de personer som en gång lät bygga husen.   Igår  eftermiddag var det allts fokus på krogar och kaféer och deras skyltar.

Österlånggatan är en charmig gata med många restauranger, kaféer och små hantverksbutiker . Hit söker jag mig gärna. Gatan var en av Gamla stans huvudgator och finns omnämnd redan på 1400-talet och hade då namnet ”Långa gatan”

En trevlig kvarterskrog är Bar & Bistro, Stockholms Gästabud. Under den varmare årstiden finns fler bord utomhus. Trevligt här och med riktigt bra mat.

Alldeles bredvid ligger ”Fika and Wine”. En av våra favoriter men som tidvis under pandemin varit stängt. (Finns med här i inlägget.  Fin miljö inomhus och här finns  lättare rätter och väldigt fina smörgåsar.

Stockholm. Gamla stan. Österlångatan. Fika and Wine är ett bra val på en krog och kaférunda. Fika & Wine är ett säkert kort på en krog och kaférunda. Denna eftermiddag lockade inte till att sitta utomhus för solen nådde inte ner hit.  Men inomhus var det helt fullt. Roligt.

Några meter söderut på gatan finns nästa krog, Österlånggatan 17. Här finns finns infravärme så det lockade fler besökare att sitta utomhus. Överst på bilden  syns restaurangskylten ”Fem Små Hus” som delvis ligger i det rosa huset.

Järntorget och ”Den Gyldene Freden”

I slutet av Österlångggatan ligger Järntorget. Ett torg som fick sitt namn av att det här på torget det svenska järnet som skulle på export med fartyg lastades om och vägdes redan i slutet av 1400- talet. Ett torg som och här ligger den anrika krogen ”Den Gyldene Freden”. Järntorget

Här vid Järntorget ligger den berömda krogen från 1700-talet, ”Den Gyldene Freden” där bl.a många kända författare, skalder och författare har samlats. Namnet kommer från freden i Nystad 1721 och inredningen har i stort behållits intakt. Här har Bellman suttit många gånger, likaså konstnären Andes Zorn, Evert Taube, Cornelis Wreeswijk och Fred Åkerström. Idag äter då och då medlemmar i Svenska akademien lunch här. Husmanskost serveras men det var ett tag sedan jag var här så  kvalitén vet jag nu inget om.
Strax utanför ”Freden” finns en staty av Evert Taube och det sägs att han står och väntar på en taxi. Men snarare var det så att det var taxin som väntade på Evert…

Stockholm. Gamla stan. Här på på "Den Gyldene Freden" avslutade många förr sin krog och kaférunda. Inte minst konstnärer och musiker. Förr i världen avslutade många en krog och kaférunda här på den ”Gyldene Freden. Inte minst författare, musiker och konstnärer.

Ett anslag på porten. Krogen öppnade sina dörrar 1722.

Ytterligare några krog och kaféstopp

Köpmangatan är också en gata där det finns många små butiker och turistfällorna inte direkt är synliga. Köpmangatan, Köpmännens gata på 1300-talet är troligen Stockholms äldsta belagda gatunamn. Gatan var då kantad av köpmännens bodar .

Bistro Pastis är en liten, personlig och trevlig fransk krog som ligger på Köpmangatan, helt nära Köpmantorget . Fint att slå sig ner ute med något ät eller drickbart. Just nu kanske ingen längre sittning.

Bellmans café i Gamla stan hade jag inte tidigare lagt märke till . Å andra sidan finns det många kaféer med detta namn runt om i Stockholm. Och många kaféer erbjuder också ”Swedish fika

Färgglatt utanför Café Bellman. Känns som om kaféet är nytt, nya ägare kanske,  med namnet och lokalen är betydligt äldre. Finns många krogar runt om i hela Stockholm som har Bellman med i namnet. 

Kornhamns torg, lite i utkanten av Gamla stan, blir sista stoppet innan jag återvänder till Söder igen. Ett torg som troligen tillkom genom 1620-talets regleringar av stadens västra kvarter. Detta var på 1600- talet en uppställningsplats för åkarnas vagnar och kallades också för Åkaretorget. Ordet och begreppet ”Kornhamn” var en hamn för sjötrafik till och från Mälaren och många båtar la till där för att sälja sin säd i stan.

Runt Kornhamns torg finns en del barer/krogar och det soliga läget här gör att besökarna är många. Säkert bidrar även infravärme, där den finns, att fler gärna slår sig ner.

Temple bar på Kornhamns torg var igår välbesökt.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

26 svar på ”Krog och kaférunda tillsammans med Skyltsöndag #356”

 1. Många fina små ställen.
  Fika & Wine ser extra trevligt ut.
  Swedish fika, kul!
  Sol i norr men lite kylig blåst.
  Bl.a. varit till Intersport för eventuell ny cykel men de hade inte så många framme ännu.

  1. Gamla stan har så många bra ställen men tyvärr finns ju turistfällor också. Men de känner vi till och undviker.
   Fika & Wine är en favorit bland fler. Väldigt trevlig personal och gott de som serveras.
   Strålande sol här också men kyligt i skuggan.
   Lycka till med att leta cykel. Men efterhand nu så börjar väl cyklarna komma fram.
   Trevlig söndag.

 2. Tack för en härlig promenad genom Stockholm. Vilket fint väder du kunde njuta av. Visst är det en härlig känsla att kunna sitta ute för en fika eller lunch. Nu är den säsongen här och det ska vi ta vara på! Härliga bilder och en lika härlig skyltning bjuder du på.

  Önskar en fortsatt fin söndag!

  1. Strålande sol var det och många som var ute. Dock ingen trängsel. Men roligt att se Gamla stan leva upp igen. Det blev en krog och kaférunda som kändes lagom innan jag traskade hem till Söder igen. När jag passerade Pastis kom jag på att där har du och jag ätit lunch.
   Strålande sol idag också så balkongen har varit skön förutom en rejäl runda men idag hemma på Söder.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram

 3. Många fina fikaställen att välja på. Alla med fina skyltar =) Smart att ladda upp med gofika innan promenaden. Ha en skön söndagskväll , än skiner solen.

  1. Urvalet är stort och mycket av det mesta finns. Kul med alla skyltar och de är verkligen olik.a
   Jadå, än skiner solen och jag sitter en stund på balkongen. (Med en Irish Coffee)
   Trevlig kväll.

 4. Jag håller just på att lyssna mig igenom Niklas Dag och Natts mörka trilogi om Stockholm under åren 1793-1795.
  Jag lär mig en del men berättelserna är så jäkla mörka, tuffa och ledsamma.
  Fogelströms romaner är ju också rätt sorgsna. Jag är glad att jag är född på 1960-talet, 200 år tidigare hade varit besvärligt.

  1. Hans böcker är ganska läskiga och mörka men mycket av livet var ju tyvärr sådant. Men väl brutalt beskrivet tycker jag. Har anmält mig till en stadsvandring, via Stadsmuseet, i detta Stockholm.
   Fogelströms romaner har ju mycket verklighet i sig. Han var ju otrolig på detta med research. Han är ofta med mig när jag traskar runt. Inte böckerna rent fysiskt, men allt annat.

  1. Några har jag bara passerat men de flesta har jag också testat. Och en del ägarbyten har ju skett. Har sen ungdomen några verkligt roliga minnen från ”Freden”. Minnesvärt.

 5. Vilka mysiga uteserveringar.
  Fika &Wine, ser extra mysigt ut ,-)
  Du hinner med en hel del ,-)
  At vi har kommit så långt som till början av våren, riktigt varmt i solen. Härliga bilder.
  Ha dt fint KRAM Primrose ,-)

  1. Roligt att se att Gamla stan lever upp igen.Det har ju varierat en hel del under pandemitiden- En del ställen har bytt ägare och andra har lagts ner.
   Fika & Wine tycker vi om och har varit där några gånger. Väldigt gott och fin personal.
   En skön vårdag blev det och en skön krog och kaférunda.
   Ha det fint du också.
   Kram

 6. Tackar för detta krog- och skylteldorado:-) Gamla Stan har ju alltid varit känt för Stampen, Engelen, Gyllene Freden, Franziskaner, Michelangelo med mera. Men de senaste åren har ju så många nya caféer tillkommit. Ja, du har hållit mig uppdaterad;-) Så kul att se att de flesta verkar ha klarat pandemin tack vara statliga bidrag. Önskar verkligen alla restauranger, barer och caféer lycka till i år med massvis med kunder.
  Tusen tack för länken och en härlig krogrunda med skyltar i Gamla Stan:-)

  1. Tyckte det passade bra med en krog och kaférunda denna vackra dag. Stampen har jag besökt mycket under årens lopp och har roliga minnen därifrån- Michelangelo har jag nog tyckt varit en turistfälla, men med goda pizzor. ”Zum Franziskaner” tittar vi in på då och då men mest under mörka årstiden. Och från ”Freden” jag jag många roliga minnen. Men många år sedan jag nu var där.
   Många gamla ”trotjänare” är kvar och nya har kommit till och då och då bytt ägare och namn. Knepigt har nog de flesta haft och de statliga bidragen hamnade inte alltid helt rätt. Men nu hoppas vi att de små butikerna, barer, caféer och restauranger ska få det mer lättsamt.
   Och trevligt hade jag på vägen. Ett par pitstop blev det också.

 7. Fika och krogrunda jo jag tackar 🙂 Vid det där Fika stället satt mina grannar Ulli & Peter en gång för x antal år sedan (våra barn är bästisar ännu) och naturligtvis slog vi oss ner. Om det hade namnet då ska vara osäkert (jag måste bläddra bland fotoalbum) Önskar dig en fin vecka. Jag ska försöka jobba imorgon i varje fall… jag är bara trött och det går långsamt… hjärnan är inte i form. Det var en arbetsgivare som sa till mig en gång när jag hade nästan klipps av mig fingret och inte blir du bättre av att du går hem inte. Jag var 20 år så de orden har etsat sig fast i mig 🙂

  1. Jadå! Lika bra att passa på. Detta Fika & Wine gillar vi. Så gott det de har och trevlig personal. Säkert är det samma ställe men nu kanske med annat namn. Och namn byts ju en del.
   Hoppas att du inte börjar jobba alltför tidigt. Vet ju att du varit rejält dålig. Var nu rädd om dig.Men ibland är det så att det kan kännas bättre att börja jobba. Men finns det något på ditt jobb som går i 50%. Var rädd om dig.

  1. Så kul att strosa runt här i Gamla stan och vädret var ju så skönt. Och det blev allt ett par pitstop i solen. Tycker det är så roligt när det står ”Swedish Fika”. Men vet att många turister känner till uttrycket.

 8. Jag tittade på dina bilder som gjorde mig glad! Jag älskar dina bilder, det är storstadsluft.
  Ha det så gott, jag ska lägga mig nu efter en fullmatad dag.
  Stor kram!

  1. En härlig lördag i Gamla stan. Jättetrevligt. Och ett par ”pitstop” blev det. Är så glad att jag har mycket av det mesta så nära.
   Stor kram

 9. Härligt med sånt stort utbud på caféer, krogar och restauranger! Roligt också att det är så många gäster nu 🙂

  Snyggt skyltat igen!

  Ha en fin dag 🙂

  1. Tackar! Utbudet är stort och roligt att så många krogar och kaféer överlevt trots pamdemin. Nu är just det läget lugnare och det är ju en skön tid att slå sig ner i lä i vårsolen. Fint att Gamla stan på nytt känns mer levande.
   Önskar dig en fin start på veckan.

 10. Verkligen många fina ställen för en fika … eller något annat gott 🙂
  Härliga bilder från din promenad! Snyggt skyltat som alltid!
  Försöker varje dag lägga till dig i min läslista, men nix … funkar inte!
  Önskar dig en fin start på denna nya vecka!
  Varm kram!

  1. Tack! Strosar gärna här i ”mina gamla kvarter” där det är lugnt. Trist att det inte fungerar att få till mig i din läslista. Vet en till som har knepigt med det och ska se om det är något hos mig som inte fungerar.
   Jag hade förut att man kunde prenumerera på bloggen men det ställde till det på annat sätt. Ska kolla upp.
   Önskar dig också en bra start på veckan.
   Kram

 11. Många jättefina mat-och dryckställen i Gamla stan! Det gäller dock att ha en välfylld plånbok för det råder väl rediga turistpriser där. jag tror att jag skulle kunna gå vilse i gränderna i Gamla stan! Jag har inte alls vandrat där så mycket o när jag gjort det har det blivit mest längs huvudstråken. Om jag inte minns fel fanns en japansk restaurang vid Kornhamnstorg på 80-90talet. En där man fick lov att sätta sig på golvet, något ovant för mig. Kände mig lite bortkommen annars också, jag som inte kan hantera ätpinnar och inte kände till alla rätter som bjöds…
  Tack för finfina skyltar, själv har jag i brist på fikaställen i byn handlat en 4dl termosmugg som jag längtar efter att inviga på någon bergsknall eller nere vid ån!
  Kram

  1. Jag har bra koll på det som är prisvärt och går aldrig på turistfällor. Men nu laddade jag innan besöket här. Jag tar dig under armen och så går vi. Jag hittar och har järnkoll. Det finns en japansk restaurang som heter Shugun och som stämmer med det du berättar. Länge sedan jag var där. Men gott.Kände mig också bortkommen där första gången jag var där-
   Att ta med fika tilltalar mig mycket. Skulle gärna sitta där med dig på en bergknalle eller vid ån.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *