Skyltar Stockholm

Höjdpunkter från veckan – Skyltsöndag #335

Söndag! Och det innebär här på bloggen att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och med väldigt fri tolkning. En trevlig vecka har det varit och jag har i stort sett tillbringat den här på Södermalm och i Gamla stan. Härifrån kommer också några av veckans höjdpunkter.

En av veckans höjdpunkter var besöket i Gamla stan hos Christoffers blommor. En av veckans höjdpunkter var ett besök här hos Christoffers blommor på Kåkbrinken 10 i Gamla stan.

Veckans höjdpunkter i urval

Varje  vecka blir det  i princip ett eller ett par besök i Gamla stan. Antingen passerar jag där på väg någon annanstans eller också kan Gamla stan i sig vara målet för en promenad.

Stora Nygatan är en av de gator som går tvärs genom Gamla stan, från norr till söder och urvalet av  av butiker är stort

På Västerlånggatan, en annan gata som korsar Gamla stan från norr till söder, stannade jag till vid SF – bokhandeln, Science Fiction bokhandeln. Här fastnade blicken bl.a. på boken “Professor Kalkyls konversationslexikon.

I Gamla stan, med all sin historia , kan man få veta en hel del om de som bodde i husen genom att se hur dörrar och portaler är utformade och dekorerade.   Och att se upp, rikta blicken uppåt och akta sig för vad som kunde komma ut genom fönstren fick man då verkligen göra här.

 I det här huset vid Själagårdsgatan som är daterat till 1643 har troligen förr en rättsinstans hållit till. (Och det antar  “de lärde” genom att se mönstret ovanför porten.) 

I veckan såg vi att utelivet fortfarande pågick i Gamla stan. Många serveringar hade besökare som valde att sitta utomhus trots att vi är en bit in i oktober.

Här på café  Källarbyn  med adress Stora Nygatan väntar man på dagens besökare.

Så till Södermalm.

Äntligen blev det av för mig att besöka restaurangen Akkurat på Hornsgatan, helt nära Slussen.

Stockholm. Södermalm. Restaung Akkurat hamnar helt klart på listan över veckans höjdpunkter. Restaurang Akkurat hamnar helt klart på listan över veckans höjdpunkter. Hit kom jag i sällskap med dotter Helen.

Stockholm. Södermalm. Restaurang Akkurat. In på listan över höjdpunkter i veckan blev att se ölsortimentet. Här finns mycket av det mesta i både mat och dryckesväg. Och vi började med en öl . Ännu en av de höjdpunkter som funnits  denna vecka var att se urvalet. Här finns minst 28 olika fatöl och mängder av annan öl.

Men efter en öl, som jag för säkerhets skull bad personalen att välja, övergick jag till ett glas vin.

Vinglaset är märkt med A = namnet på restaurangen.

Restaurang Akkurat blev en trevlig bekantskap så hit återkommer jag gärna. Fin service och väldigt bra mat.  Denna gång åt vi bl.a. en charkbricka och en del annat småplock men jag ska absolut komma tillbaka och testa musslorna.

Vädret under veckan har ju varierat en del men några tillfällen till balkongsittning har det blivit. Och här finns nästan alltid något att titta på.

Hammarbyslussen med Skansbron och Sjöräddningsstationen. In i slussen kör HMS Antares, ett skolfartyg som används för utbildning inom Sjöstridsskolan. Namnet kommer efter stjärnan Antares.

Och avslutningsvis något jag inte sett tidigare här i Hammarbykanalen. Jag fick zooma för att få till en bra bild. Vad är detta?Jo. en “deepvision”. Alltså ett föremål på knappt två meters längd som rör sig framåt och som jag antar styrs via en radar eller dator. Den lär kunna mäta djup och andra förhållanden i vattnet.

Stockholm. Södermalm. "DeepVision" den sista av veckans höjdpunkter vad gäller skyltar.Den sista av veckans höjdpunkter vad gäller skyltar. 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

24 svar på ”Höjdpunkter från veckan – Skyltsöndag #335”

 1. Lika fina bilder som vanligt i din skyltning! Trevlig dessutom med ett restaurangbesök med dottern. Öl är inte riktigt min grej utan jag föredrar oftast ett glas vin.

  Kram och god söndag!

  1. Tackar! Jag föredrar också vin men här ville vi testa först med öl. Och utbudet var helt otroligt. Men vi tog en innan vi övergick till vinet.
   Ett verkligt lyckat besök som var helt spontant. Inga långa startsträckor här inte.
   Kram och trevlig fortsatt söndag.

 2. Superfin skyltning, precis som du brukar. Trevligt med gatuliv och restauranger, där finns mycket att fotografera.
  Trevligt att luncha med dotter Helen.
  Otroligt många ölsorter! Inte lätt att välja. Visst är det gott att avsmaka en öl någon gång. Jag köpte en ny belgisk öl till ärtsoppan i torsdags, så blev det lite varm punch till. Nej, jag föredrar vin nuförtiden, helst rött. Smaken ändrar sig med åren.
  Trevlig söndag!
  Stor kram!

  1. Tack! Det har varit en riktigt bra vecka med flera omväxlande höjdpunkter. Alltid roligt att spontant träffa döttrarna och nu blev det Helen på en en riktigt god “after work” på en jättetrevlig restaurang här på Söder.
   Öl dricker jag ibland och just här med detta otroliga utbud ville vi ju testa. mne det blev vin också.
   Önskar dig en fin kväll-
   Stor kram

 3. Vilket läckert inlägg:-) Ja, Akkurat är ju vida känt i och utanför Stockholm. Minns att min kollega och hans fru som bor i Vällingby åkte in till just Akkurat en gång i veckan för att äta deras musslor. Sedan var ju vår gemensamma bloggkompis KajsaLisa stamgäst där. Hon åt dagens lunch där varje fredag. Jag är glad att se att stället har överlevt pandemin, för KajsaLisa var så illa tvungen att byta lunchställe då Akkurat hade stängt under pandemin.
  Christoffers blommor är alltid en fröjd att titta på. De sprider verkligen ut sina blommor så att det blir en fröjd för ögat. “Traditional Swedish Fika” – ja, vår fika har blivit ett begrepp även utomlands – kul:-)
  Googlade Deepvision såklart, nyfiken som jag är. Det är ett svensk företag som uppfunnit någon slags ekolod som “scannar” havsbotten för att upptäcka allt från gamla skeppsvrak till stöldgods som cyklar till exempel. Coolt! Men det står ingenstans hur “båten” styrs. Skulle gissa på fjärrkontroll från land…

  En Skyltsöndag som engagerar:-) Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tackar! Veckan har bjudit på flera höjdpunkter och några passade fint här denna Skyltsöndag. KajsaLIsa har ofta talat/skrivit om Akkurat men nu äntligen blev det ett spontant AW besök med Helen här. Både väldigt gott och väldigt trevligt. Musslorna ska jag testa nästa gång. Nu har Akkurat öppet för lunch på fredagar igen så jag ska även testa den. Vet att musslor serveras då också. Minns att KajsaLisa fick byta lunchställe under pandemin och att hon då och då var på grannen “Blå Porten”.
   Chistoffers blommor har lokaler på båda sidor i gränden och de har verkligen fina blommor.
   Kul att jag såg Deep Vision” och det var första gången. Trodde först det var någon dykare i kanalen. Jag tror att den styrs via dator eller fjärrkontroll. Hittade heller inte det svaret.

 4. Deep Vision måste vara motsvarigheten till drönare? Har aldrig sett någon Deep Vision tidigare. Många fina skyltar du sett i veckan och visst blir man sugen på att sätta sig ner och fika vid det mysiga borden. Veckans väder kan vi inte heller klaga på funkar utmärkt att sitta ute och dricka kaffe. Det var verkligen många ölsorter att välja på.* Gå du och testa musslorna vid tillfälle =) Ha en bra kväll.

  1. Ja, det är det nog. Hade aldrig sett någon på eller i vattnet tidigare så roligt att få göra det. Undrade först om det var en dykare i kanalen. Det har hänt ibland. Men denna “Deep Vision” hade en uppgift har jag förstått.
   Det har varit en riktigt bra vecka som bjudit på variation och flera höjdpunkter och de fastnar jag gärna vid
   Musslorna ska absolut testas.
   Önskar dig också en trevlig kväll.

 5. Trevligt med bilder från Gamla stan.
  Bra att uteserveringarna går att använda fortfarande. Igår var här soligt och varmt men de flesta caféer har tagit in utemöblerna.
  Ska kolla in Akkurat nästa gång vi är i Stockholm.
  Å, så fick jag lära mig vad en DeepVision är för något. Kan tro att du funderade vad det var som flöt i vattnet, det hade jag också gjort.

  1. Jag tar mig ofta en vända till Gamla stan och här finns alltid mycket att se och uppleva. Uteserveringarna är i gång och jag tror de har ångan uppe sedan pandemitiden då de hade servering utomhus hela året. Infravärme finns också på många ställen och det är ju skönt.
   Akkurat var ett för mig nytt ställe. Har varit på väg hit länge men nu blev det av.
   En DeepVision hade jag aldrig sett utan trodde det var var en dykare som kom simmandes i kanalen- Men fram med zoomkameran och då såg jag vad det var. Funderade på hur den kunde ta sig fram men antar att den är styrd med en dator eller radar. Kanske fungerar den som en drönare men i vattnet.

 6. Deepvision såg ju gullig ut. Hoppas ingen kör över den. HMS Antares = Mäktigt. Jag ser att den ligger utanför Stomnarö nu (2021-10-10 kl 21:33) Din bild skulle platsa i MarinTrafic. Fina skyltar från staden, Akkurat verkar ha allt 🙂

  1. När jag tittade ut och såg att det var något vitt som rörde sig i kanalen så trodde jag det var en dykare med boj. Men de brukar ju vara röda. Hämtade zoomkameran och fångade “DeepVision” på bild. Kändes som en sorts drönare, men i vattnet. Kul var det i alla fall. Kul att HMS Antares kom förbi och att du vet var den är nu. “MarinTrafic”” brukar maken också ha bra koll på.
   En bra och rolig vecka har det varit och omväxlande.
   Önskar dig en bra kommande vecka.

  1. SF Bokhandeln tittar jag in i då och då men nu blev det från utsidan.
   Väldigt intressant och helt nytt att här i kanalen se denna “DeepVision”. Trodde först att det var en dykare som simmade runt. Men fel färg på dykbojen. Funderar på hur den styrs och vad som hänt om en snabb polisbåt passerat och den hamnat inne vid kajen av svallvågorna.

 7. Härliga bilder och skyltar som du visar.
  Gamla Stan är en fin plats att vandra på. Det blev en hel del förr i tiden, med vandrande upp och ner för gatorna. Det finns så otroligt mycket att se där och en hel del restauranger finns där också. Jag har besökt flera stycken.
  Hornsgatan, där var det länge sedan jag var. Min förra mans kusin bodde där och då var vi där ofta, men nu finns han inte längre och min kompis Ingrid som bodde på en tvärgata till Hornsgatan har flyttat.
  Vilken rolig manick där på sista bilden. En sådan har jag aldrig sett. Tänk vad det finns mycket nu för tiden, som inte fanns förr.
  Tack för nostalgi vandring.
  Trevlig måndag.
  Varm kram och hoppas att du får må bra.

  1. Tack! Gamla stan återkommer jag gärna till och det är smidigt att gå ner dit. Jag vet ju att du vandrat mycket där och tänker på dig när jag tar mina rundor där.
   Längs Hornsgatan finns många små butiker och då och då blir det en tur hit också.
   Den här manicken på vattnet hade jag heller inte sett tidigare. Jag trodde först det var en svan och senare en dykare med dykboj. Men de ska ju vara röda. Funderade i nästa steg på vad som hänt om en polisbåt, modell större, kommit och gjort stora svallvågor. Då hade manicken hamnat i kajen.
   Roligt att du är med mig.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Stor kram

 8. En hel massa trevligheter med bilder och berättande text därtill – som alltid så roligt att få följa med! Ett restaurangbesök med en av döttrarna är inte heller fel – såg väldigt trevligt ut!
  Många bra skyltar blev det också 🙂
  Kram

  1. Tack!Veckan bjöd på flera höjdpunkter och av blandat slag. Och att spontant träffa ena dottern var en av dem. Gamla stan är ju alltid ett trevligt mål för en runda.
   Kram

 9. Den sista manicken var ju dagens mest spännande skylt förstås! Trodde båtarna hade datorer som kunde räkna ut allt sånt….
  Sonen till en god vän i Fberg jobbar på Akkurat. Själv har jag tyvärr inte haft chansen att besöka det, kanske lika bra, på tok för mycket ölsorter att välja på! Hade fått gjort som du, be om hjälp, hoppas det smakade
  Jättefina skyltar, som vanligt

  1. Tack!Visst är denna “Sea Vision” intressant. Jag funderade på vad som hänt med den om en av de stora polisbåtarna under utryckning passerat och gjort svallvågor. Antar att manicken då kört in i kajen. Kommer du till Stockholm så testa Akkurat. Jag bad om hjälp från personalen med att välja öl. Blev bra. Ett trevligt besök här blev det. Tar gärna en sväng hit med dig.
   Kram

 10. Kul att du kom dit till slut. Testa gärna Rochefordmusslorna med grädde och bacon. Pommes och majonäs passar bra till. Jag har inte varit inne i Gamla Stan på ett bra tag, Kåkbrinken såg inbjudande ut, inga vikingahjälmar i plast med horn där 🙂

  1. Nu blev det äntligen av här med ett besök och jag återkommer gärna. Ska absolut testa rochefordmusslorna. Tack för det tipset.
   Kåkbrinken och flera av de andra gränderna och gatorna bl.a. Prästgatan, Baggensgatan och Själagårdsgatan är tämligen turistfria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.