Stockholm

Stadsvandring – Andra världskrigets Stockholm

I lördags, sent på eftermiddagen, trotsade jag kylan och gav mig ut på en historisk stadsvandring med temat “Stockholm under andra världskriget.” Kallt var det och både jag och de andra som var med kände oss som “Spionen som kom in från kylan” – i alla fall efter vandringen.

Köpmantorget med skulpturen St. Göran och draken. (En kopia, från 1912. Originalet från 1400-talet finns i Storkyrkan)

 

En stadsvandring

med fokus på Stockholm under andra världskriget har lockat mig ett tag. Och nu blev den av. Spioner, utländska legationer, hemliga möten och Sveriges s.k. neutralitet under andra världskriget var en del jag kom att möta.

Utbudet av stadsvandringar i Stockholm är stort och jag har tidigare gått med på ett par guidade vandringar på Södermalm Oftast är jag ute och går på egen hand och efter ett tidigare förflutet som guide i Stockholm  kan jag stan tämligen väl. Jag hade bokat “Andra världskrigets Stockholm” hos företaget Stadsvandring i Stockholm och här finns många vandringar och temakvällar om man är intresserad.

Stadsvandring med fokus på andra världskrigets StockholmSamling vid Köpmantorget i Stockholm. Den viktigaste porten in till Stockholm på 1200-talet. Här ger guiden Miguel de Paula  en introduktion till vandringen

Sträckan vi gick denna lördag eftermiddag, knappt två kilometer. (För mig tog det sedan timmar att tina upp fötter och händer.)

Vi stannade till vid Riksdagshuset.

Många beslut har fattats här under åren. Med större och mindre majoritet. Men 1921 var man nästan helt enig i beslutet att inrätta ett Statens institut för rasbiologi i Uppsala.  (Bakom detta beslut fanns även kände socialdemokraten Hjälmar Branting.)Institutet avvecklades 1936 men behöll namnet fram till 1958. I samband med beslutet om institutet ville en bondeförbundare,(idag Centerpartiet) och en socialdemokrat föra frågan om tvångssterilisering. Så blev det och mellan 1934 och fram till 1941 fanns en steriliseringslag som reglerade steriliseringar. En uppluckrad sådan lag fanns sedan mellan 1972 och 2013.

Stopp vid riksdagshuset under denna stadsvandringRiksdagshuset

Ett tyskt centrum – “Skräcken och fasornas hus”

fanns i kvarteren runt byggnaden som idag är hotell Lydmar. Här låg den tyska legationen i Stockholm och byggnaden var också tyskarnas huvudkontor samt nazisternas SS kontor– “Schutz Staffeln” – skyddsavdelningen. Och detta med det neutrala Sveriges goda minne. Beroende på att Sverige, även under andra världskriget, hade stora inkomster av sin järnexport till Tyskland såg man en hel del genom de glesa fingrarna. Cirka 70% av den svenska järnet gick på export  till Tyskland.Viss respekt hade också Sverige för de ca 500 000 tyska  soldater som vistades i både våra grannländer och här i landet.

Verksamheten pågick här i byggnaden fram Hitlers självmord den 30/4-1945. Legationen tömdes och de tyska flaggorna togs ner.

Under vår stsdavandring stannade vi till vid Hotell Lydnar till vänster i bild. Nazizternas tillhåll i StockholmNationalmuseum till höger och hotell Lydmar till vänster.

I Sverige jobbade man hårt under krigsåren för att upprätthålla goda förbindelser och relationer med tyska vetenskapsmän, skådespelare och författare och man sågs gärna här på legationen.

En av entréerna till det tyska högkvarteret låg här på Hovslagargatan i nuvarande hotell Lydmar.

Östermalm

var centralt för det underrättelsearbete (spionarbete) som bedrevs i Stockholm. Här jobbade ryssar, nazister, britter, amerikanare, norrmän och danskar sida vid sida.

Hotellen på andra sidan Nybroviken, Diplomat och Esplanade ,samt det lilla huset med gården i mitten, var tillhåll både för den tyska underrättelsetjänsten och den amerikanska legationen. I närheten, på Sibyllegatan 49, låg den svenska C-byrån som var försvarets hemliga spioner.

I Stockholm var det också så att olika restauranger var mötesplatser för grupperingar men till restaurang Berns  gick “alla”. Restaurang Rich på Birger Jarlsgatan var en “tysk” restaurang, som när kriget tog slut, drabbadesand av riktigt dåliga tider. Krögaren Tore Wretman tog över den nergångna restaurangen och fick den på fötter. En  succé blev brödet “pain riche” – rikt bröd- döpt efter restaurangen. Detta franska bröd, baguetten, med nytt namn.

Nybrogatan. I byggnaden fanns en del av tyska underrättelsetjänsten. Villa Dagmar, ett boutiquehotell byggs här. Ska vara klart hösten 2019.

Vid Nybrogatan på Östermalm,vid den tidigare tyska turistbyrån i Stockholm slutade vår vandring. (Det var inte direkt många som reste till Tyskland under kriget så detta var kammoflage. Här berättade vår guide historien om Erika Schwarze, en ung, tysk, kvinna, som kom till Sverige  för att arbeta för Gestapo och som snart värvades som dubbelagent för Sverige. En spännande historia som finns att läsa här.

En lyckad vandring och med för mig nya infallsvinklar. Tror att min nästa stadsvandring ska bli en “spionvandring”.

26 svar på ”Stadsvandring – Andra världskrigets Stockholm”

 1. Mycket av det där har man ju läst om i historieböckerna. Otroligt ändå säger jag att för att vara ett sk.neutralt land under 2 : världskriget men ändå vara så involverad med tyskarna……
  Intressant guidevandring tycker jag. Kanske du ska ta jobb som spion nästa guidetur. Jag förstår att du var frusen om fossingarna Ditte. Värm dig nu och så hörs vi snart// kram

  1. Det var verkligen så isande kallt om fötter och händer och hade inte vandringen varit så fängslande hade jag nog gett upp. Trots min envishet. Ja, Sveriges sätt att förhålla sig till Nazityskland kan man fundera mycket på.
   Får titta in hos dig och värma mig.
   Kram!

 2. Med tanke på att Sverige var neutrala under kriget så kan man inte bli annat än förvånad över den tolerans och tillmötesgående som man visade tyskarna. Men den dåvarande kungen var ju gift med en tyska vilket kanske också spelade en viss roll… Hur som helt så kan jag tänka mig att det var en intressant vandring som gav en bild av staden ur ett annat perspektiv.

  Kram

  1. Mycket uppenbart var denna tyskvänlighet. Och det var ju regeringen där Per Albin Hansson satt som tillsammans med kung Gustav V “tillät” tågtrafiken genom Sverige med tyska soldater. Och de var många. En del soldater klädda i falska Röda korset uniformer dessutom. Man räknar med att 2,5 miljoner tyska soldater reste genom Sverige. Inget direkt att vara stolt över.
   Vandringen var väldigt givande. En hel del visst jag, hade ju en pappa i underrättelsebranschen.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Kul med stadsvandring. Många fina bilder, men det ser verkligen kallt o ruggit ut. Fryser när jag ser dom.
  Det finns mycket att se i Stockholm, jag brukar ha egna små stadsvandringar när jag är där.
  Kramiz

  1. Väldigt kallt och rått var det. Jag var helt fel klädd på fötter och händer och det tog timmar innan jag tinat upp- Men vandringen var så bra att jag höll ut. Ofta vandrar jag på egen hand men ibland är det roligt att få veta mer. Guiden var väldigt kunnig och engagerad och det betyder mycket.
   kram!

 4. En spännande och lärorik vandring – tack för den! 🙂
  Synd bara att det var så kallt om fossingarna…
  Spionvandring låter också intressant 🙂

  Ha en härlig kväll!

  1. Vandringen var verkligt givande. En hel del kände jag till, hade ju en pappa i “underrättelsebranschen” på den norska och brittiska sidan, men en del nytt lärde jag mig. Märkligt att Sverige var så “flata” under denna tid.
   För fötterna tog det flera timmar att tina upp. både kallt och rått och jag hade fel skor. Skulle haft mina fårskinnsfodrade stövlar. Men nästa gång vet jag. Kanske nästa vändring få bli i vår.
   Önskar er också en fin kväll.

 5. “Statens institut för rasbiologi”

  Vad i hela friden är det? Låter ju helläskigt. Och japp, det var det tydligen också ser jag vid en snabb blick på Wikipedia. Människan är helt sanslös på att komma på dumheter och idiotier!

  1. Jodå, detta fanns och beslutades om av en nästan helt enig svensk riksdag. Och eländet höll ju i sig länge dessutom.

 6. När jag läste om Herman Lundborg, jag blev fascinerad av denne man, ej positiv men ändå, så såg jag en väldigt nära relation mellan honom och Tysklands högsta. Jo Hjalmar Branting var med och skrev under, men det var även (s) som först reagerade negativt på det och kämpade för att han inte skulle få fortsätta. Och lyckades. Även om Lundborg försökte fortsätta med stöd av andra pengar så ledde det så småningom till hans fall.

  Ja, Sverige var neutralt, men lät tyska transporter gå genom vårt land. Jag måste nog läsa på mer om Sveriges s.k neutralitet…. har för litet kunskap om hur det kunde bli så m.m. Så kallt ni har det, i lördags eller om det var igår du vandrade då satt jag och njöt av solen och funderade på “att det kan vara så bra i januari inte speciellt många mil bort!!

  Önskar dig en fin kväll.

  1. Här i landet föregick mycket under andra världskriget och det är nog inte allt man kan vara stolt över. Och att tillåta trafiken genom Sverige för alla dessa tyska soldater var ju inte direkt “neutralt”. Sverige fortsatte ju också hela kriget med att exportera järnmalm till Tyskland och stöttad på så sätt deras vapenindustri för att själv tjäna pengar. Inget heller att vara stolt över.
   Ja, här finns mycket gammalt. Vandringen var väldigt givande men så kallt det var. Jag var också helt fel klädd. Har nu lärt mig att ta på varmare om i alla fall fötterna. Det var i lördags jag var ute och när kom kom hem var det -8 men kändes som mycket kallare.
   Hoppas du haft en bra dag.

 7. Man förvånas över allt som försiggått. Men det kändes kanske naturligt och korrekt just då på den tiden. Eller bästa möjliga av det dåliga.
  Vilken intressant vandring med så mycket historia. Mycket konstigt att Sverige tillät så många kontor och resande av tyskar i Sverige. Var det neutralitet? Måste känts konstigt.
  Reagerade också över rasbiologin.
  Uff för kyla. Det var ilsket kallt här i lördags också, snålblåst.
  Varm kram!

  1. En hel del visste jag ju hade skett och var men en del var nytt. En riktigt bra stadsvandring var det.Vad gäller Sverige så kan man nog inte påstå att vi var direkt neutrala.
   Kallt var det verkligen och det tog timmar innan jag tinade upp hemma. Nästa gång får jag klä mig bättre framförallt om fötter och händer. Tänkte inte på att det skulle bli så kallt.
   Stor kram och trevlig kväll.

 8. Intressant läsning – igen – här hos dig. Snacka om skenhelighet från Sveriges sida. Att vapen och pengar/inkomster styr ett lands neutralitet är iofs inget nytt, men det svider, speciellt då det gick så långt som att grunda ett institut för rasbiologi med tyskarna som förebilder. Usch!
  Hoppas du har tinat upp vid det här laget. Antar att tankarna inte hjälpte direkt, då denna vandring knappast kan ha framkallat några värmande tankar;-)

  1. Tack, jag har tinat upp. Men det tog tid. Jag var het fel klädd, särskilt om fötter och händer. Några värmande tankar gav inte vandringen. Men den var riktigt bra. En hel del visst jag. Hade en pappa som var i “underrättelsebranschen” om man säger så. Klart tysk och nazistfientlig. Visst var Sverige mer än lovligt skenheliga och som både lät mängder av tyska soldater passera genom landet på väg till bl.a. Norge som de hade ockuperat. Att sedan fortsätta den livliga järnexporten, som bidrog till produktionen av vapen i Tyskland är också anmärkningsvärt. Och det rasbiologiska institutet i Uppsala fanns kvar länge.

 9. En intressant och lärorik stadsvandring! Har ju läst och sett en del tv- program om den svenska neutraliteten , som inte alltid kanske var så neutral …
  Tack för promenaden Ditte!
  Tack också för länken till Stadsvandringar – om och ifall jag kommer iväg till Stockholm 🙂
  Kram

  1. Vandringen var väldigt intressant och gav mycket. Jag vandrar ju ofta i stan på egen hand men ibland är det roligt också att bli guidad. Och med en bra guide så kan mycket bli intressant. Och denna, vår moderna historia, intresserar mig mycket.
   Trevligt att du gick med.
   Kram!

 10. Så spännande att få höra om din stadsvandring, vet ju att de finns, men har aldrig gjort någon själv. Vet att det också finns en vandring på taken….
  En dag så ska jag också göra en stadsvandring!
  Kram och sov gott!

  1. Jag går ju oftast med mig själv som guide i Stockholm men sedan finns det vandringar som denna där jag inte har kunskap eller fakta och temat intresserar mig mycket. Samma firma ordnar många olika typer av vandringar och jag ska absolut testa fler. Kanske det även blir en takvandring. men det får bli varmare först och mindre halt på taken.
   Kram och god förmiddag.

 11. Så intressant! Tack för vandringen, fast jag frös hela tiden när jag såg bilderna och läste texten. Man kan faktiskt se hur isande kallt det var… vet ju hur det kan vara i Stockholm. 🙂
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Det var så intressant och givande att jag gick med hela vägen trots mina isade fötter. En väldigt bra guide på alla sätt. Och Stockholm kan vara kallt på många sätt.
   önskar didg också en fin veckan.
   Kram!

 12. Kan tänka mig att det var en spännande och intressant stadsvandring….men hu så kallt det verkade vara. Förstår att du frös!
  Stor kram!

  1. Det var en jätteintressant vandring och tur att guiden var så bra annars hade jag avbrutit och tagit mig hem. Tor timmar innan fötterna var varma.
   Stor kram och trevlig tisdag

 13. Himla kul att du som redan kan så mycke ändå känner att du vill förkovra dig.Jag skulle nog få börja från bokstaven A. Inte visste jag heller att stadsvandringar anordnades åretrunt! På hotell Diplomat bodde mina chefer när vi startade upp Okobanken 1986 så där i baren har man suttit en och annan natt och planerat…
  Tack för intressant inlägg med fina foton! Kram

  1. Jag vill alltid lära mig mer och detta med andra världskriget ligger mig varmt om hjärtat av många olika anledningar. En av dem är att min pappa tillhörde “underrättelsebranschen” på Norges och Storbritanniens sida. Han hämnade där efter sina strapatser i Finland.
   Ja, då har du verkligen varit mitt i “spionernas” Stockholm. Ja, alltså mellan 1940-45 var det så i dessa kvarter. Rena “Casablanca”.
   Jag går gärna idag in på Diplomat då och då. Mysig bar och trevlig restaurang.
   Vandringen var väldigt givande men det var så kallt.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *