Stockholm

Stadsguidning i historiska och spännande kvarter

En råkall januarilördag är det och i Stockholm är det skiftande nyanser av grått som gäller. Mest mörkgrått. Men helt oavsett väder (i varje fall nästan) så var mina planer för dagen en stadsguidning på Söder och i mina kvarter.  Och här har det hänt mycket spännande och intressanta saker. Både historiskt och i modern tid. Stadsguidningar av skilda slag finns det mängder av i Stockholm – både i innerstan, i de olika stadsdelar och i förorterna. Jag  har varit med på en del och tycker det är ett bra sätt att se min stad från ett annat perspektiv än det jag bukar.  Och precis som med det mesta blir en stadsguidning bättre med kunnig och entusiastisk guide.   Jag tycker att jag kan Stockholm tämligen bra. Men det finns mycket kvar att ta del av och det gör jag gärna. Följ gärna med!

Dagens stadsguidning börjar på Nytorget på östra Södermalm. Nytorget.

Dagens stadsguidning del 1/2

-leds av Pontus Dahlström som tar oss med  på östra Södermalm, i kvarteren runt Nytorget,  Katarina Bangata och Skånegatan. För mig välkända gator och kvarter men här har det minsann hänt mycket som jag inte visste. Vi var ett 50-tal intresserade som samlades vid Nytorget. I dagens Stockholm ett trendigt område med många kaféer och restauranger men också ett av Stockholms äldsta torg. Nytorget har tillsammans med Hötorget varit salutorg sedan 1600- talet. Till Nytorget kom många söderifrån på sin väg både mot staden, Gamla stan, och på sin väg från staden. Nytorget blev en central plats.

Nytorget ligger alldeles till vänster om Sofia kyrka, till höger i bild och Katarina Bangata ligger till höger om Lilla Blecktornsparken. Alldeles nedanför Tullgårdsparken/Stora Blecktornnsparken bor jag. Galgbacken som jag nämner ligger söderut, “utanför kartbilden”.

Karta från Google över Södermalm

Nyuppsatt skylt. Säkert behövs den. Men egentligen självklara saker. (Eller var det i alla fall förr. )

Nytorget idag med sitt konstgräs. 

Nytorget

Här på Nytorget fick Jacob Johan Anckarström  schavottera 1792. (Det var den adelsman som planerade och genomförde mordet på den svenska kungen Gustaf III) Han ställdes ut här på Nytorget under några dagar innan han senare fördes till den gamla “galgbacken” för att avrättas.  Eftersom Anckarström var adlig blev han halshuggen med ett svärd. I övrigt var det så att det var hängningar som var det  vanliga.

Katarina Bangata

Vi går några hundra meter söderut till Katarina Bangata.  Bangata heter det men här har det aldrig funnits några järnvägsspår. Men det var tänkt att en järnväg skulle ha gått från Södra station till Östgötagatan 100 (nere där jag bor på kajen) och vidare till Danvikstull och “Stadsgårn” där de stora fartygen lägger till.

I korsningen Katarina Bangata och Ringvägen stannar vi till och tittar på husen som här i kvarteren byggdes på 1920-talet. Nu hade man på sina ställen från dispens från Kungliga Majestätet och fick frångå regeln att bygga  femvåningshus. En sjätte våning kunde få förekomma. Men den våningen skulle dras in en bit så att gatubilden inte stördes. Här byggdes det då balkonger, kungsbalkonger, för att husets utsida ändå skulle bli mer proportionell. Än idag heter dessa smala och långa balkonger kungsbalkonger.

Nytt på 1900-talets hus var också att fönstren fick sex rutor. De hus som byggdes här i kvarteren i slutete av 1800-talet hade fyra rutor.

Operation Leo 1977

– var namnet på den planerade kidnappningen av Anna Greta Leijon, dåvarande invandrar och jämställdhetsminister samt biträdande arbetsmarknadsminister. ( leo =lejon på latin) Några av läsarna kanske minns både  “Bader Meinhofligan” och ockupationen av den då Västtyska ambassaden i Stockholm. (Den Västtyska ambassaden i Stockholm ockuperades av RAF – Röda Armé Fraktionen, en extrem vänsterorganisation, som krävde frigivning av ett antal RAF medlemmar som satt fängslade i dåvarande Västtyskland.  Om detta finns mycket att läsa. bl.a. här.  Eftersom Anna Greta Leijon ansågs vara ansvarig för utvisningen av terroristerna från Sverige så ville man kidnappa henne och sätta henne i en låda och därefter tvinga den svenska regeringen att betala en lösensumma.

Huset på i korsningen av Katarina Bangata och Ringvägen där Anna Greta Leijon skulle läggas i en låda i en ljusisolerad källare.

Men! Det blev var sig låda eller kidnappning. Den svenska polisen kodnamn för det hela var “Ebba Röd.”  Och om polisen lyckades med allt och gripa hjärnan bakom det hela, Kröcher skulle det utropas Ebba Grön i etern. -Och det var också på detta sätt punkbandet  Ebba Grön tog sitt namn och de bildades  1977.

   Fakta till denna stadsguidning är delvis mitt hämtad från Pontus Dahlstrand,dagens guide, mig själv, Sveriges radios arkiv och böckerna Söder Tur 1 och Stockholmska Mötesplatser.

 

24 svar på ”Stadsguidning i historiska och spännande kvarter”

 1. Oj, vilken spännande guidad tur, nu fick jag också lära mej lite nytt. En av mina kompisar har ju nyligen flyttat in i en hyresrätt på Ringvägen i korsningen Skanstull, vet inte riktigt vart Katarina bangata ligger.? Nu måste jag höra med henne hur gammalt hennes hus är!
  Kram och trevlig kväll, och tack för fina inlägg i mim blogg! ?

  1. Tack! Vad roligt med din vän här på Ringvägen- Kan tänka mig att din väninnas hus här är från kanske början av 1900- talet. Men fråga.
   Där går jag nog förbi nästan var dag.
   Katarina Bangatan ligger ganska nära, kanske 600 meter därifrån. Be henne visa dig….Gatan är lång och går liksom runt, går även in från Götgatan och sträcker sig också österut och korsar Ringvägen.
   Önksar dig en fin kväll och en lugn jobbnatt.
   Kram!

 2. Det var verkligen en bra tur. Riktigt intressant, då jag inte visste en hälften av vad du berättade. Även om Söder är en favo plats även för mig, är det inte ofta jag besöker Nytorget till exempel. Det med kungsbalkongerna visste jag inte heller. Ebba Grön känner jag och gillade deras musik, men jag visste inte att de valde namnet efter polisaktionen. Himla kul nytt vetande måste jag säga. Tusen tack för det:-)

  1. Det var en jättetrevlig vandring, men det var råkallt. Alltså, jag hade alltför lite kläder på mig. Jag går ju mycket runt här på Söder och det är roligt att veta mer om både hus, miljöer och händelser. En del kunde jag men en hel del idag var nyheter.
   Och bandnamnet Ebba Grön,visst jag inte var det kom ifrån. Men nu så.
   Kul att du hängde med.

  1. Jag tycker ju om bäde gammal och historia och den som är lite nyare. Mycket hänger ju ihop. Dåtiden har påverkat nutiden.
   Kram!

 3. Tack för en fin vandring! Extra kul, då jag faktiskt studerat stockholmskartan rätt ingående både i december, och nu inför 19 januari (snart). Jag tror mig hitta, men lätt att irra sig bort ändå, så det blir nog T-banan och den kom jag på sistens, att jag betalar med mobilen, smidigt.
  De där attentaten på 70-talet kommer jag mycket väl ihåg. Jag har alltid intresserat följt kapningar, terrordåd m.m. hemskheter. Jag skulle nog blivit detektiv eller medicinskt utbildad, däri ligger mina intressen, i stället för F-kassan 😀

  Förresten, här i Lidköping betalas p-platserna med kort eller SMSpark, det är bara mitt bostadsbolag som kör detta med mynten, de är ju privata. Tidigare kostade det 2 kr/tim men nu höjt till 5 kr/tim och bara ilägg av 5-kronor. Dumheter.
  Nu säger jag godnatt! Kram!

  1. Trevligt att du gick med runt. Och att du läst på kartan inför dina besök underlättar ju. Ska du åka mycket tunnelbana /buss så finns det ju dagskort också- även två och tredaggarskort. Tror det blir billigare. Och pensionärspris finns.

   Jag vet att jag 1977 följde attentaten och visste om “lådan” men nu vet jag också i vilket hus den var placerad. Inte för att det idag spelar roll, men mycket annan kunskap följde liksom med under gårdagens vandring.

   Fånigt med femkronorna hos dig. Vet att här har även de privata automater för platser som just är privata. Men hos er är det kanse inte så många att det lönar sig. För löna sig ska ju allt numer.

   Önskar dig en fin söndag!
   Kram!

 4. Tack för guidningen i de kvarter som jag känner ganska bra vid det här laget. Lite bakgrundsinformation skadar aldrig. 🙂
  Kram!

  1. Trevligt att du var med. Vet ju att du känner till dina kvarter här.
   Tänkte just på dig igår för jag var nästan utanför din port. Och mer kommer.
   Kram!

  1. Jag gillar det väldigt mycket och extra roligt är att veta vad som hänt i mina kvarter och kan lätt konsttera att det är en hel Tror det är många, tillika migsjälv, som inte visste vaifrån Ebba Grön tagit sitt namn. Lite kuriosa.

 5. Fiffigt med konstgräs. Jag kan tycka att dom skulle kunna använda det här nere i större utsträckning. Självklart är ju äkta varan både finare och trevligare – men då ska man ju hålla liv i den också, och det kostar mycket dyrbart vatten.

  Tack för rundvandringen!
  Ha en fin dag 🙂

  1. På flera platser här i stan där och på ställlen som är populära att vistas på så har det kommit konstgräs. Inte så vackert kanske men gräset ska ju hållas i skick och blir mest brunt så konstgräset piggar i alla fall upp färgmässigt. Att sköta gräsmattor kostar en hel del.
   Trevligt att du hänfde med runt här i mina kvarter.
   Trevlig söndag önskas från ett Stockholm som idag är klätt i grå moln.

  1. Kul att du hände med. Men det var bra råkallt och jag fick inte upp värmen förrän sent på kvällen.
   Mycket trevligt var det så jag stod ut med att jag hade för lite kläder på mig.
   Stor kram och trevlig söndag.

 6. Men vilken intressant och givande tur. Det kan vara mycket spännande att få guidning i sin egen stad för allt kan och vet man inte.

  Kram och god söndag!

  1. Tänkte på dig när jag gick här igår. (Detta är ju även er sons kvarter numer) Södermalm har mycket att berätta och alltid roligt att få veta mer.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram!

 7. Roligt att följa o läsa även om jag inte har en aning om platserna 🙂 men oavsett så är du en super berättare om platserna du besöker kram å fin söndag

  1. Tack!Nej, inte lätt att känna till platser här i stan men roligt att du hänger med. Och fina kvarter är det med mycket att berätta.
   Önskar dig en fin söndag!
   Kram!

 8. Tack för spännande läsning och en bit Stockholmshistoria! Jag älskar ju Söder som stadsdel och skulle gärna flytta dit om jag hade råd. Men får hållas att strosa runt i dessa vackra kvarter och dess historia. Stadsvandringar är inte att föringra oavsett om man är turist eller turist i sin egen stad/stadsdel. Önskar dig en trevlig och härlig söndagseftermiddag

  1. Det är faktiskt riktigt roligt att vara turist i sin egen stad och jag lär mig gärna mer om både Söder och Stockolm- Mycket historia, både gammal och ung, finns det. Du bor ju fint där du bor. Jag bodde ju där i drygt 30 år och trivdes.

   Hoppas du också haft en bra söndag. Det har jag.

 9. Tack för en spännande stadsvandring! Jag hade inte en aning om att det var så Ebba Grön tog sitt namn, alltid lär man sig något nytt 🙂

  1. Jag visst inte heller hur gruppen tog sitt namn. Men nu vet jag och en hel del till slank också med på turen i mina kvarter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *