Stockholm

Vad händer? En hel del. Och god underhållning är det.

Vad händer? Vi bor i princip mitt i Stockholm, på Södermalm. Och  vi bor på kajen vid Hammarbykanalen just där det salta, nåja mycket bräckta, Östersjövattnet möter Mälarens söta vatten. Här på vår balkong, sex trappor upp och några meter från vattnet sitter vi gärna i omgångar varje dag. I alla fall när vädret tillåter. Det är just här i Hammarbyslussen som alla båtar nu måste passera om de vill gå in i eller ut ifrån Mälaren. (Under ombyggnaden av hela Slussenområdet så är Karl Johan slussen stängd.  Här igenom  kunde före ombyggnaden mindre fritidsbåtar ta sig in och ur Mälaren.) Och visst är det en hel del som händer här. Både på kajen, i kanalen och runt om. Välkomna hit!

Tidig morgon och en segelbåt har just passerat slussen och kommit ut i ”Saltsjön”.

 

Vad händer?

Ja, en hel del. Vi behöver inte ens lämna lägenheten för att få underhållning.  Till vänster om Skansbron, den bro som öppnar sig när höga båtar ska genom Hammarbyslussen, har man byggt en hiss. En hiss som skulle göra det mer lättillgängligt att från Södermalm nå området på andra sidan kanalen, Södra Hammarbyhamnen/Fredriksdalsområdet. För att ta sig ner här till kajen måste man på något sätt ta trappor och med hissen skulle tillgängligheten öka. Premiär för hissen var planerad till mars men nu skedde den igår, den 14/4. Hissen, en glashiss,  ska vara öppen dagtid mellan klockan 05-22 och 26 personer ska samtidigt kunna åka ner eller ta sig upp. Här längs kajen i Hammarby sjöstad  och Fredriksdalsområdet finns flera restauranger och området byggs ut ytterligare så hissen är nog välkommen.

Vad händer? Jo, igår invigdes den nya hissen vid Skanstullsbron som ska gå ner/upp till Fredriksdalskajen i Hammarby sjöstad. Vad händer? Jo. igår invigdes den nya glashissen som går upp/ner från kajen vid Fredriskdalsområdet. Givetvis ska jag provåka. 

Ett skepp från Gibraltar på väg in i Mälaren. Skansbron och slussportarna är  öppna. 

Nästa slussning och broöppning. En bilfärja är på väg ut i Saltsjön. Här fick jag ta fram zoomkameran.

Jag hinner lagom hämta  ytterligare en kopp kaffe innan nästa farkost dyker upp. En sorts pråm som verkade medföra mycket av det mesta.

Och senare, samma dag, när jag var en vända till Gamla stan, såg jag pråmen ligga där.

Vda händer här? I samband med ombyggnaden av Slussen förstärker man också kajen vid Kornhamns torg i Gamla stanVad händer här? Jo, ombyggnad av Slussenområdet medför också att stora delar av kajen i Gamla stan, vid Kornhamns torg, ska förstärkas.  

Mer att se

Rakt fram ser jag att det rör sig uppe på ett tak strax framför Globen. Och det är fönsterputsning som pågår på ett nygbyygt kontorshus. På bilden ser det nästan ut som om det är på Globen, men det är sådär en 300 m mellan byggnaderna, fågelvägen. Även här var zoomkameran perfekt.

Här blev jag nyfiken. Vad händer?Nåja, det är i huset framför Globen och det är fönsterpusning som pågår. Jag såg  att något rörde sig här uppe. Men vad händer? Nyfiken! Hämtade först kikaren för att ta en närmare titt och sedan blev det en riktigt bra bild med zoomkamerans hjälp. (Har ofta två kameror i bruk.)

Ibland känner jag mig som en uggla som vrider huvudet nästan ett helt varv. Men med vattnet, Hammarbyslussen, båtar, människor på  kajen, Globen, Hammarby sjöstad och en hel del till så är det oftast god underhållning. Alla årstider.

Några tar en paus på kajen –

När jag blickar över till grannhuset har en ekorre förirrat sig dit och hamnat på taket. Och visst verkar den höjdrädd. Vet inte hur den kom ner.

Och åt andra hållet, österut, ligger fler husbåtar längs kajen.  Men alla husbåtar som ligger här  vid dessa kommunala platser måste vara flyttbara.(Brandrisk m.m. ) Tvärs över kanalen fortsätter här en bra bit Hammarby sjöstad/Södra Hammarbyhamnen.

Och visst blev det även denna kväll en stund på balkongen. Absolut njutbart.

 

38 svar på ”Vad händer? En hel del. Och god underhållning är det.”

 1. Jösses vad många båtar där, som gjort för en spännande eftermiddag utan att behöva se på tv för att få lite spänningen.
  Helt klart får man användning för zoom med sådan underhållning.
  Lite avundsjuk nästan 😉
  Fast visst har vi lite spänning här med ibland, brinnande bilar och dylikt 😉

  Ha en fin dag nu.

  1. Här är det spännande i vardagen. Ibland är det höga kranar som kommer så man kan undra om de vill ha en kopp kaffe när de liksom tittar förbi. Och sommartid är det än mer spännande med båtarna som går på Göta kanal, mängder av fritidsbåtar och även de större. Ja, zoomkameran åker fram den också.
   Ni har ju helt klart en annan sorts spänning. Tror den är knepigare att dokumentera. Där kan det bli fara och färde…
   Önskar dig en fin kväll.

 2. Vilken utsikt ni har därifrån, det måste ju vara rogivande om nåt att sitta där och se vad som händer, bara njuta av alla båtar, där salt vatten möter sött, låter som en vacker dikt ,-)
  Vilken hiss, öppen, det skulle jag gill som inte gillar att känna mig instängd.
  Ombyte, bilfärja och pråm , pråmen ser spännande ut, ni har väl kikare också ,-)
  Ja ekorren ser lite tvekande ut, lättare att ta sig upp än ner, hoppas det gick bra, söt!
  Tack kul att få se . Härliga bilder.
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Tack!Visst har vi det fint här uppe. Jag tycker också att vi bor så bra. Men tar jag med en bok ut då är det den som gäller för annars kan det vara svårt att koncentrera sig. Här händer mycket både på kajen på olika ställen och i vattnet. Hissen är i glas och den blir bra för de som annars skulle ha svårt att ta de långa trapporna ner till kajen. Och den verkar vara i användning.
   Ekorren funderade vi på var den tog vägen för vi har inte sett den igen-
   Kram och trevlig kväll.

  1. Ja, här händer det mycket. Och sitter vi på balkongen så är det god överblick.
   Och i sommar så tittar vi tillsammans.
   Stor kram

 3. Vackra bilder. Ni sitter verkligen på första parkett. Ja, jag säger det igen och igen och jag har ju okulärbesiktigat balkongutsikten dessutom 😀
  Det är gott att vara ute. Jag använde hela förmiddagen för uteväder. Riktigt skönt. Sen mulnade det på och blåsten kom än mer.
  Hoppas, hoppas att allt lättar.
  Här händer inget, men Sarah, som bor på landet med sina höns, där tittar ju räven fram ibland. Igår fick hon springa efter Diego som jagade bort en räv, en räv som vände och ja, det blev en hel del flås. Räven är ju glad i hönorna, har tagit några tidigare, hon vill ju att de ska ha ett bra liv och få gå fria mycket och Diego är en bra vakt vanligtvis.
  Ja, det var lite annat.
  Ha en fin dag, stor kram!

  1. Visst bor vi väldigt bra här. Väldigt centralt och med naturen helt nära. Underhållning ingår ju oftast också i balkongutsikten. Blir aldrig trist. Ohc nu är det ju ännu mer folk i rörelse längs kajen.
   Vi åt frukost på balkongen och satt ute och läste en stund men har sedan traskat 13 km under dryga fyra timmar. Dock med en lunchpaus och ett ”pitstop”. Skönt att du också varit ute för det ger ju energi.
   Kan tänka mig att det är mer händelselöst hos dig men du rör dig ju ute så du får lite omväxling- Förstår att mer händer hos Sarah och djuren. Bra att Diego jagade bort räven- Och visst är det fint för hönsen att gå fria.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 4. Kan verkligen tänka mig att många håller sig inne just nu när det är som det är! Men vad häftigt med glashissen, så coolt och vilken utsikt man måste få ändå när man åker i den 😀 <3

  1. Här är det nog så att jag ser än mer människor ute än det är i vanliga fall. Många jobbar hemma och tar pauser och ger sig ut. Glashissen blir nog bra så att fler kan ta sig ner till kajen och slipper de långa trapporna. Ska provåka i veckan.

 5. Vilken spännande utsikt ni har, det finns alltid något att titta på, vackert är det också, sista bilden är ju sååå fin!
  Va smart att de byggt en hiss som förenklar lite.
  Ha en skön kväll!
  Kram

  1. Ja, här finns alltid något att fästa blicken på om man vill. God underhållning!
   Tror att det blir bra här med hissen för det var annars knepigt för många som inte kunde gå i trapporna att ta sig ner till kajen. Men nu kan man komma ner på andra sidan kanalen, mitt emot Thaiboat. Finns ju en del restauranger där också.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 6. Ni bor verkligen på första parkett och det händer en hel del utanför era fönster. Utsikten är verkligen fantastisk så jag förstår att ni trivs bra där. Smidigt med den nya hissen för den måste helt klart underlätta. Alla kan ju inte gå trappor och många har barnvagnar med sig. Härliga bilder som vanligt!

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Vi trivs väldigt bra här. Centralt och ändå med naturen nära. Och nu när vi är hemma ovanligt länge så har jag än mer än tidigare uppskattat allt som händer på kajen och i vattnet.Har nog alltid gjort det men än mer idag eftersom vi är hemma en hel del. Jodå, vi är ute varje dag men det blir ju inga direkta resor eller så. Omväxlande är det. Hissen ska jag testa i veckan men den gör ju kajen på andra sidan kanalen mer lättillgänglig för fler eftersom man annars fått ta långa trappor för att komma ner. Lättare också att ta sig ner för de som bor i området. Här finns ju också en del restauranger som också nu kan få fler besökare.
   Önskar dig också en skön kväll.
   Kram

 7. Ni bor fint! Vilken lyx att få sitta på första parkett och bara se på allt som händer runtomkring er. T.om. en liten ekorre . Som helt säkert hittade en utväg bort därifrån på något sätt.
  Fortsätt njuta av er utmärkt fina utsikt och varandra.!

  1. Vi tycker också att vi bor bra. Centralt men också med naturen helt nära. Ja, inte den nu har men en del natur har vi. Ekorren har vi grunnat mycket på. Och hoppas den kom ner från taket. Vi har inte sett den igen.
   Vi har det bra här och långa promenader blir det. Och vi har varandra. Bra så.
   Ha det bra ni också.

 8. Ja nog har du underhållning så det räcker 😀 Förutom en guldbro i närheten så har du nu också en glashiss!!! Jag försökte lura ut vad som skulle hända med pråmen men jag gick bet 😀
  Ha det så gott Ditte <3

  1. Visst har jag underhållning om jag vill. Här händer mycket. Jadå, jag har en guldbro i närheten, men den får vila nu ett tag. Men glashissen ska jag testa i veckan. Blir bra för de som inte kan ta sig ner till kajen på andra sidan kanalen där det är långa trappor. Bra också för de som bor där kan jag tänka. Här nere på kajen finns också en del restauranger och då är ju tillgängligheten viktig. Pråmen såg jag även idag i Gala stan när vi passerade och jag tror den ingår i någon form av muddrande av kajen där. Kunde tyvärr inte komma så nära. Kanske bättre lycka nästa gång.
   Har förresten fått en inbjudan att närmare komma och titta på ”guldbron” och få en visning eftersom ”de” tyckte jag skrivit så fint om den. KLart jag nappar på det.
   Ha det gott du också.

 9. Gratis är gott! Gratis underhållning har ni verkligen. Dessutom från sjätte våningen. Ni behöver ju aldrig gå ut om ni inte vill, men man kan ju tröttna på underhållning också!
  Ha det fint!
  Kram

  1. Vi bor bra här vid vattnet och underhållning finns. Men promenaderna vill vi inte avvarar. Och vad gäller vatten så är ju detta inte som hos er. Men helt ok ändå.
   Ha det fint ni också.
   Kram

 10. Har ju sagt det många gånger förut, men det tål att upprepas. Ni bor som i ett semesterparadis med världens bästa utsikt och en variation av sällan skådat slag. Helt underbart faktiskt. Att du fick syn på Kurre och zoomade in honom är en bonus. Har då aldrig sett en ekorre på ett hustak. Åsså fönsterputsarens jobb skulle jag inte vilja ha, ens när det inte blåser.
  Helt underbara bilder!

  1. Tack! Vi trivs väldigt bra och nu när vi är hemma en längre tid så blir det balkonghäng som varvas med många långpromenader. Mycket händer helt klart och bar utsikt har vi. Vi hade heller aldrig sett en ekorre här på ett tak. Måsar har förekommit förr, innan vi fick ”pinnar på taken” i bostadsrättsföreningens hus. Och de vill vi inte ha här.
   Fönsterputsaren ser ju ut som om han putsade på Globen, men så var det inte. Han putsar på det hus som delvis skymmer globen för oss. Men jag börjar förlika mig med tanken på att nu bara se 1/3 av Globen.

 11. Underbart Ditte!
  Här får begreppet ”att vara i händelsens centrum” ett ansikte och vilket ansikte sen!
  Njutbart, intressant och roligt att få vara med, att komma tillbaka ”hem”.
  Ha det gott och Kram!

  1. Tack, Gertie! Ja, nu när resandet ligger på is och vi är hemma än mer så uppskattar jag verkligen att ha tillgång till både livet här på kajen,i vattnet och runt om än mer. Och vi har ju även naturen nära så visst får vi en del omväxling.
   För dig blir det ju lite som att komma hem. Och jag hoppas vid tillfälle, kanske i sommar, att vi ska kunna ses här hemma.
   Ha det så bra ni kan. Många tankar till er.
   Kram

  1. Här hemma händer mycket av det mesta och balkongen här är ju verkligen första parkett. Och tillvaron är omväxlande och på olika sätt.

 12. Nämen lilla kurre, han ser ju alldeles vilsen ut! Han borde vara här och klättra i de höga tallarna där jag såg ett par stycken leka igår. Annars är jag allt lite avis på er underbara händelserika utsiktsplats! På min uteplats händer…nada. Jag kan titta på några träd, lyssna på lite fågelkvitter, ingen trafik, inga människor, det händer absolut ingenting på flera timmar! Men, tidigare var ju min dröm att ensam bo i ett torp i skogen, så jag tycker ändå att jag är i händelsernas centrum, hihi
  Kram från pörtet

  1. Visst var Kurre helt fel. Vi var verkligt bekymrade men tror ha fann en utväg. Bara ingen trut tog honom. nu är de inte så många här eftersom miljöförvaltningen satt upp pinnar på taken för både måsar och trutar blev så aggressiva både mot människor och djur. Och för min del tycker jag de ska hålla sig från stan. Här händer det en hel del och det är en av fördelarna om man är opigg och inte kan ta sig ut. Tråkigt här blir det inte. Och det är ändå ganska tyst. Kan höra fågelsång med så många träd ser jag inte men en del finns. Dock inga tallar. Men jag förstår dig. Lugnet är fint det också. Jag tänker mig fortfarande en udde och klippor vid havet . Men så blir det nog inte. Tror du har det så bra där du är. Och det är ju en av många öfrdelar med bloggar. Vi får ta del av varandras miljöer också.
   Och visst är du i händelsernas centrum. Så mycket som händer i din by av både det ena och det andra. Många trevligheter är det ju.
   Kram och natti.

 13. Det händer verkligen mycket där hos dig. Tittar jag ut från terrassen ser jag – med lite tur – kanske en person som går med en hund och skyddsmask… 🙂
  Stor ELOGE till hissbygget! Sånt gillar jag 🙂 Ekorren var himla söt, men du har rätt i att han ser lite höjdrädd ut 😉

  Ha en finfin dag!

  1. Jadå!En hel del händer här och så hela året. Mycket på kajerna och likaså i kanalen. Än fler människor än vanligt rör sig nu ute och att vara ute nu och ses där är ju ändå ett sätt att umgås. Dock på avstånd. Kanske lättar det hos er så småningom så det blir möjligt för er att komma ut på promenader. Hoppas! Hissen ska jag testa i veckan. Den ser just nu, i skrivandets stund, ut att stå still. Kanske inkörningsproblem.
   Visst såg ”Kurre” lite oroad ut här uppe på taket. Hoppas han kunde ta sig ner. Vi har i alla fall inte sett honom igen.
   Rejäl blåst här idag med 10 m/sek så vi får se var färden styrs idag. Men helst i lä.
   Ha det så bra ni kan.

 14. Så vackert kring er, och det händer ju lite oxå där förstår jag 🙂 tack för visningen verkligen kul att se 🙂 kram

  1. Här på kajen händer det en hel del och perfekt att sitta uppe på balkongen och se på. Men många och långa promenader blir det förstås också. Kul att du hände med på titten.
   Kram

 15. Vilkenninblick du har från din balkong. Du skulle kunna frilansa och skriva/ fotografera vad som händer vid kajen där du bor. Väldigt intressant och jag förstår du är nyfiken vad som ska hända dag för dag. Att hissen är installerad gör det ännu lättare att tranportera sig upp och ner=) Ta hand om dig 🙏
  Kram

  1. Här har vi god underhållning både från balkongen och lägenhetens alla fönster. (Utom i sovrummet där vi ser lite mindre) Och nu när vi är hemma så mycket blir det mer tid, när vädret så tillåter, att sitta här ute. Ja, vi varvar med dagliga långpromenader…
   Ska ta och testa hissen i veckan.Men vad jag kan se verkar den behöva justeras….Idag var den inte igång.
   Var rädd om dig och hoppas snart ni släpps ut.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *