Foto Stockholm

Just här & nu

7 augusti, 2017

Södermalm möter med halvsol denna måndag förmiddag och jag slår mig ner på den efter gårdagen regndoftande balkongen med en extra kopp kaffe. Även blomorna har en frisk regndoft och de ser pigga ut. Kommer inte att behöva extra vatten idag.  Förmiddagen har gjort entré och jag är här, här på balkongen både till kropp och själ. Många gånger är jag fysiskt på en plats men tankarna kan då ha skenat iväg mot nya mål och möten. Men nu är jag alltså bara här.  Här och nu är veckans ord i hos Sanna i Gemsweeklyword ord som fritt kan tolkas i ord och bild och här finns också andra tolkare med.

Jag sitter i min stol och blicken går österut. Hammarbykanalen, en del av Östersjön, ligger nedanför och de vanliga husbåtarna, de som alltid finns här, ligger på sina platser. Husbåtarna som har tillstånd att ligga här här måste alla kunna flyttas och detta är för att de vartannat år måste på genomgång för besiktining så att de uppfyller de säkerhetskrav som gäller. (Brandsäkerheten är extra viktig.) Husbåtarna här har kommunalt vatten, el och avlopp och betalar en månadsavgift för att få ligga här och tillstånd krävs. Här finns även några säsongsplatser men även då måste tillstånd sökas och båtarna uppfylla säkerhetskraven. På andra sidan kanalen syns en liten del av  Södra Hammarbyhamnen, Hammarby sjöstad, som också räknas till Södermalm trots att det inte ligger på “malmen”.

Globen är alltid mäktig att se och nu såg jag att något rörde sig här, något som klättrade. 

Jodå, här är det ett par personer som håller på med något arbete, väl fastspända i linor.

Högt är det förvisso, drygt 85 meter över markytan  och totalhöjden är 130 meter över havet. Globen är i huvudsak byggd av betong, stål, aluminium, plåt och glas. Globen tog tre år att bygga och invigdes i februari 1989. Globen är en stor inomhusarena och som vid konserter kan ta emot drygt 16 000 personer (en del ståplatser) och vid ishockey ryms ca 14 000 . Globen är en “multiarena” och kan snabbt anpassas till olika evenemang allt efter behov. Är man sugen att se Stockholm från ovan så går det en s.k. skylift upp till toppen och en vacker dag så har man här en fin vy över Stockholm.

Jag blickar till höger, och ser  mer av kanalen, liksom Hammarbyslussen som nu är den enda väg för alla båtar, stora som små,  att ta sig in i Mälaren. (Om de inte först vill ta sig söderut till Södertälje förstås) Tidigare kunde de mindre fritidsbåtarna utan mast ta sig ut och in i Mälaren via Karl Johanslussen (vid Slussen) i Stockholm, men där byggs det om så den slussen är stängd och kommer så att vara i många år till.

Hammarbyslussen, invigdes 1930,  med Skansbron underst, en klaffbro som öppnas för segelbåtar. Övre bron är Skanstullsbron. Ibland är det många båtar som vill slussa och då får några vänta. Köbildning gäller, men nyttotrafik som t.ex. sightseeingbåtar har företräde.

Ny slussning, ny broöppning. Skillnaden i vattendjup mellan Mälaren, som ligger högre, och Östersjön är ca 70 cm och beror på om det är hög eller lågvatten.

Jag har suttit ute en timme och solen har kommit högre så de automatiska solgardinerna på kontorsbyggnaden vid slussen har fällts ner- och det är dags för nästa broöppning.  Här kan man sitta länge och alltid är det något som händer.

Här vid Hammarbyslussen ligger också en av Sjöräddningens stationer men just nu är alla båtar ädr inne så läget verkar vara lugnt till sjöss-

Innan dagens bestyr tar vid vrider jag huvudet not norr, bort från vattnen och ser att måsmamman med ungar på taket till huset mitt emot rör sig.  Ungarna växer med rekordfart och skriker en hel de så jag hoppas de snart är flygfärdiga. Jag zoomar in och lyckas få med dem. (I övrigt är det uppsatt spikar på våra hustak för att måsarna inte ska boa här, men här har de hittat en spikfri zoon. )

 

Du Kanske Också Gillar

38 Kommentarer

 • Svara Beppan 7 augusti, 2017 | 12:51

  Du har mycket intressant omkring dig! Vilka vyer!
  Husbåtarna du beskriver får mig att minnas Srinagar i norr Indien.
  Sjön Dal Lake kantas av husbåtar. Mer eller mindre säkra för miljö, bränder och annat.
  Exotiskt att bo på. men en hel del i övrigt att önska.
  Avloppen går direkt ut i sjön bl. a. Där sedan fiskarna dras upp till middagen och
  morgonbadet avklaras liksom veckotvätten.
  Hoppas kan man ju alltid göra att lite förändrats till det bättre på senare år….

  • Svara Ditte 7 augusti, 2017 | 17:10

   Ja, vi bor bra och här händer det ständigt något.
   Lite som på en teater.
   Kan tänka mig att de husbåtar du sett i Indien var i betydligt sämre skick än dessa. Och just när båtar ligger tätt vill man gäran att det ska kännas säkert, även om det i Sverige ibland kan gå till överdrift. Spännande det su skriver om Indien och jag förstår att du varit där en hel del.Spännande.
   Har sett liknande boende på båtar i Kina och där var det också lite av det du berättar från Indien. Indien är ett land jag ännu inte besökt, men det finns på listan. Och det är ju stort så det vill till att välja delar. Sri Lanka har jag dock besökt…

 • Svara Days by Johanna 7 augusti, 2017 | 13:42

  Så härligt och bara vara här och ny. Och vilken vy du har från din balkong. Har åkt skiliften på globen, var inte så fint väder då, så man såg inte så långt, men var kul ändå och åka upp 🙂

  • Svara Ditte 7 augusti, 2017 | 17:04

   Ja, ibland lyckas jag med att vara på ett ställe både fysiskt och tankemässigt. Jag jobbbar på att bli bättre på det.
   Och ska en upp på Globen så är ju Stockholm vackrare i fint väder. Men det är ju roligt ändå att ta sig upp.
   Jag har varit uppe med äldsta barnbarnet när han var tre och då var det strålande sol så besöket blev väldigt lyckat.

 • Svara Musikanta 7 augusti, 2017 | 14:10

  Tur att jag inte har din utsikt, då skulle jag inte få mycket gjort en vacker och solig dag. Fina bilder som verkligen illustrerar veckans ord helt lysande!
  Kram från Ingrid

  • Svara Ditte 7 augusti, 2017 | 17:01

   Tack! Jag har ju fin tsikt från alla fönster och att tittta ut är ofta som att vara på en teater där scenerna och kulisserna ständigt
   skiftar. Tråkigt blir dte inte. Och det är lätt att bli sittandes eller ståendes för att se vad som händer.
   Kram och jag önskar dig en fin vecka.

 • Svara Sanna 7 augusti, 2017 | 14:57

  Wow, vilken trafik ni har utanför fönstret. Vad mysigt!
  Och den här listan/utmaningen som du följer; jag blir väldigt imponerad av kreativiteten och kvaliteten. Att en lyckas så bra med en så intetsägande rubrik. Inte intetsägande på ett dåligt sätt alltså, utan bara att det finns så många tolkningar. Men du är duktig på det där. Duktig på att alltid skapa sammanhang och se lösningar i alla problem.

  Kram!

  • Svara Ditte 7 augusti, 2017 | 16:57

   Ja, här utanför ofta full fart i positiv bemärkelse och scenerna skiftar ständigt. Utmaningen är rolig och just att se hur olika vi tolkar
   orden i bild och text eller bara bild. Just att det finns så många tolkningar gör det extra roligt att se hur andra tänkt.
   Jag behöver ju träna min kreativitet så det här passar mig och roligt att laborera med bilder.
   Kram och trevlig vecka.

 • Svara Ama de casa 7 augusti, 2017 | 15:45

  Sååå himla fint där hos er! 🙂

  Men jag skulle inte vilja ha det där jobbet – vad dom nu än håller på med – på Globen. Hur väl fastspänd jag än var 🙂

  • Svara Ditte 7 augusti, 2017 | 16:54

   Vi bor väldigt bra och trivs ju väldigt bra. Mycket att se på är det också.
   Globenkillarna var fastspända i linor och jag tror de lagade några plattor. Sådant händer och kanske har de dessutom rejäla “fallskärmar”.

 • Svara wiolettan 7 augusti, 2017 | 17:18

  Tack. Det kändes som om jag satt med dig där på balkongen och du berättade och visade, på ditt inspirerande och unika sätt.
  Mycket vackra bilder och trevligt att få veta lite bakgrund och fakta om Södermalm och Globen.
  Den är stor Globen. Jag har varit där på en stor fest plus två, nej tre konserter.
  Ha en fortsatt trevlig afton.
  Varm kram till dig.

  • Svara Ditte 7 augusti, 2017 | 22:40

   Det är alltid så trevligt att ha dig med och kansk kan det bli så på riktigt en dag. Hoppas!
   Globen är stor och ett riktigt landmärke och fint att den skiftar äfrg allteftersom vad so är på gång
   I kväll när det är fullmåne konkurrerar de, men månen är vit/grå och Globen är blå-
   Vad trevligt att du varit i Globen på konserter och fest och den kan verkligen användas till det mesta.
   Kram från balkongen i sena kvällen. (Tittar både på månen och Globen)

 • Svara Biggeros 7 augusti, 2017 | 18:12

  Appråpå att slussa in efter att läst Amas inlägg så tar nog det inte lika lång tid att slussa in på Hammarbyslussen. Vilken vy du har från din balkong. Jag kan förstå att du blir väl underhållen av måsfamiljen, båtar och globarbetare. Ha en fortsatt fin måndag??Kram

  • Svara Ditte 7 augusti, 2017 | 22:16

   Nej, stor skilllnad på Panamakanalen och vår sluss är det. Är väldigt sugen på en tur just genom Panamakanalen och runda Kap Horn och vidare mot Antarktis…Men framtiden får utvisa. Mentänka kan man.
   Vi bor väldigt bra här och utsikten är omväxlande och alltid något att titta på om man vill.
   Kram från ett fint Stockholm.

 • Svara Fia 7 augusti, 2017 | 20:00

  Ja man behöver inte ha tråkigt när man går ut på er balkong! Kul med så bra zoom också ?. Jag minns särskilt en grönaktig husbåt men planteringar som låg nedanför er. Är den kvar?

  • Svara Ditte 7 augusti, 2017 | 22:13

   Nej, här händer det oftast mycket. En sorts teater med olika scenbyten. Nya kameran med väldigt bra zoom är är ett bra komplement. Har oftast båda kamerorna med, plus mobilens.
   Jadå, Gratia, som den grönskande husbåten heter är kvar och blommar för fullt.
   Hoppas ni kommer förbi och tittar…

 • Svara BP 7 augusti, 2017 | 21:40

  Tröttnar då aldrig på dina bilder från första parkett! Helt underbara. Men inte skulle jag vara rengöringsarbetare på Globen. Tänk vilket läskigt jobb!
  Måsungarna var ju jättefina! Kul med värstingzoom på kameran, eller hur!?

  PS. Konstigt nog påminner ditt inlägg liiiiite om AMA’s inlägg idag, eller vad tycker du? Okej då i miniatyrform, men ändå;-) DS.

  • Svara Ditte 7 augusti, 2017 | 22:11

   Jag har inte förrän nu läst Amas inlägg… Men ibland kan tankarna gå åt samma håll- Vi har verkligen första parkett i mpngt och mycket och ibland känns det som att sitta på en teater och med ständiga scenbyten. Kul är det. Och tänk att dte var en slump att vi hamnade här.
   Jobbbarna på Globen hade livlinor men jag skulle ha svårt att hänga där. Men kansk efinns även extra “fallskärmar”.
   Nu i kväll är måsungarna borta, vi undrar om ett par trutar varit framme….
   Och zoomen på kameran är riktigt bra. Nu bär jag oftast med mig två kameror, men de är inte så skrymmande.-

 • Svara Tove Olberg 7 augusti, 2017 | 22:20

  Här och nu – det må jag säga
  du fick till hela ‘greja’
  för dig jag säger heja
  svävar likt en ande kring
  gillar inlägg med sting
  och lite sving
  Nu och här
  🙂
  Stor kram

  • Svara Ditte 7 augusti, 2017 | 23:22

   Stort tack för din fina vers!
   Visst sving här hos oss kan det vara,
   lite en som en teater –
   och med publik i liten skara.
   Stor klem!

 • Svara Marja 8 augusti, 2017 | 01:59

  Så mycket intressant du kan se från din balkong… liv och rörelse… ständigt skiftande aktiviteter. Globen är ju jättefin att ha som granne. 🙂
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  • Svara Ditte 8 augusti, 2017 | 10:41

   Här händer mycket och scenen utanför är ständigt skiftande. Mitt i, men ändå med naturen nära inpå.
   Och Globen är fin där den lyser.
   kram!

 • Svara Eva – People in the Street 8 augusti, 2017 | 08:58

  Vi är här och det är nu! Så brukar jag säga ganska ofta och det är ju så det faktiskt är … Du har en fantastisk utsikt från din balkong med saker som händer hela tiden.
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  • Svara Ditte 8 augusti, 2017 | 10:07

   Att sitta här på balkongen är som att sitta på en teater med kulisser som byts. Mycket att se är det. Och man hinner bara titta på en sak så händer nästa. Men vi trivs här och omväxlande är det.
   Naturen är också nära och det är skönt att ha tillgång till både och.(Visserligen inte den otroligt vackra natur ni har i Pålsänge men lite natur är det.)
   Kram!

 • Svara Ami 8 augusti, 2017 | 09:26

  Det är modigt att klättra på utsidan av globen. Jag skulle nog inte gjort det!
  Och visst skriker måsarna. Vi väcks av dem varje dag här. Men ungarna är ganska söta 🙂
  Stor kram och trevlig tisdag

  • Svara Ditte 8 augusti, 2017 | 10:04

   Jag blev något förvånad när jag såg “något litet” utanpå Globen. Som tur är var ju klättrarna ordentligt fastspända.Ibland ska ju saker lagas…
   Idag är måsungarna borta, kanske kunde de flyga eller också har truten varit där. Litelugnare är det för mamman har haft ett ståhej med att vakta ungarna.
   Sol här idag och det piggar upp.
   Stor kram!

 • Svara Anna, New York - My Bite of the Big Apple 8 augusti, 2017 | 14:24

  Tänk sådan fantastisk utsikt du har, både vacker och full med händelser åt olika håll. Förstår att du verkligen kan vara här och nu på den platsen.

  Det jobbet på Globens fasad skulle man inte vilja ha, haha. Inte jag i alla fall! Men visst är det en imponerande byggnad. Jag kommer så väl ihåg när den byggdes. Jag bodde i Hammarbyhöjden i slutet av 80-talet och såg varje morgon på perrongen hur bygget framskred.

  Vad roligt att du berättar om historiken kring det man ser från din balkong.

  Så fint att följa måsungarnas uppväxt också. Härlig bild!

  Snart är jag på banan igen med bloggande och bloggläsande. I morgon åker vi hem från Kroatien och det ska på sätt och vis bli skönt också. Det bor ju en hemmagris i mig också, tillsammans med resefantasten.

  Stor kram!

  • Svara Ditte 8 augusti, 2017 | 17:36

   Vi bor bra här och det finns alltid något att titta på om man vill. Spännande att du följde gGlobens tillkomst och den byggdes ju förhållandevis snbbat.
   Det har satts upp spikar på våra hustak för att måsarna inte ska boa här, men nu hittade den här måsmamman en glipa och slog till med sina ägg. Tror att måsarna idag lämnat och tagit sig vidare. Eller så har truten tagit dem. Men vi har följt de små och här på bilden har de blivit riktigt stora. Mamman matar flitigt.
   Har följt dig på Instagram från Kroatien och hoppas på att du berättar mer när ni är hemma. Men skönt öfr dig med semester från bloggen och att vara med de dina.
   Varmt har ni ju haft. Och jag känne rigen mig i att tycka om att resa men också vara hemma. Vill varva.
   Stor kram och välkomna hem.

 • Svara Byblixtra 8 augusti, 2017 | 21:19

  Ja, det händer mycket i Hammarbykanalen och trots det, så är det rogivande. Det är som du skriver att man kan sitta där hur länge som helst och bara titta. 🙂

  • Svara Ditte 8 augusti, 2017 | 21:43

   Jadå, mycket händer här i kanalen men det är ändå lugnt och fint med vattnet så nära. Och naturen finns alldeles inpå. Och jag sitter gärna här och blickar ut och låter tankarna fladdra i vinden.

 • Svara Anki 8 augusti, 2017 | 21:22

  Du bor verkligen med en helt fantastisk utsikt … och vilken livlig båttrafik du har att titta på! WOW!
  Kram

  • Svara Ditte 8 augusti, 2017 | 21:42

   Här finns mycket att titta på om man vill…Och båtarna tittar jag gärna på.
   Och skönt också att naturen är nära inpå.
   Kram!

 • Svara Gittan 9 augusti, 2017 | 07:03

  Så fint du bor och det finns ju mycket att titta på, det händer ju nåt hela tiden med båt trafiken . Vilka fina bilder, du bor ju både i stan och på landet så att säga. Nära till stan och nära till naturen. Stor Kram till dig.

  • Svara Ditte 9 augusti, 2017 | 11:24

   Tack! Vi bor bra, men både stad och natur nära och med mycket som hände runt om här. Sitter jag ute så är det alltid något att fästa blicken på…
   Stor kram och trevlig onsdag.

 • Svara Violen på Brandholmen 9 augusti, 2017 | 13:13

  Det finns mycket att upptäcka och njuta av när man är 100% närvarande! Så mycket du fick uppleva där på balkongen!

  • Svara Ditte 9 augusti, 2017 | 13:23

   Visst är det så. Och jag tränar på att inte vara steget före…

 • Svara Helen 12 augusti, 2017 | 08:31

  Så härligt illustrerat av temat Här och nu. Ni bor verkligen fint till!

  • Svara Ditte 12 augusti, 2017 | 17:59

   Tack! jadå, visst bor vi väldans bra. Mitt i stan och med naturen och vattnet helt inpå.

  Kommentera