Stockholm

Västerut- På gång mot en annan del av Stockholm

I skön vårvärme, med solsken i blick och bekväma skor på så tog vi i går oss an  lite vidgade vyer. Inte direkt några nyheter men vi lämnade i alla fall Södermalm för några timmar och började gå västerut. Och till allra största delen men Mälaren inom synhåll. Men innan vi är tillbaka igen vid utgångsläget har vi hunnit med  att röra oss i alla väderstrecken

Paus vid Mälarens vatten. Och vi fortsätter ett tag till västerut. Fram till Liljeholmsbron. Paus i solen längs Årstavikens vatten. Och i bakgrunden skymtar de båda Årstabroarna. Här längs Mälaren går vi ofta och gärna. Alla årstider. Alltid mycket att titta på. Och vi fortsätter västerut en bit till.

Vi börjar västerut

längs Mälarens vatten och har idag  tänkt ta med er på en runda via Västerbron till stadsdelen Kungsholmen. (Ligger i de västra delarna av Stockholm) Så lite mot nordväst blir det också för vår del-   Och i morgon fortsätter vi  österut mot Gamla stan och och sedan tillbaka söderut till Södermalm. En sträcka på dryga 12 km. Men jag delar upp den så att vi tar dryga 6 km idag och de övriga 6 i morgon. Givetvis blir det blir ett par stopp under vägs.

Start och mål vid den röda “pluppen” hemma på kajen hos oss på Söder. Och det är den blåprickiga sträckan som vi går.

Vi har gått 4 km västerut och närmar oss Liljeholmsbron. Här viker vi av och rör oss mot Hornstull. Vi har gått 4 km västerut längs vattnet. Liljeholmen, en stadsdel i Söderort och inom Stockholms kommun, ligger till vänster och Liljeholmsbron rakt fram. Här lämnar vi vattnet för ett ett tag och tar oss via Hornstull mot först Långholmen och sedan Västerbron.

Långholmen

Vi passerar Hornstull och närmar oss “den gröna ön” mitt i stan. Långholmen.  (En ö som i sig har en spännande historia och som jag berättat om i länken.) En ö fylld av grönska. Ett populärt fritidsområde med badmöjligheter mitt i stan. Här finns Långholmens värdshus med trevlig lunchservering och även några caféer. Men Långholmen har också haft en negativ klang och på 1700-talet förvärvade kronan marken och här blev spinnhus som senare blev fängelse. Fängelset var i bruk fram till 1975 och idag finns här vandrarhem och konferenshotell. (Spinnhus – man ville få bort tiggare och lösdrivare från gatorna och samtidigt ge dem en sysselsättning. Kvinnorna fick spinna och det var tänkt att männen skulle raspa fram färgämnen som skulle användas för att färga garn.  Men antalet män som hamnade här var få så deras sysslor blev ogjorda)

Blickar ner från första delen av Västerbron mot Pålsundsbron och ser tornet på Stockholms stadshus till vänster.  Riddarholmen med Riddarholmskyrkan ligger rakt fram och där bakom skymtar Storkyrkan i Gamla stan.

Vy  in mot Stockholm från den södra delen av Västerbron.

På Långholmen, nergång från Västerbron finns en liten minnesstaty från den plats där ett JAS plan störtade under Västerbron vid en flyguppvisning den 8/8-1993. Jag minns det och  jag var här i närheten när det hände.

Kungsholmen är en av stadsdelarna som ligger västerut från City. Vi lämnar Långholmen och går vidare på Västerbron. På andra sidan vattnet, Riddarfjärden skymtar stadsdelen Kungsholmen och husen längs Norr Mälarstrand som i sin tur ligger västerut från City.

Västerbron ligger västerut från City

därav namnet. (Men nordväst från Södermalm.)  Bron  invigdes 1935, är 600 meter lång och går över Riddarfjärden. Bron förbinder stadsdelarna Kungsholmen, Långholmen och Södermalm. Och här uppifrån har man en fin utsikt in över de östra delarna av Stockholm.Strax norr om Långholmen så går landskapsgränsen mellan Södermanland och Uppland.

I mitten längst bak i bild reser sig Kaknästornet 155 meter högt som är centrum för Teracoms radio och tv-trafik i Sverige. (Teracom är en avknoppning till Telia.) Förr har man kunnat åka upp i tornet och det finns/fanns en restaurang högst upp. Men sedan några år tillbaka är tornet inte  öppet för allmänheten.)

Till vänster i bild  ligger Kungsholmen och Stockholms stadshus reser sig ståtligt. Observera den lilla klippan som sticker ut i vattnet till höger. 

Inte alls så dumt att slå sig ner här på klippan ute i Riddarfjärden.

Utsikt från Västerbron. Båtar i olika storlekar, en del husbåtar, några restauranger och andra i större fritidsbåtsmodell, kantar kajen här vid Norr Mälarstrand och Riddarfjärden.  

Mitt på Västerbron zoomar jag in de nya höga skraporna “Norra Tornen” i  stadsdelen Vasastan. Det ena tornet är 125 m högt och det andra är 110 m. Totalt ska det här finnas 330 bostadlägenheter och diverse butiker i bottenvåningarna.

Tornen reser sig högt och syns vida omkring.

Vi har kommit över Västerbron som syns bakom oss och är nu alltså i Rålambshovsparken på Kungsholmen.

34 svar på ”Västerut- På gång mot en annan del av Stockholm”

 1. Tackar igen för de fina bilderna och all info som du förser oss med i din blogg. Västerbron känner jag ju igen och Rålambshovsparken. Och nu när jag tänker efter så påminns jag om att jag sovit på vandrarhemmet på Långholmen, när jag en kort stund jobbade på Mödravården, så hade vi övernattning och säkert nån typ av konferens där. Bra att du påminner mig!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Vad roligt att du följde med. Igår blev det en rejäl runda och vi lämnade t.o.m. Söder. Långholmen är fint och har ju sin speciella historia. Kul att du bott där på vandrarhemmet. Vi brukar då och då äta lunch eller brunch här på Långholmens världshus och miljö och mat brukar vara bra. Vet ju inte nu hur de har öppet…
   Ha det bra du också.
   Kram

 2. Det var spännande information visste en del om Långholmen men inte allt, ska kika mer på länken du lagt upp kommer att ta tid att läsa här.
  Ha det så gott och tack för väldigt fina bilder

  /Veronika

  1. Tack! Långholmen har mycket att erbjuda både i form av historia, natur och annat.
   Ha det så bra du också.

 3. Jag tackar också för en trevlig promenad och vackra bilder från den. På Kungsholmen har jag varit för där bor kusinfamiljen men de bor på andra sidan nära Vasastan. En trevlig del av Stockholm tycker jag men det är mer fart och fläkt på Söder. Härlig motion och mycket frisk luft får ni verkligen så det känns positivt att vädret är så bra som det är.

  Kram

  1. Kungsholmen här längs Riddarfjärden och Norr Mälarstrand tycker jag är fint men i mitt tycke i övrigt en ganska “ocharmig” stadsdel. Kommer lite mer om Kungsholmen historiskt sett i morgon när vi går vidare här längs vattnet. Kul att kusinfamiljen bor här men vi verkar överens om att det är ganska lugnt här.
   Rörelse får vi helt klart en hel del av och även lite spännande att också lämna Söder för ett tag.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Än en gång tusen tack för promenaden. Jag visste inte att Kaknästornet var stängt nu….då är det ju tur att jag faktiskt har hunnit upp dit en gång…fast jag tyckte det var lite otäckt 😀 och hissen gick så fort så magen åkte upp i halsen kändes det som 😀
  Ha en fin kväll, Ditte <3

  1. Vad trevligt att du gick med. Och tur med vädret hade vi ju. Kaknästornet har varit stängt nu i några år och det var nog flera orsaker till detta. Vet inte exakt men detta med brandsäkerhet var en. Kul att du varit där. Och visst var det fint att här uppifrån en vacker dag blicka ut över huvudstaden med omnejd.
   Önskar dig också en fin kväll.

 5. Från kvällens soffläge efter egen prommis där så njuter jag din prommis där 🙂
  Tack Ditte!
  Stor kram

  1. Jag hade gärna gått med dig men jag hoppas du sparar några tills vi ses hos dig. Ser fram emot att möta Karlstad med dig. Trevligt att du kom med mig.
   Stor kram och tankar till dig.

 6. Jag läste lite om Kaknästornet, eftersom jag var där med alla fyra barnen en gång i tiden. Det var stort då. Och det var det året som jag hittade bra i Stockholm och gjorde utflykter varje dag hit och dit. Jag var gift men åkte själv med barnen. Det var 1984, mina barn var 4, 8, 12 och 16 år. Roligt att du lyfte minnet!

  Intressant promenad som jag fick följa med dig på!
  Jag har också cykelpromenerat. Först balkongen i två timmar, senpå vift i två timmar, så jag blev rejält nöjd.
  Stor kram!

  1. Kaknästornet var ju förr nästan ett “måste” om man var i Stockholm på besök. Fin vy över Stockholm här uppifrån. Vi stannade här förr och åt lunch när jag var guide i Stockholm men det är några år sedan de stängde. Kul att du minns besöket här med alla fyra barnen.
   Ja, idag gjorde vi halva sträckan och visst var det en fin runda. Bäst att dela upp den för det är ganska många som går med i bloggen. En del att ta in och många steg. Men vi gick hela igår. Njutbart med pitstop, lunch och det vackra vädret.
   Trevligt med cykelpromenad. Även vi har suttit i omgångar på balkongen idag och det var behagligt. Men det blev även en runda på 8 km åt ett annat håll. Men på Söder idag.
   Stor kram och trevlig kväll.

 7. Långholmen verkar intressant ,-) Man har ju hört om det, inte alls lika kul, som det här verkar.
  Är det så längesedan JAS planet störtade, det minns man ju, ovanlig men fin staty.
  Kaknästornet har jag besökt flera gånger. Dit åkte vi med släkt som hälsade på, många ville dit.
  Stockholm är ju känd för att vara den vackraste huvudstaden, alla fall sist jag läste om det. Man kan ju bara hålla med. Otroligt vacker stad!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Långholmen skulle nog både ni och hundarna tycka om. Många har med hundar hit. Ja, åren går och visst känns det länge sedan JAS planet störtade. Ett litet minnesmärke så man får titta noga för att se det.
   Visst är Stockholm en väldigt vacker huvudstad. Och just närheten till både stad, vatten och grönska betyder mycket. Och att den är tillgänglig för alla.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Ja, det blir liknande sträckor i stort sett varje dag nu. Och fint att gå längs Stockholms vatten. Mycket finns ju att se och upptäcka “nästgårds”. Minns mest området här där tornen ligger från förr och mycket har ju hänt.

 8. Den promenaden känner jag delvis igen, speciellt att “korsa” Västerbron. Tur att man kan stanna till många gånger och fota, då blir sträcken över bron genast kortare;-)
  Kul att se “utvecklingen” av Norra Tornen. Var där för cirka två år sedan, och då var det största tornet klart och folk hade hunnit flytta in. Tror att dessa två torn är nog det mesta vågade byggnadsverk i ett annat ganska så konservativt (av gäller nybyggen) Stockholm. Tycker byggnaderna är ännu coolare när man står nära dom. Riktigt coola!
  På Långholmen finns ju också Mälarvarvet och en riktigt fin campingplats.

  1. Kul att du kände igen dig. Men jag vet ju att ni brukar röra er en hel del i stan. Förr gick vi här ganska ofta men nu var det ett tag sedan. Och fint att man kan gå så mycket hemifrån oss och längs Mälarens vatten. Har sett tornen då och då från det att de inte fanns och sedan under bygget och visst är de spännande och helt omaka i den miljö där de står. Inte så kul heller med all trafik som passerar här. Inte för att man kanske hör men avgaserna känns inte kul. Häftiga är tornen men jag skulle inte direkt vilja bo här. (Såg att det fortfarande fanns lediga lägenheter till salu.) Vi har ju hos oss snett över kanalen Stockholm New/ Stockholm 01 med 27 våningar men det är ju inga bostäder. Dock tycker jag byggnaden är läcker i sig och väntar på att få ta en tur upp till restaurangen så fort den öppnar.
   Långholmen är ju verkligen en grön ö mitt i stan och värdshuset är riktigt trevligt. Nu passerade vi bara men kommer tillbaka för lunch när man kan sitta ute. Hit går vi då och då och gärna under sommaren. Har nog mest sett husbilar stå vid Pålsundet på Långholmssidan och jag kan tänka mig att många vill stå här för det ser ofta fullt ut. Nära stan är det ju också och fina omgivningar.

 9. Ja jisses. JAS. Mannen min och jag stod precis där bron började, 150 meter ifrån planet när det kraschade. Lite i närmaste laget… Och vilken förvirring det var! Folk sprang åt alla håll. Skrik. Rök. Mannen mins moster och kusin var på andra sidan kraschen, inne i en butik och märkte ingenting.

  1. Intressant att ni ocås stod här. Just där stod vi också. Minns det som om det vore igår. Kraschen var verkligen öronbedövande. Trodde den hördes över hela Stockholm. (Piloten var en mycket god vän till min pappa)
   Tänker varje gång jag går förbi på detta. Men man får titta noga för att se minnesmärket för det är litet.

   1. Så lustigt! Eller ja, det är ju inte alls lustigt men i alla fall. Vet du, det konstiga är att jag kan inte för mitt liv komma ihåg ljuden! För mig är minnet helt tyst! Och det måste ju ha låtit massor. Att folk skrek såg jag ju på dem att de gjorde. Min mamma var med om något för ett tag sedan och hon sa samma sak, hon kan inte minnas ljuden, det är helt tyst och det borde ha låtit något hemskt!
    Hjärnan är bra konstig, va!

    1. Ljuden minns jag än idag. Vi stod så nära och även scenerna som utspelade sig därefter minns jag. Vet att pappa var framme snabbt som ögat med ett par vänner som var läkare. Hjärnan är ju bra på att sovra. Och att glömma är ju ett sätt att ta bort saker och ting.
     Visst är hjärnan märklig men så fantastisk.

  1. Tack! En skön och rejäl promenad blev det och i strålande vackert vårväder. Trevligt att du gick med.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram

 10. Tack för en härlig promenad och så trevligt när jag kan se den utmärkt på en karta. Jag minns också flygplansstörtningen för många år sedan. Det finns många små “smultronställen” längs med vägen förstår jag. Ha en fin helg.

  1. Riktigt roligt att vi är många som är ute här och går tillsammans. Minnesmärket över JAS planets störtning är litet och ganska oansenligt så man får titta noga för att upptäcka det.
   Många smultronställen finns och vi tittar till dem. Lite extra glädje behövs just nu.
   Önskar dig en fin helg.

 11. Tack för ännu en uppfriskande promenad! 🙂

  Jag minns också när det där jas-planet ramlade ned… Minns också att jag blev ganska nervös när ett helt gäng med jas-flyg skulle defilera rakt över Stockholm när Victoria och Daniel gifte sig. Det kändes verkligen som en onödig risk när så många människor var ute överallt…

  Ha ännu en fin dag! Här hänger molnen gråa där ute i friheten…

  1. En rejäl runda blev det och så skönt i det vackra vårvädret. Stannar alltid här där planet störtar när vi går förbi. Stod bara 100 meter därifrån. Vi hade fått en särskild inbjudan och min pappa kände piloten. Bullret var öronbedövande . Minns också just denna händelse med JAS planen över Stockholm.Och visst kändes det som onödigt att flyga över stan.
   Sol här idag. Inte ett moln just nu. Men de skulle komma fram på eftermiddagen.
   Ha det så bra ni kan.

 12. Inte en dålig runda, skönt att gå ut o njuta av naturen 🙂 tack för du tar med oss andra Ditte 🙂 önskar dig en fin helg kram

  Evas blogg

  1. Vi brukar ta rejäla promenader i stort sett varje dag och mellan 8 och 12 km. Så skönt att röra sig, men ryggen klagar ibland. Men det finns ju ofta möjligheter att slå sig ner och någon brådska har vi ju inte. Kul att du hängde med.
   Kram och trevlig helg.

 13. Vilken tur du bjuder oss på. Det är bra att dela upp promenaden. Vilken vacker natur och så många broar Stockholm är uppbyggd på som förenar alla öar. Så kul att du även delar med dig Stockholms historia. Även om jag är född i Stockholm så vet jag väldigt lite. Tack!!
  Trevlig fredag <3 Kram

  1. En riktigt långpromenad blev det. Och det kan bli väl mycket att ta det i ett sträck. (Fast vi gjorde det. Vi går ju långt och mycket varje dag så har bra grundkondis) Stockholm är en vacker stad och så fint med vattnet som oftast är närvarande.
   Hade varit väldigt roligt att ha haft dig med här i.r.l.
   Önskar dig också en fin fredag och helg.
   Tankar till er.
   Kram

 14. Fina bilder av Stockholm och en del för mig mindre kända delar.
  Har varit vid Långholmen några gånger. Hade en vän som hade en fin liten stuga vid vattnet där, fritidshus mitt i stan, Nu är han tyvärr bortgången, så inga fler besök där.

  1. Tack! Långholmen besöker vi ganska ofta och där är verkligen så fint, särskilt den lite varmare tiden. Jag vet ju att dte finns en del hus och stugor på Långholmen och att bo där är säkert fint. Kungsholmen är inte heller vi så ofta på men då och då tar vi vägen över Söder, Västerbron och över till Kungsholmen och norr Mälarstrand. I vanliga fall kan jag ibland 3:ans buss från Söder till Solna kyrkogård vid Karolinska och åker då tvärs över Kungsholmen.
   Önskar dig en fin helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *