Stockholm

Nyfikenheten förde oss över kanalen

I några års tid har vi sett en ny del av Södra Hammarbyhamnens (Hammarby sjöstads) västra del växa fram, Fredriksdalsområdet. Vi har följt bygget från vår  lägenhete men inte förrän igår tog nyfikenheten över och tog vi oss en närmare titt på området.  Till Sjöstans andra delar tar vi oss ofta med färjan från Barnängsbryggan och nåt efter en kort promenad det stora Nackareservatet.  Perfekt om en skogspromenad önskas.

Bilden nedan är tagen från Skansbron.  Till höger skymtar Hammarby sjöstad, rakt fram Henriksdalsområdet och längst bak i bild, på kullen, Henriksdalsringen. (Henriksdalsringen kallas tämligen allmänt för “Dasslocket” eftersom Hemriksdals reningsverk ligger under.)

I ett av dessa röda hus, alldeles på kajen bor vi. Verkligen ett sjönära läge och med bebodda husbåtar längs kajen.

Nyfikenheten

på vad som hänt här på andra sidan Skansbron stillades till en del. Området är byggt av Skanska och består av bostadsrättslägenheter och många av dem har utsikt mot kanalen och man satsar på ett “grönt område”. Servicen har byggts ut och byggs ut. Butiker,  skolor/förskolar, vårdcentral, restauranger, caféer och rekreationsområden växer upp som svampar och området känns trevligt och ljust. Dock har flera av husen mörka färger…

Nyfikenheten tog oss över kanalen och Fredriksdalsområdet i Södra Hammarbyhamnen.

Här alldeles vid inloppet till Hammarbyslussen byggs bl.a. solbryggor och på nedervåningen i det första huset ska Paolo Roberto öppna en restaurang. Perfekt sjönära läge. Återkommer med fler bilder i sommar när detta är färdigbyggt.

På andra sidan kanalen, Norra hammarbyhamnen, där vi bor,  som ligger på Södersidan. Husbåtarna, Sjöräddningen, restaurang Thaiboat (den bruna) Tullgårdsskolan och Sofia kyrka. 

Ner på kajen i Fredriksdalsområdet. Man kan promenera längs hela kajen  österut men byggnationer pågår här och var.

En av innergårdarna i Fredrikdalsområdet. Och viss grönska kan skönjas.

Blickar mot Södersidan

Jag blickar över till oss på Södersidan. Folksamhuset 87 meter högt ohc med sina 27 våningar reser sig majestätligt. Byggnaden stod klar 1960 och är täckt av Ekebergsmarmor från Närke. Innan Folksamhuset och bosdtadshusen längs kajen byggdes var detta ett industriområde som blandades med trädgårdar, växthus och bostäder i baracker för hemlösa sjömän. Har skrivit mer om detta här. Nu och då. Gammalt blandas med nytt.

Folksamhuset, restaurang Thaiboat och Tullgårdsskolan. En  mycket populär skola med elever från f-klass till klass sex.

Flera byggkranar i omlopp och nya hus byggs. 

Även den gamla Lumakranen har sin plats på kajen. Den står kvar som ett minne av forna tiders godshantering i Hammarbyhamnen.

Vi hade tänkt oss att testa bryggeriets öl men även denn gång var vi för tidiga. Här öppnas det klocan 16 och trots att personal, gott om dem, fanns på plats så gick det inte att få köpa öl innan öppningstiden. Kändes lite “snålt”. Mne vi får ta en ny tur hit.

Fortsatte längs vattnet till Lumabryggan för att ta färjan över till Söder igen. Och visst stillades nyfikenheten.

Mot Södermalm och Barnängsbryggan. (Färjorn avgår här var tionde minut i högtrafik och annars var  tjugondeonde minut.  Och det går även fint att ta en färja härifrån in till Nybroplan.  (Men då får man betala och SL kortet gäller inte.) Att ta sig runt med båt/färja i Stockholm är ett bra sätt att se mer och upptäcka stan. 

28 svar på ”Nyfikenheten förde oss över kanalen”

 1. Härligt med färga får ha det i minnet nästa gång vi ör i Stockholm, underbara bilder och vad det byggs, likadant i Uppsala så många nya lägenheter.
  Ni bor ju fantastiskt vackert! Bo nära vatten och husbåtar det måste vara en magisk känsla, Alltid något underbart att titta ut på.
  Grönområde ja det var ju inte mycket men lite, viktigt att bevara det gröna runt omkring oss. Tycker dom struntar i det de som bestämmer, vi behöver grönt och natur att vila oss i .
  Det är så mycket stress överallt.
  Tycker de nya mörka husen vara fina, gillar när det blandas, ditt hus i rött de var ju snygga!
  Kul att få se ,-)
  Härligt ni har som får njuta av det här ,-)
  Ha det nu jättefint
  Varm Kram Primrose ,-)

  1. Vi har naturen inpå oss. Går vi några 100 meter västerut så finns den och stora koloniområden längs vattnet.Och tar vi färjan över vattnet så möter oss det stora Nacka reservatet på några minuter. Men bostädet behövs och många vill bo här. Tycker ändå man lyckats ba och kontakten med vattnet ger mycket. Men jag tycker nog man får sluta bygga så mycket i innerstan och satsa mer utåt. Visst behövs grönområden och koloniområdena nära oss är så fina med mycket grönska och vacka blommor.
   Ha det bra du också.
   Kram!

 2. Ni bor verkligen fantastiskt vackert och bra. Även området mittemot ser fint ut men lite gladare färger hade inte skadat. Jag har ju inte sett sonens nya lägenhet än men vid nästa besök vet jag vart jag ska styra stegen.

  Kram och god onsdagseftermiddag!

  1. Visst hade lite gladare färger här tvärs över kanalen piggat upp det hela. Helt klart! Bra att du vet vart du ska styra stegen. Och hoppas att jag är hemma. Välkommen.
   Kram och trevlig fortsatt onsdag.

 3. Tack för turen över till sjöstan! Carnegibryggeriet har faktiskt även riktigt god mat. Och även jag har sett ert hus från ”andra sidan” ?

  1. Vi tyckte det var trist att Carnegiebryggeriet inte ville sälja öl till oss fastän de inte öppnat. Mängder av personal var där. Men vi får gära ett nytt försök. Kul nu att ta en promenad längs kajen här från Fredriksdal och bortåt. Vi har ju följt husbyggnationen där men inte själva varit på plats. Spännand eatt se när solbruggorn aoch kajen blir klar om ett tag.

 4. Åh, så vackert ni bor, kalas!
  Tack för fin bildvisning. Vår huvudstad är verkligen storslagen.
  Jag gillar ju de röda glada husen bättre än de grå, men de grå är säkert fina inuti också. Läget är fantastiskt. Ja, här flyger bara beröm ur bokstäverna 😉
  Stor kram!

  1. Vi bor väldigt bar här. Mitt i stan och nära natur och vatten. Och visst har Stockholm mycket att erbjuda av det mesta. Våra röda hus piggar upp och roligt är att även skolan som kommit itll långt senare har liknande stil.
   Jag tycker också att dte kunde vara mer färgglatt i det nya området men Skanska tyckte väl inte det. Hur som, så såldes lägenheterna snabbt.
   Stor kram!

 5. Jag tycker ni valt en fin plats att bo på. Sjönära och allt du beskriver… tanken min går till Skanstullsbron och då ploppar även Skanstulls Marina upp. Är det du menar med din bro du beskriver….
  Det är 28 år sedan jag kastade loss därifrån… vi var även på ett stort köpcentra och provianterade…

  1. Vi trivs väldigt bra. Mitt i stan men ändå nära vatten och natur. Skanstulls Marina finns kvar där den låg men i en annan tappning numer. Ja, bron här är Skansbron och det är på andra sidan den där marinan ligger. Skanstullsbron är större och ligger ovanför Skansbron och leder mot Globen. Två broar med likartade namn.
   Och kanske känner du igen dig lite i bilderna.

 6. Hola! En fantastisk förvandling av gamla ”kåkstaden” Lugnet. Jörgen och jag promenerar ofta i kvarteren och Henriksdalshamnen har blivit en liten favorit under sommaren. Finns flera bra restauranger där! Vi budade faktiskt på en lägenhet i Hammarby Sjöstad innan vi flyttade till Åsöberget för 10 år sedan men den blev lite för dyr. Idag är jag glad för det – trivs så himla bra på ”södersidan”!

  Kram ❤️ och hälsa Mr B!

  1. Visst är det fint att det hänt lite här och nu känns det mer levande med fler restauranger, caféer och butiker. Vi tar oss också då och då en sväng här och hamnar gärna sen på Boule & Berså. Nu var dte kul att se det tämligen nya Fredriksdalsområdet som börjar ta form även längs vattnet. Vi hade inte gått här innan men från balkongen följt bygget. Och visst är det skönt att bo på Södersidan så tur att det inte blev affär av för er del i Sjöstan.
   Stort tack för senast! Jag tänker fortfarande på slutet…
   Kram från oss och hälsa Mr J.

  1. Området här är väldigt fint och vi trivs jättebra. Kolla bara upp öppettiderna på bryggeriet för vi fick inte köpa öl eftersom vi var där innan de öppnade- Trist för personalen var ju på plats. Men vi får komma tillbaka.

 7. Nu gjorde du den äntligen – promenaden vi var på ifjol och i förfjol. Å du följde våra fotspår skulle man kunna säga. Det roliga – eller det trista, beroende på hur man ser det är just Bryggeriet. 2016 traskade vi in där kanske vid klockan 14:00. Precis som du skrev var det massvis med personal där. Vi undrade om vi kunde ta en öl. – Javisst, vilken vill du ha! Vi fick till och med en lektion i öl av ägaren till restaurangen.
  Året efter kom vi dit en timme senare. Även nu fanns massvis med personal på plats, men då gick det minsann inte att ta en öl. Urdåligt tycker jag. Det är ju inte precis så att det fanns massvis med gäster, bara en massa personal som inte hade nå’t att göra.
  Å du/ni som gillar utflykter. Ställena på Hornsbergs Strand är betydligt mera “serveringsvilliga” kan jag säga.

  PS. Underbara bilder. Mycket finare än mina, men några “dubbletter” fanns med iaf;-) DS.

  1. Tack! Och visst klarar vi lite dublettbilder. Vi tar oss ju ganska ofta över med färjan från Barnängsbryggan och till Luma och går mot Nacka/Sickla/Hammarbyhöjden och Nackareservatet. Just förbi Fredriksdalsområdet har vi inte gått innan så det var verkligen dags nu. Här händer mycket och om en månad eller två r nog mycket jklart här längs vattnet.
   Trist mer bryggeriet som hade personal där men som inte ville sälja öl.Men det finns ju andra, men det had evarit kul att testa just detta bryggeri. Annars har ju Sjöstan nu fått många restauranger och dte är ju trelvligt med en mer levande stadsdel här.

 8. Fin promenad och roligt att se hur det växt fram. det var ganska länge sedan jag gick där. Det är verkligen en helt ny stor stadsdel som växt och växer fram.
  Kram och trevlig torsdag.

  1. Väl värt att du tar dig en titt här senare i vår. Mycket har hänt och mycket är på gång.
   Kram och jag änskar dig också en fin torsdag.

  1. Ja, här har det byggts och Stockholm är ju åtråvärt vad gäller lägenheter. Har följt bygget hemifrån oss men inte varit på plats och tittat. Men nu blev det av. Kommer bli bra när kajen med solbryggor, restauranger och caféer är klar och det lär bli om ett par månader.
   Våra hus är ju äldre och jag tycker de är betydligt piggare färgmässigt. Och vi har medr sol på vår sida. På Södermalm.

 9. Så fint ni bor. Jag visste inte att det bodde folk i dessa båtar. Fast, det är inte något som jag skulle eftertrakta.
  Mycket nytt har byggts sedan jag var på Söder. Jag känner inte så bra igen mig på bilderna som du visar.
  Min mysing och jag tog ju så många turer förr om åren, åkte in till stan och vandrade sedan på olika promenadleder. Vi hade köpt två böcker som vi försökte att följa, till en del. Nu har jag inte varit inne i stan på denna sidan året. I september var senast, tror jag. Bara med tåg, eller bil, igenom stan.
  Så det är tacksamt att du tar mig med på en promenad allt emellanåt. Det uppskattar jag mycket. Vackra bilder bjuder du också på.
  Hade de kanske inte öppnat kassorna ännu, för ölet, tänkte jag.
  Aha, ska Paulo Roberto öppna en restaurang där. Vilket läge.
  Hoppas att du får en finfin dag.
  Varm kram.

  1. Tack! Vad fint att du via bilder och text kan gå här med mig. Trevligt! här på Söder finns mycket av dte gamla kvar men det har ockspå kommit mycket nytt. Bostäder behös ju och är en bristvara. Mne det som byggs numer är ofta bostadsrätter och de hyresrätter som byggs i stan har ju en månadskostnad som få har råd med.
   Jag har också ett par böcker med olika promenadförslag och har gått flera av dessa rundor. Alltid trevligt!
   Så kan det ju ha varit att kassorna för ölen inte ännu öppnat så vi får titta efter öppettider och göra ett nytt försök.
   Tror att Paulo Robetos restaurang blir välbesökt fö rdär är det fin kvällssol- Får testa i sommar.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Kram!

 10. När jag flyttade från stockholm 1995 såg staden inte ut såhär. Men jag tycker ändå man lyckats väl med att bygga så vatten o lite natur finns kvar. Stockholm expanderar med en väldig fart och jag är allvarligt oroad över skillnaderna mellan “stad och landet”. Jag har full förståelse för att allt måste fungera smidigt i storstaden med så många människor i omlopp, men man glömmer väldigt lätt bort oss som bor på landsbygden, av egen fri vilja. När man lägger extra skatter på bensin t.ex har man inte en tanke på hur vi ska ta oss till service. när bussen går två turer per dag. Men det går ju att fixa med subventioner, utjämna skillnader helt enkelt. Hela landet ska ju leva” Jag tycker det är toppenfint där ni bor, men skulle inte byta för allt smör i Småland! Minns hur bortkommen jag kände mig i somras när jag hälsade på barnbarnet i storstan, ville nästan helst hålla handen hela tiden för att inte villa bort mig…

  1. Jag tycker det är jättetrist att de som valt att leva på landsbygden många gånger glöms bort och att t.ex. kommunikationerna där inte byggs ut. Håller helt med dig. Man måste värna om alla utanför storstadsområdena. Jätteviktigt.
   När t.o.m stadsministern talar om tunnelbanan som kommunikationsmedel, något som bara finns i Stockholm, är det illa.
   Vi bor bra här med vattnet nära och naturen också. Nackareserbatet når vi på en kort promenad och dte är rejält tilltaget. Jag kan sakna tystnaden för här blir dte inte ruktigt tyst. Just nu sitter jag på balkongen, skön vårmorgon och +15 redan. Måsarna skriker och har väl ungar på gång.
   Jag har ju förut, i 30 år, bott norr om stan i Upplands Väsby och med sjö och skog nära. Men landet var dte ju inte riktigt. Uppvuxen är jag i Solna men föddes på landet i Västergötland. Så jag har testat lite av varje.
   Önskar att mer satsas på en levande landsbygd.

 11. Så trevligt att få se bilder från kajkanten. Det är ett fint bostadsområde och jag och min man har åkt med färjan över till Hammarby sjöstad. Det var en alldeles lagom båttur för mig. 😉

  1. Visst är det fina bostadeområden här och vi trivs väldigt bra. Och färjan tar vi nu och då och även in till stan. Mysigt med båt här i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *